KRENUO U KINU SA 35 EVRA U DŽEPU Kako je Bojan (23) sa malo para prošao EVROPU I AZIJU

Na ukrajinskoj granici zaustavili su ga kao špijuna, svirao je ukulele da bi zaradio za nastavak puta, pa ga još i prodao, volontirao za hranu... Bojan Stekiæ (23) je, uz neverovatne peripetije, prošle godine autostopom stigao do Kine. Sada se sprema za novu avanturu: u avgustu kreæe u Iran, takoðe autostopom.

Autostopiranje uglavnom mami uzdahe i priseæanja dalekih generacija o tome "kako se nekad do mora putovalo". Dok se mnogi plaše, nemaju vremena ili su lenji da iskušaju putnièku sreæu, Bojan baš to preferira, i uz veru u ljude prepušta se sudbini i putuje do najdaljih taèaka sveta.

- Svi misle da je za to potrebno mnogo hrabrosti, a nije tako. Nisam nešto posebno hrabar, samo treba èovek da krene. Kad poèneš da stopiraš, samo misliš o tome gde æeš spavati i šta æeš jesti. Znam samo da svuda imaš dobrih ljudi, a na putovanjima mnogi stereotipi nestaju - prièa Bojan.

Prva takva putešestvija poèeo je 2013. godine, ali nešto uobièajenije, uz meseènu kartu za voz po Evropi, u društvu roðenog brata.

- Obišli smo polovinu evropskih zemalja. Bilo je jako naporno, ali tada sam se zaljubio u to. Naredne godine išli smo zajedno autostopom po Evropi i tu sam utvrdio da sam stvarno lud za takvim naèinom putovanja - nastavlja on.

Bojan je potom preko Rumunije, Moldavije, Ukrajine, Belorusije, Rusije i Mongolije stigao u Kinu za 73 dana i odatle se vratio, a za to, prièa on, nije potrebno mnogo novca.

- Budžet mi je bio 150 evra, ali smo društvo i ja napravili žurku. Veèe pre puta u novèaniku sam imao 35 evra. Dvoumio sam se da li da krenem. Nosio sam ukulele, pokušavao da sviram, pa sam nešto malo tako zaraðivao. Nešto novca su mi mama i tata slali. Ipak, kada sam na putu, ne trošim mnogo, onoliko koliko i kod kuæe, jer idem autostopom, pa ne plaæam prevoz, a preko sajtova naðem smeštaj za džabe - prièa Bojan kroz osmeh.

Ukulele ostao na Bajkalu

Zarada od muzièkog performansa, iako slaba, tokom daljeg putovanja ispostavila se kao malo blago.

- Ostao sam na ostrvu Ojhon na Bajkalskom jezeru bez novca. Zvao sam brata veèe pre puta do tamo i trebalo je da mi ujutru pošalje 100 dolara. Podignem ja tih 100 dolara i odem na Ojhon, a ostrvo na kojem sada žive šamani i budisti do pre desetak godina nije imalo ni struju, a i dalje nema menjaènice. Nisam znao šta da radim. Imao sam hrane za dva dana. Upoznao sam neku devojku i prodao ukulele za 1.000 rublji i tada nabavio punu kesu hrane, rešo, dve boce plina i opremu za kampovanje. I to mi je bilo dovoljno. Posle sam provalio da imaju internet kafe u kojem možeš da plaæaš karticom. Oni uzmu 20 odsto provizije, a meni daju keš. Sa tog ostrva otišao sam sa 100 dolara koje nisam ni naèeo - kaže Bojan.

Špijun sa 10 evra

- U Ukrajinu sam ušao iz Transsinistrije, ruske pokrajine koja hoæe nezavisnost, realtino blizu Krima, što je jako sumnjivo. Pitali su me koliko para imam, a ja sam imao 10 evra. Onda su me odveli u neku prostorijicu od nekoleko kvarata. Krenulo ispitivanje, gde idem, šta radim, gledali su pasoš. Na kraju su uzeli fotoaparat i gledali slike. Zatim sam im dao broj devojke u Kijevu kod koje je trebalo da odsednem, pa su je zvali, a ona nije bila dostupna - sleže ramenima komentarišuæi da ga je tad baš uhvatio maler.

Sat ili dva ispitivanja, nije siguran. A ko bi i bio kada ga stranci prekog pogleda ispituju.

- Na kraju su mi rekli da brišem i da više neæe da me vide - priseæa se Bojan.

Porodica u pripravnosti

Njegovi roditelji su još kada im je najavio put bili uznemireni.

- Kada sam im rekao šta planiram, umalo se nisu šlogirali. Onda smo napravili dogovor: ako se nešto loše dogodi, uvek imaš opciju da te deportuju, druga opcija bila je da mi odmah pošalju pare da se vratim, a treæa da, ako je baš loše, brat doleti do mene - iskren je dvadesettrogodišnjak.

Do sad je imao sreæe, kaže, a iskusio je ono što bez smelosti nikad ne bi.

- Šta sve nisam radio! Volontirao sam u nekom selu, kupao se u Belorusiji, kampovao, ni kašiku nisam imao pa sam je od drveta sam napravio... - nabraja Bojan.

U autostopu nema pravila

Podignut palac možete da držite od Beograda do Panèeva i da niko ne stane, ali i da za relaciju dugu sotinama kilometara naðete prevoz za pet minuta.

- Sve zavisi od mesta na kojem stopiraš. Treba pokušati na iskljuèenjima sa puta, na pumpama gde možeš i da pitaš ljude dok toèe gorivo. Sve zavisi, od Sankt Peterburga do Moskve stopirao sam dva dana, a za relacije od 600 kilometara pet minuta. Ali to sve relativno lako funkcioniše. Upoznao sam mnogo dobre ljude, koji su mi nudili i hranu i smeštaj i novac da pomognu. Bitno je samo uvek da pri sebi imaš vode i nešto hrane ako se naðeš u nekoj nedoðiji - savetuje Bojan.

Velika torba koju nose bekpekeri pomalo deluje zastrašujuæe po kièmu, ali nas uverava da nije tako.

 Kada sam merio ranac, imao je izmeðu 10 i 12 kilograma. Meðutim to je bekpek, imaš i pojas na kukovima, te ti na nogama bude teret. Dok zaustavljam, nikad ga ne držim na leðima, spustim pored, a u gradu ostavim tamo gde odsedam i sa sobom nosim samo ranac - objašnjava on.

Ovaj Beograðanin odluèan je da živi kako želi i neretko menja sve u skladu sa tim, pa i reskira.

- Bio sam student stomatologije, ali sada sam završio prvu godinu studija fotografije. Ne znam zašto, to jednostavno nije bio moj život. Živim san, putujem, bavim se footgrafijom. Od 1. avgusta kreæem u Iran preko Bugarske, Turske, Gruzije i Azerbejdžana - najavljuje Bojan novu avanturu.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top