Planeta

Planeta (248)

default

Bivši pilot CIA Džon Lir potpisao je priznanje da Kule bliznakinje nisu oborene tako što su avioni udarili u njih.

Prema njegovom mišljenju, zvanična priča o tome da su dva aviona oborila kule je "fizički nemoguća“.

Pošto je ruski predsednik Putin prošle godine naveo da će objaviti satelitske fotografije koje dokazuju da su Kule uništene "kontrolisanom eksplozijom", izgleda da će doći do opovrgavanja zvaničnog izveštaja Komisije za 11. septembar.

Pismeno priznanje je ozbiljna pravna stvar i važi za pravnu istinu ukoliko se ne pobije. Sada protivnici Lirove teorije moraju predstaviti svoje dokaze ako žele da pobiju njegovu izjavu.

Ukoliko to ne učine, vlada SAD će morati da prizna da zvaničan izveštaj Komisije za 11. septembar nije bio istinit. Morate uzeti u obzir da Džon Lir nije bilo koji pilot.

On je unuk osnivača Lirdžeta, Bila Lira. Penzionisani je vazdušni kapetan i bivši pilot CIA koji je upravljao više od 100 različitih aviona tokom 40 godina aktivnog letenja. On ima više pilotskih sertifikata nego bilo koji drugi sertifikovani pilot. On je leteo u Aziji, Africi, istočnoj Evropi i na Bliskom istoku.

Drugim rečima, Lir se razume u letenje i avione. Ako je on rekao da avioni nisu srušili kule bliznakinje, onda je to sigurno tako. Evo šta je on napisao i potpisao u svom pismenom priznanju:

"Nijedan Boing 767 nije udario u Bliznakinje kao što vlasti i mediji lažno tvrde. Takav sudar je fizički nemoguć iz nekoliko razloga. U slučaju pravog udara, avion bi počeo da se okreće kada bi njegov prednji deo udario u čelične stubove kule".

"Zatim bi došlo do odvajanja vertikalnog i horizontalnog repa aviona i njihovog padanja na zemlju. Motor aviona bi zadržao svoj oblik prilikom udara i bio bi pronađen među ostacima srušene kule"

"Nijedan Boing 767 ne može da ostvari brzinu od 810 km/h na visini od 300 metara iznad nivoa mora. Motor jednostavno ne može da izdrži zapreminu gustog vazduha pri tolikoj visini i brzini".

Deo trupa aviona sa 3-4 rupe na prozorima nije mogao da preživi udar u čelični stub kule na brzini od 800 km/h.

Mnogi delovi aviona su morali pasti na zemlju jer nisu mogli da se probiju kroz masivne čelične stubove kule, uključujući 3 jezgra motora ukupne težine 4,5 tone, koji nisu mogli da nestanu tek tako. Nemoguće je da je čitav avion tek tako nestao u sudaru“, kaže.

default

Zvaničnici FBI i zdravstveni stručnjaci su verovatno bili izloženi kancerogenim isparenjima i prašini posle napada 11. septembra

Teroristički napad na Kule blizanke u Njujorku 11. septembra, obeležio je svet i promenio tok međunarodne politike. Nakon tog dana je počela borba oštrija borba protiv terorističkih grupa, kojoj su se priključile gotove sve svetske sile. FBI agent Dejv LeVali je išao na posao na Menhentnu kada je video kako prvi avion udara u Svetski trgovinski centar, tog vedrog septembarskog jutra pre 17 godina.

Brzo je parkirao svoj automobil i otišao na mesto događaja, gde je pokušavao da pomogne preživelima do je izbegao ruševine i tela. Kada se prvi toranj strušio, našao je sklonište kako bi se zaštitio. Ono što nije mogao da izbegne jeste toksičan oblak prašine.

"Videli smo ga nekoliko sati kasnije, izgledao je kao Sneško Belić, jer je bio pokriven belom prašinom od glave do pete", rekao je Gregori V. Ehrie, kolega ovog FBI agenta koji je sa njim proveo nekoliko nedelja prekopavajući ruševine.

LeVali se pridružio FBI 1996. godine i tada je počeo da vodi kancelariju u Atlanti. Godine 2008. dijagnostikovana mu je leukemija. Preminuo je u maju, od druogo oblika raka koji je metastazirao do njegovog mozga. Imao je samo 53 godine.

Zvaničnici FBI i zdravstveni stručnjaci su verovatno bili izloženi kancerogenim isparenjima i prašinom nakon napada 11. septembra. FBI kaže da je jedan agent poginuo prilikom napada, dok ih je 15-oro umrlo od raka zbog toksičnih isparenja. "Bin Laden čak i iz groba i dalje može da dođe do nas", rekao je agent FBI Tomas Okonor, prenosi stripes.com.

"To nas sve ozbiljno pogađa na više načina: ljudi umiru, a drugi su bolesni. Oni koji nisu bolesni se često pitaju - da li imam samo glavobolju ili je to rak?", rekao je on. Oko 7.500 službenih lica za hitne slučajeve koji su radili na rasčišćavanju područja koji je pogođen 11. septembra su imali neki od oblika raka.

Zvaničnici Njujorka kažu da je više od 300 vatrogasaca i policajaca već podleglo raku i drugim bolestima koji su povezani sa napadima. Većina nije nosila sigurnosnu opremu, jer agencije nisu razumele kakvu opasnost mogu da predstavljaju otrovna isparenja i druge materije. Okonorova organizacija je pozvala agente da se prijave za savezni zdravstveni program koji im pruža medicinski nadzor i lečenje više od 71.000 dobrovoljaca i 16.000 drugih preživelih.

Direktor FBI Kristofer Vrej je istakao da mu se srce slama kada vidi da ima sve više žrtava i da to su i to žrtve 11. septembra samo na drugačiji način.

Lekari i stručnjaci upozoravaju da je potrebno više istraživanja kako bi se izvukli zaključci između specifičnosti bolesti i izloženost mestima koja su bila meta 11. septembra.

Nekoliko studija je pokazalo da je spasilački timovi i drugi radnici u Svetskom trgovinskom centru više bili izloženi otrovnim materijama, pa samim tim imaju povećani rizik da dobiju rak.

"Sada vidimo dolazi novi talas karcinoma. Većina je dolazila tamo i nije bila zaštićena od toksina u vazduhu. Oni bukvalno udisali kancerogeni materijal", rekao je doktor Majkl Krejn.

Jedan FBI agent je otišao kod doktora 2016. godine kada je primetio krv u stolici. Za nekoliko nedelja je operisao rektum, a utvrđeno je da je 11. septembar uzrok njegovog zdravstvenog problema. On je potom podstakao i druge kolege da se pregledaju kod lekara.

Roditelji poginulih agenata su prošroli kroz naporne medicinske, kada su njihovi najmiliji postali skrivene žrtve terorističkog napada. Mnogima zbog teške bolesti nije bilo spasa.

Beogradskim ulicama kreću se nekadašnji pripadnici američkog Tima 6, koji su godinama po Avganistanu jurili i na kraju 2011. ubili najvećeg svetskog teroristu Osamu bin Ladena! To je u gostovanju na televiziji Hepi potvrdio i predsednik Srbije, ali ističući da ne sme da otkrije više detalja.

Naime, američki državljanin Danijel Dejvid Korbet, koji je nedavno uhapšen u Beogradu, bivši je marinac i pripadnik elitne jedinice Foke, čiji je Tim 6 lovio ozloglašene teroriste. Korbet je sada zaposlen u firmi „Rejven militari“, čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona. Ovde je uhapšen u štek stanu, a kod njega je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Nije bio sam

- Oružje su mu obezbedili srpski državljani, koji su pali zajedno s njim. On, dakle, nije bio sam u svemu što je eventualno spremao. Još se ne zna ko je i s kakvim zadatkom poslao Korbeta u Srbiju, a u policiji su svi privedeni ćutali. A prema saznanjima, on u Srbiju nije došao sam - otkriva izvor Kurira iz bezbednosnih krugova.

