SVI KASTROVI REKORDI: Držao govor 7 sati, nadživeo 9 američkih predsednika, preživeo 634 atentata!

I oni koji su ga obožavali, kao i oni koji su ga mrzeli ne mogu da poreknu da je bio nesvakidašnja i po mnogo čemu ekstravagantna figura.

Londonski Independent je 2008. godine, povodom njegovog povlačenja u penziju pobrojao neke fascinantne podatke o nemu.

JEDAN OD NAJDUGOVJEČNIJIH VOĐA

Kastro je posle britanske kraljice Elizabete II (krunisane1953. godine) i nedavno preminulog talandskog kralja Bumibola Aduljadeja bio lider s najdužim stažom na čelu države. Svrgnuvši revolucijom 1959. godine tadašnjeg kubanskog predsednika Fulgensia Batistu, Kastro je do prepuštanja položaja bratu Raulu vladao Kubom čak 49 godina.

ČUVENI MARATONSKI GOVORI

Kastro je bio čuven po svojim maratonskim govorima. U Ginisovu knjigu rekorda uvršćen je zahvaljujući govoru koji je održao u Ujedinjenim nacijama 29. septembra 1960. godine kada je bez prestanka govorio 4 sata i 29 minuta.

Ali, to nije njegov najduži govor. Na Kongresu Komunističke partije Kube u Havani 1986. godine govorio je 7 sati i 10 minuta! Neki njegovi nešto kraći (dvosatni) govori dostupni su na Jutjuu.

CIA MU NIJE MOGLA NIŠTA

Tvrdi se da su na Kastra bezuspešno pokušana čak 634 atentata, većina u "aranžmanu" američke obaveštajne službe CIA.

Neki pokušaji su zaista bili maštoviti: podmetnuli su mu otrovnu cigaru i hemijski zaraženo ronilačko odelo; izbegao je eksploziju WC šolje, a navodno su jednom pokušali da ga zasuju prahom od koga je trebalo da mu otpadne brada.

Smatralo se da bi time bila potkopana njegova popularnost među Kubancima.

"ISPRATIO" JE DEVET AMERIČKIH PREDSEDNIKA

Iako je pred kraj života dočekao poboljšanje odnosa s SAD, pa se proletos čak sastao s predsednikom Barakom Obamom, Kastro je za vreme svog poluvekovnog mandata politički (a neke i fizički) "nadživio" čak devetoricu američkih predsednika.

Redom: Dvajta Ajzenhauera, Džona F. Kenedija, Lindona Džonsona, Ričarda Nikona, Džeralda Forda, Džimija Kartera, Ronalda Regana, Džorgea Buša starijeg i Bila Klintona.

U penziju se povukao nekoliko meseci uoči isteka drugog mandata Džordža V. Buša.

OD OKORELOG PUŠAČA DO ZAKLETOG NEPUŠAČA

Još kao gerilac u vreme Kubanske revolucije, Kastro je postao prepoznatljiv po cigari koju je redovno imao u ustima. Ali, 1985. Kastro je ostavio cigare i počeo da propagira nepušenje.

Jednom je prilikom rekao: "Najbolja stvar koju možete učiniti s ovom kutijom cigara je da ju date svome neprijatelju".

IMAO JE DECE, NE ZNA IM NI BROJ

Za Kastra tvrde da je imao najmanje osmoro dece. Njegov najstariji sin Fidel Kastro Diaz-Balart, poznat i kao Fidelito, pljunuta je slika svoga oca, a uz to i vrhunski nuklearni naučnik školovan u Sovjetskom Savezu.

Čerka Alina Fernandes bila je plod njegove veze s jednom pripadnicom više klase još u vreme dok je bio ilegalac. Alina je prerušena u turistkinju uspela da pobegne s Kube 1993. godine i od tada je žestoko kritikovala režim svoga oca na jednoj radijskoj stanici u Majamiju.

Sa svojom drugom ženom, Dalijom Soto, Kastro je imao petoro dece, sve odreda sinove čija imena odreda počinju slovom A. Najmlađi od njih, Antonio, lekar je kubanske bejzbol reprezetnacije.

KUĆNA LJUBIMICA – KRAVA REKORDERKA

Među Kastrovim kućnim ljubimcima bila je krava zvana Ubre Blanka što bi u prevodu značilo Belo vime. Ta je "superkrava" davala neverovatne koičine mleka postavši propagandni alat kubanske kolektivne poljoprivrede.

I Ubre Blanka je, poput svoga gazde, završila u Ginisovoj knjizi rekorda kada je 1980. godine dala najveći prinos mleka u jednom danu – neverovatnih 110 litara!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top