PUTIN SLEDIO BRISEL: Svu imovinu Rusije koju nezakonito zaplenite, mi ćemo toliko vaše u Rusiji!

Sud u Hagu je vlasnicima nekašnjeg "Jukosa" dodelio 50 milijardi dolara odštete koja planira da se naplati prodajom ruske državne imovine koja je zaplenjena u Francuskoj i Belgiji

Ruska vlada odobrila je predlog zakona koji će im omogućiti da na svojoj teritoriji zaplene stranu imovinu i to bez upozorenja. I dok Zapad smatra da je reč o osvetničkom činu zbog sudskih procesa koji se vode protiv ruskih kompanija koje posluju na Zapadu, ruska strana objašnjava da je reč o zakonu koji će im omogućiti da se legitimno borbe protiv onih država "koje narušavaju ruski državni imunitet pred Međunarodnim sudom pravde", tvrde ruski mediji.

Rusko ministarstvo pravosuđa objavilo je da bi novi zakon trebao da ukloni trenutne "jurisdikcijske neravnoteže" između Rusije i pojedinih zemalja. Drugim rečima, Rusija će zapleniti onoliko stranog kapitala koliko se na Zapadu bude nanela šteta ruskim kompanijama ili državnoj imovini.

- Broj tužbi protiv Ruske federacije i njene vlade se u stranim zemljama neprestalno povećava, a pri tom se Rusija nikad i ne pita da li zaista ima bilo kakve veze s tim slučajevima - stoji u saopštenju ruskog Ministarstva pravosuđa. Rusija je nedavno potpisala nekoliko međunarodnih sporazuma o uzajamnoj zaštiti ulaganja, prema kojima se svi sporovi i procesi oko ulaganja vode pred međunarodnim sudovima. Ovim činom Rusija je poručila da ne priznaje strane sudove jer bi njihovim priznavanjem to smatrala kao predajom svog suvereniteta.

  

Jedan od povoda za novi zakon je i junska zaplena ruske imovine nakon tužbi koje su u nekoliko zemalja podneli bivši deoničari energetske kompanije "Jukos". Oni tvrde da je ruska vlada nezakonito izbacila energetsku kompaniju iz biznisa kad se Putin 90-ih obračunavao s njenim tadašnjim šefom Mihailom Hodorkovskim, i omogućila Rosneftu da se domogne Jukosove imenovine i postane najveći proizvođač nafte u Rusiji.

 

Sud u Hagu je suvlasnicima tri kompanije, koje danas predstavljaju nekadašnji "Jukos", dodelio 50 milijardi dolara odštete koja planira da se naplati prodajom ruske državne imovine koja je zaplenjena u Francuskoj i Belgiji. U najnovijem slučaju, u kome je Rumunija tužila "Likoil" zbog utaje poreza, odbijen je zahtev ove ruske kompanij koja je tražila od londonskog suda da se na nju ne primenjuje ova vrsta sankcija.
Rusija je odbacila odluku suda u Hagu i upozorila da namerava da "brani svoje interese". Predloženim zakonom, koji će Duma razmatrati u septembru, neće biti moguća zaplena imovine šefova država, ambasada, brodova ili aviona.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top