KNELE JE VOLEO NA FERKU, A ON SVE SASVIM SUPROTNO: Nikada nije uspeo da prežali gubitak svog najboljeg druga Žapca

Radovan Lagundzin ubijen je 1.12.1990 godine,u Beogradu u Ulici Vojvode Stepe broj 89. Ubio ga je Dejan Jankovic i za to delo osudjen je na 3 godine zatvora. Jankovic je bio u društvu Milovana Šajkovica i Igora Jovanovica kada ga je Lagundžin,koji se vozio u taksiju, spazio i izašao iz kola. Došlo je do rasprave i Lagundžin je izvadio pištolj, a Jankovic kratež iz koga je ispalio dva hica - jedan Lagundžinu u glavu, a drugi u prepone. Zabac je sutradan preminuo u Urgentnom centru.

Sud je utvrdio je da je Jankovic pucao prekoracujuci nužnu odbranu. Jankovicu je ukinut pritvor u kojem je bio od 10. novembra 1998. godinekada je izrucen iz Nemacke. Ranije je u Okružnom sudu osuden na pet godina zatvora, ali je Vrhovni sud Srbije presudu ukinuo i predmet vratio na novo sudenje pa je nova presuda glasila 3 godine. Zabac je živeo sa majkom Milenom i starijim bratom Radetom, rastao je u novom naselju Brace Jerkovic. Zabcev brat Rade je bio veoma bogat i uspesan biznismen, on je bio clan beogradskog elitnog dzet set drustva. Poznavao je i druzio se sa nasim najpoznatijim i najbogatijim gradjanima tadasnje Jugoslavije. Zabcu po imovinskom pitanju nista nije falilo.

Nije bio prinudjen da krade da bi preziveo,kao mnogi koji su postali kriminalci iz ekonomskih razloga.Zabac je jos u osnovnoj skoli Zmaj Jova Jovanovic bio poznat kao incidentan tip,i tada je u tom dobu imao neke fascinantne akcije po kojima se procuo.Zabac je ime koje se i dan danas u kraju izgovara sa velikim postovanjem.Zabac je Kneletov nerazdvojni drug i saborac na Beogradskoj Asfaltnoj Dzungli.Stariji Mangupi su ga zbog njegovog nepredvidivog i neobuzdanog duha poredili saRankom Rubezicem (Beogradski Dac Sulc) i govorili sa strahopostovanjem da je on(u to vreme) jedini ozbiljni Rankov naslednik.Knele i Zabac dva potpuno razlicita karaktera,al pored toliko suprotnosti i nesuglasica priroda je opet kroz njihvo druzenje dokazala svoju iskonsku teoriju da se suprotnosti "slazu!?".

Spajala ih je neverovatna hrabrost koja se meri sa Ludilom!Iako razlicitih stavova tj. pogleda na svet, njih dvoje su se besprekorno slagaliu mnogim opasnim situacijama.Koliko su bili vezani su pokazali time sto suvelikim slovima tetovirali imena jedno drugog na ramenima.Knele je bio vatreni navijac Crvene Zvezde - Zabac Partizana. Knele je voleo fer tuce i cesto se tukao kako se tada govorilo "Na ruke!"dok je Zabac bio zakleti Protivnik istih!Knele je uzivao da ima bezbroj prijatelja, drugova, poznanikadok se Zabac ogranicio na Kneleta, jer je izuzetno tesko sticao poverenje u druge.

Mnogi su taj njegov tik nazivali "Paranojom".Knele je imao Gisku kao uzor a Zabac Ranka.Samo cetri navedene bitne od Bezbroj Suprotnosti.Ipak su postali nerazdvojni Tandem koji je Mnogo Obecavao.Zabac je bio cuven po svojim akcijama u kojim je cesto koristio podjednako hladno i vatrenooruzje.Krajem osamdesetih godina je iz sacekuse dvocevnim Kratezomtesko ranio Zorana Brankovica Lepog ispred kuce u Ul. Brace Jerkovica br.70 zgrada pored Kneletove.Zoran je preziveo taj napad kao i mnoge druge pre i posle toga. jednom prilikom kada je u masovnoj tuci na Bazenu S.C. Banjica na Vozdovcu tukao tipove sa Avale satarom, poslednjeg je toliko lagano udario satarom da je mali bazen bio obojen u crveno od krvi.

Krajem osamdesetih u Kaficu "Ipon" u Domu Pionira i Omladine Vozdovac u Ustanickoj ulici na Konjarniku, Knele se zakacio sa "Belim", prilicno starijim likom sa Konjarnika koji je bio postovan od klinaca sa Konjarnika. Kneletu je smetalo njegovo njegovo superiorno ponasanje nad dosta mladjim momcima iz krajai udje u verbalni konflikt pa ga prozove na fer tucu ispred Doma Pionira. Sto je propratila velika Masa klinaca iz Jerkovica i Konjarnika. Posto je Knele bio super obucen u ekstra stvari, skinuo je gornji deo odece, sat i lanac i kreneuo u tucu. Samo sto su poceli da se Cepaju, ni od kuda se pojavio Zabac sa koltom, udari ga po temenu da je Beli jedva na nogama ostao!.

Beli se uhvatio za teme sakom i nagao se napred jer je primetio da mu lije velika kolicina krvi sa glave prema licu.Beli je shvatio Zabcevu poruku da nije raspolozen za salu i da je vreme da se povuce, jer bi u suprotnom mogao i glavu da izgubi. Knele se naravno kroz smeh nasalio sa Zabcem "kako mu se ovaj stalno mesa u posla".

I tu je Zabac dokazao kao mnogo puta pre i posle da nije dozvoljavao da njih dvoje neko podcenjuje.

I po ulicnoj prici dopisuje se u Kneletov i Zabcev "Ulicni Dosije" i eksplozija bombe u kaficu "Bananas".

Zabceva pogibija je bila najveca tragedija Kneletovog života, to je bio dogadjaj koji mu je promenio zivot. Tek tada je Knele shvatio koliko je Zabac bio u pravu kada mu je govorio da na ulicama grada Beograda vise nema fer plej-a.

Knele nikada nije preboleo gubitak najboljeg druga. Vest o Zabcevom ranjavanju (tada jos nije bilo potvrdjeno da je Zabac poginuo) se brzo prosirila Vozdovcem i sirom grada. Knele i ceo kraj su se digli na noge. Knele je jos tokom toga dana dobio dojavu da se jedan od ubica krije u vili poznatog beogradskog kriminalca u jednoj od sporednih ulica duz Vojvode Stepe. Organizovao je 24 casovno osmatranje kuce ne bi li uhvatio jednog od njih prilikom napaustanja. Pri osmatranju je koristio jednu Tojotu Korolu sive boje i bio je sa clanovima ekipe iz starog kraja. Posle par dana je odustao jer je saznao da su ubice vec u Frankfurtu.

Na Zabcevu sahranu na Centralnom Groblju je dosla velika masa ljudi iz kraja i sire, tu se videlo pored majke i brata Radeta koliko je i sam Knele tugovao za drugom. Prilikom ceremonijala Knele je odrzao jedan govor i zakleo se na Zabcevom grobu da ce sve uciniti da njegove ubice stigne zasluzena kazna. Rade Zabcev brat je posle sahrane rekao Zabcevim ortacima i ostalima da ce da nagradi velikom sumom novca onoga koji mu javi nesto u vezi ubica ili mu ih dovede mrtve ili zive.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top