UBISTVO SREDOJA ŠLJUKIĆA ŠLJUKE: Izrešetan kalašnjikovom sa preko 30 metaka, njegov telohranitelj se bacio iza sedišta i preživeo

Sredoje Šljukić zvani Šljuka je ubijen 27. septembra 2002. godine na Novom Beogradu. Njegov automobil je izrešetan dok je bio u njemu zajedno sa Zoranom Šljukićem, svojim bratom. Nikada za vreme života nije bio osđen, a za sebe je govorio da je zatvor video samo na filmu. Vratimo se prvo nekoliko godina unazad...

 “Čitam da je jedan beogradski kriminalac izjavio da nema nikog u gradu ko ga može pobediti u tuči ‘na ruke’. Mora biti da on živi u Konanovo doba. Ja se nikad nisam potukao. Dok on bilduje, ja vežbam u streljani”, pričao je Bane Grebenarević, poznati heroj sa asfalta koji se vrlo često hvatao da repetira svoj pištolj. U stanju velike agresije, 1994. godine upada u jednu teretanu na Zvezdari i puca u Sredoja Šljukića Šljuku, koji je tada bio prisutan sa svojom devojkom Tanjom. U opštem metežu, Šljukini telohranitelji uzvraćaju paljbu, pa u razmeni vatre jedina strada upravo nesrećna devojka Tanja. Grebenarević tada beži i skriva se u Budimpešti, gde se sklonio od policije. Nekoliko godina kasnije je ubijen na Bežanijskoj kosi, naselju gde je živeo upravo Sredoje Šljukič. Živeo je u elitnom delu naselja na Bežanijskoj kosi, gde danas svoje kuće imaju Lepa Brena i mnoge druge estradne ličnosti. Interesantno je da je broj registraskih tablica njegovog "audija A8" bio datum rođenja 77- 72.


U jakoj razmeni vatre na mostu Gazela kod Sava Centra, te večeri su ubijeni su Sredoje Šljukić i njegov brat Zoran. Tada je sa njima u crnom automobilu registracije BG - 77-72 bio i Velibor Ćirović, koji je preživeo ovaj obračun tako što se bacio pod sedište kada su počeli da pucaju u njih. On se kasnije spominje u kontaktima vezanih za šverc droge iz Južne Amerike. Velibor Ćirović je ranjen u pucnjavi 3. marta 2015. godine na Bežanijskoj kosi. 

Dok je Šljuka vozio Audi, te kobne večeri kada je krenuo u noćni izlazak gde su ga čekale dve dame, kraljice noći, levom trakom mosta sa jedne strane im se iznenada približio sivi Audi. Odmah potom se pojavio još jedan automobil i preprečio im put. Do danas nije postalo jasno da li se napad desio u vožnji ili pošto je vozilo bilo zaustavljeno. Ima različitih interpretacija tih detalja. Šljuka je probao da izvuče svoj revolver, ali nije uspeo u tome. Ubice su ispalili na Šljukićev automobil oko tridesetak hitaca iz kalašnjikova, posle koje je Audi udario u vozilo koje se kretalo ispred. Šljuka je ostao na mestu mrtav pogođen sa šest metaka i nije bilo šanse da se izvuče. Napadači su pobegli auto putem, a preživeli telohranitelj je izašao iz kola i pokušao da zaustavi neko od vozila kako bi braću Šljukić prebacio do bolnice. Prema rečima svedoka ovog ubistva, seo je u izrešetana kola i odvezao ih do Kliničkog centra. Tamo je preminuo i Zoran Šljukić. Policija se pojavila na mestu zločina u velikom broju, postavila kontrolne punktove, razglasila opis vozila, privela na informativni razgovor uobičajene sumnjivce i uopšte se držala pravila službe i zanata, međutim... Ubice su pobegle kolima bez registarskih tablica, svedoci su se razbežali i nisu želeli da pričaju sa policijom, dok Šljukin telohranitelj nije bio mnogo od pomoći. Sivi automobil smrti, audi A4 je kasnije  pronađen i ustanoviće se da je ukraden, dok je puška kojom je Šljuka ubijen završila duboko u Dunavu. 

Motiv likvidacije Sredoja Šljukića, za koga se verovalo da je jedan od vođa klana sa Zvezdare, najverovatnije leži u njegovim aktivnostima, a priča se da je bio umešan u mnoge sumnjive poslove i da se mnogima zamerio. Sam zvezdarski klan se često dovodi u vezu sa razbojništvima, reketom, ucenama, švercom nafte, krijumčarenjem droge, ubistvima... Poznavaoci prilika u beogradskom podzemlju smatraju da je ubistvo Šljukića još jedan obračun za prevlast nad narko-tržištem u celoj Srbij. Šljukića policija nikada nije povezala sa nekim zločinom, bar po pitanju dokaza, iako su gradom kružile verzije da upravo on stoji iza pojedinih likvidacija. Mnogo puta je privođen i mnogo vremena je proveo u policiji na saslušanju, ali mu nikada nije suđeno.


Zvanično saopštenje policije je glasilo: "Sredoje Šljukić (30) i njegov rođak Zoran (25) ubijeni su noćas u 23.45 sati u svojim kolima na auto putu Beograd-Šid kada su na njih, za sada nepoznati, napadači ispalili više hitaca iz automatskog oružja, saopštio je SUP Beograd. Šljukići su se nalazili u vozilu "audi A8" (BG 77-72) kojim je upravljao Sredoje Šljukić kada ih je sustigao "audi" sive boje iz kojeg ispaljeno više hitaca. Sredoje i Zoran Šljukić su pogođeni sa više hitaca u glavu i telo, dok je Velibor Ćirović koji je sedeo na zadnjem sedištu zadobio samo lake telesne povrede".

Ko stoji iza ubistva Šljuke? Bila je mrkla noć, selo blizu Beograda, nazvano Meljak. Sprovodila se najbitnija i istorijska akcija naše policije. Mete su bili Šiptar i Kum, naručioci ubistva premijera Zorana Đinđića. U belešci koju je objavila novina Press, stoji priča vezana za tu noć. Šiptar i Kum nisu mogli da pobegnu. Zatečeni su u kući, stigli su da izlete do dvorišta, kada ih je sustigao odred na čellu sa izvesnim majorom policijem čije prezime počinje na K. Luković i Spasojević su klekli na zemlju kao da se predaju, dok je major K. pucao u njih i tom prilikom izgovorio "Ovo vam je za Šljuku, mamu vam jebem!".

Kasnije, za izvršioce ubistva je ustanovljeno da su to bili Dejan Milenković Bagzi, Kalinić Sretko Beli i Mile Luković Kum, a saučesnici i podstrekači Dušan Spasojević Šiptar, Krsmanović Dušan, Milisavljević Vladimir Budala, braća Simović, Jurišić Milan i Pović Zoran Pova.

Šljukićevo ime se, navodno, pojavljuje čak i u dokumentima koje je Momir Gavrilović, bivši radnik DB koji je kasnije ubijen, ostavio u kabinetu predsednika SRJ Vojislava Koštunice, 3. avgusta 2001 godine.


Zanimljivo, da se Šljukina udovica kasnije preudala za Aleksandra Šapića, dok mu je sin osvojio medalju na OI u Riju 2016. godine kao član selekcije veslača Srbije. "Svestan sam da me mnogi doživljavaju kroz očevu prizmu, ali se ne opterećujem time. Svako može da priča šta god želi, nemam problema sa tim. Mogu samo da kažem da sam imao najboljeg oca na svetu i, ako osvojim medalju u Riju, njemu ću je posvetiti", izjavio je mladi Andrija Šljuić, srpski veslač.

Koliko je jak bio Šljuka, govori i izjava Velimira Ilića: "„Ja sam Šljukića samo jednom u životu video. Našli su snimak da je bio na jednom mitingu. Jednom sam ga video u prostorijama Demokratskog centra posle 5. oktobra, kada je došao u društvu Boška Buhe, kome je doneo trenerku da se presvuče, i tad sam se samo pozdravio sa njim jer je u njegovom društvu bio jedan moj zemljak iz Čačka."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top