Slavka je krila da je trudna, a kad je rodila - dala je bebu: Tražim sestru, pogledajte fotografije

Dragana Đurović Karadžić iz Sokolca, u svojoj ispovesti istakla je da želi pronađe svoju rođaku, ćerku tetke Slavke koja je pre 44 godine ostavljena ispred doma za nezbrinutu decu. Oseća da je živa i zdrava i da liči na svoju majku

Dragana Đurović Karadžić (28) iz Sokolca želi da pronađe svoju sestru od tetke za koju tvrdi da je kao novorođenče, pre više od 40 godina, ostavljena ispred Doma za nezbrinutu decu. Dragana je ubeđena i oseća da je njena sestra, koja sada ima 44 godine, živa i zdrava. Možda ju je usvojila porodica iz BiH, postoji mogućnost da je u Srbiji ili inostranstvu, a moguće je i to da su je kao mali odveli u Italiju, jer su, kako kaže, iz tog doma ranije odvodili decu u tu zemlju. O svojoj rođaki trenutno ništa ne zna, a jako bi volela da je pronađe, zagrli je i kaže joj da nije sama.

Dragana navodi kako je njena tetka Slavka Đurović krila trudnoću, te da je nakon porođaja pobegla iz bolnice. Porodica, kako tvrdi, zna da je rođena devojčica i da joj je dala ime Dobrila, ali nikada nisu stupili u kontakt s njom.

- Pokušavam da pronađem sestru od tetke (prvu rodicu) koju je moja tetka, nažalost, napustila kada ju je rodila. Tetka je neko vreme živela u Sarajevu, čuvala je tada prvu ćerku moga oca, pa je moguće i da je tamo upoznala biološkog oca deteta i zatrudnela. Porodila se 1975. godine u Sarajevu, u bolnici "Jezero" i odmah nakon porođaja je pobegla iz bolnice i ostavila je bebu ispred Doma za nezbrinutu decu "Bjelave", tadašnji naziv "Ljubica Ivezi" - započela je Dragana svoju nesvakidašnju priču kojom je rastužila region.

Majka dvoje dece iz Sokoca kod Istočnog Sarajeva jedno vreme nije ništa znala o tome, pošto je njena pokojna tetka vešto krila taj težak detalj iz svog života.

- S obzirom na to da sam rođena mnogo kasnije nego što se sva ta drama odigrala, na početku nisam znala ništa o tome. Kasnije sam na osnovu priča i raznih glasina načula da bi to moglo da bude istina, što mi je potvrdio i moj otac. Tetka je jednom prilikom rekla kako ne zna gde je njena ćerka kojoj je po rođenju dala ime Dobrila - kaže Dragana  

Za tetku kaže da je rođena 1951. godine u Sokocu i da je imala izuzetno težak život. Morala je da radi teške poslove da bi se prehranila i preživela.

- Vodila je težak seoski život. Znate kako je bilo živeti u ruralnom području u to vreme. Kasnije je živela u gradu u jednoj baraci. Sigurno joj nije bilo lako. Tek pre nekoliko godina od opštine je dobila stan - ispričala je gospođa Karadžić teške detalje iz života svoje tetke, da bi potom pokrenula i priču o jenoj ćerki za koju tvrdi da ju je rodila pre 44. godine.

- Tetka je najpre brinula o dvoje dece mog oca. tada još nisam bila rođena. Nikada se nije udavala, a pretpostavljam da je u Sarajevu upoznala čoveka sa kojim je zatrudnela. Vešto je skrivala svoju trudnoću, jer je u to vreme bila velika sramota da kaže u utrobi nosi dete, a da nije ni udata. Znala je da njen otac i braća zbog ruralnog i primitivnog načina života koji je bio zastupljen u to vreme ne bi opravdali njeno vanbračno dete i ko zna kako bi se sve završilo da su saznali.

Kada se Slavka Đurović porodila u sarajevskoj bolnici, kaže Dragana, odlučila je da učini ono za šta je mislila da je najbolje i za njen, a i za život njenog deteta.

- Kada je izašla iz porodilišta, odmah je otišla do Doma za nezbrinutu decu "Bjelave" i ostavila svoju ćerku ispred te ustanove. Verovatno joj je teško palo, ali iz maločas pomenutih razloga, nije razmišljala o opciji da je zadrži, niti je to smela. Od tada je više nikada nije videla, niti je čula nešto o njoj. Za života je tetka rekla jednoj osobi kako se ne usuđuje da je potraži. Verovatno nije znala šta bi rekla svojoj ćerki kad bi je srela, kako bi taj susret prošao i kako bi je ona prihvatila - ističe mlada mama iz Sokolca.

Bolni detalji iz života Slavke Đurović nisu ostali sakriveni. Vremenom se pročulo o sudbini te žene koju život nimalo nije mazio, a mnogi su saznali da je imala ćerku i na koji korak se odlučila. Dragani, međutim, niko od familije ne želi da pomogne. Štaviše, na društvenim mrežama je objavila kako je mnogi od njih osuđuju što želi da potraži svoju sestru, a da joj poneki čak i prete.

- Svi na žalost koji bi nešto znali o tome, koji su možda znali nešto opširnije, umrli su. Tetka, njeni roditelji, moj otac... Svi su se upokojili. O članovima familije ne želim da govorim. Njima neka je na čast. Treba da ih bude sramota za to što rade. Sigurna sam da bar tri osobe iz naše šire porodice znaju celu priču, ali ćute - ogorčenim tonom govorila je Dragana, nakon što je javno podelila status u kom najljubaznije moli pojedine rođake da prestanu da joj prete i sabotiraju njenu potragu za osobom koja joj znači i koju bi volela da sretne i zagrli.

Dragana Đurović KaradžićDragana želi da ispriča svojoj sestri svoju životnu priču, da je zagrli i kaže joj da nijie sama; Foto: Facebook/Milka Dragana Djurovic Karadzic

- Osećam da je moja sestra, kojoj je teka tada dala ime Dobrila, živa i zdrava. Znam da me osećaj ne vara, sigurna sam da je živa. Želim da je potražim i da je nađem jer nisam hladnokrvna kao moja familija. Želim da joj kažem da nije sama, da ima neko ko želi da je upozna i ko bi joj pružio puno pažnje, ljubavi, topline i svega onoga što možda nikad nije imala - istakla je Slavkina bratanica koja takođe sa sobom nosi teške detalje i činjenice iz prošlosti.

- Ja sam takođe ostavljeno dete. Ta žena, nazovi moja majka, ostavila me je kad sam bila mala i odrasla sam bez te potrebne majčinske ljubavi. Želim da moja rođaka, tetkina ćerka, čuje i deo moje životne priče. Svoju majku osuđujem što me je ostavila, ali to je neka druga priča o kojoj ne bih iznosila mnogo detalja. U svakom slučaju drastično se razlikuje od sudbine moje tetke - rekla je Dragana i dodala da tetku ipak ne osuđuje što se odlučila na to da ostavi novorođenče ispred doma.

- Tetku Slavku ne osuđujem, jedino je žalim. Žalim što nije bila uporna kasnije kada se otarasila straha od familije. Žalim takođe i što sama nisam bila dovoljno zrela da potražim sestru dok je tetka bila živa. Čitavog života je ovde živela i radila. Bila je svojevremeno u fabrici za preradu drveta "Romanija", a kasnije je radila i kao čistačica u školi. - iznela je još poneki detalj svoje ispovesti

Dragana Đurović Karadžić je u srećnom braku, a sa mužem ima dvoje dece koje su joj sve na svetu. Njena tetka nije želela mnogo da priča o toj temi. Vešto je skrivala i izbegavala razgovor o tome.

- Pokušala sam nešto da saznam preko tetkinih prijateljica koje poznajem, ali niko od njih ništa ne zna. Zaista ne znam gde bi moja sestra sada mogla da bude. Sigurna sam da je preživela sva ona nedaća iz 90-tih godina. Može da bude bilo gde, u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili inostranstvu. Možda je čak i odvedena u Italiju, jer su ranije decu iz tog doma odvodili u tu zemlju. Moguće i da ju je kao malu usvojila porodica iz BiH. Zaista ne znam. Posetila sam i dom "Bjelave", ali oni nemaju podataka pod imenom Dobrila, niti imaju podatke o mojoj pokojnoj tetki.

Za sestru Dobrilu, koja se sada možda i drugačije zove, pretpostavlja da bi mogla da liči na svoju majku.

- Tetka je imala dugu, kovržavu kosu, kao i moj otac. Imala je oduvek jake i prirodne nokte, a to sam i ja nasledila od nje. Ako pretpostavimo da je genetika učinila svoje, možda bi to moglo da bude nasledno i kod njene ćerke. Moguće da i ona ima jaku kosu i nokte. Tako je i zamišljam, a zaista mnogo želim i puno mi znači da je pronađem. Iskorsitila bih priliku da zamolim sve dobre ljude koji pročitaju ovu moju priču i koji eventualno znaju nešto više, da mi se jave i pomognu mi - zaključila je Dragana.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji