Planeta

Planeta (233)

Stiven Benon, bivši strateg američkog predsednika Donalda Trampa i čovek koji ga je faktički doveo na vlast, aktivno radi na povezivanju evropskih populista i nacionalista. U razgovoru za Neue Zuercher Zeitung izneo je neke interesante poglede na budućnost Evrope, u svetlu izbora koji se održavaju od 23. do 26. juna:

- Pre deset dana sam bio u Norveškoj, sad sam u Berlinu, pa idem u Pariz, Italiju, Španiju. U Berlinu sam bio kako bih razgovarao s AfD-om (radikalno desna strana Alternativa za Nemačku). Ako trendovi ostanu stabilni, desne stranke će imati rezultat koji sam prorekao: oko trećine poslanika EU parlamenta biće članovi tabora nacionalista (koji bi trebao da vodi potpredsednik italijanske vlade i lider ksenofobne Lige, Mateo Salvini), a možda i više. Dinamika je na našoj strani. I, što je još bitnije: postoji mogućnost da u EU Parlamentu osnujemo jednu “Super-Group“. Nemojte zaborativi ni Najdžela Faraža i njegovu Brexit-Stranku.

- Posle izbora svaki će novi dan u Briselu biti novi Staljingrad. Nacionalisti će nastupati zajedno. Umreženjem će biti omogućeno ono što nazivam “command by negation“: ako ne možeš realizovati vlastitu volju – jer nemaš većinu - možeš blokirati. Time se situacija iz temelja menja. Od stranaka s kojima komuniciram nijedna ne želi da napusti EU. One žele Evropu nacija. Na ovim se izborima odlučuje između dve fundamentalne filozofije što ih čini tako važnima.

Na jednoj je strani Emanuel Makron sa svojim savezom “Renaissance“. Njegov je cilj realizacija programa globalista: Sjedinjene Države Evrope. Pa bi po tom planu Nemačka trebala postati nešto poput Severne Karoline, a Francuska Južne Karoline. Jednostavnije: nacije kao upravne jedinice jedne centralne birokratije. Makron želi centralizovati spoljnu politiku i stvoriti vojsku EU. S druge su strane snage koje se zalažu za stari Westfalski model u kojem individualne nacionalne države zastupaju interese svojih građana. One čine Uniju koja stremi više komercijalnoj a manje političkoj integraciji, a ovdje u politici useljavanja. I nema EU vojske.

- Na ovim izborima zbog desnice imamo novu sliku, svi mediji pišu o evropskim izborima, a tu je i alternativna ponuda: Viktor Orban, Mateo Salvini, Marin Le Pen, AfD. Ta alternativa govori: dajte da nacionalne države ponovo preuzmu kontrolu – ne da bi razorile EU, nego da bi je reformirale.

Ne radim za novac. Ja sam samo neformalni savetnik i promatrač. Ne radim sa američku vladu. Ja sam privatni građanin, poručuje Benon.

- Došao sam kod Marin Le Pen, bacio pogled na njezine finansijske planove i tu i tamo rekao šta smatram da je mudro. A to radim kod puno ljudi: jer sam nekad bio investicioni bankar, stalno stoga čitam biznis-planove. Marin Le Pen je odradila veličanstveni posao i skupila novac. I sada je jača od Makrona koji je pokrenuo prevarantski, pokvareni Pariški klimatski ugovor, zajedno s Angelom Merkel. A taj Ugovor omogućava Kinezima da pumpaju u atmosferu koliko god hoće gasova. I demokratije Zapada to treba da financiraju.

- Nemačka je centralna nacija našeg europskog projekta. Prof.dr. Meuthen (AfD) me oduševio, prije svega ekonomskim znanjem. Većina Nemaca želi reformiranu EU, ne žele je napustiti.

- I u najtoksičnijim dijelovima elite u Washingtonu sam uvijek ponavljao: Rusija nam nije glavni protivnik. Glavni protivnik je totalitarna komunistička diktatura u Kini. Ona je egzistencijalna pretnja za Zapad. Globalističke elite to ne žele da priznaju jer i te kako dobro zarađuju na usponu Kine. Ukupna privreda Rusije je velika koliko i privrede savezne države New York. Rusija je zapala u smrtonosnu demografsku spiralu. A ne proizvodi ni naprednu tehnologiju. Rusija je jedna obična kleptokratija, koju vode gadni tipovi. Oni imaju puno oružja i u puno delova svijeta izazivaju probleme. Ali, bezbednosna situacija je potpuno drukčija od one iz osamdesetih godina prošlog veka kad sam radio u Pentagonu. Niko se danas ne mora bojati da će ruski tenkovi pregaziti ravnice Severne Nemačke. Mi moramo Rusiju prihvatiti kao ono što jeste. Za početak bi bilo dobro kad Nemačka ne bi sklopila gasni sporazum s Rusijom (Severni tok 2).

- Kineski chip-design, robotska tehnika i veštačka inteligencija su ekseri koji se zabijaju u mrtvački kovčeg nemačke inženjerske umetnosti. Do 2025. će sve na svetu biti “made in China“. Kina je otela nemačku robotsku tehniku prinudnim transferom tehnologije, lopovlukom i kupovinom ključnih nemačkih firmi. Globalisti, svi do jednog, glumataju kako je uspon Kine nešto poput drugog pravila termodinamike. Prosto prirodni zakon. Ali ok, videćemo.

- Poslednje što itko želi je rat u Južnokineskom moru. Ali Kina provocira permanentno. Oni su izgradili veštačka ostrva protiv svih međunarodnih ugovora. Tuda se transportuju trgovačka dobra vredna oko 5 biliona dolara svake godine. To je ruta opskrbe Japana, Južne Koreje, Tajvana. Svih azijskih demokratija.

- Najveći prioritet mog života je da Donald Trump 2020. bude ponovno izabran za predsednika SAD-a. To je apsolutno egzistencijalno pitanje: i za SAD i za Zapad.

- Naš Pokret raste, u Evropi, u Aziji, u Latinskoj Americi. A kad ljudi jednom dođu na vlast, onda se radi o tome kako da najbolje moguće vladaju. Ključ svega je privreda. Da Tramp nema rast od 3,2% i nisku nezaposlenost, glavu bi mu na kolac nabili. Uvek je neophodan rast. Ali, kao što rekoh, mi smo tek počeli. Ovaj Pokret je isplaniran za decenije. Ja neću sve vreme biti tu, ali biću dugo.

Što bi istorija jednog dana trebalo da kaže o Stivu Benonu?

- Neka me se sećaju kao nekog ko se 100% založio za male ljude.

Misteriozno more oko Bermudskog trougla je krivac zašto kompasi u toj oblasti pokazuju na geografski, a ne magnetni severni pol.

More se navodno nalazi iznad imaginarne agonijske linije gde se pravi severni i magnetni sever nalaze u savršenom poravnanju.

Magnetni severni pol se stalno menja i nalazi se na 1800 kilometara južno od statičkog geografskog pola.

Astronom Edmund Hejli primetio je da se agonička linija polako kreće prema zapadu, uzrokujući magnetni poremećaj.

Publikacija Prirodni resursi Kanade je dala sledeće objašnjenje: “Na velikom delu Zemljine površine, iglice kompasa pokazuju približno sever".

Međutim, zbog složenog oblika Zemljinog magnetnog polja, postoji nekoliko mesta na kojima bi igla kompasa pokazivala tačno na sever. Kompas se slaže sa horizontalnom komponentom magnetnog polja u pravcu koji se zove magnetni sever. Pravi sever, s druge strane, je smer od određene lokacije do severnog geografskog pola."

Njihovi dokazi ukazuju na to da su izgubljeni brodovi i avioni zbog ljudske greške ne uzimajući u obzir neispravna očitavanja kompasa.

Međutim, Nacionalna uprava za okeane i atmosferu rekla je ovo demantovala u Britanici: "Nema dokaza da se misteriozni nestanci javljaju sa još većom učestalošću u Bermudskom trouglu nego u bilo kom drugom velikom području okeana u kome ima mnogo brodova."

"Netačna je tvrdnja da je Bermudski trougao jedno od dva mesta na zemlji na kojima magnetni kompas pokazuje pravom severu", ističu u Mornarici SAD.

“Kompas će obično pokazivati prema magnetnom severu. Razlika između njih je poznata kao varijacija kompasa.Iako je u prošlosti ova varijacija kompasa uticala na region Bermudskog trougla, zbog fluktuacija u magnetnom polju Zemlje to očigledno nije bio slučaj od devetnaestog veka."

default

Policija je konačno zvanično optužila zlikovca koji je učestvovao u otmici i ubistvu sestara Lion

Seksualni prestupnik Lojd Li Velč (58) koji je 40 godina bio osumnjičen za otmicu i ubistvo sestara Katrin i Šejle Lion,  napokon se suočava sa optužbama za ubistvo prvog stepena.

Velč, koji je još u februaru bio osumnjičen za otmicu devojčica, ali konačno je 10. jula ove godine zvanično i optužen, a suočava se sa optužbama za ubistvo prvog stepena.

On je bio osuđivan zbog seksualnog zlostavljanja devojčica u Južnoj Kaliforniji, Delavaru i Virdžiniji i bio je u Viton Plaza tržnom centru istog dana kada i sestre Lion.

25. marta 1975. sestre Katrin i Šejla Lion iz Merilenda otišle su u šoping centar Viton Plaza da pogledaju uskršnju izložbu i kupe parče pice, posle čega im se gubi svaki trag, a važni novi detalji o nerešenom slučaju objavljeni su na konferenciji za štampu.

Velč je policiji je rekao da je zajedno s njima izašao iz tržnog centra i da je kasnije video strica kako seksualno zlostavlja devojčice. Posle toga ih navodno više nikada nije video.

Sestre Katrin (10) i Šejla (12) trebalo je da se vrate do četiri popodne, ali pošto ih nije bilo, majka je pozvala policiju i organizovana je velika potraga. Tokom četrdeset godina policija je prikupila više od 2.000 indicija, ali nijedna nije potvrđena.

Policija je imenovala Lojda Li Velča i njegovog strica kao glavne osumnjičene.

Nagoveštaj koji je možda najviše obećavao potekao je od svedoka koji je rekao da je video dve devojčice koje liče na žrtve, vezane u automobilu tipa karavan.

Policija još uvek traga za telima.

Dva jahača predstavljaju biznismene, a druga dva jesu deca, što aludira na ljude koji trenutno kontrolišu resurse naspram onih čija je budućnost u pitanju

Blizu Opel mosta nedaleko od Kuće Parlamenta u Londonu nalaze skulpture koje su vidljive u različitim stepenim, u zavisnosti od promene nivoa vode.

Džejson dekairs Tejlor je tvorac ovih statua, koji želi da podstakne ljude da razmisle o našoj zavisnosti od fosilnih goriva, glave konja predstavljaju naftu i pumpu - poznato kao Konjska pumpa.

Dva jahača predstavljaju biznismene, a druga dva jesu deca, što aludira na ljude koji trenutno kontrolišu resurse naspram onih čija je budućnost u pitanju.

Ovaj umetnik je ranije napravio podvodne skulpture, veštačke grebene koje liče na staništa za morski svet.

Instalacije u mirnom delu Molinere zaliva u Grenadi imaju za cilj da skrene pažnju posetiocima na područja sa koralnih grebena, koji su ugroženi zbog svoje popularnosti za vodene aktivnosti kao što je ronjenje.

Skulpture u Londonu, koje su vidljive kada je plima, biće izložene do 30. septembra.

Odjednom će doći do rata. Dva čoveka ubiće trećeg visoko pozicioniranog, poručio daleke 1950. godine Alojz Irlmajer

Sigurno ste čuli za Nostradamusa i njegova predviđanja, a osim njega među najpoznatijim “prorocima” su i braća Tarabići, kao i Baba Vanga, za koju se veruje da je bila opsednuta demonima.

Ovom prilikom vam predstavljamo proročanstava o kojima se ne priča mnogo.

Alojz Irlmajer

Alojz Irlmajer je Nemac koji je 1950. godine predvideo Treći svetski rat. Naveo je sledeće: “Svi će pozivati na mir. Odjednom će doći do rata na Bliskom Istoku koji će se pojačavati, velike pomorske snage suočiće se sa neprijateljem na Mediteranu, a situacija će biti veoma napeta. Međutim, prava iskra biće zapaljena na Balkanu: Vidim “nekog velikog” kako pada, krvavi bodež leži pored njega. Dva čoveka ubiće trećeg visoko pozicioniranog. Oni su plaćeni od strane drugih ljudi. Jedan ubica je mali i taman, a drugi malo viši, svetlije boje kose. Mislim da će se ovo dogoditi na Balkanu, ali ne mogu potvrditi. Osveta će ubrzo stići preko velike vode. Međutim, žuti zmaj izvršiće invaziju na Aljasku i na Kanadu istovremeno, ali neće daleko stići. Kada zlatni grad bude uništen, rat će početi “.

Hidelgard iz Bingena

Časna sestra iz 12. veka poznata je po svom neverovatnom doprinosu klasičnoj muzici i književnosti. Nije toliko poznata po svojim proročanstvima (kojih je bilo mnogo). Jedno njeno predviđanje se odnosi na uništavanje SAD-a!

“Pre nego što dođe kometa, mnogi narodi, izuzev dobrih, biće uništeni nemaštinom i glađu. Velika nacija u okeanu koju nastanjuju različita plemena biće uništena zemljotresima, olujama i velikim talasima. Biće podeljena, a većim delom i potopljena. Narod će imati i mnogo nesreće na moru i izgubiće svoje kolonije na istoku. Posle udara velike komete, velika nacija biće razorena. To će izazivati mnogo žege i kuge. Okean će uništiti još zemalja, tako da će svi primorski gradovi živeti u strahu, a mnogi će biti uništeni “.

Ursula ili majka Šipton bila je poznata u vreme Samjuela Pepisa koji je pisao o kraljevskoj porodici i o Ursulinim predviđanjima. Ona je živela u 15. veku. Predstavljamo samo neka njena interesantna predviđanja.

Kočija će ići bez konja, katastrofa će ispuniti svet jadom. U Londonu, u Prajmrouz Hilu, stvoriće se centar koji će držati more. Oko sveta, ljudske misli će leteti, brzo kao tren oka. U vodi, gvožđe će plutati, lako kao drveni brod. Zlato će se videti u potoku i kamenju u zemlji koja još nije poznata.

I Engleska će priznati Jevreje, mislite da je ovo čudno? Ali to je istina. Jevrejin koji je nekada bio omražen, biće rođen od hrišćanina.

Za one u dalekoj budućnosti, žene će se početi oblačiti kao muškarci, pantalone će nositi i iseći će svoju kosu.

Robert je bio seljak koji je živeo krajem 15. veka u Češiru u Engleskoj. Govorio je retko i neshvatljivo, pa su ljudi za njega mislili su da je mentalno zaostao. Ali, imao je iznenađujuća predviđanja.

“Umoran orao će na osunčanom ostrvu otići u penziju, gde lišće i bilje raste sveže i zeleno. Tamo će se sastati sa damom “. Veruje se da je ovde u pitanju Napoleon koji je 1815. godine poslat na ostrvo sveta Helena.

Još jedno zanimljivo proročanstvo vezano je za cigarete: ” Svakakve će dimnjake ljudi imati u ustima “.

Veruje se da je predvideo put na Mesec, putovanje u raketama, diktafone i sijalice.

Kada ga je Ričard III pozvao na dvor, Nikson je odbio da mu predstavi sva svoja predviđanja, rekao mu je samo da će doći do velike gladi. Kralj mu je naredio da bude u kuhinji, ali ga je kuvar nesvesno zaključao u orman gde je umro od gladi…

default

Džejms Vord iz Velike Britanije, osuđen je na 10 meseci zatvora, a u ćeliji je već 11 godina i to zbog kazne koja je ukinuta još 2012. godine.

U Engleskoj i Velsu je 2003. godine uvedena takozvana IPP kazna (Imprisonment for public protection). Ona je 2012. godine ukinuta, a podrazumevala je da se javnost zaštiti od zločinaca čija dela ne podrazumevaju visoku kaznu, ali koji se smatraju veoma opasnim da bi bili na slobodi nakon isteka propisane kazne.

Ova kazna je uglavnom uvedena zbog seksualnih prestupnika. Kazna funkcioniše ovako: pošto se odsluži, boravak u zatvoru se produžava dok posebna komisija ne odluči da li zatvorenik može da dobije uslovnu kaznu i živi u zajednici bez opasnosti po civile.

Džejms Vord je imao 19 godina kad je osuđen na 10 meseci IPP kazne zbog podmetanja požara. Uprkos pokušajima da ubedi Odbor za uslovno da bude oslobođen, on je i dan, danas u zatvoru - više od 11 godina! Vordova sestra Ejpril kaže da njen brat nije trebalo da bude kažnjen IPP-om, jer je kazna neadekvatna počinjenom delu.

"Rekli su mu da se lepo ponaša, pohađa kurseve u zatvoru i da će biti pušten. Džejms je sve to radio i kad god bi otišao pred Odbor, oni su mu govorili da mora još da radi. Pohađao je i kurs o drogi, sa kojojm nikada nije imao dodira", kaže Ejpril.

Upravnik zatvora Piter Klark kaže da je široko prihvaćeno da je IPP kazna pogrešna.

"Neki zatvorenici su zaista opasni i treba da ostanu u zatvoru i nakon odsluženja propisane kazne i za njih je ova kazna dobro osmišljena. Međutim, ima onih koji nisu toliko rizični, te ispaštaju zbog nje", kaže upravnik.

default

I oni koji su ga obožavali, kao i oni koji su ga mrzeli ne mogu da poreknu da je bio nesvakidašnja i po mnogo čemu ekstravagantna figura.

Londonski Independent je 2008. godine, povodom njegovog povlačenja u penziju pobrojao neke fascinantne podatke o nemu.

JEDAN OD NAJDUGOVJEČNIJIH VOĐA

Kastro je posle britanske kraljice Elizabete II (krunisane1953. godine) i nedavno preminulog talandskog kralja Bumibola Aduljadeja bio lider s najdužim stažom na čelu države. Svrgnuvši revolucijom 1959. godine tadašnjeg kubanskog predsednika Fulgensia Batistu, Kastro je do prepuštanja položaja bratu Raulu vladao Kubom čak 49 godina.

ČUVENI MARATONSKI GOVORI

Kastro je bio čuven po svojim maratonskim govorima. U Ginisovu knjigu rekorda uvršćen je zahvaljujući govoru koji je održao u Ujedinjenim nacijama 29. septembra 1960. godine kada je bez prestanka govorio 4 sata i 29 minuta.

Ali, to nije njegov najduži govor. Na Kongresu Komunističke partije Kube u Havani 1986. godine govorio je 7 sati i 10 minuta! Neki njegovi nešto kraći (dvosatni) govori dostupni su na Jutjuu.

CIA MU NIJE MOGLA NIŠTA

Tvrdi se da su na Kastra bezuspešno pokušana čak 634 atentata, većina u "aranžmanu" američke obaveštajne službe CIA.

