VOJSKA NOVORUSIJE OSTAJE BEZ SNAJPERISTE: Srpski strelac ide u penziju! U Srbiji ga čeka robija!

Kapetan Dejan Berić, srpski snajperista u redovima Armije Novorosije, odlučio je da se povuče iz službe zbog posledica rana i kontuzija.

Nosilac nekoliko najviših odlikovanja Armije Novorosije objasnio je da već pola godine ide na prvu liniju uprkos zabrani lekara.

"Ne toliko zbog kičme, jer ne nosim pancir ni išta teško, nego zbog silnih kontuzija koje prete da mi u potpunosti naruše zdravlje. A posle toga nikom nisam potreban, pa ni sebi samom. Dođe vreme kada osećaš da više ne možeš da pružiš maksimum i tada je mnogo bolje otići nego dovesti u problem celu grupu ili bataljon fizičkom nespremnošću", objasnio je Berić.

On kaže da mu treba mesec dana da preda dužnosti i reši problem još nekoliko ukrajinskih snajperista koji rade s velikim kalibrom. Berić je uveren da će Ukrajinci pokušati da iskoriste njegovo odsustvo, ali i da će snajperisti koje je obučio da im pokažu da jedan čovek ne čini rat.

Dejan kaže da njegovi momci i dve devojke završavaju obuku koja je bila "užasna i duga". Uveren je da će da pokažu da su dostojni naslednici bataljona specijalne namene s početka rata. Kaže da je Armija Novorosije sada već solidno organizovana i ne samo da može da pruži dostojan otpor kijevskom režimu, nego i da krene napred.

"Iskreno ne žalim ni za jednim trenutkom provedenim u borbi za narod Donbasa u zaštiti nejači i civila od novih fašista podržanih Zapadom. I ni zbog jedne rane i dana koje smo provodili bez mrvice hleba, a bilo ih je mnogo. Nijednom nisam odbio zadatak iako su mnogi bili bez šanse za povratak. Protivničkih snajperista u ovom ratu niko nije uništio koliko jedan Srbin, a neprijateljskih vojnika bolje i da ne pišem koliko", ponosan je Dejan na svoj ratni put.

On nije rekao gde namerava da nastavi život. U Srbiji je odnedavno donet zakon kojim se preti zatvorom domaćim državljanima koji učestvuju u ratovima u inostranstvu. Nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP Srbije Radomir Počuča posle povratka iz Ukrajine izjavio je da je postigao sporazum s tužilaštvom da bude kažnjen sa godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine.

Dejan kaže da je imao neraščišćene račune s NATO i da se i zato rešio da se priključi Armiji Novorosije. Specijalnu obuku za snajperistu prošao je 1999. i kaže da je uvek bio dobar strelac.

"U većini bojeva naši neprijatelji nisu bili Ukrajinci, nego najamnici, uglavnom Amerikanci i Poljaci", ispričao je Dejan.

Dejan Berić je još u novembru 2014. nagrađen s pet visokih odlikovanja Armije Novorosije. U podvige mu je upisano zarobljavanje ukrajinskog BVP, uništenje BTR, dve bespilotne letelice i šestorice snajperista.

U naredbi se posebno isticalo pominjanje Saur Mogile, dominantne kote u stepi na koju su dva meseca jurišale horde najzagriženijih nacista, uključujući bataljon Azov, sastavljen od fašista iz Zapadne Evrope, koje je okupio Francuz Gaston Beson, veteran HVO. Tu, nadomak ruske granice zatvorena su prva dva obruča u kojima su uništene elitne ukrajinske desantne brigade. Na Saur Mogilu Ukrajinci su jurišali dva meseca, a kotu je branilo 17 izviđača koji su navodili artiljeriju na tenkove.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top