OVAKO JE GORELA DISKOTEKA U KULI: Mrtav pijan Legija pucao u televizor i muziku, a onda je buknula vatra

Kroz tekst intervjua koji je Legijina majka Natalija Ulemek dala listu "Nedeljni telegraf", predstavljeno je da za paljenje diskoteke u Kuli Milorad nudi obrazloženje kako je bio veoma razočaran što na dan JSO, na koji je pozvao sve državne funkcionere u čijem je dovođenju na vlast i lično učestvovao, niko nije odgovorio na taj poziv i nije se pojavio u Kuli. To je bio fenomen tadašnje Srbije. Svi su smatrali kako su odgovorni za dovođenje novih demokratskih vlasti u Srbiji. 

Šta se zaista dogodilo te kobne večeri u Kuli i kako je Milorad Ulemek Legija uspeo sam da zapali diskoteku u centru grada?


U noći, između subote i nedelje, u Kuli je došlo do većeg incidenta u kojem je morala svoje angažovanje da prijavi i ekipa Hitne pomoći. Bilo je samo pitanje trenutka kada će komandant JSO Milorad Ulemek izazvati veći incident koji se neće moći prećutati. To se prema očekivanjima i dogodilo u ranim jutarnjim časovima 4. maja u diskoteci "Tvrđava" u Kuli. Ne zna se da li je prilikom šenlučenja u praznoj diskoteci Legija bio pijan, ali biće da je od mnoštva hitaca iz pištolja pucajući u šank, televizore i muzičke instrumente izazvao požar u kome je diskoteka do temelja izgorela.

"Bio sam totalno pijan, znam samo da mi je došla žuta minuta i pucao sam u televizor i iznad šanka sa pićem. U prvom momentu se ništa nije desilo, međutim sat vremena kasnije flaše sa pićem su počele jedna po jedna da pucaju. U šanku je planula vatra i diskoteka se zapalila. Još jednom napominjem da je to bila moja žuta minuta", jednom je izjavio Legija.

Stanovnici ovog grada u Vojvodini nekako nisu imali razumevanja za iživljavanja pripadnika specijalnih jedinica, što i ima smisla. Ranije je zabeleženo nekoliko manjih incidenata kada su pijani specijalci tukli omladinu stranke SPO zato što su lepili plakate sa Vukom Draškovićem, a jednom su i mrtvi pijani promašili put i skrenuli u obližnje dvorište, kroz dve šljive i betonsku ogradu koju su totalno uništili zaustavivši se neposredno ispred spoljnjeg zida kuče. U Kuli su konobari na sledeći način opisivali komadanta Ulemeka: "Nema boljeg i vaspitanijeg čoveka kada je trezan. Ali, kad se napije, sačuvaj Bože". 


Istražni sudija Opštinskog suda u Kuli nije smeo da se zamera Legiji tako da je saopštio kako ne postoje još pouzdani podaci o uzrocima požara u Kuli, u kome je izgorela diskoteka „Tvrđava". „Istraga se užurbano sprovodi. Saslušano je više građana, ali samo u ulozi svedoka. Prema tome, još se ne može ništa konkretno reći kako je došlo do požara u kome je do temelja izgorela diskoteka u centru grada i pričinjena ogromna materijalna šteta", rekao je sudija Puškar.

MUP rbije saopštilo je da je komandant Jedinica za specijalne operacije Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije Milorad Luković „Legija" rano u petak izazvao težak incident u diskoteci „Tvrđava" u Kuli.

„Načelnik Resora državne bezbednosti pokrenuo je disciplinski postupak i suspendovao Lukovića do okončanja istrage", kaže se u saopštenju MUP-a Srbije.

Gradom je kružila priča kako je Milorad Ulemek sprečavao vatrogasce da obavljaju svoju dužnost i ugase požar, naredivši im da odstupe i da će pucati ako se neko samo približi diskoteci. Neki tvrde kako je rekao da ta đavolja zgrada i treba da izgori.

Naravno, ovo nije bio jedini izolovani incident komadanta Legije.


Tako je pre nekoliko godina u klubu pevača Džeja Ramadanovskog preko puta Etnografskog muzeja u Beogradu mrtav pijan prišao s revolverom povećeg kalibra disk-džokeju i sedajući preko puta predložio da malo igraju ruski rulet, s tim što je on prislanjao cev revolvera na slepoočnicu čas sebi čas ukočenom disk-džokeju. Posle nekoliko "neuspelih pokušaja" kad je na red došao njegov partner u igri Legija je napomenuo: "E, sad pomeri malo glavu unapred." Potom je povukao oroz, odjeknuo je pucanj i hitac je načinio ogromnu rupu na staklu. Povređenih nije bilo. Disk-džokej satima nije mogao da dođe k sebi.

Pored Ulemeka, zbog izazivanja požara u diskoteci "Tvrđava" u Kuli 4. maja 2001. godine pred Trećim osnovnim sudom sudi se i dalje Dejanu Ivkoviću.

Mediji su preneli da je tužba vvlasnika diskoteke protiv države odbijena jer sud smatra da Ulemek u to vreme nije bio na dužnosti, te da država ne može da odgovara za njegove postupke. Nakon više sličnih incidenata u kojima je učestvovao ili izazivao Ulemek je krajem te godine penzionisan, ali se veruje da je zadržao faktičku vlast nad JSO.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top