Ovo ČUDO nije MAJKA, već KEVA svih RATNIH MAŠINA: Najmoćnije RUSKO oružje posle NUKLEARNE BOMBE! Putin je njega preporučio Aleksandru Vučiću (VIDEO)

„BM-30 Smerč“ - teški višecevni bacač raketa - najsnažnije je rusko oružje posle nuklearne bombe.

Sistem je napravljen u cilju uništavanja žive sile, oklopnih vozila, neoklopljenih meta u koncentracionim područjima, artiljerijskih baterija, komandnih štabova i skladišta municije. Sa njegovim razvojem započelo se ranih 1980-ih, a u službenu upotrebu sovjetske vojske ušao je 1989. 

Jedan puni rafal sadrži oko pola tone ekslozivne supstance. Vreme pripreme za rafal iznosi tri minuta, a punjenje 13 minuta. Smerč je pre svega napravljen kao sredstvo za odbranu. Opseg gađanja mu je oko 90 km. Koristi se u 11 država.

Višecevni raketni bacač "smerč" i hibridni protivavionski sistem "pancir S1" oružje je koje je ruski predsednik Vladimir Putin preporučio Srbiji.

"Smerč" slovi za jedan od najefikasnijih raketnih bacača u svetu, dok "pancir" predstavlja osnovu protivvazdušne odbrane u desetak država sveta, uključujući Rusiju i Kinu.

Ruski teški višecevni raketni bacač "BM-30 smerč" (vihor) ispaljuje 12 raketa kalibra 300 milimetara sa maksimalnim dometom od 90 kilometara. Osim Rusije, ovaj bacač se nalazi u naoružanju dvadesetak armija u svetu, uključujući Alžir, Jermeniju, Siriju, Kinu, Venecuelu, Kuvajt, Pakistan i Indiju.

Minimalni domet ove rakete je 20 kilometara, a raketni bacač može biti montiran na dva tipa vozila – ruski MZKT MAZ-543 8h8 i češku "tatru", koji mogu da razviju maksimalnu brzinu od 60 kilometara na čas. Autonomija ovih vozila je oko 850 kilometara.

Kabina nije oklopljena, a mesto za oficira koji rukovodi paljbom smešteno je odmah iza kabine. Kako bi vozilo bilo stabilno tokom ispaljivanja projektila, "smerč" je opremljen i sklopivim nogama, smeštenim kraj prednjih i zadnjih točkova.

Kinezi su, tokom poslednje decenije, razvili dve podvarijante ovog sistema, AR-2 i AR-3, kod kojih su povećani kalibri dometa.

Tokom sirijske krize, snage Bašara el Asada koristile su "smerč" u akcijama oko Hame. Ovi sistemi isporučeni su Siriji 2014. godine, ali zapadni izvori nisu sasvim sigurni da li je oružje stiglo iz Belorusije ili Rusije.

Koristi sedam različitih projektila, uključujući kasetne protivpešadijske i protivtenkovske mine, visokoeksplozivne protivtenkovske bojeve glave, parčadne i termobarične bojeve glave.

Smatra se jednim od najefikasnijih raketnih bacača u svetu.

Ruski predsednik Vladimir Putin preporučio je Srbiji "BM-30 smerč" i "pancir S-1". Vojni analitičari smatraju da bi našoj vojsci mogao da bude korisniji raketni bacač "smerč" od ubice jurišnih aviona i helikoptera, kako zovu "pancir".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da mu je ruski predsednik Vladimir Putin došapnuo da su "smerč" i "pancir" prava stvar za Srbiju u trenutku kada su ovi sistemi prolazili pored njih tokom vojne parade povodom obeležavanja Dana pobede u Moskvi. Kako je rekao, Putin je istakao da su ti sistemi pokazali izuzetnu snagu i efikasnost u borbama u Siriji.

Inače, "smerč" se po prvi put pominje kao naoružanje Srbije, dok se o "panciru" govorilo još prošlog oktobra neposredno pošto su iz Moskve u Beograd stigli "migovi 29".

"BM-30 smerč" je višecevni raketni bacač koji ispaljuje 12 raketa kalibra 300 milimetara sa dometom do 90 kilometara i jedan od najefikasnijih raketnih bacača u svetu koji osim vojske Rusije koriste i armije Kine, Alžira, Jermenije, Sirije, Kine, Venecuele, Kuvajta, Pakistana i Indije. "Smerč" koristi sedam različitih projektila, uključujući kasetne protivpešadijske i protivtenkovske mine, visokoeksplozivne protivtenkovske bojeve glave, parčadne i termobarične bojeve glave.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da bi, s obzirom na to da imamo sličan raketni bacač, "smerč" mogao da bude zanimljiv Srbiji.

- Naš "orkan" je sličan "smerču", s tim što ima domet do 50 kilometara. To znači da raspolažemo tehnologijom koja bi mogla da podrži i razvije ovaj sistem. U prilog tome ide i činjenica da naša kompanija "EdePro" razvija sistem raketnog bacača dometa od čak 285 kilometara - kaže Radić.

S druge strane, "pancir S-1" prvenstveno je namenjen kao zaštita trupa od jurišnih aviona i borbenih helikoptera. Pored toga, predstavlja i direktnu podršku protivavionskim sistemima velikog dometa, kao što su S-300 i S-400. Naoružanje tog sistema čini 12 protivavionskih projektila i dva automatska topa kalibra 30 milimetara, koji ispaljuju do 2.500 granata u minuti.

"Pancir" može da napadne do četiri cilja istovremeno. Može gađati mete na daljinama do 20 kilometara. Radić naglašava da nemamo "mozaik naoružanja" za "pancir S-1".

- Reč je o sistemu koji se koristi kao podrška raketnom sistemu S-400, koji mi nemamo, pa se postavlja pitanje zašto bismo onda nabavljali ovo naoružanje, pogotovo što ne nameravamo da ratujemo - ističe Radić i dodaje da je Srbiji potrebnije modernizovanje avijacije.

On kaže da oba ova sistema nisu tako blizu Srbiji.

- Kako sam ja razumeo predsednika Vučića, "smerč" i "pancir" su bili tema samo neformalnog razgovora sa Putinom tokom vojne parade. Nijednog trenutka Vučić nije rekao da su nama ti sistemi potrebni, niti da su se bilo šta konkretno dogovorili u vezi sa nabavkom tog naoružanja - kaže Radić.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top