default

Nikolin otac Siniša, međutim, kaže da je njegov sin bio voljan da popravi tu ocenu, da zbog toga nije kinjio sina i da ništa nije ukazivalo da će dečak dići ruku na sebe iz tako banalnog razloga. Svi pitaju: "Zašto?" Mnogobrojni rođaci i prijatelji porodice Marković juče su ispratili na poslednji počinak nesrećno stradalog mališana. Reč koja se najčešće čula u povorci je "zašto", ali niko nije imao odgovor na to pitanje, čak ni Nikolini roditelji. Siniša Marković nam je kroz suze ispričao da on i supruga Sandra, koja je u sedmom mesecu trudnoće, nisu primetili nikakvu promenu u ponašanju kod njihovog sina. Informer Nikolin otac Siniša Marković - Ništa nije nagoveštavalo tragediju... Tačno je da smo razgovarali o njegovom učenju, ali reč je samo o jednoj jedinoj slaboj oceni. Nikola je tokom raspusta učio kako bi, čim krene nastava u drugom polugođu, mogao da popravi tu ocenu. Sve je to ukazivalo da smo razgovorom rešili sve i da Nikola ide dalje... - priča Siniša. "Ne mogu više da podnesem kritike zbog te loše ocene. Sada više nećete imati koga da kritikujete... Nadam se da će vas sledeće dete usrećiti i da će biti bolji nego ja. Nemam ništa više da vam ostavim, osim ušteđevine od 15 evra..."

Potresno pismo je čuvao do prve prilike kad bude ostao sam u kući, a to se dogodilo u ponedeljak, oko 18 sati. Mališan je pucao sebi u usta, a smrt je bila trenutna. Njegovo telo, u lokvi krvi, pronašle su majka Sandra i mlađa sestra. Kad je videla mrtvog sina, Sandra se onesvestila od šoka, a kad je ubrzo došla sebi, pozvala je muža. - Bio sam tog dana u planini, zbog seče drva za ogrev. Živimo od toga... U sumrak me pozvala supruga, signal je bio loš, pa nisam razumeo svaku reč, ali sam shvatio da se nešto loše dogodilo i požurio sam kući... Tad sam video šta se desilo... - kazao je bolom skrhani otac. Sandra je juče jedva stajala od bola pored belog kovčega u kom je bio njen sin. Kada je kovčeg iznet iz kuće, dvorištem se prolomio Sandrin vrisak, dok je njena majka u očaju pokušavala da zadrži ljude koji su odnosili telo njenog unuka na groblje.

Porodica Marković, inače, nije imućna, ali je veoma poštovana u Medveđi i okolini. Siniša je posle rata na Kosovu 1999. godine došao u okolinu Medveđe, u selo Crni Vrh. Tamo je upoznao Sandru, koja je u taj deo Srbije došla nakon što je proterana tokom zločinačke akcije "Oluja" iz Hrvatske 1995. Posle kraćeg zabavljanja, Siniša i Sandra su se venčali i započeli zajednički život. Bili su u početku podstanari, ali Sinišine vredne ruke uspele su da zarade dovoljno da kupe kuću u naselju Negosavlje. Tu su dobili Nikolu, a zatim i ćerku. Sastavljali su kraj s krajem, ali su ipak bili srećni zbog dece, kojoj su bili posvećeni. Kad se desila tragedija, policija je morala da obezbeđuje kuću Markovića zbog rizika da Siniša iz očaja digne ruku na sebe. Sandra je takođe u teškom stanju i pod stalnim je nadzorom lekara, kako od stresa ne bi imala spontani pobačaj. 

default

"Ovako je moralo biti" napisao je u oproštajnom pismu Josip Kujundžić (59), čije telo je pronađeno juče u naselju Verušić u Subotici. Policija je uverena da je on ubio Jasnu Matić (40), svoju bivšu emotivnu partnerku, pre nego što je hicima iz lovačke puške presudio sebi.

Policija je juče, sve do popodnevnih sati, i dalje sklapala mozaik o smrti nesrećne žene, ubijene na kućnom pragu u petak rano ujutru, udarcima tupim predmetom u potiljak.

Kako nezvanično saznajemo, Jasnino beživotno telo pronašao je njen emotivni partner (59) sa kojim je živela u stanu u Dalmatinskoj ulici. On ju je čekao da se vrati iz noćne smene, ali je umesto toga mogao samo da obavesti policiju o smrti svoje devojke.

Policija je odmah po pronalasku tela krenula u potragu za Jasninim bivšim partnerom Josipom Kujundžićem (59). Prethodno je do inspektora stigla informacija da se Josip poslednji put čuo sa Jasnom upravo kobne večeri. Pretpostavlja se da je muškarac hteo sa njom dodatno da raspravi razloge zbog kojih su raskinuli vezu.

Tim tragom, istražitelji su se dali u potragu za muškarcem koji živi na salašu na periferiji Subotice. Na adresi ga, međutim, nisu pronašli, pa je policija raspisala potragu za njim. U međuvremenu, među Kujundžićevim ličnim stvarima policija je pronašla - oproštajno pismo.

- U njemu se, između ostalog, navode instrukcije ostalim članovima domaćinstva kako da nastave da vode računa o imanju. Takođe, navode se i reči: "Ovako je moralo biti" - kaže naš sagovornik, upoznat sa istragom ubistva.

Potraga za muškarcem kog policija smatra Jasninim ubicom trajala je do juče po podne. Konačno, telo je pronađeno u ataru naselja Verušić, a locirano je pomoću signala mobilnog telefona.

- Na licu mesta, policija je mogla samo da konstatuje smrt Kujundžića. Prema preliminarnim nalazima, osumnjičeni je izvršio samoubistvo hicem iz lovačke puške u glavu - dodaje naš sagovornik.

Policija je uverena da je Subotičanin vinovnik ubistva i trenutno traga za oružjem kojim je izvršen gnusan zločin. Sumnja se da je ubistvo počinjeno maljem ili drškom sekire.

Ostavila ćerku iza sebe

Jasna Matić ima punoletnu ćerku, a kako nezvanično saznajemo, devojka nije rođena iz veze sa Kujundžićem, već iz Jasninog prvog braka. Komšije nisu mogle da potvrde da je nastradala živela sa drugim muškarcem.

I stanovnici Donjeg Međurova kod Niša i Železnice Srbije ne odustaju od svojih verzija događaja o, po jednima potencijalnom incidentu, a po drugima - neistini. Meštani s kojima je ekipa N1 razgovarala, i dalje tvrde da su se u 25. januara "prepali" na pružnom prelazu, dok su bili u autobusu.

Oni tvrde da je rampa bila podignuta, a da je voz iz pravca Leskovca išao ka njima. Iz preduzeća Infrastrukture železnice Srbije kažu da to nije tačno, za šta šalju i snimke sigurnosnih kamera na prelazu, ali bez datuma i vremena.

Posle Nemanje Petkovića iz Donjeg Međurova, gde se pre samo četrdesetak dana dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je, na prelazu preko pruge, poginulo ukupno sedmoro ljudi, priču o traumi na rampi 25. januara, za N1 potvrđuju i drugi. Studentkinja Nevena Stevanović tvrdi da je bila te večeri u autobusu koji je iz tog sela krenuo prema Nišu.

"Na našem ovom čuvenom pružnom prelazu nije bila spuštena rampa, niti je bilo svetlosne signalizacije. Kada smo svi pogledali - sa desne strane, na nekih 150 metara nalazio se voz. Onda su ljudi počeli da viču (vozaču autobusa): zbog čega nisi stao, zar ne vidiš voz...Vozač je rekao: Ma gde je voz, rampa nije spuštena i mene je baš briga, u tom fazonu. Ali ja stvarno znam šta sam videla", kazala je Nevena Stevanović.

Isto je ispričala i Dragana Marjanović, majka čije je dete bilo u autobusu u koji je u decembru udario voz na istom putnom prelazu.

"Bilo je sa desne strane, iz pravca Leskovca su nailazila svetla neka. Mi smo videli ta svetla. I onda sam rekla da je meni dete bilo u autobusu i da ja taj stres više ne mogu da preživljavam. Setila sam se one slike kada sam tog dana otišla po dete tamo", rekla je Dragana.

N1: Vaše dete je bilo u onom "kobnom" autobusu 21. decembra?

"Da, Ima tešku telesnu povredu, prelom ruke i nagnječenje butne kosti. Eno dete još je u gipsu", kazala je.

Drugi meštani tvrde da za ovu situaciju znaju. Neki kažu da nije bila jedina od kako su, posle decembarske nesreće, postavljeni polubranici.

"Dan pre toga se desio isto jedan takav slučaj, gde je autobus naišao na taj isti pružni prelaz i rampa isto nije bila spuštena", kaže meštanin Dragan Ranđelović.

"Dešavalo se više takvih situacija tu, da čak ni železničar nije bio prisutan, a rampa nije bila spuštena", izjavio je Dejan Rajković.

"Ovo je još opasnije nego ranije, jer u ovoj situaciji kad je rampa podignuta, samim tim mi imamo slobodu da pređemo taj prelaz", dodao je Dragan Ranđelović.Predsednik Saveta građana Donjeg Međurova kod Niša kaže da su ga meštani obavestili o svemu. Tvrdi da će razgovarati sa nadležnima.

N1: Vi ste, dakle, informisani da se sve to dogodilo?

"Upravo tako se to i desilo. Nemoj da neko negira da se to desilo. Desilo se i dešavaće se, ako nastave ovim putem", kaže  predsednik Saveta građana Donjeg Međurova Žarko Rajković.

Upravo sve to demantuju Infrastrukture železnice Srbije. Oni tvrde da nikakvog incidenta nije bilo 25. januara u večernjim satima na putnom prelazu u Donjem Međurovu. Dostavljaju snimak i sa druge kamere, bez datuma i vremena.

"Na ovom snimku sasvim lepo se vidi da u autobusu koji prelazi preko putnog prelaza ima, po našoj proceni, svega dva do tri putnika. Takođe, na ovom snimku može se videti da niko u autobusu ne pokazuje znake uznemirenosti. Dakle, bezbednost saobraćaja nije bila ugrožena, železnički radnici su bili na svojim radnim mestima, a rampa je bila spuštena pre prolaska voza", navedeno je u saopštenju Infrastrukture železnice.

Dodatno nepoverenje u novopostavljeni sistem na prelazu, Međurovčanima donosi ono što tvrdi da je u četvrtak video njihov sused.

"Ako Železnice kažu da je sve u redu - zašto su danas menjali rampe?", upitao je Dejan Rajković.

N1: Vi ste videli to?

"Lično ja sam video. Danas je to bilo negde oko 12 časova", kaže.

N1: Šta su menjali?

"Menjali su oba polubranika", dodao je.

Međutim, Infrastrukture železnice Srbije su i ovo demantovale.

default

U jednom  selu u Negotinu pretežno gastarbajterskom kao prve komsije zive otac i sin.

Sve je pocelo prije nekoliko godina kada se sin ozenio i u kucu doveo suprugu. Nekoliko mjeseci nakon svadbe zena se porodila i na svijet donijela zdravog djecaka, a onda se njen muz vratio u inostranstvo gdje radi. Planirao je da dijete, kada malo ojaca i poraste, zajedno s majkom odvede sa sobom,

medjutim, onda se se dogodio zaplet.

Zena je ubrzo podnela zahtev za razvod braka i javno pocela da zivi sa svekrom. Sin je, kada je to cuo, dosao iz inostranstva.

Supruga mu je, jednostavno, kazala da ga vise ne voli i da je zaljubljena u njegovog oca. Svasta se tu desavalo.

Poslije razvoda sin se vratio u inostranstvo. Svoje dijete je ostavio kod babe, majke njegovog oca, da ga cuva.

Nakon toga su snaha i svekar, koji je imetak stekao u inostranstvu, kupili drugu kucu.

default

Sud u Singapuru novčano je kaznio dva stanodavca sa 45.800 američkih dolara zbog kršenja zakona koji zabranjuje kratkotrajno izdavanje stambenih jedinica. Oni su izdavali „stan na dan“, preko onlajn servisa kao što su Airbnb, Craigslist i HomeAvai.

Stanodavci Terens Tan En Vei i Jao Songlaing priznali su pred Državnim sudom u februaru krivicu po četiri optužnice koje su ih teretile za nelegalno iznajmljivanje četiri stana prošle godine, što je prvi sudski slučaj te vrste u ovom ostrvskom gradu-državi u jugoistočnoj Aziji, prenosi agencija AP.

Advokat odbrane Vong So Čih izjavio je da su tužioci tražili novčanu kaznu od 20.000 singapurskih dolara po optužnici (15.267 američkih dolara), ali da je sudija odredio kaznu u iznosu od 15.000 singapurskih dolara po optužnici (11.450 američkih dolara).

Izdavanje smeštaja na dan je nezakonito u Singapuru, gde većina stanovnika živi u državnim stanovima, odnosno u zgradama koje subvencioniše država.

Minimalni period na koji se može izdati stan je ranije bio šest meseci, ali je potom taj period smanjen na tri meseca. Zvaničnici su rekli da to pravilo minimizira uznemiravanje suseda. Često se „stan na dan“ iznajmljuje za pravljenje žurke.

Posledice urbanističkog haosa i neusaglašenog razvoja lokalne zajednice trpe godinama meštani jednog kraka Ulice Mihaila Šolohova u Borči.

Ukoliko ulazite kolima u ovu ulicu, morali biste dobro da porazmislite da li je vaše vozilo dovoljno usko da prođe između bandera koje se nalaze – nasred ulice! Na pitanje šta je prvo postavljeno, bandera ili asfalt, komšija zvani Mitar izjavljuje da su prvo bile postavljene bandere, a kasnije se uličica i asfaltirala.

Naime, ova ulica je nekada bila samo prolaz između parcela, od kojeg je nastalo sokače. Koliko je Mitar upućen, građani ulice su davnih dana, samoinicijativno i, naravno, uz pomoć nekoga iz Elektrodistribucije, uveli struju. Tada su i postavljene bandere na mestu na kome su i sada.

Kada je rešeno da sokače postane ulica, vlasnici placeva su se dogovorili da svaki da oko pola metra do metar dužine placa da se tuda protera asfalt. Tako su bandere i bez pomeranja došle bliže sredini ulice. Prilikom asfaltiranja, opština i „Beograd put“ su ih samo ostavili tu gde jesu.

Od strane nadležnih suštinski je obećano još pre 3 do 5 godina da će se rešiti problem, ali zasad nikoga nema, a zahtev je podnet još pre šest godina. U međuvremenu, stanari ulice se snalaze, navikli su i na vožnju i parkiranje pored ovih bandera.

Međutim, samo pogled na tu neobičnu ulicu dosta govori o urbanističkom apsurdu koji vlada na levoj obali. Očekujemo da nadležni iz odgovornih institucija što pre reše problem građana kako bi ova nadasve čudna ulica postala funkcionalnija i jednostavnija za život.

default

Da bi očistili lagere i izbegli povraćaj ili uništavanje robe, trgovci su odlučili da građanima ponude preparate upola cene, a rokovi uglavnom ističu kroz mesec dana.

U beogradskoj apoteci na opštini Dušanovac u posebno obeleženim kutijama izloženi su skupi uvozni kozmetički proizvodi, uglavnom kreme za lice, losioni, vitamini, suplementi i to sa popustima od 50 odsto!

Kreme koje su u redovnoj prodaji koštale i do 2.000 dinara sada se nude za 1.000 samo zbog toga što su pred istekom roka trajanja.

Rok upotrebe uglavnom ističe sledećeg meseca.

Ova praksa u Srbiji postoji dugo kada je reč o hrani, ali kupci u tim slučajevima imaju vremena da je iskoriste do datuma isteka roka, međutim ovde je očigledno reč o čišćenju zaliha, budući da je poznato da je vraćanje ili uništavanje ovih kozmetičkih proizvoda vrlo skupo.

Jer kako drugačije objasniti to da apotekari kremu za lice, uprkos tome što je u roku trajanja još svega dve nedelje, nude iako je jasno da je kupci ne mogu potrošiti u tako kratkom periodu.

Roba koja se povlači iz prometa mora da se uništi na propisan način, što je relativno visoko finansijsko opterećenje za uvoznike.

Umesto vukovca i đaka generacije gimnazije u Arilju, na matursku ekskurziju u Italiju otišao je predsednik Skupštine opštine Dragiša Terzić, a poveo je i svoju tek venčanu suprugu Ivanu, inače zaposlenu u opštini.

Maturanti ariljske gimnazije na višednevnu ekskurziju na sever Italije otputovali su 29. septembra, a vraćaju se za vikend. Na parkingu su ostali njihovi drugari, đaci koji nisu mogli da putuju.

Među njima i "mnogo dobar drug", vukovac, a svi bi se opkladili već sada, ovako unapred, i đak generacije gimnazije. Njegov otac prima minimalac. On nije mogao da otputuje. Na ekskurziji je trebalo da proslavi i svoj 18. rođendan. Niko od nadležnih nije obratio pažnju na uzorno dete i najboljeg đaka.

Bes i šok okupljenih i roditelja i đaka pred polazak na ekskurziju izazvalo je saznanje da sa njima putuje predsednik Skupštine opštine, poznatiji u ulozi predvodnika malinara Dragiša Terzić, a sa njim i novopečena supruga zaposlena u opštini.

- Mislili smo da je došao da isprati decu. Kad ono, ode na ekskurziju sve sa ženom. Besni smo svi. To nije samo nepravda već skandal. Gde je ovo društvo krenulo i gde će stići? U koji deo mraka kada se politički funkcioner ugurava u dečju ekskurziju? - pita se jedan od roditelja, koji je, kao i ostali, molio da mu ne pominjemo ime u strahu od "odmazde što u školi, što u opštini".

Roditelji konstatuju da ako nije otputovao đak koji je primer svima, koji primer deci daje opštinski funkcioner? 

- Menjao je stranke, završio osnovnu školu, a posle vanredno elektrosmer. Da li je posle namakao neku diplomu, niko ne zna i nije to ni isključeno. Po gradu se ljudi pomalo u ovoj nepravdi i našale, pa kažu "dočekao i on na matursku ekskurziju da ide". Kako se nedavno opet oženio devojkom iz opštine, pitam da li je ekskurzija naše dece medeni mesec? Koji je onda razlog da političar ide sa đacima?! Ogorčeni smo! - kaže majka maturanta.

Iako je očekivano da se postavi pitanje ko je platio maturantsku ekskurziju predsedniku Skupštine opštine, njegovoj supruzi, ali i direktoru škole Ranku Davidoviću, roditelje to ne interesuje. Kažu: "Jednako je grozno, ko god da je platio".

- Mogao da je plati ko hoće, opština, škola, oni sami. Ono što roditelje interesuje i što će tražiti kao odgovor od nadležnih jeste samo koji su kriterijumi za đačku ekskurziju i po kom osnovu su političar i supruga otputovali

List juče nije uspeo da dobije zvanične podatke o plaćanju ekskurzije, ali ni zašto gratis mesta nisu ponuđena đacima i da li su ona zapravo bila za opštinara i suprugu.

Direktor gimnazije Ranko Davidović, koji je takođe otputovao na sedam dana u Italiju, na toj rukovodećoj poziciji je već skoro punih 12 godina i očekuje i novi mandat. Kako saznajemo, on je redovni putnik na onim boljim đačkim ekskurzijama, iako učenici imaju profesore i razredne starešine koji su obavezni na školskim putovanjima. On kaže da je predsednik Skupštine opštine zaslužio da ide jer "pomaže školi". Direktor iz Italije tvrdi da je predsednik SO Arilje sam platio ekskurziju, a na pitanje zašto nisu krenula deca na takozvanim gratis mestima, on dodaje:

- Svaka ekskurzija nosi nešto svoje i posebno. Da li postoje takva deca? Postoje. A ja se brinem o njima... Ovog puta mogla su da krenu još dva đaka na ime gratisa, ali nisu... pa ćemo ostalima umanjiti troškove - kaže direktor.

Na pitanje zašto je on kao direktor na ekskurziji i od kojih para putuje, Davidović ističe:

- Ja sam kao direktor vođa puta. To je radio i prošli direktor, pa sam i ja nastavio - zaključuje Davidović, koji se nada i četvrtom uzastopnom mandatu.

Promenio više stranaka

Dragiša Terzić promenio je nekoliko stranaka, od DS preko G17, pa i svoj PRS (Pokret radnika i seljaka), koji je, iako je osnivač, ubrzo napustio i otišao dalje. Sada je koalicioni partner SNS, a bio je vrlo glasan u optužbama protiv bivšeg predsednika opštine Arilje, koga je prozivao za mahinacije i kriminal.

default

Ugovoreni brakovi među albancima datiraju još od davnina, ali priča o ovom čoveku je zaista neverovatna.

Naime, Redžep Kastrati iz sela kod Prizrena, kada je napunio 61 godinu, rešio je da se opet oženi. Kupio je mladu Albanku da mu bude žena. Kako je izjavo za lokalne medije on je za buduću suprugu dao čak 3.000 evra.

Ipak, iako je očekivao, kako kaže ženu od 35 godina, doveli su mu devojčicu od 19. Priča o ovom čoveku je još interesantnija po tome što on sa prvom ženom, koja je preminula 2000. godine ima čak 12 ćerki.

Sve njegove ćerke su udate i on ima 50 unučadi. Sa novom suprugom Valentinom je pre četiri godine dobio prvog sina i dali su mu ime Diamant.

Trojica mladića zaustavili su se ispred jedne prostitutke i uporno hteli da izvuku popust za njene usluge

Zanimljiva scena ispod Plavog mosta snimljena je kamerom jednog od trojice mladića koji su se zaustavili da pitaju jednu prostitutku za usluge. Oni su snimak okačili na jutjub tako da možemo da vidimo šta se desilo.

- Izvini je l' može popust za nas troje? - doviknuo je ovoj gospođici mladić iz kola.

- A ne može bez kondoma? - ubacio se drugi mladić.

Kada im je ona uzvratila da ne može. Treći se dosetio i upitao je da li može popust uz indeks.

A kako su momci bili malo tiši, možda su se potideli, ona im je tražila da je glasnije pitaju.

Tako da se jedan baš prodrao:

- Je l' možemo sisu da vidimo?

Kako se sve završilo, i da li je snizila cenu zbog grupnog popusta ili pak indeksa, pa možemo samo da nagađamo.

Strana 1 od 21

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top