Lepota i zdravlje

Lepota i zdravlje (190)

default

Paradajz je jedna od supernamirnica koji život čini ukusnijim i zdravijim.

 

Ako u ishranu ubacite i sok od paradajza, šanse za redukciju kilaže, ali prvenstveno masnih naslaga na stomaku su vam dosta povećane!

 

Lekari ističu da je moć soka od paradajza dovoljno velika da utrostruči delotvornost dijete.

 

Broj kalorija u soku od paradajza je mali, meri se gotovo sa kockicom čokolade, a ima sposobnost da vas drži sitim i do nekoliko sati. Ispijanjem ovog napitka unosite u sebe zdravlje, što je mnogo više od sredstva za mršavljenje.

 

Sok od paradajza za ravan stomak nije samo mit, on je dokazano vaš saveznik za ciljano skidanje masnih naslaga. Naime, on je idealan prirodni napitak koji služi za detoksikaciju organizma. Osim toga, pospešuje varenje i sprečava zadržavanje vode u organizmu što je često najveći problem ljudima koji imaju problem sa kilogramima.

 

Uvek možete da napravite alternativnu verziju, ili kako bi je neki nazvali, napredniju verziju. Za ovaj sok će vam biti potrebna dva velika paradjza, jedan celer, jedan krastavac, malo peršuna i pola kašičice soli. Sve što treba da uradite je da sameljete sok u blenderu i da ga odmah popijete

default

Ljudsko telo je neverovatno. Ono je sposobno da trči maratone i stvara život - stvari koje zaista ulivaju strahopoštovanje kada zastanete i razmislite o njima.

Ljudsko telo ponekad reaguje na čudne načine. 

1. Da li ste ikada osetili potrebu da jako kinete na mestu na kome to ne bi bilo prigodno? Samo stavite prst na filtrum (udubljenje između usana i nosa) i nežno pritisnite. Za čas posla ćete izgubiti potrebu za kijanjem!

2. Postoji li bol poput agonije zbog glavobolje od sladoleda? Sledeći put kada vam se mozak" smrzne", pokušajte ovaj trik. Jednostavno pritisnite jezikom nepce. "Smrzavanje" mozga se dešava kada se krvni sudovi suviše brzo rašire. 

3. Želite li da dotaknete prste na nogama, a ne možete? Zaustavite to što radite i pročitajte par rečenica unazad nekoliko puta i onda pokušajte da dotaknete prste. Niko ne zna kako ovaj trik funkcioniše, ali bićete toliko impresionirani da ćete morati da ga podelite sa prijateljima!

4. Ako ste izgoreli jezik tako što ste pili vrelu kafu ili probali picu tek izvađenu iz rerne, oduprite se potrebi da stavite kocku leda na jezik. Umesto toga, promućkajte hladnu vodu u ustima. Ovo će ukloniti vrelinu i bol bez "šokantnog" efekta kocke leda.

5. Zapušeni sinusi su prava muka! Ako vam je potrebno brzo olakšanje, na smenu pritiskajte jezik na nepce, a onda pritisnite nežno prstima između očiju. Ovaj trik ne fukcioniše kod svakog, ali se oni kojima je doneo olakšanje, kunu u njega!

6. Ako ste u bučnoj prostoriji i borite se da čujete osobu pored vas, blago savijte i pritisniite ušnu školjku. Možda ne možete da načuljite uši kao pas, ali će ovo imati sličan efekat

7. Ako ne možete da zaustavite štucavicu, pokušajte ovaj trik: zadržite dah, progutajte dva puta, a onda izdahnite. Gutanje vazduha će pomoći jer ćete se tako rešiti prvobitnih mehurića vazduha koji su izazvali štucavicu.

8. Ako vam ide krv na nos, ne naginite glavu unazad. Krv će se tako spustiti u vaše grlo, što nije dobro. Umesto toga, uhvatite nos odmah iznad nozdrva - kao što pkazuje doktor Harvard Levajn sa Harvarda - i blago se naginjite unapred. Odmah će vam biti dobro!

9.Sisanje palca možda zvuči detinjasto, ali postoji savršeno dobar razlog zašto bi odrasli trebalo to da rade. Ako ste suviše anksiozni ili na ivici napada panike, stavite palac u usta i pokušajte da izdišete vazduh preko palca. Ovo će značajno smiriti rad vašeg srca.

10. Ako ne možete da izbacite pesmu iz glave, uzmite da žvaćete žvakaću gumu i ne brinite kolliko dugo će vam pesma biti u glavi. Ponekad nerviranje zbog crva u uhu može samo da pogorša situaciju!

default

"Nakon sedam godina rada u jednoj od najvećih psihijatrijskih bolnica na svetu, 18 godina rada u psihološkom zatvorskom odeljenju, dve godine u najvećem Centru za mentalno zdravlje i više od 11 godina u Hitnoj pomoći, nema šta nisam video. Lično sam se uverio da demoni postoje. Video sam ih, pričao sa njima i mogu vam reći da su stvarno veoma strašni", započinje svoju ispovest ugledni psihijatar koji je želeo da ostane anoniman zbog svojih pacijenata i njihovih porodica.

"Glasovi koje čuju šizofreničari nisu halucinacije kao što psihijatri tvrde. Moja struka insistira da se ovim halucinacijama ne treba pridavati pažnja jer se tako stanje pogoršava. Ipak, otkrio sam da glasovi koje šizofreničari čuju imaju sasvim jasan, precizan, predvidiv i veoma destruktivan šablon, što se veoma razlikuje od uobičajenih halucinacija.

U trenutku kada "halucinacije" (demoni) postanu svesne da ja pacijentima dajem savete koji će ih oslabiti, ja postajem pretnja, ali i meta. Jednom se dogodilo čak da mi je pacijent rekao kako ga je "glas" upozorio da se drži podalje od mene, i to nekoliko minuta pre nego što sam uopšte ušao u salu.

Otkrivanje pacijentima šta se sa njima zapravo dešava i kako demoni upravljaju njihovim životima poslednje su što ovi entiteti žele. Oni žele da verujete da su u eri nauke demoni samo fikcija, bajke za neobrazovane. Oni žele da ignorišete 23 ili više puta kada je Isus Hrist proterivao demone, a još više kada verujete da je Biblija potpuno irelevantna za ove stvari. Njima ide u prilog kada ne verujete u njih, jer im je tako lakše da obave svoj posao.

Da se razumemo, ja ovde ne govorim o religiji. Govorim vam da razumete da duhovi postoje i da se oni zli zaista plaše ljubavi, ali i određenih fraza iz Biblije!

Ono što ih najviše uznemiri i na šta najjače reaguju jeste shvatanje da ga je osoba postala svesna. Oni isisavaju i kradu vašu životnu energiju. Prvi korak je pretvaranje vaših misli u negativne, jer je to osnova da "započnu život u vama". Oni ne žele da imate porodicu, prijatelje, ni da saznate kako možete da se izborite sa njima. Oni žele da budete izolovani i sami. Ne podnose kada idete u crkvu, čitate Bibliju, pa nastoje da vas ubede kako su ove aktivnosti dosadne i besmislene. Ovo rade vrlo suptilno - ubacuju vam ideje u glavu i pokušavaju da vas ubede da verujete u njih i počnete da ih sledite, makar i na sopstvenu štetu.

Postati svestan da demoni zaista postoje je prvi korak ka suočavanju i eliminisanju njihovog negativnog uticaja na vaš život.Ako pogledate iza sebe, sigurno ćete shvatiti da ste više puta bili potpuno negativni, da tada ništa niste mogli da završite, da odjednom nemate snage, ali niko se nikada ne zapita gde je rezerva energije nestala. Mnogi šizofreničari prijavljuju da bukvalno osećaju kako energija odlazi u trenutku kada glasovi počnu da govore.

Koga demoni napadaju i zašto?

Napašće svakoga ko im to nesvesno dozvoli. Oni znaju kako da uđu u ljude na najrazličitije načine - od neslanih šala o prizivanju duhova, do pravih pokušaja izvođenja satanističkih rituala i čitanja knjiga koje se bave ovom tematikom.

Žrtve teškog fizičkog, emocionalnog i seksualnog zlostavljanja su primarne mete, jer se oni već osećaju loše. Ekstremni slučajevi napada najčešće se označavaju kao paranoidna šizofrenija, ali žrtva može biti bilo ko.

Ono što treba da znate jeste da ako ste napadnuti, ne znači da ste mentalno bolesni. Tu ne postoji disfunkcija mozga. Reći suprotno bilo bi isto kao reći da su žrtve pljačke ili silovanja mentalno bolesne. Oni su bili napadnuti, a sada ste vi, ali na drugi način.

Kako isisavaju ljudsku energiju?

Negativna energija koja se proizvodi usled negativnih emocija jeste njihova hrana. To je razlog zašto nas filmovi o vampirima i drugim strašnim bićima uzdrmaju i preplaše. Ovi entiteti su zaista energetski vampiri.

Kako oni to rade?

Trude se da vas nateraju da proizvodite negativne emocije kojima će se ubuduće hraniti tako što vam ubacuju krivicu, strah i uznemirujuće misli u vaš um i teraju vas da na njih odgovarate kao da su ispravne. Manipulišu vama proizvodeći glasove i strašne osećaje. Demonska aktivnost postaje jasna prosečnom čoveku kada mu se u um usadi uporna misao toliko odvratna da se sami sebi zgadite i svakako nemate nameru da tako nešto sprovedete u delo. Instinktivno osećate da je ta misao pogrešna, da nije vaša i da ne pripada vašem umu.

Razmislite - ako za vas nije normalno da imate takvu misao i ponašate se tako, odakle je onda potekla? Ako nije vaša i ne pripada vama, znači da i ne dolazi od vas.

Da li su ljudi bespomoćni protiv ovoga?

Ne. Uopšte niste bespomoćni, ali morate da postanete svesni da demoni zaista postoje i da shvatite kojim se metodama služe. Mnoge stvari možete da uradite da biste se odbranili, a neki uspeju čak i potpuno da se izoluju od njihovog prisustva i napada.

Ako vam u životu sve ide loše, velika je verovatnoća da ste na konstantnom udaru. Najvažnija tajna koju demoni žele da sačuvaju od vas jeste da oni imaju moć da potpuno zaposednu vaš um, da su pravi energetski paraziti,a jer se hrane vašom energijom kao što crevni paraziti uzimaju hranu kada uđu u ljudski organizam. Ovim entitetima je neophodna negativna energija da bi opstali.

Uspevaju u svojim namerama onda kada vi počnete da prihvatite ideje koje vam usađuju kao vaše. Oni vam i govore da su vaše. Jednom kada postanete svesni igrica koje su počeli sa vama da igraju, važno je da ne nasednete ni na šta od ovoga, da shvatite da to niste vi. Ovo nije fizički rat - ne možete da se odbranite fizički, ovo su spiritualne igre i veoma su ozbiljne.

Možda će vas iznenaditi da čujete kako ovi zli paraziti imaju potpuni pristup vašoj memoriji. Kod jednog pacijenta uspeli su da izvuku osećaj krivice iz detinjstva koji je pacijent odavno zaboravio. Oni će uvek nastojati da nađu najnegativnija sećanja koja uzrokuju osećaj krivice, daih izvuku nazad u vašu svest i nastave bukvalno da vam ih "nabijaju na nos" sve dok vas ne učine nesposobnim da oprostite sebi i nateraju da ponovo proizvodite negativne emocije.

Sve negativne misli koje vam demoni usađuju u um pažljivo su odabrane da bi vam izazvale krivicu, bes, osećaj bezvrednosti, bespomoćnosti i beznadežnosti. Da li vam možda liči na simptome depresije?

Sigurno možete da se setite bar jednog puta u životu kada ste bili opsednuti greškama iz prošlosti i svakodnevno mislili Samo da nisam uradio/rekao to... Samo da sam bio tamo... To su vam oni na delu. Što duže uspevaju da vas poražavaju takvim mislima, proizvodićete više negativne energije, a njima obezbeđivati veću "gozbu". Zatim će iskoristiti vašu životnu energiju protiv vas, terajući vas da izazivate konflikte i mislite kako se nikome ne sme verovati. 

Iz stručnog iskustva vam kažem: majstori negativnih misli - paranoidni šizofreničari znaju šta su demoni, ali nažalost, retko ko ih shvata ozbiljno. Nakon napada, oni nemaju snage ni da ustanu iz kreveta, fenomen nedostatka energije kod njih je konstantan. 

Psihijatrija se drži načela da su u pitanju halucinacije nastale zbog disbalansa hemijskih reakcija u mozgu, ali za ovo ne postoji nijedan naučni dokaz. Mene kao psihijatra zabrinjava činjenica da moja struka zanemaruje jedno od najvažnijih pitanja: Odakle misli dolaze?

Ja sam ovo pitanje postavio na jednom od najprestižnijih seminara u psihologiji i psihijatriji pr svima. Odgovor na to pitanje zapravo je bio razlog što sam se prijavio za učešće na ovom seminaru. Glavni profesor pogledao me je kao da sam upravo ispao iz svemirskog broda. Ćutao je nekoliko trenutaka, a zatim rekao: Razgovaraću sa vama nakon predavanja.

Napustio je predavanje pre vremena i nikada nije dogovorio", ispričao je psihijatar.

Svaka žena želi da izgleda mlađe, ali nekada nismo svesne da određenim greškama ubrzavamo starenje.

Praktikovanje svakodnevnih loših navika uzrokuje nastanak bora, čineći vašu kožu starijom nego što zapravo jeste.

Multitasking

"Ako vam se čini da vam se obaveze gomilaju iako sve činite da vam se smanjuju, malo odahnite jer s nametanjem raznih obaveza samo stvarate veći stres", kaže dr. Rejmdon Kaskiari iz bolnice St. Džozef u Orangeu u Kaliforniji.

Nekoliko studija pokazuje da hroničan stres izaziva oslobađanje slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje oštećuju ćelije i uzrok su starenja.

