GRANICA UNUTAR TRŽNOG CENTRA: Ovo su najčudnije granice na svetu (VIDEO)

Od granicnog prelaza u jednom nacionalnom parku, do linije koja razdvaja dve države unutar tržnog centra – evo nekih od najcudnijih granica na svetu.

Kroz Nacionalni park Kruger, u kojem žive slonovi i lavovi, izmedu Južne Afrike i Mozambika prolazi granica izmedu te dve zemlje. Nije neuobicajeno da putnici naidu na divlje životinje, pošto produ granicni punkt.

Granica izmedu Kostarike i Paname nalazi se u jednom velikom tržnom centru koji posecuju ljubitelji šopinga u bescarinskoj zoni kod Paso Kanoe.

Diomedova ostrva razdvajaju SAD i Rusiju. Dva ostrva se nalaze u centru Beringovog moreuza – jedno pripada Rusiji a drugo SAD. Izmedu njih osim granice, prolazi i datumska granica, pa se ostrva po datumu razlikuju za jedan dan.

Izmedu Indije i Pakistana, u Vagi se nalazi prolaz koji povezuje gradove Lahore (u Pakistanu) i Amristar (u Indiji) i do skoro jedini je otvoreni tranzit izmedu dve zemlje.

Samo autobusi ili vozovi sa dozvolom mogu da produ kroz taj granicni prelaz. Svakog dana, dva sata pre zalaska sunca, zatvaraju se rampe i izvodi se ceremonija spuštanja zastave.

Grad Barle podeljen je na holandski i belgijski deo, a granica izmedu dve zemlje prolazi pravo kroz njega. Ulice i trotorari u ovom gradu oznaceni su simbolima NL (Holandija) i B (Belgija).

Postoji i "trojna" granica izmedu Italije, Austrije i Slovenije u Alpima. Prelaz se nalazi na visini od 1.500 metara nadmorske visine, a svake godine na njemu se održava praznik prijateljstva tri zemlje. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji