Obećali su mi posao u Norveškoj, a onda me opelješili: Ispovest prevarenog Srbina (27) koji je mesecima čekao!

Novosađanin G. K. (27) je do aprila 2014. mesecima bezuspešno pretraživao ponude za posao u nadi da će pronaći bilo šta što bi mu pokrilo račune i napunilo frižider. Kad je naišao na "savršenu" šemu za posao u Norveškoj, nije ni slutio šta ga čeka. Ovo je njegova priča.

Taman kada sam prelazio preko još jednog oglasa koji mi je nudio "stimulativnu zaradu u prijatnom ambijentu" zazvonio je telefon. Sa druge strana bila je Milica, moja koleginica sa fakulteta koja živi u Kragujevcu. Na moje "E, de si Mico", usledio je rafalni odgovor:

"Slušaj me ovako, nemam puno vremena. Dobila sam neverovatnu ponudu od jednog poznanika. Mislim, ja ga ne znam, ali zna ga moj stric. Radi se o putovanju u Norvešku, neka vrsta stručnog usavršavanja. Imali bi smeštaj, kurs norveškog i priliku da radiš neki poslić dok si tamo. Sve što ti treba je da uplatiš 400 evra i to je to", rekla je uzbuđeno.

"Stani, stani", pokušao sam da je smirim.

"Je l' tebi dosadno, pa me zajebavaš? Kakva Norveška? Koji poznanik? Šta da radim u Norveškoj? Ja čak ni ne volim zimu, a tamo je stalno zima i mrak. Znaš li ti da oni imaju neke lampe koje drže u stanovima, a koje emituju nešto poput dnevne svetlosti pošto im padne mrak u dva popodne?"

"Da li si ti normalan? Ja ti pričam o šansi koja nam se nudi jednom u životu, a ti mi spominješ lampe i zimu. To ti je to ukratko, razmisli, pa mi javi da ti prosledim broj tog čoveka da čuješ šta će ti on reći. Ali slušaj, nemamo puno vremena, to će se brzo popuniti. Čujemo se kasnije", prekinula je vezu, a ja sam ostao u stanju šoka još neko vreme

Pre pet minuta sam razmišljao da se prijavim na neki od kretenskih poslova koji funkcionišu po principu – oderi se od rada 30 dana u mesecu ubeđujući ljude da im je potrebno neko smeće koje prodaješ, da bi na kraju meseca eventualno dobio neki bedni procenat sa kojim ne možeš ni stan da platiš, a sada mi se nudi prilika da zapalim u Norvešku i rešim sve svoje problem za "samo" 400 evra.

Sem već pomenutih lampi, sve što sam znao o Norveškoj bili su vikinzi, fjordovi, lososi, Knut Hamsun i fudbalski klub Rozenborg. Jednim klikom sam ugasio oglase za posao i na Guglu ukucao "Norway". Malo je reći da sam ostao bez teksta kada sam ugledao slike koje su mi iskočile pred očima. Pa ovo je kao neka zemlja iz Tolkinovih romana. Već sam video sebe kako uživam u svojoj drvenoj kućici sa pogledom na jezero Hornindalsvatnet, dok se losos krčka na šporetu.

Pozvao sam broj koji mi je Milica ostavila i javio se gospodin koji se predstavio kao Nikola. Očekivao je moj poziv i ljubaznim glasom mi je objasnio da on preko svog klastera i uz saradnju sa AISEC-om organizuje odlazak mladih ljudiu Norvešku na tromesečno stručno usavršavanje. Iza svega stoji Evropska Unija koja praktično pokriva sve troškove. Ovo je druga godina kako učestvuje u ovom programu. Ponovio mi je priču koju mi je rekla Milica, uz još nekoliko detalja i razgovor smo završili dogovorom da će mi uskoro poslati mejl sa celokupnim programom i ugovorom.

I, zaista. Isto veče sam dobio program puta i ugovor sa pečatom, uz molbu da pare potrebne za kotizaciju pošaljem što pre, jer već ima 16 ljudi, a ima mesta za 20. Očajno vreme zahteva očajne mere, a ja sam u tom trenutku bio više nego očajan. Odlučio sam da pozajmim 400 evra i pozdravim se sa Srbijom.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji