Planeta

Planeta (223)

Ubica osuđen na smrt sve je šokirao izjavom pred pogubljenje. Rodni Berget (56) osuđen je na smrt zbog ubistva policajca, a njegova egzekucija je odložena za šest sati dok je američki Vrhovni sud razmatrao njegovu žalbu.

Kada je žalba odbačena, Berget je odveden u sobu gde je trebalo da mu ubrizgaju smrtonosnu injekcijom. Kada su ga pitali da li ima nešto da kaže za kraj, Berget je rekao: Izvinite zbog odlaganja, zadržao sam se u saobraćaju.

Berget je ubio zatvorskog čuvara Rona Džonsona prilikom pokušaja bega iz zatvora u Južnoj Dakoti 2011. U vreme ubistva, služio je doživotnu zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva i otmice. I njegov brat Rodžer (39) pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Oklahomi 2000. zbog ubistva svoje bivše učiteljice 1985. godine.

Novinari koji su prisustvovali Bergetovom pogubljenju kasnije su ispričali da je nakon što se našalio, nekolicini svojih bližnjih poručio da ih voli i da se 'vide na drugoj strani', međutim nije izrazio kajanje niti se izvinio porodici policajca kog je ubio.

Tokom pogubljenja, Berget je nekoliko puta duboko udahnuo pa se onesvestio. Trenutak pre nego što je klonuo, prstima je napravio znak mira. Novinar Don Jorgensen koji je svedočio pogubljenju kaže da ga je iznenadilo što Berget svoje zadnje reči nije iskoristio da se izvini porodici žrtve.

'Imao je izbor, ali je izabrao da bude zao', rekao je Jorgensen.

Ubijeni policajac Ron Džonson bio je pred penzijom, a ubijen je na svoj 63. rođendan. Berget mu je glavu obmotao kesom i izudarao metalnom šipkom.

Berget i njegov suučesnik u pokušaju bega, Erik Robert koji je pogubljen 2012., mesecima su planirali beg. Robert je planirao da se maskira u čuvara, a Berget da se sakrije u kutiji koju bi onda Robert izgurao iz zatvora. Plan im je skoro uspeo, ali na izlazu su ipak zaustavljeni i tada su razotkriveni.

Berget je 2011. na sudu rekao kako zaslužuje smrt jer je znao šta radi i uprkos tome odlučio da jednoj porodici oduzme oca, muža i dedu. Ovo je bila prva egzekucija u Južnoj Dakoti od oktobra 2012. kad je pogubljen Bergetov saučesnik u begu, Robert.

Treći saučesnik, Majkl Nordman, osuđen je na doživotnu robiju jer je pomogao ubici i nabavio mu kesu i metalnu cev. Ovo je bilo četvrto pogubljenje u Južnoj Dakoti posle vraćanja smrtne kazne 1979. godine.

default

Luksuzni hotel koji će biti otvoren u utorak u Šangaju nudi gostima s dubokim džepom šansu za veoma "dubok san".

Hotel "Interkontinental Šangaj vonderlend" (Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel) izgrađen je u dubokoj jami nekadašnjeg rudnika, tako da je 16 od njegovih 18 spratova ispod nivoa zemlje, a dva su pod vodom.

"Projektovao sam mnogo različitih tipova zgrada u Velikoj Britaniji, Evropi, Dubaiju i drugde, ali ovo je nešto potpuno drukčije i postalo je skoro moje životno delo, zbog čega mogu da kažem da je to verovatno najznačajnija građevina koju sam projektovao", rekao je glavni arhitekta Martin Johman poznat po neboderu Burdž al Arab u Dubaiju.

Realizacija projekta počela je 2006. godine, ali je njegov završetak odlagan više puta, najviše zbog tehničkih zahteva, kao što su strogi propisi u vezi sa zaštitom od zemljotresa i održavanjem nivoa vode.

Zvaničnik Uneska Majkl Kroft ocenio je hotel sa 336 soba kao model održivog razvoja.

"Mogli smo da napustimo rudnik, ali nismo. Pretvorili smo ga u dragocenost", rekao je Su Šitan, potpredsednik građevinske grupe Šimao iz Hongkonga koja je podigla hotel.

Hotel je podignut u Songđijangu, u blizini šangajskog međunarodnog aerodroma Hongćijao. Cene noćenja kreću se od 530 do 860 dolara.

"Nisu oni koji su učestvovali u bombardovanju Srbije izgradili Notr Dam, ni molili se u njemu, nego mi koji smo bili protiv toga".

Posle devet sati borbe, rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar u čuvenoj srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

Iako je ceo svet šokiran i tužan zbog velike tragedije koja je zadesila jednu od najpoznatijih katedrala na svetu, sve se češće u Srbiji mogu čuti oni koji likuju zbog velikog požara, oni koji ga nazivaju kosmičkom pravdom i onih koji prave paralelu sa našim izgorelim svetinjama.

Arno Gujon, humanitarac iz Francuske, zhvalio se našim ljudima na rečima podrške, ali je i uputio poruku svima onima koji likuju zbog ove tragedije.

- Hvala na ogromnoj podršci, na svim divnim porukama, dobio sam mnogo poruka i od prijatelja i monaha - počeo je on svoje obraćanje srpskom narodu.

Nastavio je u malo drugačijem tonu.

- Oni koji su retki, ali koji postoje, koji se raduju i likuju zbog toga, oni se ne raduju samo tuđoj nesreći, nego i svojoj nesreći. Notr Dam nije samo francuska baština, nego i evropska, hrišćana, svih ljudi koji sebe smatraju ljudima. Nestalo je 800 godine istorije, kulture i hrišćanstva. Nisu oni koji su učestvovali u bombardovanju Srbije izgradili Notr Dam, ni molili se u njemu, niti to rade danas, niti će raditi to sutra, nego mi koji smo bili protiv toga se molimo u njoj i molimo se za nju. Verujem da bi se oni koji su izgradili taj dragulj Evrope složili sa mnom, a ne sa njima. Zato nemojte da likujete - rekao je on.

default

Muškarac na jugozapadu Kine uhapšen je jer je prodao svoju ćerku na internetu za 7.800 evra kako bi isplatio svoje kockarske dugove.

Muškarac, koji je identifikovn po prezimenu Điang, prodao je dete paru nakon što je upao u dugove kockanjem preko interneta

Nezaposleni muškarac odveo je svoju jednogodišnju ćerku od kuće i rekao svojoj ženi da će devojčica ostati kod bake.

Prošlog novembra, Điang je svojoj supruzi rekao da će ostati sa njegovom majkom u gradiću koji je oko 140 kilometara udaljen od njihove kuće.

Majka je postala sumnjičava nakon što se nije čula od ćerkom skoro tri meseca. Svaki put kad bi pitala muža o tome gde se njihova ćerka nalazi, davao joj je različite izgovore za odlaganje njenog povratka.

Zabrinuta majka je u februaru proverila telefon svog muža i otkrila snimak razgovora između njega i kupaca njihove ćerke. Istog dana sastala se sa svekrvom, koja joj je rekla da joj je dete odvedeno pre nekoliko nedelja.

Majka je odmah prijavila incident policiji, a muž je pobegao. Nakon istrage, policija ga jepronašla u jednom hotelu krajem februara.

On je priznao da je dugovao veliku sumu i odlučio se za ekstremne mere nakon što je video post na internetu o usvajanju dece.

Điang je lagao i kupcima, paru kome je prodao dete da više ne može da priušti da odgaja devojčicu jer se razveo od supruge i oba roditelja su mu umrla.

Devojčica je pronađena i vraćena majci.

Endru Tarlej objavio je na "Craigslistu" oglas pod nazivom "Igraj se s tatinom malom devojčicom". Rekao je da će dete omamiti tabletama za spavanje, ali i da je možda premlada za polni odnos.

Poremećeni otac iz Teksasa osuđen je na 60 godina zatvora nakon što je svoju četverogodišnju ćerku na internetu nudio muškarcima za seks, javlja Mirror.

Endru Tarlej (30) objavio je na "Craigslistu" 2015. oglas pod nazivom 'Igraj se s tatinom malom devojčicom'. Ne znajući da se dopisuje s policajcima na tajnom zadatku, Turlej im je ponudio seks s maloletnom ćerkom. Napisao im je da ima djevojčicu mlađu od 10 godina kojoj će dati tablete za spavanje pre samog susreta. Tražio je 1000 dolara u zamenu za dva sata vremena druženja s detetom. Napisao je i da je devojčica "možda malo premlada za polni odnos, ali da je ostalo sve OK". 

Policajac u civilu došao je na dogovoreni susret u Tarlejevu kuću. Muškarac je prebrojao novac i zatim policajca otpratio do sobe u kojoj je ležala devojčica u besvesnom stanju, očigledno omamljena tabletama.

- Ovaj slučaj mi je slomio srce. Otac bi trebaolo da bude zaštitnik, a ne predator - rekao je jedan od tužilaca koji su jednoglasno odlučili da Tarlej predstavlja opasnost za maloletnu ćerku.

Monstrum je dobio 30 godina za trgovinu decom i 30 godina zbog podvođenja maloletne osobe. Nakon što odleži 45 godina moći će da podnese zahtev za prevremenim puštanjem na slobodu.

Sin koji je nedavno izgubio oca, odlučio je da mu iskaže poštovanje kupovinom luksuznog automobila

Bogati sin, identifikovan samo kao Azubuke, davno je obećao ocu da će jednog dana imati luksuzni automobil. Ispunio je obećanje, a automobil platio 66.000 dolara.

BMW je opremljen najnovijom satelitskom tehnologijom kako bi pomogao pokojniku da pronađe svoj put do bisernih vrata.

Međutim, mnogi su na Fejsbuku bili ljuti uz objašnjenje kako je to bacanje novca koji je mogao mnogo bolje da se iskoristi, i da se roditelji paze dok su živi.

Slična situacija dogodila se i 2015. kada je milijarder Enuguovo svoju majku sahranio u najnovijem Hummeru, a iste godine muškarac iz Kine je pokopan u svom omiljenom automobilu.

default

Istraživači su u džunglama severne Gvatemale, pomoću napredne laserske tehnologije, otkrili više od 60.000 struktura drevne civilizacije Maja i procenili da je na tom prostoru živelo deset miliona ljudi.

Na osnovu snimaka iz vazduha, na kojima su digitalno uklonjene krošnje drveća, naučnici su uspeli da u desetinama dotad skrivenih gradova vide kuće, palate, pa i piramidu visoku skoro 30 metara, za koju se ranije verovalo da je brežuljak.

Istraživanje, omogućeno zahvaljujući avionima opremljenim specijalnim laserima koji mogu da „vide“ kroz gustu džunglu, ukazuje da su metropole Maja bile mnogo veće i kompleksnije nego što se ranije mislilo, navodi Si-En-En.

Mnogo je dokaza o tome da su Maje, čija je civilizacija trajala više od dve hiljade godina, razvijale poljoprivredu, koristile tehnike navodnjavanja, imale kamenolome i odbrambena utvrđenja, a široka mreža puteva ukazuje na to da su naselja međusobno bila povezanija nego što se moglo pretpostaviti.

Veličina otkrića, o kojem je pisala „Nacionalna geografija“, mogla bi da promeni naše mišljenje o tome kako je civilizacija Mezoamerike funkcionisala, smatra jedan od direktora istraživačkog projekta Marselo Кanuto sa Univerziteta Tulane u Nju Orleansu.ž„Otkrili smo da je bilo više svega i da su dimenzije mnogo veće. U svakoj toj oblasti bilo je više struktura, više građevina, kanala i terasa nego što se očekivalo“, rekao je on u telefonskom intervjuu.

Analizom podataka sa lokaliteta veličine 2.100 kvadratnih kilometara, naučnici su revidirali i procene o tome koliko je ljudi živelo u tom regionu. Sada se pretpostavlja da je u Majanskim nizijama (oblasti u današnjoj Gvatemali i Meksiku) živelo 10 miliona ljudi, što je mnogo više nego što su prethodna istraživanja ukazivala.

U proteklih 100 godina preovlađivalo je mišljenje da tropski predeli nisu bili povoljno mesto za izgradnju civilizacija i da ta klima nije bila pogodna za održanje kompleksnih društava, kaže Кanuto, koji se bavi majanskom arheologijom više od 30 godina.

„Uvek se pretpostavljalo da je majansko društvo imalo manju populaciju i da nije imalo infrastrukturu — da su imali veoma male nezavisne države-gradove bez veće povezanosti“, objašnjava on.

Sada je, međutim, dodaje Кanuto, otkriveno da to nije istina.

Ovo istraživanje pokazuje da ne samo da je tu živelo više ljudi, već da su oni na mnoge načine izmenili okruženje kako bi ga učinili produktvinim.

„Odbrambene strukture koje smo pronašli takođe ukazuju na to da je bilo mnogo ljudi i mnogo resursa, što može da izazove veliko nadmetanje“.

Gusta džungla Centralne Amerike često je logistički otežavala istraživanja istorijskih lokaliteta većeg obima. Ali najnoviji razvoj tehnike svetlosne detekcije i raspona, poznate kao „lidar“, omogućava arheolozima da vide kroz gustu šumu.

Proces mapiranja iz vazduha izvodi se tako što se senzor lidara prikači na donju stranu aviona. Кoristeći istu tehnologiju kakva postoji u automobilima bez vozača, instrument skicira pejzaž emitujući impulse laserskog svetla i vremena potrebnog da se oni vrate.

Dobijeni podaci mogu da otkriju konture na zemlji i ukažu istraživačima na strukture ispod krošnji koje je pravio čovek.

„Za arheologe koji rade u tropskim predelima, ovo donosi revolucionarne promene načina rada. To je kao da posmatrate sunce i zvezde golim okom, a onda neko izmisli teleskop“, objašnjava Кanuto.

Lidarski senzori su ranije korišćeni za proučavanje drugih mezoameričkih naselja u Belizeu, kao i kompleksa hramova u Кambodži, a ta tehnologija može da ima arheološki potencijal i u drugim tropskim oblastima, kao što su Amazon i centralna Afrika.

Najveća prepreka većem korišćenju ove metode zasad su troškovi iznajmljivanja aviona.

Automobil u kome su bili otac i ćerka sleteo je u reku u kineskoj provinciji Hunan.

Voda je brzo krenula da nadire, pa su bili zaglavljeni.

Srećom, u blizini je bio mladić koji je ne razmišljajući uskočio u ledenu vodu i pokušao da otvori vrata.

U tome je i uspeo, a na snimku se može videti kako mu je devojčica pala u naručje i on je požurio da je odnese na obalu.

Odmah iza njih, iz automobila je izašao i otac.

Šest najvećih svetskih religija se slaže u jednom: planeta Zemlja će doživeti kratkotrajne, ali neumitne kataklizmične promene koje će početi već krajem ove godine i rezultirati konačnim smakom sveta 16. januara 2020! Ipak, nije sve tako crno. Odmah posle finalne borbe između dobra i zla, po Bibliji, u kojoj će nestati milioni ljudi, na zemlji će se uspostaviti pravi raj – naravno, samo za odabrane, iskrene vernike.

Ovo su reči poznatog verskog učenjaka dr Marion Derlet koja se u poslednjih 25 godina bavila isključivo proučavanjem proročanstava o kraju sveta, uključujući i ona najstarija, iz 3500. godine pre naše ere.

Dr Derlet dalje kaže: “Ova godina je zapravo početak kraja. Svaki događaj koji se odigra na ovom istorijskom raskršću je samo sledeći korak na putu ka neumitnom završetku sveta kakvog znamo. Ovo nije fantazija jednog od mnogobrojnih kultova koji podržavaju sudnji dan. To je vizija koju dele šest najvećih svetskih religija, uključujući hrišćanstvo, judizam, islam, hinduizam kao i egipatsko i verovanje drevnih Maja.”

Snažni zemljotresi, razdvajanje čitavih kontinenata i ogromnih delova tla, pomeranje polova Zemlje, ekstremne promene vremena, smrtonosne epidemije nepoznatih bolesti, globalna mržnja i ratovi su samo neka od religijskih proročanstava izrečenih još 3500. godine pre naše ere.

“Sličnost ovih predskazanja je naprosto frapantna. Proučavajući sve ono što je bilo predmet mog istraživanja, upoređujući proročanstva, nameće mi se zaključak – čovečanstvo, svidelo se to većini ili ne, ima samo jednu religiju. U konačnoj analizi, gotovo sve kulture i tradicije su imale istu, jasnu viziju budućnosti ljudskog roda. Verujem da su svi ljudi na ovoj planeti kroz istoriju imali urođenu sposobnost da razumeju ciklični tok prirodnoh pojava – jasan početak i kraj svakog životnog kruga. Izgleda da smo genetski ili čak duhovno tako programirani da vidimo ove krugove u svojoj podsvesti. Po meni, ne postoji nijedan drugi način da se objasni identičnost proročanstava, uključujući i datum apokalipse – 16. januar 2020.”, završava dr Derlet.

Dakle, od ove godine pa do leta 2020, katastrofe raznih vrsta će se dešavati uzduž i popreko naše planete. Ono što jedino možemo da uradimo i na šta možemo da utičemo, jeste da preostalih godinu dana kvalitetno potrošimo. Velika je tragedija ili možda čast (zavisi od ličnog stava) što ćemo baš mi biti ti koji će svečano zatvoriti krug. One koji su se zlopatili tokom predapokaliptičnog perioda, mučenike ovozemaljskog života i iskrene vernike čeka (po proročanstvu) karta za Raj na Zemlji.

A proročanstva su sledeća:

JUN 2019. – Afrika, Australija i Centralna Amerika će izmeniti svoj “lični opis”. Veliki delovi kopna će se “cepati” i more će bukvalno progutati komade kontinenata.

JUL 2019. – Pojaviće se virus, daleko opasniji od AIDS-a, koji će ubiti milione ljudi širom planete. Afrička plemena u džunglama će biti, baš kao i u slučaju side, prve žrtve ove opake bolesti, koja će se za samo nekoliko dana završavati smrću. Nikakva terapija, još manje izlečenje, neće biti moguće.

AVGUST 2019. – Da ironija bude veća (jer za to postoji sve manja potreba) biće pronađen lek protiv raka u jednoj biljci iz Latinske Amerike. Mnogi bolesnici će odbiti terapiju – želeći što pre da umru nego da i dalje budu svedoci i žrtve užasavajućih događaja na zemlji.

SEPTEMBAR 2019. – Globalne poplave i najezde insekata će izazvati takav nedostatak hrane da će bilioni ljudi biti dovedeni na ivicu gladi. Čovečanstvo već iznureno od prethodnih katastrofa neće imati snage da se bori protiv nove mizerije, pa čak ni da sahrani mrtve. Tela umrlih će biti ostavljena da leže na površini zemlje i postaće najveći izvor zaraza, ali istovremeno i jedina hrana za najugroženije, do tada.

OKTOBAR 2019. – Čovek, poznat u hrišćanstvu kao Anti-Krist, a u drugim religijama kao otelotvorenje zla, zavladaće na Srednjem Istoku. Nemilosrdan i ratoboran zavešće nekoliko nacija u međusobne okršaje i izlive sumanutosti i mržnje. Nuklearno naoružanje će za nekoliko nedelja biti u rukama zaraćenih strana i planeta će goreti u totalnom ratu – Armagedonu.

NOVEMBAR 2019. – U ovom mesecu, dok se rat bude vodio nesmanjenom šestinom, stići će i zlo iz svemira. Kometa “strašnog suda” prispeće u nas Solarni sistem, približavajući se velikom brzinom Zemlji.

DECEMBAR 2019. – Već prvog dana u mesecu, kometa će pogoditi Afriku i stvoriti milione tona prljavštine i otpadaka koji će bukvalno blokirati toplotu Sunčevih zraka. Ono što preostane od života moraće se boriti nadljudskom snagom za opstanak. Dve nedelje nakon ovog događaja celokupan život će nestati, stvarajući pogodno tlo za nastupajući Raj na Zemlji, rekla je dr Derlet.

“Iako je prognoza mračna, ona ima i dobru stranu. Pravi vernici koji veruju u vaskrsnuće, ponovno rođenje, živeće u Raju koji će Bog uspostaviti na Zemlji.”

default

Kruzer “Harmony of the seas” na svoju prvu probnu plovidbu krenuo je prošle nedelje iz francuske luke. Dužine 362 metara, širine 66 metara i visine 64 metara predstavlja nakveći kruzer ikada napravljen.

Na njemu se osim ljudi nalazi i 10.587 biljaka, a njegova gradnja koštala je više od 800 miliona funti.

Normalno je da ovakvi luksuzni brodovi poseduju i VIP luksuzne apartmane koji će za jednu osobu na nedeljnom nivou koštati 7.525 funti. U tu cenu biće im uračunat i privatni batler, a mogu birati gde će ručavati između 16 restorana.

Od zabavnih sadržaja tu je pozorište za 1.380 osoba, kao i nekoliko bazena.

Kruzer će prve putnike primiti u maju, a svako od njih će dobiti  GPS narukvicu kako se ne bi izgubili dok traže svoju sobu.

On je od čuvenog Titanika duži za 110 metara, ima 16 paluba, može primiti 6.000 putnika i još 2.100 članova posade.

Pogledajte video:

Strana 1 od 16

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top