Stoga, doktor predlaže da se fokusirate na samo jedan zadatak i krenete dalje tek kada njega završite. 

Ne možete da odolite slatkišima

Pored toga što konzumiranje slatkiša možete da se ugojite, vi dodajete i godine vašem licu.

"U koži molekula šećera vežu za proteinska vlakna u svakoj od naših ćelija", kaže dermatologi dr. Susan Stjuart iz San Dijega.

Taj postupak, poznat kao glikacija, može da rezultira gubitkom sjaja, tonusa kože, nadutošću, povećanjem sitnih linija i bora, te gubitkom kontura lica i povećanjem pora.

Nedovoljno sna

"Manjak sna ne uzrokuje samo podočnjake - već je povezan i s kraćim životnim vekom", kaže dr. Kaskiari, koji je u bolnici St. Josef osnovao laboratorijum za spavanje.

"Spavanje od sedam sati je optimalno. Idite u krevet ranije ako imate simptome nedostatka sna, koji uključuju nedostatak dnevne energije, mentalnu tromost, probleme s pažnjom ili debljanje, kaže doktor.

Niste fizički aktivni

U studiji koja je obuhvatala od oko 11.000 Australijanaca uzrasta od 25 godina i više otkriveno je da se na svakih sat vremena gledanja televizije životni vek smanjio za 22 minuta.

Ljudi koji su prosečno dnevno proveli šest sati gledajući TV živeli su pet godina manje od onih koji televiziju uopšte nisu gledali.

"Ovaj učinak se više odnosi na sedenje i neaktivnost nego na gledanje televizije", kaže dr. Kaskiari i dodaje:

"Kad sedite više od 30 minuta, telo počinje da odlaže šećer u ćelije, pa je mnogo verovatnije da ćete početi da se gojite. Bez obzira gledate li televiziju ili ste za radnim stolom, ustanite svakih 30 minuta ii prošetajte.

Loša kozmetika

Čak i rutina nege kože mora uključivati dobru zaštitu od starenja. Koža oko očiju je tanja od kože na ostatku lica i brže pokazuje starost, kaže dr. Stuart. Ako vlažite područje oko očiju, vaše lice može izgledati mlađe.

"Kreme za oči koje su najefikasnije jer sadrže retinol A, oblik vitamina A", kaže dr. Stjuart. Ostali važni faktori uključuju emolijente i ovlaživače, antioksidanse, hijaluronsku kiselinu i vitamin C.

"Oni podstiču stvaranje kolagena i elastina i tako smanjuju fine linije oko očiju", kaže dr. Stjuart.

Nedovoljna zaštita od sunca

Samo hodanje kada je sunce može više da šteti koži nego dan na plaži, kaže profesorka dermatologije na Wake Forest Baptistu dr. Sara L. Tejlor.

"Prvi uzrok preranog starenja lica su UV zraci", kaže dr. Tejlor. "UV svetlo je prisutno i kada je oblačno ili kiša.

"Zaštitite svoju kožu nošenjem krema za sunčanje uvek kad izađete napolje kaže dr.Tejlor koja preporučuje SPF između 30 i 50 za svakodnevnu upotrebu.

Prejaka šminka

"Previše majkapa može da nas učini starijima jer velike količine šminke, posebno proizvoda na bazi ulja, mogu da začepe pore na koži i izazovu izbijanje nepravilnosti", kaže dr. Stjuart.

Osim toga, prekomerna upotreba proizvoda s mirisima, iritantnim hemikalijama i alkoholnim sredstvima može da isuši kožu i ukloni nena prirodna ulja, što uzrokuje preranu pojavu bora.

Spavanje naslonjeni licem na jastuk

Spavanje na stomaku ili na boku s licem naguranim na jastuk može da izazove pojavu bora i ubrza starenje.

"Vezivno tkivo i kolagen na licu postaju slabiji", kaže plastični hirurg za lice i stručnjak za negu kože, dr. Džejms C. Marota i dodaje:

"Kada spavate na istoj strani lica iz noći u noć, vaša koža se neće glatko izvijati niti će se vratiti natrag tako brzo kao kad ste bili mlađi.Te linije nabora s jastuka mogu postati trajne.

On savetuje da spavate na leđima ili kupite satensku jastučnicu kako bi koža ostala glatka.

Boravite u pretoplom domu

"Bez obzira palite li kamin ili uključujete termostat, s tim usisavate vlagu iz vazduha.To može da dovede do suve, upaljene kože koja s vremenom počinje izgledati starije", kaže dr. Marota.

Dr. Marota preporučuje i stavljanje vlažnog peškira iznad radijatora ili posude s hladnom vodom, da se nadoknadi izgubljena vlaga.