Neki pokušaji su zaista bili maštoviti: podmetnuli su mu otrovnu cigaru i hemijski zaraženo ronilačko odelo; izbegao je eksploziju WC šolje, a navodno su jednom pokušali da ga zasuju prahom od koga je trebalo da mu otpadne brada.

Smatralo se da bi time bila potkopana njegova popularnost među Kubancima.

"ISPRATIO" JE DEVET AMERIČKIH PREDSEDNIKA

Iako je pred kraj života dočekao poboljšanje odnosa s SAD, pa se proletos čak sastao s predsednikom Barakom Obamom, Kastro je za vreme svog poluvekovnog mandata politički (a neke i fizički) "nadživio" čak devetoricu američkih predsednika.

Redom: Dvajta Ajzenhauera, Džona F. Kenedija, Lindona Džonsona, Ričarda Nikona, Džeralda Forda, Džimija Kartera, Ronalda Regana, Džorgea Buša starijeg i Bila Klintona.

U penziju se povukao nekoliko meseci uoči isteka drugog mandata Džordža V. Buša.

OD OKORELOG PUŠAČA DO ZAKLETOG NEPUŠAČA

Još kao gerilac u vreme Kubanske revolucije, Kastro je postao prepoznatljiv po cigari koju je redovno imao u ustima. Ali, 1985. Kastro je ostavio cigare i počeo da propagira nepušenje.

Jednom je prilikom rekao: "Najbolja stvar koju možete učiniti s ovom kutijom cigara je da ju date svome neprijatelju".

IMAO JE DECE, NE ZNA IM NI BROJ

Za Kastra tvrde da je imao najmanje osmoro dece. Njegov najstariji sin Fidel Kastro Diaz-Balart, poznat i kao Fidelito, pljunuta je slika svoga oca, a uz to i vrhunski nuklearni naučnik školovan u Sovjetskom Savezu.

Čerka Alina Fernandes bila je plod njegove veze s jednom pripadnicom više klase još u vreme dok je bio ilegalac. Alina je prerušena u turistkinju uspela da pobegne s Kube 1993. godine i od tada je žestoko kritikovala režim svoga oca na jednoj radijskoj stanici u Majamiju.

Sa svojom drugom ženom, Dalijom Soto, Kastro je imao petoro dece, sve odreda sinove čija imena odreda počinju slovom A. Najmlađi od njih, Antonio, lekar je kubanske bejzbol reprezetnacije.

KUĆNA LJUBIMICA – KRAVA REKORDERKA

Među Kastrovim kućnim ljubimcima bila je krava zvana Ubre Blanka što bi u prevodu značilo Belo vime. Ta je "superkrava" davala neverovatne koičine mleka postavši propagandni alat kubanske kolektivne poljoprivrede.

I Ubre Blanka je, poput svoga gazde, završila u Ginisovoj knjizi rekorda kada je 1980. godine dala najveći prinos mleka u jednom danu – neverovatnih 110 litara!

Majka iz Kine ubila je sebe i dvojicu sinova, a u jezivoj oproštajnoj poruci napisala je da je to uradila zbog svekra i svekrve.

Kineskinja Shi Chunmei (28) ostavila je u nedelju uveče samoubilačku poruku na društvenim mrežama u kojoj je napisala da više ne može da se nosi sa svojim "lažnim" roditeljima.

Nakon ubistva i samoubistva pojavio se i jeziv snimak na kojem se vidi kako Shi u rukama nosi mlađeg sina (3), dok starijeg (6) vodi za ruku pored reke u gradu Zhangzhou.

Tri dana kasnije njihova tela pronađena su u reci, oko 15 km daleko od kuće u kojoj su živeli.

Njen suprug Huang Tianfa prijavio je njihov nestanak kada je video njenu poruku na društvenoj mreži.

U njoj je, između ostalog, optužila roditelje njenog supruga da su se loše ophodili prema njoj i deci i da su je stalno vređali iza leđa u poslednjih sedam godina.

- Žao mi je, vodim tvoje voljene sinove sa sobom - dodala je, izvinjavajući se suprugu.

