Rusija

Rusija (53)

Famozni američki lovac-bombarder F-35 pete generacije, koji bije loš glas zbog stotina kritičnih nedostataka, ponovo je u žiži javnosti nakon vesti da će SAD isporučiti Japanu 16 takvih aviona do kraja iduće godine

Informaciju da će SAD do kraja ove godine dostaviti Japanu deset aviona F-35 i još šest do kraja 2019. potvrdio je američki potpredsednik Majk Pens u Tokiju. Prema njegovim rečima, SAD će na taj način ispuniti obećanja američkog lidera Donalda Trampa o ubrzanoj prodaji vojnih tehnologija Japanu.

Kako je ranije saopšteno, Japan namerava da opremi svoju avijaciju sa 42 borbena aviona do 2024. godine, a pretpostavlja se da je to odgovor na rastuće vojne aktivnosti Kine.

Ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec kaže da SAD već dugo nameću F-35 brojnim zemljama, uprkos činjenici da ti avioni imaju mnogo nedostataka.

- Na primer, F-35 ima vrlo nepouzdanu elektroniku. Piloti koji su leteli na tim avionima bukvalno su se gušili zbog lošeg funkcionisanja sistema za kontrolu ambijentalnih uslova. Bilo je slučajeva kada su piloti odbijali da lete na F-35 sve dok konstruktori ne eliminišu nedostatke. Ali uprkos tome Amerikanci su veoma zainteresovani da taj projekat, na kojem zarađuju mnogo novca, promovišu u Japanu. Na isti način, oni su nametnuli te avione i drugim zemljama, kao na primer Izraelu i Norveškoj. Inače, nekoliko zemalja, koje su ranije naručile po sto aviona F-35, u međuvremenu su zatražile da se izmene uslovi ugovora i smanje isporuke. Generalno gledano, možemo reći da su Amerikanci 'naduvali' priče o F-35, koji je, čak i prema njihovom priznanju, daleko od savršenstva - kaže Baranec za Sputnjik.

F-35 zamišljen je kao svevremenski višenamenski borbeni avion, namenjen za napade na kopnu, vazdušnu obranu i nadgledanje. Međutim, ceo višegodišnji program proizvodnje i testiranja doživeo je veliki broj krahova i otkrio je na stotine nedostataka.

Najskuplji i najproblematičniji američki vojni projekat u istoriji, za koji se smatra da je Ameriku koštao oko 1,5 biliona dolara, neprestano je nailazio na nove probleme, jer prema rečima američkih eksperata „brzina kojom su ispravljani stari nedostaci nije držala korak s brzinom kojom su otkrivani novi".

Mnogi smatraju da je čitav projekat prava propast, jer je iz budžeta isisao ogromna sredstva bez ikakvih rezultata, dok ima i onih koji ga na sav glas hvale i pozivaju na strpljenje.

Pre samo desetak godina, procenjivalo se da će se to američko „čudo" prodavati po ceni od 221 milion dolara i to bez motora, ali su zbog brojnih falinki Amerikanci morali drastično da mu smanje cenu, koja sada varira od 83 do 108 miliona dolara. Govori se da Vašington planira da do 2020. godine spusti cenu na 80 miliona dolara.

Poređenja radi, novi ruski lovac pete generacije Su-57 koštaće 2,5 puta manje od američkog konkurenta.

- Da bi prodali taj avion svojim saveznicima, Amerikanci čak dampinguju, snižavaju cenu, a rade to po principu: 'Što kupite veću partiju - koštaće vas jeftinije'. Neke zemlje na to pristaju - kaže Baranec.

Stručnjaci američkog Projekta organizacije za državni nadzor (POGO) su nakon istrage i provere dokumenata Pentagona zaključili da američka vojska pokušava da sakrije kritične nedostatke projekta F-35 koji mogu dovesti do obustave serijske proizvodnje aviona.

Prema izveštaju američkih stručnjaka koji je objavljen letos, Pentagon prikriva mnoge opasne nedostatke tog borbenog aviona koji su identifikovani tokom testiranja.

Uočeno je 966 kritičnih nedostataka, i to 111 „nedostataka prve kategorije" i još 855 „druge kategorije".

„Nedostaci prve kategorije" su oni koji ugrožavaju živote i zdravlje posade ili drugih osoba, nose rizik od gubitka aviona i slično, a „druge kategorije" su oni koji se odnose na neispravnost određenih elemenata konstrukcije i avionskih sistema.

Među 19 kritičnih nedostataka su neki koji su namerno potcenjeni, kao što su problemi sistema za katapultiranje ili određivanje koordinata za lansiranje raketa, što može da dovede do pogrešnih udara po svojim jedinicama.

Pentagon se nada da će projekat opstati zahvaljujući smanjenju cene i da će velika serijska proizvodnja početi što pre, a nedostaci će se rešavati kasnije, kada avioni budu isporučeni ili operativni.

Ruski eksperti navode da je „konceptualno, F-35 odličan avion", ali da aktuelna situacija svedoči o ozbiljnim pogrešnim proračunima koje je napravila kompanija „Lokid Martin" u početnoj fazi projektovanja. To je rezultiralo sistemskim nedostacima, čije bi rešavanje trajalo najmanje nekoliko godina i koštalo na desetine milijardi dolara.

default

Poznato je da zbog državničkih poslova ruski predsednik retko odlazi na godišnje odmore, a najradije ih, po sopstvenom priznanju, provodi u neistraženim delovima svoje zemlje ili u svojoj rezidenciji u Sočiju

Brzinom svetlosti se u ruskim medijima ovog vikenda proširila vest da je predsednik Vladimir Putin doputovao u Hakasiju, jugozapadni deo istočnog Sibira, gde će navodno provesti godišnji odmor.

Na lokalnom aerodromu „viđen“ je i njegov avion, a primećeno je i nekoliko helikoptera Federalne službe obezbeđenja, koji su, kako se pisalo, kružili nad regijom za koju se smatra da je mesto gde se ruski lider odmara.

Međutim, glasine da se Putin nalazi u Hakasiji i da će deo odmora provesti u hakasijskoj tajgi, a deo u Tuvi, ubrzo su demantovane.

„Putin nije leteo u Hakasiju“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Portparol Kremlja je napomenuo da je u drugoj polovini ove nedelje planiran put Vladimira Putina na ruski Daleki istok, gde će 3. i 4. avgusta u Amurskoj oblasti i Burjatiji, biti u radnoj poseti.

- Na putu za Daleki istok predsednik je doneo odluku da se nakratko zaustavi u Južnom Sibiru, gde planira da ode na pecanje - dodao je Peskov.

Ovog leta Putin je imao desetak radnih putovanja, uključujući samit ŠOS-a u Kazahstanu, ekonomski forum u Sankt Peterburgu, susret „velike dvadesetorke“ u Hamburgu i nekoliko poseta ruskim regionima.

Poznato je da zbog državničkih poslova ruski predsednik retko odlazi na godišnje odmore, a najradije ih, po sopstvenom priznanju, provodi u neistraženim delovima svoje zemlje ili u svojoj rezidenciji u Sočiju.

Tajga mu je jedno od omiljenih mesta za odmor. Poslednji put je noć u tajgi proveo u martu ove godine, u Krasnojarskom kraju. Bio je to jednodnevni odmor na kom je planinario.

Ali to nije prvi put da je Putin otišao u tajgu na odmor. U sibirskoj tajgi, 300 do 400 kilometara udaljenoj od prvog naselja, proveo je i jedan od svojih rođendana, a prema kasnijem sopstvenom priznanju tu je „zaradio“ i upalu mišića.

Viđan je svojevremeno i kako peca sa knezom Albretom Drugim od Monaka i ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Tokom vikenda u Sibiru, pre četiri godine, ulovio je „kapitalca“ — štuku tešku 21 kilogram. Putinu se tada na putovanju pridružio i premijer Dmitrij Medvedev, a Kremlj je saopštio da su se „Putin i Medvedev lepo družili, pričali i plivali“.

Još se prepričava epizoda kada je svojevremeno tadašnji ruski premijer, šetajući kroz tajgu u Republici Tuvi, skinuo sat sa ruke i poklonio ga dečaku, sinu jednog čobanina.

Opšte je poznato da je Putin čovek od akcije — on preplivava ledene sibirske reke, roni, peca i lovi, jaše konje, planinari, igra hokej na ledu, kampuje na obali reka i jezera ili skija u Krasnoj poljani. Voli prirodu, sport i životinje — pliva sa delfinima, uspavljuje tigrove, leti jedrilicom sa ždralovima i igra se sa psima.

Često su ga viđali i kako u trenucima odmora sa Medvedevim skija na olimpijskim stazama kod Sočija ili kako zajedno treniraju u teretani.

Odmori koje Putin provodi u divljinama Rusije, podjednako privlače pažnju medija kao i njegovi politički potezi. Svojevremeno su njegove fotografije na kojima nag do pojasa peca ili jaše konja komentarisali i najčuveniji zapadni mediji.

Neki su to tumačili kao pi-ar Kremlja u kome „mačo-Putin pokazuje mišiće svetu“, a drugi su prosto konstatovali da je ruski predsednik, uprkos godinama, i dalje pun snage i u vrhunskoj formi.

default

Kapetan Dejan Berić, srpski snajperista u redovima Armije Novorosije, odlučio je da se povuče iz službe zbog posledica rana i kontuzija.

Nosilac nekoliko najviših odlikovanja Armije Novorosije objasnio je da već pola godine ide na prvu liniju uprkos zabrani lekara.

"Ne toliko zbog kičme, jer ne nosim pancir ni išta teško, nego zbog silnih kontuzija koje prete da mi u potpunosti naruše zdravlje. A posle toga nikom nisam potreban, pa ni sebi samom. Dođe vreme kada osećaš da više ne možeš da pružiš maksimum i tada je mnogo bolje otići nego dovesti u problem celu grupu ili bataljon fizičkom nespremnošću", objasnio je Berić.

On kaže da mu treba mesec dana da preda dužnosti i reši problem još nekoliko ukrajinskih snajperista koji rade s velikim kalibrom. Berić je uveren da će Ukrajinci pokušati da iskoriste njegovo odsustvo, ali i da će snajperisti koje je obučio da im pokažu da jedan čovek ne čini rat.

Dejan kaže da njegovi momci i dve devojke završavaju obuku koja je bila "užasna i duga". Uveren je da će da pokažu da su dostojni naslednici bataljona specijalne namene s početka rata. Kaže da je Armija Novorosije sada već solidno organizovana i ne samo da može da pruži dostojan otpor kijevskom režimu, nego i da krene napred.

"Iskreno ne žalim ni za jednim trenutkom provedenim u borbi za narod Donbasa u zaštiti nejači i civila od novih fašista podržanih Zapadom. I ni zbog jedne rane i dana koje smo provodili bez mrvice hleba, a bilo ih je mnogo. Nijednom nisam odbio zadatak iako su mnogi bili bez šanse za povratak. Protivničkih snajperista u ovom ratu niko nije uništio koliko jedan Srbin, a neprijateljskih vojnika bolje i da ne pišem koliko", ponosan je Dejan na svoj ratni put.

On nije rekao gde namerava da nastavi život. U Srbiji je odnedavno donet zakon kojim se preti zatvorom domaćim državljanima koji učestvuju u ratovima u inostranstvu. Nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP Srbije Radomir Počuča posle povratka iz Ukrajine izjavio je da je postigao sporazum s tužilaštvom da bude kažnjen sa godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine.

Dejan kaže da je imao neraščišćene račune s NATO i da se i zato rešio da se priključi Armiji Novorosije. Specijalnu obuku za snajperistu prošao je 1999. i kaže da je uvek bio dobar strelac.

"U većini bojeva naši neprijatelji nisu bili Ukrajinci, nego najamnici, uglavnom Amerikanci i Poljaci", ispričao je Dejan.

Dejan Berić je još u novembru 2014. nagrađen s pet visokih odlikovanja Armije Novorosije. U podvige mu je upisano zarobljavanje ukrajinskog BVP, uništenje BTR, dve bespilotne letelice i šestorice snajperista.

U naredbi se posebno isticalo pominjanje Saur Mogile, dominantne kote u stepi na koju su dva meseca jurišale horde najzagriženijih nacista, uključujući bataljon Azov, sastavljen od fašista iz Zapadne Evrope, koje je okupio Francuz Gaston Beson, veteran HVO. Tu, nadomak ruske granice zatvorena su prva dva obruča u kojima su uništene elitne ukrajinske desantne brigade. Na Saur Mogilu Ukrajinci su jurišali dva meseca, a kotu je branilo 17 izviđača koji su navodili artiljeriju na tenkove.

default

Sargis Karapetjan, sin ruskog milijardera prethodnog vikenda oženio je Salome Kinsurašvili i to svadbom kakva do sada nije viđena.

Sin jermenskog milijardera Sargis Karapetjan i njegova supruga Saloma upriličili su svadbeno veselje vredno čak dva miliona dolara.

Prelepa mlada je nosila tri različite venčanice, a jedna od njih bila je kreacija poznatog Elija Saba, koja je koštala čak 35.000 dolara, a ukrašena je nakitom vrednim 200.000 dolara.

Sala je bila ukrašena skupocenim cvećem i lampionima, a ovo veselje zasenilo je prethodno najskuplje venčanje koje se održalo na istom mestu, u moskovskom restoranu “Safisa”.

Ipak, glavna atrakcija svadbe bila je grupa “Marun 5” koji su za nastup uzeli od 500.000 do 800.000 dolara.