Pijete na slamčicu

Konzumiranje tamnih pića kroz slamčicu može da spreči mrlje na zubima, ali baš kao što škiljenje može s vremenom da uzrokuje nastanak bora oko očiju, stiskanje usana takođe može da dovede do preranog stvaranja bora oko usta.

"To se događa i zbog pušenja cigareta", kaže dermatolog iz Njujorka, dr. Dženet Pristovski.

Izbegavate masne namirnice

"Nešto masti potrebno je za održavanje mladolikog osećaja i izgleda",  kaže certifikovani nutricionista i fiziolog Fransi Kohen za portal Health.

"Omega 3 masne kiseline zdrave su za srce, a ima ih u masnoj ribi (poput lososa i skuše) i određenim orašastim plodovima (poput lanenih semenki i oraha). One održavaju kožu podatnom, sprečavajući nastanak bora, a jačaju i zdravlje srca i mozga ," objašnjava.

default

Dragana Đurović Karadžić iz Sokolca, u svojoj ispovesti istakla je da želi pronađe svoju rođaku, ćerku tetke Slavke koja je pre 44 godine ostavljena ispred doma za nezbrinutu decu. Oseća da je živa i zdrava i da liči na svoju majku

Dragana Đurović Karadžić (28) iz Sokolca želi da pronađe svoju sestru od tetke za koju tvrdi da je kao novorođenče, pre više od 40 godina, ostavljena ispred Doma za nezbrinutu decu. Dragana je ubeđena i oseća da je njena sestra, koja sada ima 44 godine, živa i zdrava. Možda ju je usvojila porodica iz BiH, postoji mogućnost da je u Srbiji ili inostranstvu, a moguće je i to da su je kao mali odveli u Italiju, jer su, kako kaže, iz tog doma ranije odvodili decu u tu zemlju. O svojoj rođaki trenutno ništa ne zna, a jako bi volela da je pronađe, zagrli je i kaže joj da nije sama.

Dragana navodi kako je njena tetka Slavka Đurović krila trudnoću, te da je nakon porođaja pobegla iz bolnice. Porodica, kako tvrdi, zna da je rođena devojčica i da joj je dala ime Dobrila, ali nikada nisu stupili u kontakt s njom.

- Pokušavam da pronađem sestru od tetke (prvu rodicu) koju je moja tetka, nažalost, napustila kada ju je rodila. Tetka je neko vreme živela u Sarajevu, čuvala je tada prvu ćerku moga oca, pa je moguće i da je tamo upoznala biološkog oca deteta i zatrudnela. Porodila se 1975. godine u Sarajevu, u bolnici "Jezero" i odmah nakon porođaja je pobegla iz bolnice i ostavila je bebu ispred Doma za nezbrinutu decu "Bjelave", tadašnji naziv "Ljubica Ivezi" - započela je Dragana svoju nesvakidašnju priču kojom je rastužila region.

Majka dvoje dece iz Sokoca kod Istočnog Sarajeva jedno vreme nije ništa znala o tome, pošto je njena pokojna tetka vešto krila taj težak detalj iz svog života.

- S obzirom na to da sam rođena mnogo kasnije nego što se sva ta drama odigrala, na početku nisam znala ništa o tome. Kasnije sam na osnovu priča i raznih glasina načula da bi to moglo da bude istina, što mi je potvrdio i moj otac. Tetka je jednom prilikom rekla kako ne zna gde je njena ćerka kojoj je po rođenju dala ime Dobrila - kaže Dragana  

Za tetku kaže da je rođena 1951. godine u Sokocu i da je imala izuzetno težak život. Morala je da radi teške poslove da bi se prehranila i preživela.

- Vodila je težak seoski život. Znate kako je bilo živeti u ruralnom području u to vreme. Kasnije je živela u gradu u jednoj baraci. Sigurno joj nije bilo lako. Tek pre nekoliko godina od opštine je dobila stan - ispričala je gospođa Karadžić teške detalje iz života svoje tetke, da bi potom pokrenula i priču o jenoj ćerki za koju tvrdi da ju je rodila pre 44. godine.

- Tetka je najpre brinula o dvoje dece mog oca. tada još nisam bila rođena. Nikada se nije udavala, a pretpostavljam da je u Sarajevu upoznala čoveka sa kojim je zatrudnela. Vešto je skrivala svoju trudnoću, jer je u to vreme bila velika sramota da kaže u utrobi nosi dete, a da nije ni udata. Znala je da njen otac i braća zbog ruralnog i primitivnog načina života koji je bio zastupljen u to vreme ne bi opravdali njeno vanbračno dete i ko zna kako bi se sve završilo da su saznali.

Kada se Slavka Đurović porodila u sarajevskoj bolnici, kaže Dragana, odlučila je da učini ono za šta je mislila da je najbolje i za njen, a i za život njenog deteta.

- Kada je izašla iz porodilišta, odmah je otišla do Doma za nezbrinutu decu "Bjelave" i ostavila svoju ćerku ispred te ustanove. Verovatno joj je teško palo, ali iz maločas pomenutih razloga, nije razmišljala o opciji da je zadrži, niti je to smela. Od tada je više nikada nije videla, niti je čula nešto o njoj. Za života je tetka rekla jednoj osobi kako se ne usuđuje da je potraži. Verovatno nije znala šta bi rekla svojoj ćerki kad bi je srela, kako bi taj susret prošao i kako bi je ona prihvatila - ističe mlada mama iz Sokolca.

Bolni detalji iz života Slavke Đurović nisu ostali sakriveni. Vremenom se pročulo o sudbini te žene koju život nimalo nije mazio, a mnogi su saznali da je imala ćerku i na koji korak se odlučila. Dragani, međutim, niko od familije ne želi da pomogne. Štaviše, na društvenim mrežama je objavila kako je mnogi od njih osuđuju što želi da potraži svoju sestru, a da joj poneki čak i prete.

- Svi na žalost koji bi nešto znali o tome, koji su možda znali nešto opširnije, umrli su. Tetka, njeni roditelji, moj otac... Svi su se upokojili. O članovima familije ne želim da govorim. Njima neka je na čast. Treba da ih bude sramota za to što rade. Sigurna sam da bar tri osobe iz naše šire porodice znaju celu priču, ali ćute - ogorčenim tonom govorila je Dragana, nakon što je javno podelila status u kom najljubaznije moli pojedine rođake da prestanu da joj prete i sabotiraju njenu potragu za osobom koja joj znači i koju bi volela da sretne i zagrli.

Dragana Đurović KaradžićDragana želi da ispriča svojoj sestri svoju životnu priču, da je zagrli i kaže joj da nijie sama; Foto: Facebook/Milka Dragana Djurovic Karadzic

- Osećam da je moja sestra, kojoj je teka tada dala ime Dobrila, živa i zdrava. Znam da me osećaj ne vara, sigurna sam da je živa. Želim da je potražim i da je nađem jer nisam hladnokrvna kao moja familija. Želim da joj kažem da nije sama, da ima neko ko želi da je upozna i ko bi joj pružio puno pažnje, ljubavi, topline i svega onoga što možda nikad nije imala - istakla je Slavkina bratanica koja takođe sa sobom nosi teške detalje i činjenice iz prošlosti.

- Ja sam takođe ostavljeno dete. Ta žena, nazovi moja majka, ostavila me je kad sam bila mala i odrasla sam bez te potrebne majčinske ljubavi. Želim da moja rođaka, tetkina ćerka, čuje i deo moje životne priče. Svoju majku osuđujem što me je ostavila, ali to je neka druga priča o kojoj ne bih iznosila mnogo detalja. U svakom slučaju drastično se razlikuje od sudbine moje tetke - rekla je Dragana i dodala da tetku ipak ne osuđuje što se odlučila na to da ostavi novorođenče ispred doma.

- Tetku Slavku ne osuđujem, jedino je žalim. Žalim što nije bila uporna kasnije kada se otarasila straha od familije. Žalim takođe i što sama nisam bila dovoljno zrela da potražim sestru dok je tetka bila živa. Čitavog života je ovde živela i radila. Bila je svojevremeno u fabrici za preradu drveta "Romanija", a kasnije je radila i kao čistačica u školi. - iznela je još poneki detalj svoje ispovesti

Dragana Đurović Karadžić je u srećnom braku, a sa mužem ima dvoje dece koje su joj sve na svetu. Njena tetka nije želela mnogo da priča o toj temi. Vešto je skrivala i izbegavala razgovor o tome.

- Pokušala sam nešto da saznam preko tetkinih prijateljica koje poznajem, ali niko od njih ništa ne zna. Zaista ne znam gde bi moja sestra sada mogla da bude. Sigurna sam da je preživela sva ona nedaća iz 90-tih godina. Može da bude bilo gde, u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili inostranstvu. Možda je čak i odvedena u Italiju, jer su ranije decu iz tog doma odvodili u tu zemlju. Moguće i da ju je kao malu usvojila porodica iz BiH. Zaista ne znam. Posetila sam i dom "Bjelave", ali oni nemaju podataka pod imenom Dobrila, niti imaju podatke o mojoj pokojnoj tetki.

Za sestru Dobrilu, koja se sada možda i drugačije zove, pretpostavlja da bi mogla da liči na svoju majku.

- Tetka je imala dugu, kovržavu kosu, kao i moj otac. Imala je oduvek jake i prirodne nokte, a to sam i ja nasledila od nje. Ako pretpostavimo da je genetika učinila svoje, možda bi to moglo da bude nasledno i kod njene ćerke. Moguće da i ona ima jaku kosu i nokte. Tako je i zamišljam, a zaista mnogo želim i puno mi znači da je pronađem. Iskorsitila bih priliku da zamolim sve dobre ljude koji pročitaju ovu moju priču i koji eventualno znaju nešto više, da mi se jave i pomognu mi - zaključila je Dragana.

default

Pošto su tri trudnice i četiri bebe preminule za samo nešto više od mesec dana, vanredna inspekcija Ministarstva zdravlja proverava zdravstvene ustanove u Srbiji kako bi se utvrdilo da li je eventualno bilo nesavesnog lečenja, pišu danas "Večernje novosti".

 

Kako je listu rečeno u Ministarstvu, inspekcija se vrši u odeljenjima ginekologije i porodilištima u KC Niš i opštim bolnicama u Kruševcu, Aleksincu i Majdanpeku.

- Kontrola je sprovedena u roku od sedam dana od saznanja o smrti trudnica i beba - kažu u Ministarstu i dodaju da su prvi nalazi već dostavljeni, ali još nisu dostupni javnosti jer moraju da se obave dodatne provere.

"Novosti" navode da do sada nisu utvrđene nepravilnosti, ali će svi detalji slučajeva smrti beba i porodilja znati tek po dobijanju izveštaja nakon vanredne provere.

List podseća da su 1. avgusta u Nišu preminule majka i njena beba, 8. avgusta u Aleksincu porodilja, a u istom gradu 17. avgusta beba, dok je 30. avgusta u Kruševcu trudnica izgubila blizance u osmom mesecu trudnoće, a 1. septembra u Majdanpeku preminula je trudnica.

Kada je reč o hirurgiji, neurohirurgija zauzima drugo mesto prema složenosti, odmah nakon kardiohirurgije.

Do operacija na mozgu najčešće dolazi usled povreda, aneurizmi i tumora, a više detalja otkriva nam akademik i priznati neurohirurg Arnold Fedorovič Smejanovič.

"Mozak je organ kao i svi ostali. Obavljamo mnoštvo intervencija i većina njih su potpuno uspešne", otkriva doktor i kaže da je mozak moćniji od bilo koje supermašine i da je on i dalje neverovatna misterija.

Ovih deset stvari je dr Smejanovič otkrio o mozgu zahvaljujući svakodnevnim operacijama:

- Na mnoga pitanja ne postoje odgovori. Na primer, shvatili smo da broj moždanih funkcija i njegova sposobnost nemaju veze sa inteligencijom. Ne shvatamo ni masu ni volumen mozga. Verujete li da mozak genija i mozak osobe sa niskim koeficijentom inteligencije izgledaju potpuno isto?

- Količina sive mase i širina uma nemaju nikakve veze. Luj Paster, osnivač mikrobiologije i imunologije, imao je samo jednu hemisferu mozga, a živeo je i radio kao i svi drugi ljudi, a pritom postigao mnogo.

- Tumor stvarno ne mora ništa da promeni. Pre 40 godina asistirao sam operaciji velikog tumora mozga kod mlade studentkinje sa muzičke akademije. Kad smo izvadili tumor, shvatili smo da je jedna hemisfera gotovo potpuno uništena. Devojka se oporavila, završila akademiju, udala se za milionera i dan danas prelepo svira!

- Najneverovatnije otkiće za mene je bila spoznaja da svest nema nikakvo "mesto" u telu i da je veza između mozga i misli totalna misterija. Ovu tajnu samo Bog zna.

- Mozgu je neophodan trening, znanje, čitanje, razmišljanje o lepoti, putovanje u podsvest i razumevanje kako bi dobro radio.

Za kraj, dr Smejanovič daje najvažniji savet:

"Ne dozvolite da vam se mozak ulenji, inače će brzo oslabiti. Čitajte, odlučujte, razmišljajte, brinite. Ne dozvolite da postanete ravnodušni - to je smrt za mozak!"

default

Istraživači kažu da su otkrili da su posebne ćelije koje okružuju ćelije nerava za osjećaj bola i koje se šire ka spoljnom sloju kože po svemu sudeći povezane sa osjećajem bola.

To je, piše Guardian, otkriće koje ukazuje da se iza uzvika “jao”, krije novi organ.

Naučnici kažu da otkriće omogućava novi uvid u bol i da bi to moglo da pomogne da se nađu odgovori na dugogodišnje zagonetke.

“Najvažnije pitanje za nas je da li su te ćelije zapravo uzrok za određene vrste hroničnih bolova, rekao je za Guardian koautor istraživanja, profesor Patrick Ernfors sa Karolinska instituta u Švedskoj.