Majka iz Kine ubila je sebe i dvojicu sinova, a u jezivoj oproštajnoj poruci napisala je da je to uradila zbog svekra i svekrve.

Kineskinja Shi Chunmei (28) ostavila je u nedelju uveče samoubilačku poruku na društvenim mrežama u kojoj je napisala da više ne može da se nosi sa svojim "lažnim" roditeljima.

Nakon ubistva i samoubistva pojavio se i jeziv snimak na kojem se vidi kako Shi u rukama nosi mlađeg sina (3), dok starijeg (6) vodi za ruku pored reke u gradu Zhangzhou.

Tri dana kasnije njihova tela pronađena su u reci, oko 15 km daleko od kuće u kojoj su živeli.

Njen suprug Huang Tianfa prijavio je njihov nestanak kada je video njenu poruku na društvenoj mreži.

U njoj je, između ostalog, optužila roditelje njenog supruga da su se loše ophodili prema njoj i deci i da su je stalno vređali iza leđa u poslednjih sedam godina.

- Žao mi je, vodim tvoje voljene sinove sa sobom - dodala je, izvinjavajući se suprugu.

Ubistvo i samoubistvo

Huang je rekao policiji da su imali dobar brak, ali da je njegovi roditelji nisu baš voleli.

- Uvek su se raspravljali, ali oko nebitnih stvari. Nikada se ništa ozbiljno nije desilo - objasnio je on.

default

Džejm Osuna (31), koji je na odsluženju doživotne kazne za ubistvo u Kaliforniji, brutalno je ubio svog cimera Luisa Romera (44) u ćeliji i pritom mu odsekao glavu.

Pomoćnik okružnog tužioca u Bruklinu Fil Esbenšejd izjavio je da je Osuna optužen za to što je prošlog meseca iskasapio Romera oštrim metalnim predmetom umotanim u konopac.

Lokalni mediji tvrde da je on cimeru odsekao prst i deo pluća pre nego što mu je uklonio oko, a onda je odsekao Romerovu glavu.

Esbenšejd je u elektronskom pismu rekao da se smatra da je žrtva bila "svesna tokom jedan deo vremena".

"Ovo je najgori slučaj koji sam video u smislu gnusnosti u ubijanju", rekao je tužilac

Osuna se izjasnio da nije kriv kada se prošlog četvrtka pojavio na sudu.

On je optužen za posebno odvratno i okrutno ubistvo u kom je pokazana izuzetna izopačenost, zbog čega bi mogao da dobije smrtnu kaznu.

Osuna je takođe optužena za mučenje, zločin i posedovanje oružja.

Zatvorski čuvari pronašli su Romera mrtvog u svojoj ćeliji 9. marta a u obdukcijskom izveštaju o Romerovom telu, objavljenom u petak, kaže se da je iskrvario od "višestrukih povreda" i da je njegovo telo osakaćeno.

Osuna je osuđen na život bez uslovnog otpusta 2017. godine, nakon što se izjasnio krivim za ubistvo Ivet Pen (37) u motelu 2011. godine.

Tužilac Nicholas Laki tada je to ubistvo nazvao "zaista užasnom", ali Osuna nije pokazao kajanje.

Severna Koreja je potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletela Japan, i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu.

Raketa "hvasong-12" srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong-un, "presekla je nebo iznad ostrva Hokaido i rta Erimo duž unapred određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u severnom Tihom okeanu", izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

"Vežba nije uticala na bezbednost susednih zemalja", prenosi KCNA, dodajući da je severnokorejski predsednik izrazio "veliko zadovoljstvo" zbog lansiranja rakete.

"Biće još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti", prenela je KCNA, citirajući Kima.

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters, podsećajući da je 2009. godine poslednji put projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan.

U svetu je zavladala zabrinutost usled najnovije eskalacije krize na Korejskom poluostrvu, nakon što je Pjongjang lansirao raketu koja je preletela Japan i pala u Tihi okean.

Strana 1 od 17

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top