700x498  Images Thumbnails Images Vozdovac Komunalna Inspekcija 10 Fill 700x498

Bahati komunalac Nenad Mitrović, koji je sam sebe na fejsbuku nazvao KARELI, optužen je od strane jednog građanina (ime poznato redakciji) da ga je vređao, ponižavao, maltretirao i na kraju fizički nasrnuo na njega. "Skroz arogantan lik, onako oblači se u crno kao ministar Vulin, loži se na vojnu opremu itd", počinje svoju ispovest građanin koji se javio našoj redakciji.

Naime, ceo događaj se odvijao u zgradi opštine Voždovac. Postavlja se otvoreno pitanje, ako su navodi tačni, da li to komunalci maltretiraju narod i u službenim prostorijama? Ko sme da uzme toliku pravdu u svoje ruke? Ko sprovodi pravdu u zgradi opštine Voždovac?

"Mahao je kopijom moje lične karte i govorio šmekerskim glasom da zna gde živim i da će mi poslati nekog. Koga on može da pošalje?", govori građanin koji optužuje dotičnog komunalnog inspektora. Da razjasnimo situaciju, komunalna inspekcija nije isto što i komunalna policija. To nisu službena lica i nemaju pravo da legitimišu narod. "Došao sam da preuzmem krivicu za nepropisno parkiranje. Zaista sam se loše parkirao. Međutim, dočekali su me bahati službenici koji su rekli da dođem sutra"

Inspektor Kareli
Glavni inspektor komunalne inspekcijei Voždovac, Nenad Mitrović zvani Kareli

Vrlo jasno na svakom obaveštenju o nepropisnom parkiranju stoji vreme kada građani mogu da dođu, vide fotografije svojih kola i priznaju grešku kako bi dobili popust od 50%. Lice može da dođe u roku od tri dana u vremenskom periodu 08:00 do 09:30h. Malo čudno vreme, zar ne? 

702x172  Images Thumbnails Images Vozdovac Komunalna Inspekcija 15 Fill 702x172
Zaista čudno vreme za podizanje kazni. Ono popodnevno nećemo ni da spominjemo, kada sav normalan svet radi

"Nisam mogao da dođem sutradan i podigao sam buku. Kazali su mi da je koleginica izašla i da se neće vraćati. Zamislite, oni su zvali nju na telefon da pošalje slike i kaznu mejlom, međutim nije imala dostup internetu. Verovatno je službeni račun potrošila na fejsbuk", nastavlja građanin svoju priču. Tada ga šalju kod njihovog šefa koji ga prvobitno kulturno prima, uzima ličnu kartu, kopira, piše datum na papiru i kaže kako će kazna stići u roku od osam dana. Međutim, vrlo jasno u zakonu stoji kako se moraju optuženom licu pokazati fotografije, pa su one i tražene. "Namerno samhteo da vidim fotografije i pored toga što sam znao da sam kriv, a oni meni nisu dali nikakav papir, dokument, potvrdu, bilo šta". 

Inspektor komunalni Kareli Voždovac
Ovo je komunalni inspektor Nenad Mitrović Kareli

Tada počinje agonija ovog građanina. Inspektor Kareli maše kopijom lične karte i govori kako zna gde živi i da će poslati njegove ljude, da če poslati pauka da nosi kola itd. Više puta je izjavljivao marku automobila i registarske tablice. "Uspeo sam nekako da mu otmem obaveštenje o kazni, ali ne i kopiju lične karte. Tražio sam da mi je preda, jer nema pravo da je kopira bez mog ovlašćenja. "Ja sam službeno lice, smem da te legitimišem", izjavljuje komunalni inspektor Kareli. Bez bilo kakve mogućnosti da se odbrani, naš sagovornik ponovo odlazi u kancelariju broj 87, gde se preuzimaju kazne i fotografije vozila, stoji na ulazu i traži svoje pravo jer ne želi ponovo da dolazi. "Sve bi bilo ok da su mi rekli kako je koleginica otiša kod ćerke u školu ili tako nešto i da nema običaj ostavljati fotografije i kazne, obratićemo pažnju na to, izvinite... Ali ovako ponašanje, takva arogancija, pretnje, prosto moraju da iznerviraju čoveka".

U tom momentu niz hidnik nailazi komunalni inspektor Kareli sa obezbeđenjem opštine. "Da se razumemo, verbalno mogu da budem glasan, da dižem buku i bunu sve dok nikog ne diram. Oni mogu da pozovu obezbeđenje ili policiju da me izbace, ali mene ne sme da pipne". Inspektor Kareli gura u kancelariju svoje zaposlene koji su stajali u hodniku, pokušava da izgura našeg sagovornika i zatvara klizna vrata koja svojom težinom udaraju građanina u ruku. On pada na pod i počinje da jauče i moli za hitnu pomoć. Svi stoje sa strane, smeju se, jer misle da se folira. Međutim... "Ranije sam imao povredu ruke. Bila mi je šest meseci utrnuta. Svako ko ima problema sa kičmom i vratom zna o čemu pričam. Morao sam da budem na jakoj terapiji kako bih rešio taj problem sa nervima koji idu od vrata niz ruku. Zato me je dosta zabolelo. Od tog trenutka, ruka mi je utrnuta i moram da idem po doktorima kako bih dobio recepte i terapiju". 

Inspektor Kareli prilazi svojoj žrtvi, stoji iznad nje kao pobednik, smeje se i sprda. "Gospodine, jel vam dobro, imate li srčanih problema ili problema sa pritiskom? Hoćete da zovemo hitnu pomoć? Bolje neka, možete da me tužite...", nastavio je svoju sprdnju inspektor Kareli po rečima našeg sagovornika. Obezbeđenje opštine je nemo stajalo sa strane i gledalo u pod. I pored toga što ga je građanin pitao jel video sve ovo i hoće li pozvati hitnu pomoć, pod uticajem inspektora Karelija nastavio je da ćuti. "Sve je sigurno zabeleženo na kamerama, može se jasno videti", nastavlja svoju priču naš sagovornik.

703x520  Images Thumbnails Images Vozdovac Komunalna Inspekcija Fill 534x394
Premijeru Aleksandre Vučiću, zar ti ovakvi rade u javnoj službi i primaju platu od građana Srbije i Voždovca?

Postavlja se otvoreno pitanje da li je glavni komunalni inspektor Kareli taj koji procenjuje da li je neko povređen ili ne? Da li je on doktor? Postavlja se pitanje da li on sme nekog da izbacuje iz kancelarije pored prisutnog obezbedjenja. Mogao je da pozove hitnu pomoć, da oni kažu kako se građanin folira, pa da pozove policiju..  "Pitao sam ga ko mu je nadređeni. Odgovorio je da on nema nadređenog", iz ovoga se vidi kako postupa isnpektor Kareli i kako se ponaša. 

Građanin je krenuo da izlazi iz zgrade opštine  i na info pultu je pitao službeno lice kome da prijavi fizički nasrtaj u zgradi opštine. Dobio je odgovor da je možda i zaslužio batine. 

Sutradan, o celom slučaju je obavešten i zaštitnik građana opštine Voždovac koja je u tom ponašanju prepoznala komunalnog inspektora Karelija, rekla da to liči na njega i kako će po službenom upitu tražiti njegovu izjavu. 

"Ponovo sutradan odlazim u istu kancelariju, ponovo koleginica nije tu, ponovo me šalju kod šefa, ali ovaj put to je potpuno drugi čovek", pored svega, inspektor Kareli se i lažno predstavljao. "Dakle, ne postavljamo pitanje fizičkog napada, to je sitnica, malo me zakačio ali sam imao ranije probleme i jako me je zabolelo. Ovde želim da dovedem u pitanje njegove postupke pre tog dogadjaja i posle. Neovlašćeno legitimisanje, pretnja i verbalni napadi. Postavlja se pitanje i učešća obezbedjenja u celom slučaju, jer morao je da pozove pomoć, to mu je dužnost", odlučan je da traži svoja prava ovaj građanin.

700x466  Images Thumbnails Images Vozdovac Komunalna Inspekcija 5 Fill 656x436
Ovo je pravi načelnik komunalne inspekcije Voždovca, funkcioner SNS, dok se inspektor Kareli lažno predstavljao

Naš sagovornik tek tada upoznaje pravog načelnika komunalne policije. Odmah u kancelariju dolazi i inspektor Kareli. Dolazi do verbalnog sukoba, a načelnik samo gleda u zemlju. Pošto izjavljuje da nema šta više ovde da radi i da naš sagovornik laže, inspektor Kareli odlazi iz kancelarije i na izlazu iz nje upućuje šapatom pretnje, tako da ne vidi načelnik: "Jeb*ću ti mater zbog ovoga". 