U tekstu u magazinu Science istraživači su otkrili kako su ispitivali prirodu ćelija u koži koje su, kako su naveli, u velikoj mjeri bile zanemarene.

U pitanju je vrsta ćelija “švan”, koje omotavaju i ulaze u nervne ćelije kako bi ih održale u životu.

Studija je otkrila da “švan” ćelije imaju oblik hobotnice.

Nakon što su ispitali tkiva, naučnici su pronašli grupu ćelija ispod spoljnog sloja kože, ali su otkrili i da te ćelije imaju duge produžetke koji se omotavaju oko završetaka nerava za osjećaj bola, koji se produžavaju u epidermis, spoljni sloj kože.

‘Švan’ ćelije mogu osjetiti bol Naučnici su bili iznenađeni otkrićem, jer se dugo vjerovalo da su završeci neravnih ćelija u epidermisu goli ili da nemaju omotač.

“U oblasti bola govorimo o slobodnim nervnim završecima koji su odgovorni za osjećaj bola, ali oni u stvari nisu slobodni”, rekao je Ernfors.

Najveće otkriće tima naučnika je to da “švan” ćelije mogu da osjete bol.

Do otkrića je došlo korištenjem optogenetike, koja je uključivala genetsko modifikovanje miševa tako da “švan” ćelije u koži njihovih nogu proizvode protein koji može da upija svjetlost.

Kada je svjetlost uperena na ćelije, taj protein se mijenja utičući na membrane i proizvodeći promjenu u električnom punjenju ćelija, drugim riječima stimulišući ćelije.

Kada je svjetlost bila uperena na te ćelije, miševi su podizali noge. Takođe su lizali kožu, tresli se i podizali prednje šape u odbrambeni položaj, što pokazuje da su “švan” ćelije prouzrokovale bol.

Što je pulsiranje svjetla duže trajalo, broj ispaljivanja obližnjih nervnih ćelija je rastao, što podržava ideju da “švan” ćelije šalju signale mozgu kroz nervne ćelije.

Naučnici smatraju da su “švan” ćelije važne za osjećanje bola, bar kada je riječ o mehaničkim povredama i kažu da su u suštini pronašli novi organ za osjećaj bola.

“Taj organ je dvoćelijski receptor koji zajedno čine nerv i švan ćelija”, objasnio je Ernfors.

Trogodišnji Noa, sin poznatog pevača Majkla Bublea oboleo je od raka. Pevačeva supruga, glumica Lusiana Lopalito je tužnu vest objavila na društvenim mrežama.

Lusiana je navela da njena porodica prolazi kroz težak period i da se Noa trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama na lečenju.

"U ovom teškom trenutku, od vas tražimo da se molite za njega, i da poštujete našu privatnost. Ispred nas je dugačak put i nadamo se da ćemo dobiti ovu bitku uz podršku porodice, prijatelja, fanova širom sveta i naše vere u Boga", naveli su u saopštenju.

Par je odložio sve poslovne obaveze kako bi bili uz sina. Pored Noe imaju sina Elijasa koji je rođen u januaru ove godine.

default

U martu 2017. godine, jedna žena je stigla u bolnicu u Barnaulu, gradu na zapadu Sibira. Bila je u 41. nedelji trudnoće, trebalo je da se već porodila. Ono što je zapanjujuće je to da ova žena do tog momenta nije nijednom posetila lekara!

Žena ne veruje u zvaničnu medicinu, pa do 41. nedelje trudnoće nije nijednom posetila lekara! Međutim, kada je počela da sumnja da njena beba više nije živa, bila je prinuđena da se javi lekarima. Ono što su lekari utvrdili, ostavilo je sve u šoku!

Dete se nije usadilo u matericu, već u trbušnu duplju majke. Ovakav slučaj spada u venmateričnu trudnoću, pri kojoj se oplođena jajna ćelija, umesto u matericu, usadi na drugom mestu. Međutim, trbušna duplja je gotovo nemoguće mesto za usađivanje.

Dete su hitno izvadili, a operacija je bila jako rizična za majku i za dete. Zapravo, u ovakvim slučajevima su prognoze vezane za preživljavanje veoma loše. Operacija je traja 2 sata, mnogo duže nego regularan carski rez.

Kada su lekari uspeli da izvuku dete, desilo se pravo čudo! Devojčica je disala, bila je odličnog zdravlja, a bila je teška čitava 4 kg! Ponosna majka je rešila da devojčicu nazove Veronika, što znači pobednica.

Majka, koja je ranije bila nepoverljiva prema zvaničnoj medicini, sada namerava da ako opet bude trudna dolazi kod lekara na redovne preglede. Ne treba ni pominjati koliko je zahvalna lekarima koji su spasili njen život, kao i život njenog deteta.

Strana 1 od 14

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top