DOM OKORELIH UBICA: Iz ovog zatvora niko ne izlazi živ

Ovde se nalazi 600 zatvorenika koji služe doživotnu zatvorsku kaznu. Niko od njih ne čeka na pogubljenje, ali niko neće ni ugledati svetlost dana

Duboko u pustinji Mohavi, nalazi se zatvor sa najvećim merama bezbednosti nazvan "Yard A". U njemu nema egzekucija, ali niko od zatvorenika iz njega ne izlazi živ.

"Progresivni programski objekat" kalifornijskog državnog zatvora za muškarce, dom je za 600 zatvorenika koji služe doživotnu zatvorsku kaznu. Niko od zatvorenika ne čeka na pogubljenje, ali će svi živeti i umreti. Radi se o zatvorenicima koji su počinili teške zločine, poput ubistava.

Tri zatvorenika iz "Yarda A" su junaci dokumentarca koji će biti objavljen u Australiji. Film istražuje stvarnost "druge vrste smrtne kazne" i prikazuje tri muškarca koji u zatvoru traže samopoboljšanje i duhovni razvoj. Među zatvorenicima je Ken Hartman, koji je pijan na smrt pretukao muškarca kada je imao 19 godina. On se u zatvoru nalazi već 36 godina.

"Ja sam osuđen na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja. To nije bolje od smrtne kazne, jer to jeste smrtna kazna. Ja ću odavde izaći kada budem mrtva", kaže Hartman.

2000. godine američki zatvorski sistem omogućio je zatvorenicima koji služe doživotne zatvorske kazne u posebnom objektu kako bi im se omogućilo da život provedu na mestu na kojem ne dominira nasilje. "Yard A" u kalifornijskom državnom zatvoru zatvorenici nazivaju dvorištem časti. Za njih je razvijen program prema kojem mogu da dobiju određene privilegije ukoliko se pridržavaju pravila u rasno integrisanom okruženju.

To je eksperimentalni zatvor u kom nema nasilja, rasnih tenzija, bandi, ilegalnih droga, alkohola.'

"Ako želite da budete u ovom zatvoru, morate biti nenasilni i prihvatati svoje suzatvorenike bez obzira na njihovu rasu', pravila su zatvora koje ističe i čuvar u Yardu A.

Autori ovog dokumentarca su bili poneseni činjenicom da se u SAD-u broj ljudi osuđenih na smrtnu kaznu povećao za 300 procenata. Mnogi od zatvorenika su započeli svoju kaznu kao stariji maloletnici, a kasnije ceo svoj život provedu u zatočeništvu. Neki od njih su u ovom filmu opisali kako izgleda odrastati u zatvoru.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top