Svedoci tvrde - pružni prelaz kod Niša i dalje opasan, iz Železnica demanti

I stanovnici Donjeg Međurova kod Niša i Železnice Srbije ne odustaju od svojih verzija događaja o, po jednima potencijalnom incidentu, a po drugima - neistini. Meštani s kojima je ekipa N1 razgovarala, i dalje tvrde da su se u 25. januara "prepali" na pružnom prelazu, dok su bili u autobusu.

Oni tvrde da je rampa bila podignuta, a da je voz iz pravca Leskovca išao ka njima. Iz preduzeća Infrastrukture železnice Srbije kažu da to nije tačno, za šta šalju i snimke sigurnosnih kamera na prelazu, ali bez datuma i vremena.

Posle Nemanje Petkovića iz Donjeg Međurova, gde se pre samo četrdesetak dana dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je, na prelazu preko pruge, poginulo ukupno sedmoro ljudi, priču o traumi na rampi 25. januara, za N1 potvrđuju i drugi. Studentkinja Nevena Stevanović tvrdi da je bila te večeri u autobusu koji je iz tog sela krenuo prema Nišu.

"Na našem ovom čuvenom pružnom prelazu nije bila spuštena rampa, niti je bilo svetlosne signalizacije. Kada smo svi pogledali - sa desne strane, na nekih 150 metara nalazio se voz. Onda su ljudi počeli da viču (vozaču autobusa): zbog čega nisi stao, zar ne vidiš voz...Vozač je rekao: Ma gde je voz, rampa nije spuštena i mene je baš briga, u tom fazonu. Ali ja stvarno znam šta sam videla", kazala je Nevena Stevanović.

Isto je ispričala i Dragana Marjanović, majka čije je dete bilo u autobusu u koji je u decembru udario voz na istom putnom prelazu.

"Bilo je sa desne strane, iz pravca Leskovca su nailazila svetla neka. Mi smo videli ta svetla. I onda sam rekla da je meni dete bilo u autobusu i da ja taj stres više ne mogu da preživljavam. Setila sam se one slike kada sam tog dana otišla po dete tamo", rekla je Dragana.

N1: Vaše dete je bilo u onom "kobnom" autobusu 21. decembra?

"Da, Ima tešku telesnu povredu, prelom ruke i nagnječenje butne kosti. Eno dete još je u gipsu", kazala je.

Drugi meštani tvrde da za ovu situaciju znaju. Neki kažu da nije bila jedina od kako su, posle decembarske nesreće, postavljeni polubranici.

"Dan pre toga se desio isto jedan takav slučaj, gde je autobus naišao na taj isti pružni prelaz i rampa isto nije bila spuštena", kaže meštanin Dragan Ranđelović.

"Dešavalo se više takvih situacija tu, da čak ni železničar nije bio prisutan, a rampa nije bila spuštena", izjavio je Dejan Rajković.

"Ovo je još opasnije nego ranije, jer u ovoj situaciji kad je rampa podignuta, samim tim mi imamo slobodu da pređemo taj prelaz", dodao je Dragan Ranđelović.Predsednik Saveta građana Donjeg Međurova kod Niša kaže da su ga meštani obavestili o svemu. Tvrdi da će razgovarati sa nadležnima.

N1: Vi ste, dakle, informisani da se sve to dogodilo?

"Upravo tako se to i desilo. Nemoj da neko negira da se to desilo. Desilo se i dešavaće se, ako nastave ovim putem", kaže  predsednik Saveta građana Donjeg Međurova Žarko Rajković.

Upravo sve to demantuju Infrastrukture železnice Srbije. Oni tvrde da nikakvog incidenta nije bilo 25. januara u večernjim satima na putnom prelazu u Donjem Međurovu. Dostavljaju snimak i sa druge kamere, bez datuma i vremena.

"Na ovom snimku sasvim lepo se vidi da u autobusu koji prelazi preko putnog prelaza ima, po našoj proceni, svega dva do tri putnika. Takođe, na ovom snimku može se videti da niko u autobusu ne pokazuje znake uznemirenosti. Dakle, bezbednost saobraćaja nije bila ugrožena, železnički radnici su bili na svojim radnim mestima, a rampa je bila spuštena pre prolaska voza", navedeno je u saopštenju Infrastrukture železnice.

Dodatno nepoverenje u novopostavljeni sistem na prelazu, Međurovčanima donosi ono što tvrdi da je u četvrtak video njihov sused.

"Ako Železnice kažu da je sve u redu - zašto su danas menjali rampe?", upitao je Dejan Rajković.

N1: Vi ste videli to?

"Lično ja sam video. Danas je to bilo negde oko 12 časova", kaže.

N1: Šta su menjali?

"Menjali su oba polubranika", dodao je.

Međutim, Infrastrukture železnice Srbije su i ovo demantovale.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top