NAJVEĆA PREVARA NA KOPAONIKU: Obučeš fluorescentni prsluk i naplaćuješ ulaz u nacionalni park, a sve pare stavljaju u svoj džep (VIDEO)

Prošle godine je sve ljubitelje planine Kopaonik, zatekla čudna informacija koja je došla iz vrha države.

Naime, javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik u skladu sa Zakonom o zašiti prirode započelo je naplatu ulaska u Nacionalni park Kopaonik od oktobra meseca 2017. godine. Naplata se vrši po motornom vozilu na ulaznim kapijama Jošanička banja - Đorov most (putni pravac Jošanička banja - Kopaonik), Brus - Brzeće (putni pravac Brzeće - Kopaonik i Sunčana dolina (putni pravac Rudnica - Kopaonik.

U saopštenju je još stajalo da je javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik dužno da sredstva ostvarena naplatom naknade vodi na posebnom računu i koristi za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja, odnosno za sprovođenje Plana i programa upravljanja (aktivna zaštita i monitoring borovnice, monitoring stenoendemita,  monitoring vodozemaca i gmizavaca, monitoring ptica - uralske sove, gaćaste kukumavke, sivog sokola, orla, monitoring vuka, monitoring srna i divljih svinja, zaštita i monitoring kvaliteta voda itd.)

Naravno, ovo se ne ostvaruje  ni u jednoj meri. U aprilu mesecu, dok još ima snega i traje sezona, Kopaonik je neverovatno prljav. Svuda okolo se gradi, bez ikakvog plana, dok se smeće nalazi svuda okolo pomešan sa prljavim braon snegom. Svaki slobodan prostor je pretvoren za naplatu parkinga. Za svaki takav parking, zaposleno je bar tri osobe, dok smeće niko ne kupi.

Naravno, usled silne izgradnje i naplate parkinga, vozila okolo centra zasutavljaju divlji tipovi sa upitom da li je vozaču potreban parking. Naravno, uz divlje tipove idu i divlja parking mesta.

Tako danas izgleda naša najpopularnija planina Kopaonik, prljav i jadan, a prepun usled prelepog vremena za uskršnje praznike.

Osvrnućemo se i na još jednu vrlo interesantnu stvar. Dva dana niko na popularnom Kopu nije naplaćivao ulaz u Nacionalni park, dok čim je sunce sinulo na uskrs, odmah su se pojavili sumnjivi tipovi bez bilo kakvih legitimacija, rampi ili bilo šta što podseća na legalnu naplatu ulaska u jedan Nacionalni park. Rukom i svojim telom zaustavljaju vozila, dok je prva misao vozaču koja mu prolazi kroz glavu: "Da li su to možda neki razbojnici na drumu?".

Jedino po čemu se razlikuju od "normalnih" ljudi je taj da nose fluorescentni prsluk. I samo to ih razdvaja od razbojnika. Međutim, na kraju se ispostavi da su ipak razbojnici.

Ulaz u Nacionalni park se naplaćuje 150 dinara. Kada platite, ne dobijate fiskalni račun, već jedan stariji čovek koji sigurno ne zna ni jedan strani jezik, pare suvija u debelu svotu novca i stavlja sebi u džep.

Npr. taj čovek vam je oduzeo potencijalni stan koji ste mogli da dobijete putem nagradne igre koju organizuje država, a da ste poslali fiskalni račun koji nije izdat.

Dakle, pitanje je koliko ovih para se sliva u nečiji džep, a koliko novca se zaista koristi da se očuva planina Kopaonik, da se zaštiti od nesavesnih osoba, da se razvija i unapredi, kao što je napisano i u zakonu.

Ovako otimaju pare i od građana, ali i od države. Najveću štetu od svega ima planina Kopaonik.

Pozivamo sve ljude koji vole Kopaonik da šeruju ovaj članak, kako bi poreska inspekcija bila prinuđena da odradi svoj posao, naredi im da uvedu fiskalne račune i na taj način da se novac zaista sliva u poseban račun koji će služiti samo za očuvanje planine.

Trenutno, na Kopaoniku je veliko divljaštvo. I niko se ne brine o planini, već samo kako sebi da napune džepove. Čast izuzetcima, ali oni se ne primećuju od ovih prvih.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji