IMATE ŽELJU DA IDETE NEGDE DALEKO ODAVDE: Šta treba da uradite da bi dobili ruski pasoš?

Ruske vlasti poslednjih godina rade na tome da proces podnošenja zahteva za rusko državljanstvo postane što lakši. Poseban status imaju bivši državljani SSSR, ljudi koji govore ruski jezik, investitori, visoko kvalifikovani profesionalci i talentovani mladi ljudi. Početkom marta predsednik Vladimir Putin je izjavio da je država spremna da na svaki mogući način olakša boravak stranim studentima pa i tako što će im biti lakše da podnesu zahtev za dobijanje ruskog državljanstva.

Dakle, šta je potrebno za dobijanje državljanstva? Pre podnošenja zahteva morate boraviti bar pet godina na teritoriji zemlje, govoriti ruski jezik, znati najosnovnije istorijske događaje i dati zakletvu na vernost Rusiji. 



Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije, u 2017. godini je čak 265 319 stranih državljana dobilo rusko državljanstvo, u proseku mesečno oko 22 000 ljudi. To je bio blagi porast u poređenju sa 2016. godinom.

Poslednjih nekoliko godina međunarodne zvezde i sportisti (spomenimo samo američkog glumca Stivena Sigala i brazilskog fudbalera Marija Fernandesa) dobijaju ruske pasoše. Neki su to učinili samo zbog ljubavi prema Rusiji, dok su drugi tražili nove mogućnosti za nastavak karijere. Čini se da je to popularan motiv i za obične ljude.

„Odabrala sam zemlju u kojoj sam mogla da se preselim nakon završetka studija i maksimalno iskoristim svoje sposobnosti“, rekla je mlada žena iz Litvanije, objašnjavajući zašto je odlučila da podnese zahtev za rusko državljanstvo. „Evropske zemlje mi nisu privlačne zbog lokalnog mentaliteta, a i život u njima je prilično skup.“

Devojka iz Ukrajine koja studira kineski jezik takođe smatra da Rusija nudi više mogućnosti za profesionalni razvoj, kao i mnogo otvorenih ljudi.



„Kada sam u Moskvi, okružena sam ljudima koji su uspešniji, pametniji i aktivniji od mene - i to me motiviše da se razvijam. Znam da ću u Moskvi pronaći posao vezan za Kinu“, rekla je.

„Preselio sam se iz ekonomskih razloga“, kaže jedan Francuz koji podnosi zahtev za rusko državljanstvo a živi u gradu Kungur u Permskom kraju već pet godina. „Više nisam mogao da podnesem Francusku... Za mene tamo nije bilo posla; ja sam pilot balona, a u Lilu, gde sam živeo je sve manje i manje turista... U Kunguru su ljudi ljubazniji i aktivniji. I klub ljudi koji vole vazdušne balone je življi.“

Pre podnošenja zahteva za rusko državljanstvo, od stranog državljanina se obično traži da dobije privremenu boravišnu dozvolu.

Za sve koji traže rusko državljanstvo primenjuju se sledeći zahtevi:

- Osoba je morala na teritoriju Rusije da boravi bar pet godina od momenta dobijanja boravišne dozvole

- Osoba mora da ima zakonski izvor prihoda

- Osoba mora da odustane od svog postojećeg državljanstva

- Osoba ne sme da ima kriminalni dosije i mora da poštuje zakone zemlje

- Osoba mora da govori ruski jezik

Uz to je potrebna medicinska potvrda o zdravstvenom stanju koja se dobija u odobrenom medicinskom centru.



Za privremenu boravišnu dozvolu mora da se dokaže znanje ruskog jezika, istorije i ruskih zakona. Za državljanstvo će pet godina kasnije ponovo i detaljnije proveriti znanje ruskog jezika.

Neki kandidati mogu biti oslobođeni od takvih ispita: građani Belorusije, osobe sa invaliditetom, maloletni, muškarci stariji od 65 godina i žene starije od 60 godina, visoko kvalifikovani stručnjaci i članovi njihovih porodica i oni koji mogu da dokažu izvrsno znanje ruskog jezika.

U nekim slučajevima strani državljani koji traže rusko državljanstvo ne čekaju pet godina da bi podneli zahtev. Oni koji spadaju u neku od ovih kategorija mogu zahtev da podnesu nakon samo jedne godine boravka u Rusiji sa boravišnom dozvolom:

- Lice sa izvanrednim dostignućima u nauci, tehnologiji ili kulturi

- Lice koje ima stručne kvalifikacije koje su tražene u Rusiji

- Lice koje je dobilo politički azil u Rusiji

- Lice koje ruski zakoni priznaju za izbeglicu

Postoji i poseban „pojednostavljeni“ postupak koji smanjuje vreme potrebno za donošenje odluke: sa godinu dana do 3-6 meseci za one koji:

- imaju status „ruskog govornika“ (žive u inostranstvu ali kod kuće govore ruski i žele da se presele u Rusiju)

- rođene u Sovjetskom Savezu ili koji su imali državljanstvo SSSR

- imaju roditelja koji je ruski državljanin i živi u Rusiji

- više od tri godine su u braku sa državljaninom ili državljankom Rusije

- imaju dete sa ruskim državljanstvom

- stekli su stručnu spremu u Rusiji i rade u zemlji više od tri godine

- imaju kompaniju u Rusiji duže od tri godine i plaćaju porez (ne manje od milion rubalja godišnje)

- investitori sa više od 10 odsto akcija u ruskoj kompaniji sa kapitalom od najmanje 100 miliona rubalja

- visoko kvalifikovani stručnjaci koji su radili u Rusiji duže od 3 godine

Oni koji služe u ruskoj vojsci po ugovoru takođe mogu da podnesu zahtev za državljanstvo po novom pojednostavljenom postupku. Moraju se odreći svog postojećeg državljanstva, dokazati svoje znanje ruskog jezika i dobiti potvrdu rukovodstva vojske. Boravišna dozvola nije potrebna.

Ostavi komentar

Prokomentariši vest koju si pročitao. Budite pažljivi i poštujte pravila privatnosti sajta Politika Ekspres Srbija.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top