STRAVA I UŽAS NA VLASINSKOM JEZERU Dragan je u čamcu nasred jezera osetio trzanje, a onda je u vodi ugledao najstrašniji prizor u svom životu!

Zbog somova grdosija, povećih amura, šarana i raznorazne bele ribe, Vlasinsko jezero decenijama je omiljeno odredište zagriženih sportskih ribolovaca iz mnogih evropskih zemalja.

U srpsko more onomad su predstavnici Predela izuzetnih odlika i Kluba sportskih ribolovaca ”Vlasinsko jezero-pastrmka” iz Surdulice pustili u vodu 10.000 komada potočne pastrmke.

Šef Predela izuzetnih odlika “Vlasina” Novica Stanković izjavio je za “Alo.rs” da je poribljavanje jezera počelo davne 1953.godine, kada je pušteno 500.000 komada ohridske pastrmke.

- Jezero na 1.210 metara nadmorske visine nastalo je davne 1949.godine, kada je na reci Vlasini podignuta brana i napravljena veštačka akumulacija. Jezero površine 12 kilometara isto toliko je dugo, široko je oko dva kilometra u maksimalno duboko 20 metara. Ribolovci uglavnom na plovak pecaju pastrmku, babušku, grgeča, bodorku, bandara, klena, karaša, šarana i soma, rekao je Stanković.

Sportske ribolovce iz Srbije i inostranstva najviše privlače somovi grdosije, koje hvataju varaličarskim priborom i na bućku. Zarad razvoja ribolovnog turizma, surduličke vlasti sedam godina organizuju “Vlasinsku somovijadu”. Som se u jezeru nastanio 1998.godine. Od tada na Vlasinskom jezeru vlada pecaroško ludilo.

Stravstveni pecaroš Dragan Tasić Duka iz Surdulice ulovio je u avgustu 2014. godine soma kapitalca dugog 203 centimetra i teškog čak 46 kilograma.

- U čamcu nasred jezera osetio sam trzanje. Sve je to u početku bilo bezazleno, ali sve više teško i zanimljivo. Posle više od jednog sata uspeo sam sa prijateljima da savladam vlasinsku grdosiju. To je ujedno moj najveći trofej u dugogodišnjoj ribiolovačkoj karijeri, presrećan je bio Tasić.

Iz jezera je 2011. godine izvučena ogromna brkata riba teška 36 kilograma,a duga 190 centimetara.

Na ovogodišnjoj “Vlasinskoj somovijadi” pecaroši iz Leskovca Igor i Vladica Arsić u Slavoljub Stošić ulovili su krajem avgusta soma od 42 kilograma.

Čudovište su vukli po jezeru bezmalo dva časa. Pobedili su,jer su pre toga iz vode izvukli brkatu grdosiju od 27,5 kilograma. Leskovačka ekipa 2016. godine ulovila je soma od 32, a prošle godine alu od 28,8 kila, zbog čega ribolovci juga Srbije njihova imena izgovaraju s poštovanjem.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top