GIŠKA O PLJAČKAMA BANAKA: Lovu smo trošili na kupanje u šampanjcu!

Đorđe Božović Giška, nekadašnji komandant Srpske garde, ekshumiran je posle 26 godina od smrti, a njegovi posmrtni ostaci konačno počivaju u rodnom selu Kuči u Crnoj Gori. Giška je za života postao legenda, a ostaće upamćen kao heroj koji se zajedno sa svojom vojnom formacijom borio na ratištima u bivšoj SFRJ.

Đorđe Božović Giška, nekadašnji komandant Srpske garde, ekshumiran je posle 26 godina od smrti, a njegovi posmrtni ostaci konačno počivaju u rodnom selu Kuči u Crnoj Gori. Giška je za života postao legenda, a ostaće upamćen kao heroj koji se zajedno sa svojom vojnom formacijom borio na ratištima u bivšoj SFRJ.

Boreći se za srpski narod poginuo je u Gospiću u Hrvatskoj 15. septembra 1991, dan uoči 36. rođendana.

Božović je slavu stekao na beogradskim ulicama, ali i "podvizima" u inostranstvu, gde je učestvovao u pljačkama, zbog čega je na robiji proveo 11 i po godina. U intervjuu koji je dao novinarki Duški Jovanić Giška je svojevremeno otkrio kako je sa svojom grupom pljačkao banke i pošte.

- Ukrademo dva automobila, dok je treći legalan. Jedno vozilo stoji ispred banke, drugo nekoliko kilometara dalje, a treće na drugom kraju grada. Ako je reč o nižerazrednoj pljački, ispred banke se stavlja maska, a onda kreće akcija. Prvo se razoruža čuvar, pokupi sve živo iz kaseta i kase, pa se beži. Uleće se u prvi auto, idemo do drugog, pa sedamo u treći, dok su plen i oružje kod motocikliste koji se kreće u suprotnom pravcu. Saučesnici u kolima su čisti kao suza, bez para, oružja i u legalnom autu - rekao je Giška, a prenosi Fejsbuk stranica "Legende devedesetih".

Božović je u intervjuu rekao da se tehnika uči po zatvorima.

- Dođu mali lopovi u velike zatvore, sretnu velike idole i često od bojažljivih džeparoša postaju svetski gangsteri. Prirodno je što su najbolje mišljenje o velikim kriminalcima imali naši političari na vlasti. Oni su strašno cenili kriminalce jer su znali da su od iste sorte - ispričao je Giška.

Kad su na meti razbojnika velike centralne banke, onda je teže sačuvati plen i izbeći hapšenje.

- Mora da se baci i suzavac, da se brzo reaguje da na novac ne bi pale specijalne hemijske supstance, koje ga oboje i unište - ispričao je Giška.

On je otkrio i da je nevin ležao u zatvoru za pljačku u Milanu u kojoj nije učestvovao.

- U to vreme bio sam u bolnici u Zagrebu, ali sam osuđen i izručen. Nikada u životu nisam imao koristi od bilo koje pljačke. Svaka se završavala uveče u klubu kupanjem u šampanjcu. Nikad ništa nisam uštedeo niti sam imao makar trenutak sigurnosti, spokoja i bogatstva od tih para - rekao je Božović.

Giška se družio s Aleksandrom Kneževićem Kneletom. Knele se 1991. pridružio Srpskoj gardi i otišao na ratište u Borovo Selo kod Vukovara. Zajedno sa Giškom i Branislavom Matićem Belim bio je učesnik i čuvene demonstracije 9. marta 1991. Giška je cenio Kneleta zbog njegove hrabrosti, a Knežević je u njemu video idola.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top