PUTIN POŠTEDEO TRAMPA BRUKE I SRAMOTE: Rasvetljena misterija zašto nije aktiviran ruski sistem S-400 u Siriji

Vladimir Putin, predsednik Rusije, poštedeo je svog američkog kolegu Donalda Trampa velike blamaže jer je naredio da se se ne aktivira ruski sistem S-400 namenjen uništavanju ciljeva u vazduhu tokom američkog bombardovanja sirijske baze Šarijat!

Naime, prema teoriji koja ima sve veći broj pristalica na društvenim mrežama, Putin je ovom naredbom zapravo poštedeo Trampa jer bi ruski sistem s lakoćom uništio svih 59 raketa tipa "tomahavk", koje su ispaljene sa američkih razarača stacioniranih u Mediteranu.

Američka strana je obavestila Rusiju da će baza Šarijat na severoistoku Sirije biti meta napada pola sata ranije i ruska strana je imala dovoljno vremena da pripremi odbranu postrojenja. Sistem S-400 važi za ponos ruske armije i može da prati do 300 ciljeva u vazduhu (aviona i projektila).

Projektili ovog sistema imaju domet do 400 kilometara na visini od 30.000 metara. Rusi su sistem S-400 rasporedili u vazduhoplovnoj bazi Latakija pošto su turski avioni F-16 u novembru 2015. oborili ruski „suhoj 24“ pod izgovorom da je ušao u vazdušni prostor ove članice NATO.

To znači, smatraju vojni analitičari, da će Alijansa nastaviti da provocira Rusiju, gomilajući svoje trupe i vojnu tehniku na ruskim granicama. Putinov ukaz, inače, predviđa da ukupan broj pripadnika ruskih Oružanih snaga od 1. jula bude povećan na 1,9 miliona ljudi. U dokumentu se takođe govori da broj vojnika treba da pređe cifru od milion ljudi, što znači da će ih biti za 12-13 hiljada više nego do sada. Inače, trenutno u ruskoj armiji služi više od, 1,88 miliona vojnika i civila tj. tehničkog osoblja.

Komandant NATO-a u Evropi general Kertis Skaparoti je izjavio da će za odvraćanje Rusije biti potrebno razmeštanje još jedne oklopne tenkovske divizije, kao i dodatne snage mornarice i avijacije pete generacije na evropskom kontinentu. On je naveo da NATO trenutno ima oko 60.000 vojnika svih rodova u Evropi i da su te snage u stanju su da obuzdaju Rusiju, ali da je Alijansi potrebno još snaga s obzirom na modernizaciju ruske vojske.

S druge strane, Putin je više puta rekao da Rusija „nikome ne preti“, a da svoju armiju jača zbog zaštite svojih granica. Podsećanja radi, NATO je Rusiju proglasio „glavnom pretnjom“, a krajem prošle godine Alijansa je uvećala svoje trupe u blizini ruskih granica čak osam puta!
Nameće se pitanje da li je poslednji Putinov ukaz o povećanju vojske i vojne tehnike direktan odgovor na pretnje koje dolaze od strane Zapada?

Deo vojnih analitičara smatra da jeste, jer Rusija ne može da bude nemi posmatrač dok se na njenim granicama sve glasnije zvecka oružjem. Oni dodaju da ne bi trebalo stvarati tenzije, ali da Rusija prosto mora da preduzima određene mere da bi zaštitila svoje granice i nacionalne interese.

Sa druge strane, ima i onih koji ne misle tako, već Putinov ukaz povezuju sa ulaskom „Specstroja“, Federalne agencije za izgradnju specijalnih objekata, u sastav Ministarstva odbrane.

„Ranije je Putin doneo odluku da ’Specstroj‘ Rusije, koji je do sad bio samostalna agencija, uđe u sastav Ministarstva odbrane i kako ja shvatam ukaz predsednika je prosto ukaz o ’Specstroju‘. Otuda i imamo to povećanje od skoro 13.000 ljudi. Reč je o broju zaposlenih u toj agenciji, koji će sada biti deo Oružanih snaga Rusije“, objašnjava za Sputnjik general-potpukovnik u penziji Jevgenij Bužinski, inače predsednik saveta „PIR-centra“.

Vojni analitičar ocenjuje da su nadležni objektivno procenili potrebe armije kada je reč o broju vojnika i da ne bi trebalo očekivati da će u budućnosti biti manje vojnika zbog napretka vojnih tehnologija.

„Ne mislim da će do toga doći, iako je tendencija smanjenja broja vojnika u mnogim zemljama očigledna, ali ne u svim. Naprimer, evropske zemlje, koje se nalaze, kako to one smatraju, pod zaštitom SAD, smanjile su broj vojnika, dok Amerika ima dvomilionsku armiju. Uzmimo, recimo, Bundesver. U trenutku kada se završio Hladni rat, početkom devedesetih godina prošlog veka, nemačka armija je brojala 500.000 vojnika, a danas ima samo 176.000. Nemci planiraju da dostignu brojku od 200.000, ali čak i u tom slučaju opet ostaje najmanja armija u istoriji Nemačke. Oni smatraju da iza njih stoje SAD i računaju na to da će ih Amerikanci zaštiti u slučaju da negde nešto ’pukne‘. Rusija, sa druge strane, ne sme da smanjuje broj vojnika kao što to rade evropske zemlje, jer imamo status nuklearne sile, imamo veliku teritoriju i obavezu da pomažemo saveznicima, a za razliku od Evropljana nas nema ko da brani. Zbog toga smatram da je broj vojnika u ruskoj armiji praktično izbalansiran i veoma blizu optimalnoj cifri“, kaže Bužinski.

General-potpukovnik ističe da bez obzira na savremene vojne tehnologije i robotizovanu tehniku nijedna armija sveta bez ljudstva ne može da funkcioniše. Kako kaže, ratovi će se i dalje dobijati isključivo konvencionalnim načinom ratovanja.

„Robotizcija ima svoje granice. Uzmimo kao primer bespilotne letelice. Amerikanci imaju problem, jer nemaju dovoljan broj operatera koji upravljaju tim letelicama. Bespilotnih letelica možete da napravite koliko hoćete, ali sve je džaba ako nemate ko će njima da upravlja, a Amerikanci imaju deficit operatera od blizu 50 odsto. Zbog toga u vojsci nikada ne može da bude potpune robotizacije. Istina, smanjuje se fizičko prisustvo vojnika na bojnom polju, ali se zato uvećava broj vojnika u ulozi operatera, programera, itd. Međutim, konvencionalni način ratovanja uvek ostaje. Amerikanci su u zabludi, jer oni veruju da se rat dobija tako što neku zemlju bombardujete, ali u ratu se tako ne pobeđuje. Rat je dobijen tek onda kada čizma vojnika uđe na teritoriju te zemlje, tj. u njenu prestonicu. Zbog toga će pešadija i svi drugi rodovi vojske uvek postojati“, zaključio je general-potpukovnik Bužinski.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top