Inače, mladoženja je sin Samvela Karapetjana koji se nalazi na 28. mestu Forbsove liste najbogatijih Rusa.

Venčanju je prisustvovalo oko 500 zvanica a među njima su bila mnoga ruska TV lica.

Ne znamo da li su skakale u fontanu poslednjeg dana školske godine, ali je sigurno da su se za matursko veče skockale kako dolikuje!

Ovo su prelepe ruske maturantkinje, maksimalno doterane za prvi korak u svet odralih. Zaljubićete se na prvi pogled kada ih vidite!

default

Imate li predstavu koliko je bogatstvo ruskog predsednika? Kako političar sa platom u visini od 140.000 dolara može živeti život ispunjen luksuznim satovima i palatama? Da li Putin negde ima svoje zakopano blago?

Procenjuje se da trenutni predsednik Rusije, Vladimir Putin, ima imovinu vrednosti oko 70 milijardi dolara

Evidentno je da Vladimir Putin živi pravi život ruskog cara, kada je u pitanju moć, ali i bogatstva. Navešćemo samo neka od njih.

SATOVI

Kada imate dosta novca, skupoceni časovnik je među prvim stvarima koje ćete kupiti. Putin ima najskuplju kolekciju satova, kada posmatramo sve svetske vođe. Dok Barak Obama i Fransoa Oland poseduju časovnike koju su vredni oko 200 dolara, Putin ima kolekciju čija je procenjena vrednost 750.000 dolara. Najskuplji komad: časovnik Lange & Sohne, prekriven kristalnim staklom i sa zlatnim kazaljkama, koji košta oko pola miliona dolara.

JAHTE

Putin ima flotu koja se sastoji od četiri jahte, strateški raspoređene u njegovoj zemlji. Jednu je navodno dobio kao poklon od najbogatijih Rusa, što otvara pitanje koji je bio povod za tako skupoceni izraz zahvalnosti. Njegova najpoznatija jahta košta oko 37 miliona dolara, ima profesionalno dizajnirani enterijer, vinski podrum ispunjen ekskluzivnim izdanjima i bazen sa vodopadom.

AUTOMOBILI

Vladimir Putin je oduvek voleo automobile. Prvi automobil je dobio na poklon od svoje majke, koja ga je dobila na lutriji. Tada je bio na trećoj godini fakulteta. Najnoviji popis iz Putinove garaže broji oko 700 vozila. Na raspolaganju ima i Formula 1 automobile, ali kaže da su mu omiljeni oni napravljeni u Rusiji.

AVIONI

Privatni avioni su za Putina svakodnevna stvar. Pored predsedničkog aviona, Putin, koji izgleda želi da poseduje avion svake veličine, poseduje preko 40 aviona, čija je procenjena vrednost milijardu dolara.

TOALET OD 750.000 DOLARA

Ruski predsednik očigledno gaji ljubav prema ekstravaganciji ruskog predsenika, ali ključni element luksuza i to u jednom od njegovih aviona je toalet od 75.000 dolara.

PALATE

On poseduje 20 masivnih poseda u čitavoj zemlji, koji koštaju nekoliko milijardi dolara. Sve njegove palate su luksuzne i visokog kvaliteta, a najimpresivnija je struktura u italijanskom stilu, koja vredi milijardu dolara.

HELIKOPTERI

Njegova flota helikoptera naoružana je do zuba, za svaki slučaj, ako nekome slučajno padne na pamet da pokuša da mu naudi. Najimpresivniji helikopter njegove flote je Mi-8 koji je u potpunosti prilagođen njegovim željama, bezbednosti i komforu.

DEGUSTATOR

Putin sam sebe definitivno smatra kraljem, sudeći po tome što ima člana osoblja čiji je jedini zadatak degustacija svih obroka. Zbog mogućnosti trovanja, Putin je odlučio da se osigura na najbolji mogući način.

San je apsolutno jedan od vitalnih delova naših života. Ti bitni sati sna svake noći daju nam snagu da preguramo dan i zato nedostatak sna može da ima ozbiljne posledice na fizičko i mentalno stanje.

Kada su ruski naučnici izveli eksperiment koji je pokušao da drži ljude budnim nekoliko nedelja, rezultat je bio apsolutno jeziv.

U kasnim 1940-im godinama, petoro ljudi koji su smatrani neprijateljima države od strane ruske vlade bili su izabrani da učestvuju u eksperimentu nedostatka sna. Cilj je bio da se koriste male doze eksperimentalnog gasa koji bi mogao da eliminiše potrebu za spavanjem kod ljudi.