O ovom slučaju je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da ima spoljnih faktora kojima ne odgovara stabilan region.

- Zamislite da nađete tipa iz Tima 6 koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistanu, i nađete ga sa brušenim pištoljem ovde, i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj i uhapsite te Srbe koji su to dostavljali, a oni ćute svi kao zaliveni, neće da govore za šta je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu - kazao je Vučić i dodao da je narod pametan i zna da neko ko je jedan od najpoznatijih specijalaca nije došao iz San Dijega u Srbiju tek tako.

Bivši operativac DB Božidar Spasić ocenjuje Korbetov boravak u Beogradu kao veoma opasan.

- Pitanje je da li je on ovde bio po zadatku ili u tranzitu. U svakom slučaju, to je vrlo opasna situacija. Znate, kad dođe neko u vašu zemlju i sakrije se u stan koji mi obaveštajci zovemo štek, i traži „prljavi“ pištolj, onda svakako nije doputovao da bi učestvovao na nekom karnevalu, već da izvede neko terorističko delo - navodi Spasić.

default

Snimak sa ulica Amerike, na kojem je jedan crnac, go do pojasa, koji se bori sa čak šestoricom policajaca, postao je viralan. 

Na video snimku se vidi kako policajci pokušavaju da savladaju gospodina, a on neće da se preda, pa neće, iako oni na njemu koriste i pesnice, i pendreke i sve drugo što im zakon dozvoljava. 

Policajci, njih šestorica, na kraju su ipak uspeli da ga nekako obuzdaju i obore na asfalt.

Ipak, tu nije bio kraj: nemoćan da uradi bilo šta drugo, čovek je počeo da ih ujeda. 

Pogledajte:

default

Ekipa iz kraja napala momka ispred haustora ali nisu znali da je to bokser

Samo pratite momka u crnoj trenirci, i biće vam jasno zašto je važno baviti se sportom i biti u formi.

Pogledajte: VIDEO

VIC: Vratila se Piroćanka sa fakulteta iz Beograda, dođe kod majke i kaže….

Vratila se Piroćanka sa fakulteta iz Beograda, dođe kod majke i kaže:

Mamo, ja sam trudna.

Majka se uhvati za glavu pa reče:

Kuku, ćero, kuj će da kaže na tatka?

Najdublja veštačka rupa na Zemlji duboka je 12.192 metra, a prekrivena je samo jednim zarđalim metalnim poklopcem još iz vremena Sovjetskog saveza.

Rusku superduboku bušotinu Kola napravili su Sovjeti u ime nauke, kako bi saznali šta se nalazi ispod nas.

Stoga su kopali u nedogled. Projekat bušenja Zemljine površine počeo je blizu Murmanska sedamdesetih godina, kad su sovjetski naučnici želeli da ispitaju Zemljinu koru.

Tokom dve decenije iskopali su više od 12 kilometara, međutim morali su da obustave bušenje 1992, jer je temperatura bila oko 180 stepeni, što je bilo toplije nego što su naučnici predvideli.

Stručnjaci tek treba da shvate kako da prevaziđu ovu temperaturnu prepreku ako žele da buše dalje, a da ne unište svu opremu.

Uprkos svemu, već su došli do više naučnih otkrića. Otkrivena je voda na 12 kilometara dubine, iako su bili uvereni da je to nemoguće.

Pronašli su i 24 nove vrste dugo izumrlih ćelijskih organizama i došli do kamenja starog 2,7 milijardi godina.

Superduboka bušotina Kola ima prečnik od 23 centimetra, a njen metalni poklopac je zavaren, pa niko ne može da upadne unutra.

Međutim, ono što je privuklo najviše pažnje i ono po čemu je ova rupa postala poznata i u svetu jesu čudni zvuci.

Lokalni stanovnici kažu da je rupa toliko duboka da mogu da čuju vrištanja ljudi koje muče u paklu, zbog čega su je i nazvali “bunar za pakao”.

"Prvo smo mislili da zvuk dolazi od naše opreme, ali kada smo proverili ostvarile su se naše najgore sumnje. To nije bio vrisak jednog čoveka, već miliona njih", ispričao je geolog Azakov.

Tada je kazao da, uprkos tome što je bio komunista, i nije verovao u raj iz Biblije, poverovao da je ovo pakao.

"Znamo šta smo videli i čuli. I apsolutno sam siguran da smo bušili do kapija pakla", dodao je geolog.

Ipak, većina snimaka koji se mogu naći na internetu su, kako se ispostavilo, iz flima "Baron Blood" iz 1972. godine.

Inače, ako bi upali u tu rupu, trebalo bi vam 3,5-4 minute da padnete na dno.

Mnoge zemlje su želele da budu prve koje će probušiti Zemljinu koru tokom Hladnog rata, a danas Japan planira da postavi taj rekord.

Mnogi svetski proroci su predvideli događaje koji će se dogoditi u budućnosti, od poznatog Francuza Nostradamusa do ruskih sveštenika

Evropa danas strahuje kao nikada u poznatoj istoriji od sukoba svetskih razmera, opštenarodnih nemira i pobuna, a poslednjih meseci i - najezde muslimana.

Verovali ili ne, čuveni francuski prorok Nostradamus je još u 16. veku upozoravao na to. On je sa svojim stihovima, kartenima, odavno nagovestio šta je danas počelo da se događa Evropi i šta će se tek događati.

Zagonetnim stihovima je uneo nemir koji i danas jača.

"Orijentalni će napustiti svoje stalno boravište, preći preko Apenina, da vide Francusku…i svakoga će svojim bičem udarati”. Nostradamus je još tada poručio Francuskoj: "Francusko, trudi se da moju reč uzmeš u obzir…” i dodao „zbog nesloga i nemarnosti Francuske, Muhamedu će biti otvoren ulaz. Islam nalazi otvorena mesta!”

Veliki Nostradamus je još dodao: "Da bi bila na Dunavu, doći će sa Rajne velika kamila, a Germansko carstvo iz trbuha će izjesti islamski svet…”

Druga proročanstva

Naravno, vreme je pokazalo da se mnoga proročanstva nisu obistinila, ali mnoga i jesu. Tako je nepoznati nemački sveštenik u 17. veku rekao da će "21. vek biti doba straha i velike bede”. U knjizi "Tajne proroka” on je napisao da će se tada "čitavo čovečanstvo boriti protiv uspostavljenog poretka, doći će do velikog rata u kome će smrtonosno oružje padati s neba, čitav svet će biti preokrenut naglavačke, a doći će i do novčanih slomova i uništavanja dobara”.

Zaključuje da će ljudi "biti kao bez razuma i malo poštovanja čak i prema najbližima”. Pored opisa smrtonosnog oružja koje tada nisu mogli ni da zamisle, za nas je zanimljivo i viđenje događanja na našim prostorima - jugu Evrope i Bliskom istoku.

"Jednu sjajnu zemlju koja se nalazi na jugu Evrope ili na Bliskom istoku pokušaće mnogi da unište. Zbog nje će mnogi narodi ratovati, pokušaće da je unište. Kad prođe rat iz koga će se ona ponovo roditi, nju će voditi jedan kralj koji će biti prvo najomraženiji čovek, a potom će ga svi voleti”. Nije teško pogoditi o kojoj zemlji se radi jer je sveštenik na kraju napisao: „Mnogi tu zemlju neće voleti jer se zna da je bog u njoj stvorio Adama i Evu i u njoj je u davna vremena bio Rajski vrt”.

I brojni srpski proroci su govorili o budućnosti, ali uglavnom o opasnostima za srpski narod i napadima na njega. Zanimljiva su i predskazanja iz „Večitog kalendara” koji je 1880. godine štampan u Novom Sadu u Knjižari braće Popović.

Za 2014. su govorili da će „gospodari-siledžije i vladari kinjiti narod, da će oni to skupo platiti kad se digne kuka i motika…” Godina 2015. biće obeležena mnogim zemljotresima, a "mnogi odvažni ljudi će potajno dizati narod na oružje protiv zulumćara koji im sisaju krv i jedan silni vladar će proputovati Evropom”.

2016. godine biće velikog rata i od jedne države će se nekoliko provincija otcepiti. Za 2017. je nagovešteno da će biti „puna boleština”, a za 2018. da će se „pojaviti mnogi hajduci, otmice i veliki bojevi”. Dalje, sledeće dve godine, Kalendar predviđa sličnu situaciju, a za 2021. da će se „pojaviti mnoge bolesti, a na narod udarene još veće dacije i porezi”. Za 2022. prognozirani su „strahovite bune i bojevi”.

Šta kažu ruski sveštenici

Posebna priča, svojstvena i posebna, su o predviđanju budućnosti i misli ruskih sveštenika i proroka od 18. veka do naših dana. Pre svega govore o odbrani Rusije od Zapada, a posredno i od „nevernika, muslimana". Tako je Sv. Starac Pajsije Svetogorac govorio krajem 18. da će, konačno, „na Sv.Sofiji u Carigradu zasijati krst pravoslavni”, a monah-prorok Avelj 1796. da će se „pred kraj vremena Ruska crkva sliti u jedno veliko more sa ostalim zemljama i plemenima slovenskim”.

Turci će nestati

Starac Pajsije Svetogorac (1924-1994) je predskazao da će se desiti „mnogi događaji povezani sa Rusima i Turcima”. "Turci će nestati sa karte - trećina će postati hrišćani, trećina će izginuti u ratu, a trećina se raseliti po svetu”. Pajsije nastavlja: "Srednji istok će postati arena rata u kome će učestvovati i Rusi, proliće se mnogo krvi, a Kinezi će preći reku Eufrat i doći do Jerusalima”. Uz to, kako je rekao, biće razrušena Omarova džamija (Hram na steni) u Jerusalimu i time će biti označen početak obnove Solomonovog hrama koji je bio podignut na tom mestu.

Ceo svet protiv pravoslavnih

Još jedan ruski dalekovideći, starac Josif, govorio je pred smrt 2001, kada je imao 85 godina, da su „iskušenja davno počela”. Kazao je da će se "kada Rusija dođe u pomoć Grcima, Amerikanci i NATO postarati da im se suprotstave da ne bi došlo do spajanja dva pravoslavna naroda”. "Protiv pravoslavnih staće i Japanci i drugi narodi a na teritoriji bivše Vizantije biće veliko bojište. Samo izginulih biće oko 600 miliona. U svemu tome aktivno će učestvovati i Vatikan da bi sprečio jačanje pravoslavlja. No to će se Vatikanu okrenuti, sve do njegovog potpunog uništenja”.

Otac Tadej

Sveti srpski prorok i veliki bogovidac, isposnik i utešitelj srpskog naroda, starac Tadej Vitovnički koji se upokojio 2004. ostavio je za sobom brojna proročanstva. Rekao je da će Kosovo postati protivpravno nezavisno, ali „da to nije toliko važno koliko je važno da mi nikada ne potpišemo tu nezavisnost i da se pokajemo za neke stare grehe koje i sada ponavljamo”. A nabrojao je i grehe: necrkvenost, čedomorstvo, psovke, spiritizam, sujeverje, razvrat, preljuba, neverstvo, nepridržavanje poslovima i molitvama, sodomija, pogrešno vaspitavanje dece, neposlušnost i prkos dece prema roditeljima…

Govorio je da će „Amerika uskoro pući kao balon i da će tek posle njenog kraha, Zapada i NATO, Srbi osloboditi Kosovo”. „Šiptari će strahovito biti brzo poraženi tako da više na Kosovu neće biti ni jednog Šiptara”.

Tadej je u jednom trenutku upozorio i da će Vojvodina uz pomoć Zapada krenuti putem separatizma. Najteže će biti, rekao je, u Vojvodini i Beogradu, a najsigurnije u centralnoj Srbiji.

„Srbi u Republici Srpskoj, na kraju posle oslobođenja Kosova, Crne Gore i Vojvodine pridružiće se ujedinjenoj srpskoj državi.

Zanimljivo je da je otac Tadej upozoravao da se ne kupuju kuće pored velikih reka i da movac treba ulagati u nekretnine u centralnoj Srbiji. Pogotovu ne treba, rekao je, kupovati kuće u Vojvodini i Beogradu, pored Save i Dunava..

Muškarac i žena iz Srbije poginuli su u spletu nesrećnih okolnosti, koji je pokrenut padom aviona kod Frankfurta, kada je stradala ruska milionerka.

Do nesreće je došlo kada se putničko vozilo sudarilo sa policijskim, koje je velikom brzinom išlo ka mestu na kojem je pao avion.

Portal Sandžak lajv piše da su se u tom vozilu nalazili muškarac iz Prijepolja i njegova verenica iz Brodareva.

Inače, u avionskoj nesreći na zapadu Nemačke stradala je jedna od najbogatijih žena u Rusiji Natalija Fileva.

Osim nje, poginuo je i putnik aviona, kao i pilot. Prema pisanju Dojče velea, veruje se da su sve troje ruski državljani.

Ruska kompanija "S7 Erlajns" identifikovala je jednu od žrtava kao Nataliju Filevu, koja je bila i suvlasnica te kompanije.

Fileva (55) je na Forbsovoj listi za 2018. četvrta najbogatija žena u Rusiji, a njeno bogatsvo procenjuje se na 660 miliona dolara (534 miliona evra).

Kako prenose ruski mediji veruje se da su u avionskoj nesreći poginuli i pilot i otac Fileve, dok se u saopštenju policije navodi da će putnici najverovatnije biti identifikovani tek sledeće nedelje. Uzrok nesreće još nije poznat.

Kamere u severnoirskom Londonderiju snimile su nesvakidašnju pljačku bankomata.

Lopovi su bagerom izbili bankomat iz radnje u kojoj je bio.  Ova krađa  dogodila se oko rano ujutro u nedjelju i trajala je svega 4 minuta.

Na snimku se vidi kako vešti bagerista razvaljuje zid, čupa bankomat i tovari ga u kombi na kom je bio isečen krov.

Na snimku se vidi i nekoliko maskiranih muškaraca koji su odvezli vozilo sa plenom. 

Očajni vlasnik trgovine kaže d aovako nešto nije još video. Policia traga za razbojnicima. Ovo je inače osma krađa  bankomata ove godine. bager je  ukraden sa gradilišta.

Meštani su prvo pomislili da je devojčicu Sonju Černigovu (14) ubio vuk, ali su na mestu ubistva pronašli medveđe tragove.

Devojčica je u napadu medveda u središtu sela Jodva u ruskoj republici Komi zadobila zastrašujuće povrede vrata, lica i glave. Njeno su unakaženo telo prvo su pronašli lokalni tinejdžeri, koji je nisu prepoznali, kao ni njen otac Sergej Černigov koji je krenuo u potragu za ćerkom koja je otišla u radnju po sok i čokoladu, ali se nije vratila.

"Nisam želeo da verujem da je to moja ćerka, pred mojim očima", rekao je njen otac.

"Lice joj je bilo unakaženo i bilo ju je nemoguće prepoznati. Bila je odevena kao i sve ostale devojke, samo joj je jakna bila prepoznatljiva. Sve je bilo jasno kad sam nazvao njen broj mobilnog telefona i on je zazvonio u džepu njene jakne", dodao je on. Spomenuto selo je poslednjih nedelja pod opsadom medvjeda i vukova. Meštani su jako uplašeni, izveštava lokalni list. Smatra se da je devojku medved napao tražeći hranu po smeću kada ga je devojčica iznenadila negde oko 21:45, u trenutku dok je još bilo dnevne svetlosti.