"Tu sam eksplodirao. Šapatom mi je dobacio tu pretnju, onako džukački, da mu šef ne vidi. Odlazim iz opštine i potom do policije gde prijavljujem ceo slučaj", nastavlja svoju ispovest građanin koji je samo hteo da plati svoju kaznu, a sada ide po lekarima i policiji. "Nema šta da se plašim, ne može mi ništa, ali takve pretnje, takvo drsko ponašanje, zaslužuje reakciju u javnosti"

701x526  Images Thumbnails Images Vozdovac Komunalna Inspekcija 3 Fill 603x453
Inspektor Kareli preti građanima da će im je*ati mater


Ovakva jedna situacija je realna i vrlo često se dešava. Bahati službenici maltretiraju građane koji nemaju mnogo izbora i nemaju kako da zaštite svoja prava. Uvek je građanin kriv. "Čim sam izašao iz zgrade taj drugi dan, u roku od sat vremena, poslali su medijima saopštenje kako sam se folirao i da nije bilo povreda. Kako oni znaju da nije bilo povreda ako nisu zvali hitnu? Uplašili su se i odmah izašli sa saopštenjem, a sumnjam da nadležni opštine Voždovac stoje iza njega, nisu imali pojma", sa dubokim emocijama priča naš sagovornik.

701x164  Images Thumbnails Images Vozdovac Komunalna Inspekcija 16 Fill 701x164
Lekarski uput koji nam je pokazala žrtva napada inspektora Karelija


Koje su sad mogućnosti građana? Da traži snimak dnevnog video nadzora ispred kancelarije komunalne inspekcije? Ko će da mu da snimke? Da li je bilo svedoka? Možda i jeste, ali ne želi da otkriva svoje karte, već nam pokazuje svoje lekarske upute i obaveze koje ima kod doktora. "Pijem ksalol i prozon za koje su neophodni recepti. To mi smanji utrnjenost ruke"

700x465  Images Thumbnails Images Vozdovac Komunalna Inspekcija 7 Fill 700x465
Inspektoru Kareliju bi bilo bolje da juri nelegalnu gradnju, nego što sprovodi svoju pravdu i izbacuje građane iz tuđih kancelarija

A ko je komunalni inspektor Kareli? U opštini Voždovac se zaposlip preko gospođe Olgice Mitrović, putem rodbinskog zapošljavanja, pet godina pre nego je završio Višu poslovnu školu. U ovom tekstu se nećemo baviti rodbinskom i stranačkim zapošljavanju u opštini Voždovac. I ranije na njega je bilo pritužbi od strane građana zbog arogantnog ponašanja i pretnji. U opštini Voždovac nam kažu da ga sve žene mrze, jer izigrava nekog šmekera i ima loše "fore". 

"Neću tražiti novčanu odštetu. Trenutno sam nezaposlen, neka me zaposle u opštini kao što su njega verovatno preko keve", sada već kroz šalu izjavljuje žrtva maltretiranja komunalne inspekcije: "U policiji su se smejali što sam dva dana išao po kaznu i nisam mogao da je dobijem. Vidi se da ne vole baš mnogo komunalne inspektore"

Napominjemo kako Politika Ekspres ne osuđuje nikog, već samo prenosi ispovest jednog građanina i totalno se ograđujemo od optužbi, jer za takve odluke postoji tužilaštvo. "Ne želim ništa da usmerim ni protiv nadležnih iz opštine Voždovac. On se zaposlio preko rodbinske veze kada je vladala neka druga stranka. Ovi sada zaista rade na unapređenju Voždovca i to se očigledno vidi. Ipak, moraju stati iza svojih službenika", završava svoju ispovest naš sagovornik i još dodaje: "Stvarno bih hteo da izuzmem nadležne u opštini Voždovac iz cele ove priče, ali takve pretnje, uvrede... Sigurno ne želim da vodim rat u medijima, koji su otpočeli izdavanjem sramnog saopštenja. Zatražiću razgovor sa njima".

700x311  Images Thumbnails Images Vozdovac Komunalna Inspekcija 17 Fill 700x311
Službena beleška o prijavljenom incidentu u MUP Voždovac


Jedna priča iz zgrade opštine Voždovac koja je uzburkala javnost. I šta je istina? I da se građanin folirao sa povredama, da li je pre toga smeo biti na prevaru legitimisan? Da li neko sme da ti kaže kako će ti je*ati mater? Stanite malo, živimo u nekom novom i drugom svetu koji zahteva promene u pristupu i ponašanju prema ljudima. Taj isti građanin plaća porez putem kojeg inspektor Kareli dobija svoju platu. Da li je pogrešio? Da li će priznati svoju grešku i uputiti izvinjenje dotičnom građaninu? Da li će reagovati neko od nadležnih iz opštine Voždovac? Sve to bi se desilo odmah sutradan, da smo mi normalna zemlja. Ovako, ostaje dosta stresa i straha kod ovog građanina Beograda.

politika-ekspres.net

SRBIJA │ONLINE NOVOSTI DANA

Pratite najnovije vesti iz Srbije o politici, prosveti, štrajkovima, biznisu i ostalim temama. U ovoj rubrici možete pronaći dnevni pregled štampe, online blic video reportaže, intervjue, aktivnosti vlasti i opozicije i još mnogo toga. 

ANKETA

Joomla forms builder by JoomlaShine