NIKŠIĆANIN KOJI JE POVEZIVAO GLAVNE KRIMINALCE: Ko je Radoslav Cvijović, vatrogasac i diler koji je snabdevao POLA EVROPE

Radoslav Cvijović Cviko (63), uhapšen kao organizator grupe koja je Evropu snabdevala kokainom, pripadao je kriminalnom kružoku poteklom iz Nikšića.

Njegovo ime se u izveštajima bezbednosnih službi u bivšoj SFRJ visoko kotiralo poslednjih decenija i stajalo je uz neka od najpoznatijih imena kriminala na Balkanu. U operativnim podacima se navodilo da je blizak vrhu crnogorske mafije, te da je povezan sa međunarodnim krijumčarenjem droge i da je veze sa južnoameričkim kartelima ostvario posredstvom drugova iz mladosti.

Međutim, za to nije bilo dokaza zbog kojih bi bio procesuiran. On je još sedamdesetih godina prošlog veka došao u Novi Sad, gde je do prekjuče bilo sedište njegove kriminalne grupe osumnjičene za krijumčarenje kokaina.

Bliske i prijateljske odnose Cviko održava sa Branislavom - Branom Mićunovićem i Rajkom - Rajanom Lučićem, sa kojim deli vlasništvo nad pojedinim nekretninama u Novom Sadu. Sa Lučićem i sada pokojnim Ratkom Butorovićem - Batom Kankanom došao je u Novi Sad pre četvrt veka. Kao mladić u Srbiji nije hapšen, a počeci njegove kriminalne karijere vezuju se za Italiju, odakle je donosio farmerke i satove, za koje se verovalo da nisu kupljeni u tamošnjim radnjama.

Postepeno je sticao bogatstvo, ali za razliku od prijatelja Bate Kankana, o kome su novine pisale uveliko zbog kupovine hotela, ulaganja u FK Vojvodina, nameštanja rezultata, Cvijovićevo ime se nije pojavljivalo u medijima.

O tome da je Cvijović vešto izbegavao medije svedoči i to da se u javnosti, do preksinoćnog hapšenja, pojavila samo jedna njegova fotografija. Pri tome njegov identitet nije bio poznat medijima, pa se mahom o njemu pisalo kao o "misterioznom muškarcu". Taj "misteriozni muškarac" uslikan je u julu 2014. u društvu sa Dragoslavom Kosmajcem i Ljubišom Buhom Čumetom, najpoznatijim svedokom-saradnikom u Srbiji. Njih trojica su uslikana u restoranu jednog beogradskog hotela.

U izveštaju BIA iz 2004. konstatuju da je uprkos tome što se posvetio legalnom poslovanju, Ljubiša Buha Čume kao vođa zemunsko-surčinskog klana nastavio da održava "ključne kontakte" sa najznačajnijim ljudima iz sveta kriminala. Navode se imena Ismet Osmani, Agim Jelić, Dragoslav Kosmajac, Brano Mićunović, Radoslav Cvijović Cviko, Rajan Lučić i Nenad Opačić, vođa novosadskog veterničkog klana ubijen 2015.

U realizaciju hapšenja Cvijovićeve grupe krenulo se kada je kokain predavan u Češkoj, prekjuče u 13 časova, Uhapšen je i Cvijovićev sin Branislav, sa saradnicima Josipom Capikom i Branislavom Bikićem. U Srbiji su uhapšeni Radoslav Cvijović i njegov zet Slavko Pavlov, poznati teniski trener koji živi i radi u nemačkom gradu Ulmu.

Prilikom hapšenja mlađeg Cvijovića i njegovih saradnika pronađena su četiri kilograma kokaina, koji na češkom tržištu, prema procenama tamošnjih istražitelja, vrede 160.000 evra. Kasnije u toku dana su po dojavi srpskog tužilaštva pronađena još četiri kilograma kokaina koja su trebala da budu transportovana ka Mađarskoj. Tako je ukupna vrednost zaplenjene droge oko 320.000 evra. Kod pripadnika ove kriminalne grupe pronađeno je u Češkoj i Srbiji i 110.000 evra, a oduzeti su i skupoceni automobili "mercedes", "audi" i "porše panamera".

Posle višemesečne akcije koju je srpsko tužilaštvo vodilo uz pomoć BIA i kolega iz Češke, u koju su se uključili inspektori SBPOK-a, otkriveno je da je ova kriminalna grupa kokain unosila preko luka u Holandiji i zatim ga distribuirala u Nemačku i Italiju do pre dva meseca.

Tada je ova grupa odlučila da kokain preusmeri iz Italije na Češku i Mađarsku. Jedan od razloga bila je i cena, jer je u Italiji ova droga jeftinija. Kilogram na italijanskom tržištu košta oko 27.000 evra, dok je u Češkoj 40.000 evra. Zaduženje da nadgledaju transporte droge imali su mlađi Cvijović i zet Pavlov. Obično su kokain prenosili u dva vozila, tako što je prvi automobil bio izvidnica, a u drugom droga.

Cvijović je u Srbiji hapšen 2009. u akciji "Morava". Tada u njegovoj kući nije nađena droga, već samo pištolj "zbrojovka" i 22 metka. Navodno je uhapšen kada je otvorio vrata policajcu da bi mu ovaj uručio kovertu u kojoj je bio "sudski poziv". Tadašnji direktor policije Milorad Veljović saopštio je "da je u Novom Sadu uhapšen jak ogranak crnogorske dilerske mafije", a posebno je istakao ime Radoslava Cvijovića.

Cviko je, prema saznanjima u Novom Sadu studirao Višu vatrogasnu školu. Zbog toga su ga prijatelji zvali "vatrogasac".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji