REŠENA MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA: Naučnici tvrde da imaju dokaze zašto nestaju avioni i brodovi, ali se odmah oglasila AMERIČKA MORNARICA (VIDEO)

Misteriozno more oko Bermudskog trougla je krivac zašto kompasi u toj oblasti pokazuju na geografski, a ne magnetni severni pol.

More se navodno nalazi iznad imaginarne agonijske linije gde se pravi severni i magnetni sever nalaze u savršenom poravnanju.

Magnetni severni pol se stalno menja i nalazi se na 1800 kilometara južno od statičkog geografskog pola.

Astronom Edmund Hejli primetio je da se agonička linija polako kreće prema zapadu, uzrokujući magnetni poremećaj.

Publikacija Prirodni resursi Kanade je dala sledeće objašnjenje: “Na velikom delu Zemljine površine, iglice kompasa pokazuju približno sever".

Međutim, zbog složenog oblika Zemljinog magnetnog polja, postoji nekoliko mesta na kojima bi igla kompasa pokazivala tačno na sever. Kompas se slaže sa horizontalnom komponentom magnetnog polja u pravcu koji se zove magnetni sever. Pravi sever, s druge strane, je smer od određene lokacije do severnog geografskog pola."

Njihovi dokazi ukazuju na to da su izgubljeni brodovi i avioni zbog ljudske greške ne uzimajući u obzir neispravna očitavanja kompasa.

Međutim, Nacionalna uprava za okeane i atmosferu rekla je ovo demantovala u Britanici: "Nema dokaza da se misteriozni nestanci javljaju sa još većom učestalošću u Bermudskom trouglu nego u bilo kom drugom velikom području okeana u kome ima mnogo brodova."

"Netačna je tvrdnja da je Bermudski trougao jedno od dva mesta na zemlji na kojima magnetni kompas pokazuje pravom severu", ističu u Mornarici SAD.

“Kompas će obično pokazivati prema magnetnom severu. Razlika između njih je poznata kao varijacija kompasa.Iako je u prošlosti ova varijacija kompasa uticala na region Bermudskog trougla, zbog fluktuacija u magnetnom polju Zemlje to očigledno nije bio slučaj od devetnaestog veka."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top