MOĆNI CRVENI ZMAJ SE NE PLAŠI PENTAGONA: Kina menja vojnu doktrinu odbrane od Amerike

Sjedinjene Države su uverene da je njihovo ekskluzivno pravo “braniti slobodu plovidbe u celom svetu”, zbog čega je došlo do oštrih pogoršanja odnosa i vojnih napetosti s Kinom u Južnom i Istočnom kineskom moru, gde američka vojska, navodno, “brani svoje saveznike”

To je na kraju prisililo Peking na razmatranje nove vojne doktrine, iako je poznato da se Narodna oslobodilačka vojska Kine već dugo priprema isključivo za obrambeni rat.

Rast vojne tehnologije i širenje sfera uticaja su kineske generale prisilili da promene svoje prioritete, piše South China Morning Post. List navodi da se kineska vojska sada oslanja na strategiju “proaktivnog planiranja”, što, između ostalog, podrazumijeva primenu “neočekivanog udara”, što bi zapravo značilo primenu “preventivnih udara” po uzoru na nedavno opisanu rusku obrambenu strategiju, opisanu na ovom portalu u članku “Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gde im je mesto”.

- Kineska vojska se priprema da se pomakne dalje od uobičajene strategije temeljene na samoobrani, kako bi držala korak s brzim razvojem novih oružja i mogla provesti neočekivane napade - izveštava South China Morning Post.

Kineske vlasti su naglasile potrebu povećanja borbene spremnosti svoje vojske, kao i nivoa strateškog planiranja. Očekuje se da će to vojnim snagama omogućiti rano predviđanje sukoba na terenu i nadzirati njihov tok.

Ne manje značajni aspekti nove kineske strategije pozivaju na potrebu osiguranja bliže saradnje između kopnenih i vazdušnih snaga Kine, kao i razvoja kibernetičkih oružja.

- Tokom budućih sukoba će se vojnici na kopnu morati boriti na ostrvima ili visoko u planinama, što zahteva poboljšanje nivoa saradnje s drugim rodovima oružanih snaga - za South China Morning Post kaže vojni stručnjak Song Zhongping.

Kineski list napominje kako su već dugo oružane snage zemlje isključivo pozivane na pružanje i jačanje obrambenih sposobnosti Kine. Međutim, zbog širenja područja interesa zemlje i rasta napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama, sve je više apela na modernizaciju kineske vojske.

Konkretno, Kina naglašava upotrebu bespilotnih letilica, kojima će moći primati informacije s bojišta u realnom vremenu, kao za “neizbežnim udarom”.

U ovom slučaju se posebna pažnja posvećuje strategiji “proaktivnog planiranja”. Prema rečima predstavnika kineske vojske, u slučaju rata će takva taktika omogućiti da se neprijatelju nanese neočekivani udar, što će pridoneti pobedi.

South China Morning Post izveštava i da je tokom poslednje dve godine kineska vojska doživela vrlo značajne promene, što uzrokuje sve veći strah u inostranstvu. Tako je Nacionalno sigurnosno savetodavno povereništvo u američkom Kongresu ove tjedna nedelje da će se Kina moći suprotstavljati američkim operacijama u indo-pacifičkoj regiji do 2035. godine, ako ne i ranije.

Podsetimo, vest je kineski list objavio nakon što je ranije ove nedeljea američki potpredsednik Mike Pence upozorio Kinu “kako tokom sastanka Trumpa i Xi Jinpinga na samitu grupe G20 u Argentini Peking ima zadnju priliku da promeni ponašanje i izbegne sukob sa Sjedinjenim Državama”.

- Američka strana je spremna za dogovor sa Ksi Jinpingom u Argentini, ali samo pod uslovom da Peking dramatično promeni svoj ekonomski, vojni i politički kurs”, sredinom nedelje je upozorio Mike Pence, te dodao “kako će Kina u Buenos Airesu imati najbolju, verovatno i poslednju, priliku za izbegavanje Hladnog rata sa Sjedinjenim Državama”.

Nove smernice u kineskoj vojnoj doktrini, koja i dalje ostaje čisto obrambena, ali prihvata mogućnost preventivnih udara, jasna je poruka Wašingtonu da Peking svoj ekonomski, vojni i politički kurs neće menjati ni “dramatično” ni u bilo kojem smeru kojeg bi odredila neka strana sila.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top