SRPSKI EL ČAPO: Najveći diler u Brazilu. Oženio predivnu manekenku i živeo u utvrđenoj vili. Ponižavao Šariće, govorio im da su njegove sluge

Njegov život ne bi mogao da prrikaže ni Holivud! Njegovu vilu u Brazilu su nazivali tvrđavom. Opasana je metalnom ogradom kroz koju je puštena struja. Brojne kamere i naoružani čuvari čuvaju njenog vlasnika, srpskog narkobosa velike moći. Bio je najveći diler u Brazilu, oženio predivnu manekenku i živio u toj utvrđenoj vili. Izvozio je tone droge upakovane u limenke voća i povrća sve dok ga nije cinkao niskorangirani kurir. Specijalcima se predao mirno, ostao bez milion eura vrednih slika i dokumenata koji će pokazati koliko je velika njegova ilegalna operacija. Goran Nešić Ciga čak je i čuvene kriminalce, braću Šarić zvao slugama.

Kada su brazilski agenti, naoružani do zuba, upali u njegovu vilu, nije pružao otpor. Bio je u društvu svoje supruge, atraktivne Brazilke. 

Radovi su trajali pune dvije godine, a nakon toga se Nešić odjednom uselio. Susjedi su posvjedočili da su jednog dana vidjeli kolonu luksuznih automobila sa zatamnjenim staklima.

Nešića na ulici nikad nisu vidjeli. Podovi kuće napravljeni su od porculana, a celi drugi sprat imao je staklene zidove kroz koje se video samo luksuzni namještaj, a stanari nikada.

Policijsku akciju Nivu pokrenuli su američki istražitelji iz agencije DEA, britanski agenti i srpsko tužiteljstvo. U konačnici je rezultirala privođenjem 47 ljudi, a zaplijenjeno je 15 luksuznih vozila, te broda, preko 30 nekretnina, luksuznih stanova i vila vrednih oko 16 miliona dolara. Nakon što je veliki bos Nešić uhićen, srušena je čitava piramida podšefova, dilera, kurira i obavještajaca od kojih su mnogi srpski državljani već ranije poznati policiji zbog šverca kokaina. Zaplijenjeno je i 620 kilograma kokaina i 864.000 eura.

Uskoro se ispostavilo da su Srbi vodili glavnu riječ u narkohobotnici.

Uz malu pomoć svojih balkanskih komšija, naravno, jer otkriveno je da su niži rangovi u njegovoj vojsci sarađivali i sa Hrvatima i Albancima pa čak i Slovencima. Među uhićenima su tada bili  i Dejan Stojanović Keka, Alen Memović Mali, Aleksandar Sekulić Seka, Milan Karanović i Aleksandar Nešić Aki.

Nešić, koji tečno govori portugalski i španski, posao posredovanja među narkoklanovima te proizvođačima i potrošačima počeo je 2003. godine.

Ubrzo je napredovao do te mere da su mu klijenti bili i talijanska mafija i braća Šarić, te kolumbijski karteli.

Droga se prekookeanskim teretnim brodovima prebacivala iz Brazila do evropskih luka. Kokain se nabavljala u Boliviji, pakovala u Brazilu, a prerađivala u okolini Madrida. Osim brodovima, deo pošiljaka se slao avionima. Pakovala se u velikim bačvama za hranu i obično je slana s voćem i povrćem. Albanci i Turci su uskočili u biznis tako da su organizovali mrežu uličnih preprodavača po evropskim metropolama. 

Nešić je ubrzo zauzeo poziciju brazilskog Scarface-a. Star samo 41 godinu, s lažnim identitetom i pasošem na ime Ilija, na vezi je držao srpske i crnogorske narkoklanove.

Srpski mediji pišu kako je po rangu i uticaju, a posebno po količini veza bio daleko iznad Darka Šarića. Saradnici su mu bili i momci iz klana Amerika. Ameriku je vodio Mileta Miljanić koji je kamione pune kokaina slao u Evropu, a onda je dolijao talijanskim karabinjerima koji su ga strpali u pritvor početkom godine.

Izvori iz vrha srpske policije tamošnjim su medijima neslužbeno izjavili kako se Nešić, da bi održao disciplinu, doslovno iživljavao na svojim saradnicima, među kojima i Šarićem i Dejanom Stojanovićem Kekom.

Ponižavao ih je i govorio im da su sluge.

"U Srbiji se znalo ko su Darko Šarić i Dejan Stojanović Keka. Zna se koliko su na ovim prostorima moćni i uticajni, ali i surovi. Dovoljno je samo podsetiti na priče što je Keka radio svojim neprijateljima i kako je regrutovao ljude u svoje redove. S obzirom na reputaciju, činilo se da su oni među glavnim bosovima i u poslovima u Brazilu i u Južnoj Americi", rekao je jedan izvor iz cele akcije.

Najveći srpski narko-lord Goran Nešić do pre nekoliko godina živeo je sa babom i dedom u Ulici Borislava Blagojevića u beogradskom naselju Zvezdara. Njegove komšije su potvrdile da ga znaju, ali niko nije smeo ništa više da kaže. Svi su uglavnom odmahivali glavom plašeći se eventualnih posledica.

- Znam da se pre nekoliko godina odselio odavde i da je otišao u inostranstvo. Kasnije sam čula da je u Argentini i Brazilu. Poznato nam je čime se bavio, ali ne želim da pričam o tome. Dok je živeo ovde, retko smo ga i viđali, obično bi to bilo u večernjim satima - procedila je kroz zube starija žena koja živi preko puta porodice Nešić.

Na pitanje da li poznaje uhapšenog, sredovečni gospodin nam je odgovorio potvrdno, a zatim i dodao da mu je ujak. Ipak, kada je upitan da prokomentariše vest o hapšenju svog sinovca, kao i moguće optužbe na njegov račun, odbio je da odgovori uz obrazloženje da nije upoznat s time.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top