VELIKO OTKRIĆE U EGEJSKOM MORU: Na jednom ostrvcetu pronađena piramida stara 4.500 godina, a način na koji su moreplovci dopremali mermer za gradnju je neverovatan! (VIDEO)

Arheolozi istražuju malo ostrvo u Egejskom moru gde se, kako smatraju, nalazi jedna od najstarijih građevina antičkog sveta.

Ostrvo Keros bilo je jedna od najimpresivnijih lokacija na Egejskom moru u periodu od 3000. do 2000. godine pre nove ere, u osvit grčke civilizacije.

Tu se nalazi struktura u obliku piramide, a sagrađena je od mermera dopremljenog sa obližnjih egejskih ostrva drvenim brodovima. Stara je oko 4.500 godina.

"To je bila najveća praistorijska transportna operacija. Pokazuje koliko je narodu bronzanog doba bila važna pomorska veza", rekla je naučnica Džulijan Vajtvrajt.

Veliki deo tovara sa mermerom stizao je sa ostrva Naksosa, a prema nekim procenama, smatra se da je za to bilo potrebno oko 3.500 plovidbi sa 24 mornara koja bi neprestano veslala na otvorenom moru oko 5 sati.

Grci su izgradili veliku strukturu, koristeći 10.000 tona mermera, kompletno menjajući oblik Kerosa, ostrva danas poznatog kao Daskalio.

Praistorjski graditelji su na Daskaliju podigli masivne terasaste zidove površine 1,3 hektara, te je čitavo ostrvce izgledalo kao stepenasta mermerna piramida.

Širom ostrva su pronađeni i noževi, razne alatke i skulpture.

Nalazi ukazuju i da je Keros bio najstariji regionalni verski centar na Egeju, prethodnik obližnjeg Dilosa koji je važio za rodno mesto Apolona, boga muzike i svetlosti drevnih Grka.

Piramida sa Daskalija je otprilike iste starosti kao i britanski Stounhendž ili prve egipatske piramide.

Očigledno je gradnja piramida bila svojstvena mnogim narodima širom sveta, jer su poznate i one astečke.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji