Ćerka milionera je preminula nakon što je pojela kiflu na aerodromu, a ovo su poslednje reči koje je čula pre nego što je zauvek zatvorila oči (VIDEO)

Nataša Ednan-Laperuz (15) iz Londona, umrla je samo nekoliko sati nakon što je pojela kiflu kupljenu na aerodromu. U kifli se nalazio susam, na koji je devojčica bila alergična, pa je preminula od alergijske reakcije.

Roditelji ove devojčice su i nakon dve godine neutešni zbog gubitka svoje mizimice, a Natašina majka je morala preko mobilnog telefona da se oprosti od svoje ćerke.

Sve se odigralo  17. jula 2016. godine, kada je ova devojčica putovala u Nicu, gde je trebalo da provede letnji raspust. Ona se srušila u avionu Britiš ervejza, a otac nije uspeo da joj pomogne, iako je pokušavao.

Devojčica je umrla posle nekoliko sati u bolnici, a reči njene majke slamaju i najtvrđa srca.

- Taši, ljubavi. Toliko te volim. Uskoro ćemo biti zajedno - to su bile poslednje reči koje je Tanja Ednan-Laperouz rekla svojoj ćerki Nataši (15) koja je ležala u bolnici u gotovo 1.000 kilometara udaljenoj Francuskoj.

Tanjin suprug Nadim stavio je mobilni telefon na jastuk pored uha njihove ćerka kada je postalo jasno da ona neće preživeti katastrofalnu alergijsku reakciju na susam koji se nalazio u bagetu poznatog proizvođača sendviča u Velikoj Britaniji.

- Moraš se sada oprostiti od nje - molio je Nadim suprugu koja je bila na aerodromu Stansted i čekala prvi let za Francusku kako bi bila sa svojom ćerkom.

- Nemoj gubiti vreme. Može da umre svakog trenutka. Reci nešto, možda te čuje - govorio je Tanji suprug.

Ova potresna priča postala je dostupna javnosti u subotu, kada su roditelji nesrećne Nataše odlučili sa svima da podele poslednje trenutke koje su imali sa svojom ćerkom, a sve nakon završetka istrage za koju se pretpostavlja da će podići veliku buru u industriji prehrane.

Patolog dr. Šon Kamings kritikovao je lanac sendvič-barova koji nije jasno ukazao na potencijalno fatalne alergene, i jače istakao upozorenje.

U julu 2016. godine Nataša, koja je veoma alergična na susam, kupila je sendvič u poznatom britanskom sendvič-baru "Pret a Manager" na aerodromu Hitrou. Nije bilo nikakvog upozorenja da sendvič sadrži susam jer proizvođači zakonom nisu obavezni na to.

Kamings kaže da će pisati i kompaniji koja je proizvela sendvič kao i ministarstvu, kako bi se se zakon promenio. Takođe, Natašina porodica želi da tuži "Pret a Manager"

- Sada znamo da nije umrla zbog nas, umrla je zbog nemara "Pret a Managera" i to samo zbog odsustva dve male reči na pakovanju sendviča. Da su samo napisali kako sendvič sadrži susam, Nataša bi bila živa - kaže za Gardijan majka Tanja.

Natašin otac Nadim Ednan-Laperuz, milioner i osnivač fabrike igračaka "Wow Toys", ubrizgao je ćerki dve injekcije adrenalina nakon što joj je pozlilo na aerodromu, a sada sebe krivi za smrt svoje mezimice.

- Volim svoju ćerku, ona je moja krv. Umro bih za nju hiljadu puta, ma neka me razapnu samo da ona živi. Petnaest godina bila mi je sve u životu. Kako sam mogao da je izneverim? Živeću s tim do kraja života - neutešan je otac.

Opisao je i trenutak kada je svoje dete video u mrtvačnici

- Samo je ležala tamo, potpuno hladna. Izvukli su je iz komore. Nije ličila na sebe. Počeo sam da je grlim i ljubim... Zbilja počinjete da verujete da ljudi imaju dušu kada vidite takav prizor. Ali, meni je ostalo samo njeno telo... - kaže Natašin otac.

Tanja kaže da i dalje nemaju snage da pomere stvari u Natašinoj sobi.

- Sve je kako je i ostavila. Stvari na podu. Domaći na stolu. Nismo dirali ni njenu školsku torbu - kroz suze priča majka.

Tanja i Nadim odlučili su da podele svoju stravičnu priču sa svima nakon što im je patolog rekao da će, osim ministarstva poljoprivrede, poslati zahtev i Regulatornoj agenciji za lekove i zdravstvo kao i proizvođaču EpiPena, injekcije adrenalina koje je Nadim dao svojoj ćerki. Kod EpiPena je sporna njihova doza, kao i igle.

Jedan od farmaceutskih stručnjaka kazao je kako EpiPen datira još iz vremena Zalivskog rata i prvobitno je bio namenjen samo muškarcima. Taj isti stručnjak kaže kako nije jasno koliko je adrenalina ušlo u Natašino telo, ali sumnja kako je reč o premaloj količini, a čini se i kako je igla koju je koristio Natašin otac bila oko 16 mm, dok većina smatra kako je 25 mm optimalno.

Da bi tragedija bila veća, samo godinu dana pre Natašine smrti bilo je pritužbi na "Pret a Manager", odnosno javili su se kupci koji su pretrpeli alergijske reakcije.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji