KULTNI KLUB NANA: Bez džibera, samo elita. Gosti su bili diplomate, kriminalci i inspektori policije

Najnemirnije epizode u klupskom životu Beograda dešavale su se u najmirnijem kraju. Na Senjaku, u klubu "Nana", koja je u svom embrionalnom klupskom periodu bila mesto namenjeno gradskoj eliti. Na ulazu je bio Siniša Lazarević koji je određivao ko može, a ko ne, da uđe u klub. Lazarević je to isto primenio i u Moskvi gde je kasnije postao menadžer prestižnih ruskih klubova.

Nana je otvorena 1982. godine pod oznakom „mlečni restoran" u skladu sa tadašnjim zakonima koji nisu poznavali odrednicu „noćni klub". Od prvog dana je klub pratila tamna aura, posebno u socijalističkom društvu u kome se još uvek negovao kult poštenog rada oličenog u ranom jutarnjem buđenju i odlasku na posao u državnu firmu. Taman u vreme kada su iz Nane na svetlost dana izlazile noćne ptice, susretale su se sa stotinama radnika koji su hrlili na posao u obližnji Bigz.

Smeštena u prizemlju porodične kuće na Senjaku, u i tada elitnom kraju, Nana je u svojoj bogatoj istoriji videla sve o čemu su kasnije pisali novinari, publicisti, hroničari: obračune beogradskog podzemlja, ubistva, proslave sportskih titula, nenajavljene koncerte tadašnjih muzičkih zvezda.

"'Nana' je po otvaranju zamišljena kao elitno mesto. Vlasnik je predvideo da posetioci moraju dolaziti u klub u odelima. Dolazile su i diplomate, stranci koji bi svraćali u Beograd, ali i estradne zvezde. Ulazilo se na preporuku ali i na člansku kartu. Bila je to hermetična diskoteka", opisuje Maja Vukadinović. Ali, dva događaja će trajno obeležiti "Nanu". Prvi od njih je mitski sukob dva najopasnija gradska lika - Đorđa Božovića Giške i Ranka Rubežića. Vođa voždovačkog klana uspeo je da ispred "Nane" oduzme pištolj Rubežiću koji je tom prilikom i upucan. Božović je ga je odneo na obližnju prugu s koje ga je skinuo radnik železnice. Time je spasen život jednom od najopasnijih likova u istoriji BG kriminala. Druga epizoda odnosi se na ubistvo Andrije Lakonića koga je u "Nani" upucao Vasko Vukotić. Posle toga klub je bio zatvoren. Bila je to zaista prava "smrt u diskoteci" i prvo ubistvo nekom klubu u Beogradu.

Andrija Lakonić Laki tu je likvidiran u martu 1990. godine. Ovaj žestoki momak bio je saradnička veza policije, tvrde urbani izvori. Nakon njegovog ubistva Nana je zatvorena, a kasnije je postala mesto za izbegavati. Te noći klub je bio prepun. Bili su i Andrija Lakonić, Darko Ašanin i Veselin Vukotić, koji su se opuštali i uživali posle likvidacije Envera Hadrija u Briselu, navodno, po nalogu jugoslovenske tajne policije. Hadri je radio za albanski Sigurimi i američku CIA, a imao je dokumenta kojima je trebalo da diskredituje Slobodana Miloševića i srpski SDB. Navodno, dugogodišnji prijatelji Lakonić, Ašanin i Vukotić taj su posao briljantno odradili i stoga je bilo van pameti da će se njih trojica te noći sukobiti kada je dobar deo gostiju otišao, ali je muzika i dalje besomučno treštala.

Šta se tačno dogodilo, nikada do kraja nije razjašnjeno. Niti ima svedoka koji bi to ispričao.  U većini izveštaja navedeno je da je Lakonić u ''Nanu'' došao trešten pijan i da je na sva usta govorio kako je po nalogu SDB u Birselu uradio veliku stvar za državu. 

Bio je sa zavodljivom devojkom, i to mu je, prema verziji koju je lansirala policija, došlo glave. Po toj priči, jedan od njegovih kompanjona iz Brisela počeo je isuviše napadno da mu odvaja žensku. Nije poznato zašto Lakonić koji je bio veoma talentovan bokser, te noći na prijatelja nije potegao pesnicu, već pištolj.

Vratimo se klubu Nana. U ovaj klub je donet pehar koji je Crvena zvezda osvojila kao evropski šampion na utakmici u Bariju 1991. godine. Isto tako, u Nani je organizovano praćenje prenosa američkog napada na Irak preko CNN-a na televizorima specijalno instaliranim za tu priliku. U Nani je prvi beogradski nastup imao i tada nepoznati mladi pevač Dino Dvornik, dolazili su i neki strani poznati glumci, čak i deo političkog establišmenta tadašnje zemlje. Tokom devedesetih, klub se zatvarao i otvarao pod raznim imenima, i kao jedino od svih mesta iz epohe od pre trideset godina – radi i danas, u gotovo nepromenjenom obliku.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top