MOST LJUBAVI U VRNJAČKOJ BANJI: Sve je počelo od ljubavi jedne mlade učiteljice i srpskog vojnika, a danas kače čak i LAVLJE KANDŽE!

Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji postoji već stotinama godina. Kao znak neraskidive veze, zaljubljeni dolaze na ovaj most da bi zakačili katanac.

Gotovo da u Srbiji nema osobe koja nije čula za Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji. O ogradu mosta zaljubljeni kače katance kao znak neraskidive veze, tako da se ograda sada gotovo i ne vidi.

 

Zaljubljeni mogu katanac doneti ili ga kupiti na nekoj od obližnjih tezgi, a obavezno je da na njemu flomasterom ispišu svoja imena. Za katanac moraju imati tri ključića.

 

Kada zaključaju katanac za ogradu, jedan ključić bace u reku „da ga odnese u dubok o more i da niko više vezu ne može da raskine“. Preostala dva treba da zadrži po jedna zaljubljena strana, kao dodatno osiguranje.

 

Od 2008. godine ovaj običaj ustalio se i u Parizu. Svake godine na hiljade zaljubljenih dolazi u Grad svetlosti kako bi svoju ljubav zaključao na Mostu umetnosti, a ključić bacio u Senu.

 

I dok su Parižani tek u 21. veku počeli sa ovim običajem, kod nas on postoji već stotinama godina, kada su prvi katanac zaključali jedna srpska učiteljica i jedan srpski vojnik.

 

U tekstu „Zveket ljubavi na mostovima u Parizu“, objavljenom u američkom Njujork tajmsu, navodi se da su pariski mostovi poznati u celom svetu, ali da je Vrnjačka Banja preteča svih njih jer je prvi katanac na tamošnjem mostu stavljen još pre sto godina i značio je zalog ljubavi srpskog vojnika, koji je krenuo na front, svojoj izabranici.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top