VEČITI ZATVORENIK: Osuđen na 10 meseci, a u zatvoru leži već 11 godina

Džejms Vord iz Velike Britanije, osuđen je na 10 meseci zatvora, a u ćeliji je već 11 godina i to zbog kazne koja je ukinuta još 2012. godine.

U Engleskoj i Velsu je 2003. godine uvedena takozvana IPP kazna (Imprisonment for public protection). Ona je 2012. godine ukinuta, a podrazumevala je da se javnost zaštiti od zločinaca čija dela ne podrazumevaju visoku kaznu, ali koji se smatraju veoma opasnim da bi bili na slobodi nakon isteka propisane kazne.

Ova kazna je uglavnom uvedena zbog seksualnih prestupnika. Kazna funkcioniše ovako: pošto se odsluži, boravak u zatvoru se produžava dok posebna komisija ne odluči da li zatvorenik može da dobije uslovnu kaznu i živi u zajednici bez opasnosti po civile.

Džejms Vord je imao 19 godina kad je osuđen na 10 meseci IPP kazne zbog podmetanja požara. Uprkos pokušajima da ubedi Odbor za uslovno da bude oslobođen, on je i dan, danas u zatvoru - više od 11 godina! Vordova sestra Ejpril kaže da njen brat nije trebalo da bude kažnjen IPP-om, jer je kazna neadekvatna počinjenom delu.

"Rekli su mu da se lepo ponaša, pohađa kurseve u zatvoru i da će biti pušten. Džejms je sve to radio i kad god bi otišao pred Odbor, oni su mu govorili da mora još da radi. Pohađao je i kurs o drogi, sa kojojm nikada nije imao dodira", kaže Ejpril.

Upravnik zatvora Piter Klark kaže da je široko prihvaćeno da je IPP kazna pogrešna.

"Neki zatvorenici su zaista opasni i treba da ostanu u zatvoru i nakon odsluženja propisane kazne i za njih je ova kazna dobro osmišljena. Međutim, ima onih koji nisu toliko rizični, te ispaštaju zbog nje", kaže upravnik.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top