Spomenuto selo je poslednjih nedelja pod opsadom medvjeda i vukova. Meštani su jako uplašeni, izveštava lokalni list. Smatra se da je devojku medved napao tražeći hranu po smeću kada ga je devojčica iznenadila negde oko 21:45, u trenutku dok je još bilo dnevne svetlosti.

Zbog ovog događaja je otvoreno kriminalističko istraživanje, kako bi se utvrdilo jesu li lokalni zvaničnici preduzeli sve što je bilo potrebno kako bi odvratili divle životinje iz sela, a koje se nalazi na udaljenosti većoj od 230 kilometara od regionalnog glavnog grada. Vukovi i medvedi godinama dolaze u selo, a zimi jedu i lokalne pse.

Očekuje se da će nakon ovog lovci dobiti odobrenje za ubijanje lokalnih medveda. Ubijena devojčica Sonja je za dve nedelje trebala da napuni 15 godina.

default

Kada je pre nekoliko godina svojim helikopterom princ Muhamed bin Salman sleteo na loakciju pored mora na severozapadu Saudijske Arabije, odlučio je da će na tom mestu sagraditi grad budućnosti kakav svet još nije video.

Grad koji će preteći Silicijumsku dolinu po tehnološkim dostignućima, Holivud po zabavi i francusku rivijeru kao najpoželjnije mesto za odmor. Grad Neom smislio je okrutni saudijski princ bin Salman.

Veštački mesec osvetljavaće će nebo svake večeri, a ostrvo u stilu Parka iz doba Jure će omogućiti gostim ada se druže s dinosaurusia robotima, piše Wall Street Journal.

Međutim, među 2.300 stranica planske dokumenatcije su i planovi za prisilno preseljenje lokalnih plemena, stvaranje klinika za genetički inženjering ljudi i nadzor od strane vlasti 24/7 - što znači da ovaj futuristički grad možda više ličiti na distopijski sajens fikšn.

Od 2017. godine saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman, poznatiji kao MBS, sarađuje s timovima konsultanata na razvoju svoje vizije grada vrednog 500 milijardi dolara u severozapadnom delu Saudijske Arabije.

Planirano je da se reši i pustinje jer princ želi da koristi "sijanje oblaka" za proizvodnju kiše preko Neoma, za hlađenje grada i proizvodnju svežih proizvoda koji će biti široko dostupni.

Budući građani će imati priliku da biraju između više restorana sa Mišelinovim zvezdicama kojih će biti više po stanovniku nego bilo gde na svetu. Što se tiče onoga što će se još naći u Neomu, postoje planovi za škole svetske klase s nastavnicima hologramima, kao i najbolje plaćeni poslovi na planeti, rekle su dve osobe upoznate s projektom. 

Iako predviđa sjajne stvari, ovaj futuristički grad ipak zvuči kao zvuči kao totalitarne nadzorne države.

"Ovo bi trebalo da bude automatizovani grad u kojem možemo gledati sve. Kompjuter može da registruje ​​zločine bez da neko mora da ih prijavi, ​​ili gde se mogu pratiti svi građani", navodi se u dokumentima.  

To znači da, dok se odmarate na svetlećoj plaži i razmišljate o idućem sjajnom obroku, bespilotna letelica opremljena tehnologijom prepoznavanja lica vašu lokaciju će verovatno prenositi Neomovim “1984.” zvaničnim policijskim službenicima. Dok ste na toj plaži, verojatno nećete videti starosedeoce jer su odavno "preseljeni", ali ćete možda videti više stanovnika nego što je to zamišljeno.

To će biti zahvaljujući svim medicinskim klinikama koje genetski modificiraju Neomove građane da postanu jači, a da ne spominjemo pametnije - što znači da princ možda ne planira samo grad budućnosti, već i ljude koji će možda živeti u njemu.

Strana 1 od 18

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top