Subjekti su držani u zatvorenom prostoru kako istraživači ne bi bili izloženi gasu, a zatvorenici su imali samo mikrofone kako bi mogli da komuniciraju. Dobili su knjige, toalet i tekuću vodu, dovoljno hrane za svakog za ceo mesec.

Prva 3 dana, sve je išlo dobro, a zatvorenicima je dato lažno obećanje da ako budu kooperativni i ne spavaju 30 dana, biće oslobođeni. S obzirom da su svi razgovori i dela bili snimani, naučnici su primetili da zatvorenici otvoreno počinju da pričaju o traumama koje su imali. Posle 4 dana, razgovori su postali mračniji.

Do 5. dana, zatvorenici su počeli da imaju paranoje, počeli su da se žale na nekadašnje odluke koje su doneli pod određenim okolnostima. Umesto da razgovaraju jedni sa drugima, počeli su da šapuću u svoje mikrofone. Navodno, mislili su da mogu da steknu poverenje nad istraživačima izdajući druge zatvorenike i okrenuvši se protiv njih.

Do 10. dana, počelo je vrištanje. Tačno 3 sata, zatvorenk je trčao gore-dole po sobi i jako vrištao. Kada je glas počeo da mu slabi, ispuštao je jecaje, a doktori su zaključili da je došlo do kidanja vokalnih žica.

Čak i oni subjekti koji su još uvek bili živi, nedostajali su im delovi kože i mesa - rane koje su se pojavile bile su samonanešene. Čak i najiskusniji vojnici bili su u strahu da iznesu leševe.

Neverovatna dela nasilništva su se desila kada su pokušali da spasu zatvorenike, a jedan od njih ubijen je u procesu. Kada su ih pitali zašto se tako ponašaju, dobili su jezivu rečenicu kao odgovor:

"Moram da ostanem budan."

Uskoro, vojnici i naučnici počeli su da pucaju na zatvorenike. Samo jedan od originalnih 5 je preživeo. "Šta si ti?" pitao je naučnik.

"Zar si tako lako zaboravio?" pitao je zatvorenik sa osmehom. "Mi smo vi." Naučnik je tada upucao zatvorenika pravo u srce. Šokantno, ali zatvorenik je uspeo da izgovori poslednje reči: "Tako...blizu..slobode."

default

Po naredbi predsednika Rusije Vladimira Putina, danas su održane vežbe ruskih strateških nuklearnih snaga, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Rusije.

- Vežba strateških nuklearnih snaga održana je 11. oktobra 2018. godine po naredbi predsednika Rusije i vrhovnog komandanta Vladimira Putina - navodi se u saopštenju koje prenosi TAS S.

MO Rusije dodalo je da su ruske podmornice i avioni ruskog vazduhoplovstva vežbali ispaljivanje raketa iznad Barencovog i Ohotskog mora.

U saopštenju se navodi da je ruski sistem ranog uzbunjivanja od balističkih raketa detektovao sva današnja lansiranja i uspešno prosledio podatke u komandne centre, prenosi TAS S.

default

Predsednik Rusije Vladimir Putin spada u jednog od najbolje čuvanih ljudi na planeti.

Njegovi telohranitelji su vrhunski obučeni i predstavljaju pravi nepremostiv bedem za sve one koji i pomisle da zaprete šefu Kremlja.

Za njih porepreka nema. Za njih ne postoji nerešiva situacija.

Pa čak i ova.

Pogledajte.

Rukovodstvo Rusije sa SAD i EU ne treba da gubi vreme. Treba činiti ono što smatramo da je potrebno – spasiti nama blisku Ukrajinu od vlasti tame i laži. Ne treba gledati na Zapad.

Mi za njih nikada nećemo biti dobri jer smo pravoslavci. Nećemo im biti dobri čak ni ako im damo celu našu zemlju, a sebe pretvorimo u njihove robove.

Nas bi odavno uništili, zasuli bi nas raketama i bombama, kad bi tamo, na Zapadu, verovali da za to kao odgovor ne bi dobili po zubima.

Ne postoji takva zemlja – Ukrajina. Postoji naša zemlja s našim ljudima koji žive u njoj i koju Rusiju smatraju svojom rodnom zemljom, svojom Majkom, koji su spremni da umru za nju. Lavov i zapadni deo onoga što se zove Ukrajina vredi dati – ili Poljskoj, ili Mađarskoj, ili Austriji.

Ako ostanu sami, plašim se da će umreti od gladi. Za njih Rusija nije Majka. Zato ih treba pustiti da idu kuda žele. S mirom.

Strana 1 od 4

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top