POLUDEO ZBOG GUBITKA KOSOVA: Kako se dogodilo masovno ubistvo agenata BIA u Nišu pre 15 godina

Prema tvrdnji očevidaca, krvava drama u zgradi BIA u Nišu trajala je više od 20 minuta 30. septembra 2003 godine.

Nešto posle osam sati Vladan Rovčanin je upao u kancelariju načelnika odeljenja Radoja Novićevića. Usput je, sa oružjem na gotovs u kancelariju ugurao sekretaricu Anu Radulović.

Minut-dva Rovčanin je razgovarao sa njima, a onda počeo da puca. Ubio ih je oboje, a onda izašao iz kancelarije i ušao u sledeću, kod pomoćnika načelnika Momčila Močilovića, gde je došlo do nove rasprave i pucnjave. Momčilović je uspeo da skoči na prozor iako je Rovčanin pucao u njega.

Na simsu se dohvatio za klima-uređaj, ali je Rovčanin prišao prozoru i ponovo pucao. Momčilović je pao na plato i slomio obe noge. Rovčanin je posle "posete" kancelariji pomoćnika načelnika krenuo ka sledećoj u kojoj je bio Nebojša Vasić, pucao je u njega, a potom se uputio ka kancelariji gde su bili Rade Aksić i Nebojša Delikravić. Vrata su bila blokirana, pokušao je da provali unutra i, kako nije mogao, pucao je kroz njih i ranio Aksića i Delikravića.

Odatle se uputio ka prizemlju, gde je na stepeništu naleteo na Tomislava Dragovića i sasuo rafal i u njega. Izašao je iz zgrade Biroa BIA, prišao ranjenom i povređenom Momčilu Momčiloviću i "overio" ga. Policijskoj interventnoj patroli, koja je na poziv Delikravića i Aksića već stigla ispred zgrade, mirno se predao.

Podsećamo da je Rovčanin redom ubijao svoje kolege, a na neke je pucao i kroz vrata u sedištu BIA za Kosovo i Metohiju, gde je radio kao operativni radnik. On je upućen na obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi. Ovakvu meru bezbednosti izreklo je Veliko krivično veće Okružnog suda u Nišu, kojim je presedavao sudija Zoran Krstić.

Vladan Rovčanin je 11 godina bio radnik najpre Resora državne bezbednosti MUP Srbije, a potom i Bezbednosno-informativne agencije. Sa svojim kolegama sa Kosova je u leto 1999. godine iz Prištine premešten u Niš, gde je formirano odeljenje za Kosovo i Metohiju Centra BIA Niš.

Za vreme dok su radili na Kosovu, ovo odeljenje RDB brinulo je sa pripadnicima Vojske Jugoslavije i MUP Srbije o bezbednosti Kosova i Metohije. Rovčanin je rođen u Prištini maja 1970. godine, a živeo je u Gračanici. Završio je Poljoprivredni fakultet u Beogradu, bio odličan student. Odmah po završetku studija zaposlio se. Bio je oženjen i imao je dvoje dece. 10.09.2013 god,U zatvorskoj bolnici pronađen je mrtav Vladan Rovčanin (43) koji je pre deset godina ubio svojih pet kolega u niškom odeljenju BIA. Prema prvim informacijama njega su zaposleni skinuli sa vešala nakon što se obesio o kanap.

NIŠKA policija se oglasila zvaničnim saopštenjem u kome je precizirala da je izvršen uviđaj od istražnog sudije Okružnog suda u Nišu Novice Stefanovića, uz prisustvo Okružnog državnog tužioca Svetlane Savović i zajedničke ekipe MUP-a Srbije, Sekretarijata u Nišu i BIA centar Niš. . 
- SUP Niš je, nakon dobijenog obaveštenja izvršio blokadu šireg i užeg prostora mesta događaja, a interventna patrola, koja je upućena direktno na lice mesta, presrela je izvršioca i lišila ga slobode - ističe se u policijskom saopštenju.
Sva trojica ranjenih pripadnika BIA odmah su prebačeni u niški Klinički centar.
- Sa teškim povredama, na našu kliniku primljeni su Nebojša Vasić i Rade Aksić - istakao je direktor doc. dr Dragojlo Gmijović. - Vasić je zadobio teške povrede unutrašnjih organa, zbog čega je odmah nad njim izvršen operativni zahvat. Levi bubreg mu je zbog velikih oštećenja zadobijenih od metka iz automatskog oružja odstranjen. On ima i druge teške povrede unutrašnjih organa, pre svega tankog creva, i u toku je operativno saniranje. Drugi ranjeni, Rade Aksić, zadobio je prostrelnu ranu leve strane grudnog koša, izvršeno je dreniranje i on je na Odeljenju intenzivne nege naše klinike pod neprestanim nadgledanjem lekara.
Na Neurohirurškoj klinici ovog centra zbrinut je Slaviša Derikravić.
- Povređeni je primljen sa povredama mekog tkiva na glavi, i posle zbrinjavanja prebačen je u Hitnu hiruršku ambulantu, gde će biti određeno hoće li biti hospitalizovan, ili ne - istakao je prof. dr Goran Ignjatović.
Kako nezvanično saznajemo, Vladan Rovčanin navodno je imao saučesnika, koji je čekao ispred objekta gde je prostorije BIA. Četvorostruki ubica je, kako se tvrdi, bio psihički poremećen, a do pre nekoliko dana se nalazio na godišnjem odmoru.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji