NI NUKLEARNA BOMBA MU NE MOŽE NIŠTA: Stiže Putinov supersat (VIDEO)

Rusa vojska dobila je pametni sat "strelac", nepobediv uređaj koji može i vatru i u vodu i još mnogo dosad nezamislivih stvari.

"Strelac" se nosi kao i svaki drugi sat, ali ne dajte da vas izgled običnog ručnog sata prevari.

 

Ovo je poslednja reč vojne tehnike. "Strelac" preko zaštićene digitalne veze održava stalnu vezu s bazom tako što koristi tajne talase koje je nemoguće presresti. Da bi se te veze prekinule ili otkrile, potrebne su snažne elektroničke smetnje - ali one se lako otkrivaju, pa ne dolaze u obzir.

"Strelac" će nastaviti normalno da radi i posle nuklearne eksplozije. To su shvatili kad su ga izložili elektromagnetskom pulsu, sličnom onom kakav nastaje posle nuklearne eksplozije.

Uređaj ima i funkcije za lociranje, ali može i da pozove u pomoć ako se vojnik nađe u nevolji; sat odmah šalje obaveštenje nadležnom oficiru. "Strelac" alarmira bazu i ako je vojnik otet ili ako je iz bilo kog razloga napustio područje na kojem treba da bude.

Kad je jednom poslao SOS, ovaj supersat postaje neka vrsta svetionika i navodi spasioce prema lokaciji na kojoj se nalazi. U sat je ugrađen i mikročip za globalno pozicioniranje GLONASS pa vojnika može kirurški precizno dovesti do tražene pozicije.

 

Sat bez problema radi na temperaturama od -50 do +50. Ako onaj ko ga nosi prestane da diše ili se ne pomeri 45 sekundi, sat šalje znak za uzbunu. Alarm se aktivira i kod skidanja sata s ruke.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top