TADA SU DELIJE JURILE NACISTE PO ULICAMA DREZDENA: Mnogi su zaboraivli na najveći okršaj navijača Zvezde i policije u skorijoj istoriji. Dan kada je Drezden drhtao!

Nekako u senci tada nadolazećih uspeha fudbalera Crvene zvezde i osvajanja Kupa evropskih šampiona, ostala je uspomena na velike nerede koji su se dogodili neposredno pred utakmicu u Drezdenu tokom gostovanja Crvene zvezde za prolaz u polufinale KEŠ-a. Naime, Dinamo Drezden je važio za klub sa velikom podrškom neonacista, pokreta koji je doživeo svoj procvat u tom vremenskog perioda. Drezden je bio grad u istočnoj Evropi, zaspao u siromaštvu i socijalnim prividom društvenog otrežnjenja od strane Sovjetskog saveza.

Nakon eliminisanja Grashopersa i Glazgov Rendžersa, sledećeg rivala na svom putu je Zvezda imala u Dinamu iz Drezdena. Prva utakmica četvrtfinala Kupa evropskih šampiona odigrana je u Beogradu, 6. marta 1991. godine. Crvena zvezda, pojačana Sinišom Mihajlovićem koji je došao iz Vojvodine. Tada je Robert Prosinečki bio sigurno brži, sa svojim trkom ka severnoj tribini, od tada neprikosnovenog Karla Luisa. 

Tribine najvećeg stadiona u Srbiji bile su premale kako bi prihvatile sve zainteresovane navijače koji su došli da podrže fudbalere Ljupka Petrovića. Iako je štampano nešto manje od 90.000 karata, na tribinama je bilo 100.000 duša, a mnogi navijači ostali su ispred stadiona jer mesta više nije bilo. Usledila je veličanstvena partija izabranika Ljupka Petrovića, tako da je put u Drezden predstavljao samo formalnost, posle furiozne utakmice u Beogradu. 

Zvezda je stigla u Drezden kao favorit. Na utakmici u Beogradu, navijači iz Drezdena su pravili nerede neposredno pred početak utakmice, međutim sve je to u povoju ugasila narodna milicija. Srpski navijači su zato tražili osvetu. Stadion u Drezdenu, pod nazivom Rudolf Harbig, nije konstruisan da primi veliki broj gledalaca. Prisustvovalo je svega desetak hiljada duša, od koji 4.000 njih pevalo pesme posvećene uspecima Crvene zvezde. 

Tokom 80. minuta utakmice dolazi do prvih incidenata tokom utakmice. Crvena zvezda je bila u jednom od mnogobrojnih napada i dobila je korner. Prosinečki je krenuo ka korner zastavici, ali onda su krenuli da lete upaljači i kamenice. Bacane su stolice, flaše, konzerve, sve što se našlo pod rukama nacista. I to je trajalo nekoliko minuta. Na ovu utakmicu su dosta ranije najavili svoj dolazak i neonacisti iz Berlina, Lajpciga, Roštoka, Magdeburga itd.  Sakupili su se skoro svi viđeniji neonacisti iz Istoćne Nemaćke.Tada kao po naredbi se zaleće nekoliko stotina Delija ka domaćim navijačima, međutim u napadu ih je omela postavljena žica i nekoliko kordona policije spremna da se odbrani na svaki mogući način. Takvih napada je bilo nekoliko, gde su navijači Zvezde probali da probiju tu žičanu konstrukciju i dođu bar u blizinu navijača Drezdena. Za to vreme, neonacisti su srpske navijače gađali svim mogućim predmetima. Do bližeg sukoba nije došlo tokom utakmice, ali pred utakmicu u blizini stadiona se vodila sasvim drugačija priča.

Dva dana pred utakmicu, iz Srbije kreće veliki broj autobusa ka Drezdenu. Kontrola na granici je rigorozna i bačeno je gomila flaša pića. Navijači nastavljaju svoj put. Jedan deo viđenijih navijača dolazi u Drezden avionom, na sam dan utakmice. Već na aerodromu su počeli nemiri, kada se jedan momak zaleteo na tri Nemca koji su stajali sa strane i provocirali. Počeli su da beže, nastala je opšta jurnjava nekoliko Delija za tri Nemca. Jedan od njih je bio uhvaćen, ali je uspeo iz džepa da izvuče sprej za totalnu paralizu i poprska svoje napadače. Dečko je jedva preživeo taj opasan sprej, a onda su besne Delije krenule u osvetu. Odmah je napadnuto nekoliko Švaba koji su naišli niz ulicu blizu stadiona. Bili su krvavi a jedan ili dvojica su ostala da leže na pločniku. Do te scene policije nigde nije bilo. Odjednom, krenuše sirene, niz ulicu se moglo videti nekoliko patrolnih kola, konjica itd.

Tada i stiže informacija da su ostali navijači Zvezde koji su došli autobusom napadnuti na drugom kraju stadiona. Krenulo se u akciju, uzimali su se štapovi, kamenice, toljage, sve što je moglo da udara i leti. Oko trista Delija se kretalo ulicom i izgledalo je zastrašujuće. U suštini, Delije su krenule da vijaju Naciste. Policija je shvatila da je vrag odneo šalu i počela je sa reorganizacijom svojih položaja. Ovaj korto Delija je opkoljen i uvučen u jednu ulicu odakle nisu mogli da izađu. Krenuo je žestok okršaj sa policijom. Mnogo krvi, razbijenih glava i vilica, po ulici su počele da padaju kacige, toljage, batine itd. Policija Istočne Nemačke je bila slabo opremljena, tako da su dobili dosta batina od strane navijača Zvezde. Navijači koji su došli iz Srbije nisu imali gde. Sa jedne strane ulice je bila policija, dok ih je sa druge strane opkolila konjica. Odmah pored mesta okršaja, proticala je lokalna reka. Dosta policajaca se našlo u njoj tokom borbe koja je izgledala kao pravi rat. 

Tuča se nije baš brzo završila, trajala je.Policija nije mogla da izdrži strahovite napade Delija. U jednom od silnih naleta uspeju da probiju kordon i krenu da beže. Za njima je pojurila cela policija Drezdena. Odjednom se, kao poslat dar od boga, pojavljuje kamion pun kamenica. Krenu u istom momentu zasipanje ogromnom količinom kamenja. Policija je prinuđena da se povuče. U tom momentu je navijačima Zveezde stiglo i pojačanje od strane onih koji su došli autobusom. Svi zajedno su naterali policiju u veliki beg. 

Za Crvenu zvezdu su na ovoj utakmici golove dali Savićević i Pančev. Ukoliko je to bitno za ovu priču. Činilo se već tada, da sa Sinišom Mihajlovićem u timu, Ljupko Petrović ima izuzetno kvalitetan tim kadar da osvoji najveće evropske vrhove. Pančev je igrao u svojoj najboljoj formi, dok je Genije mogao eksplodirati u svakoj utakmici. Zvezda je lako prošla Dinamo iz Drezdena, pa su usledili istorijski trenutci protiv još jednog giganta iz Nemačke, Bajern Minhen. Ponovo su se na toj utakmici našli specijalci iz Mingena, oči u oči sa vođama Delija.  

Posle utakmice ogromno obezbeđenje nije dozvoljavalo ni najsitniji kontakt među navijačima, tako da su Delija morale ostati durgo na stadionu, slaveći zbog prolaska u polufinale.

Ovo gostovanje mnogi navijači Zvezde pamte kao najveću makljažu u istoriji svih evropskih gostovanja gde su protiv dobro opremljene policije pokazali svoju upornost i taktičku snalažljivost. Nisu imali mnogo kontakta sa nacistima, ali ih je policija dobro zapamtila. Moramo napomenuti da je lokalna policija tada bila pojačana sa specijalnom jedinicom iz Minhena. Sigurno izuzetno dobro pamte ova dešavanja iz Drezdena, pa su zato Zvezdini navijači praćeni pod rigoroznim merama tokom poslednjeg gostovanja u Kelnu.

Posle utakmice u Drezdenu, kada se sve završilo, daleko u noći, svi navijači Zvezde su bili sprovedeni u dva voza i poslati nazad u Srbiju. Na granici ih je dočekala narodna milicija...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji