Zapadna Srbija

Zapadna Srbija (47)

"Kažu da se ona koristila još 220 godina pre Hrista u Kini, kao i da su napitak napravljen od nje pili i ratnici Džingis-kana jer im je davao snagu i energiju”, započinje Darko svoju priču.

Brojni su načini na koje ljudi pokušavaju da sačuvaju zdravlje i produže mladost, a dvadesetdevetogodišnji Darko Radovanović odlučio je da se oproba u nečemu nesvakidašnjem.

U svojoj kući, u tegli, pre par godina počeo je da gaji japansku gljivu kombuhu.

Pročitavši sva njena lekovita svojstva odlučio je da je proizvede sam i u tome je uspeo. Kupio je jednu gljivu, doneo je kući i dalje postupao prema upustvima koja je pronašao na internetu.

“Gaji se u crnom čaju koji se skuva i dobro pošećeri. Potrebno je oko dva litra. Kad se ohladi u njega se stavi kombuha i ona u tome stoji oko petnaest dana. Nakon toga se procedi i dobijena tečnost pije se jednom dnevno. Miris podseća na sirće i slatkastog je ukusa”, rekao je ovaj Bajinobaštanin i dodaje da je u pripremi neophodno obratiti pažnju na neke od pojava koje su moguće, ako niste sve uradili kako valja.

“Ne bi smeli da se pojave tragovi buđi na gljivi, ali ni da se oseti užegao miris čaja. Da do ovog ne bi došlo morate da koristite čist pribor i tegle, i da se gljiva ne dira prljavim rukama”, kaže Darko. 

Dušan P. (34) iz Koceljeve ubio je svoju 19-godišnju devojku Violetu J, a prema nezvaničnim informacijama, zločin se dogodio u njegovoj kući.

Devojka je jutros oko 7 sati došla s posla iz noćne smene i pomahnitali mladić, koji se ranije ušunjao u njenu sobu, ju je ubio.

Dušan P. je devojku izbo nožem oko 15 puta! Sumnja se da je motiv zločina ljubomora. Istraga je u toku, a kako saznajemo, Dušan P. je uhapšen.

Nikola Andrić (29) iz Bogatića preminuo dan posle skidanja gipsa, a njegov otac podneo prijavu protiv doktora

Nikola Andrić, mladić iz Bogatića, preminuo je na dan svog 29. rođendana zbog, kako tvrdi njegov otac Slavoljub, lekarske greške, odnosno neadekvatnog lečenja povređenog kolena, usled čega je dobio - emboliju pluća.

Kako Slavoljub Andrić priča za Kurir, Nikolu je 24. maja uhvatio grč na kolenu leve noge, a potom se požalio i da ga boli koleno. U Domu zdravlja u Bogatiću urađen je rendgen, a zbog otoka i ultrazvuk mekih tkiva. U tom nalazu je opisana velika količina slobodne tečnosti - gustog sadržaja, i Nikola je tog dana, 26. juna, poslat u šabačku Opštu bolnicu „Dr Laza K. Lazarević“. - Naglasio sam da je radiolog rekao da ima dosta slobodne tečnosti, odnosno gustog sadržaja. Doktor P. Ž. je odgovorio: „Ma koji je to doktor rekao, ovde nema vode, samo otok.“ Opipao je koleno, dao terapiju, pa mene i Nikolu uputio u gipsaonicu, gde mu je stavljena longeta - priča otac.

Isti ortoped je 9. juna mladiću skinuo longetu i rekao mu da ponovo dođe za sedam dana, da ledom hladi nogu i maže je gelom.

Obdukcija

- Narednog dana mom Nikoli je pozlilo, hitno je prevezen u šabačku bolnicu, pokušali su reanimaciju, ali nije uspela. Obdukcijom je utvrđeno da je tromb prouzrokovao emboliju pluća. Umro je zato što je neadekvatno lečen, nije dobio antikoagulante, nije izvučen sadržaj iz otoka na nozi, a na otok je stavljen gips - kaže Slavoljub, koji je prijavu za pokretanja disciplinskog postupka protiv doktora P. Ž. podneo šabačkoj bolnici, a dokumentaciju je poslao i republičkom inspektoru za zdravstvo.  

Direktor bolnice: Pokrenut postupak

Direktor šabačke bolnice dr Slobodan Popović rekao je da je upoznat sa slučajem i da „ovih dana“ treba da se susretne sa Slavoljubom Andrićem: - Već smo pokrenuli postupak, unutrašnju proveru kvaliteta rada da se utvrdi da li je bilo ili ne propusta u radu doktora. Videćemo da li je za disciplinsku kaznu, a ukoliko se utvrdi da je doktor pogrešio, biće sankcionisan na adekvatan način.

Smrt braće Đokić – Radoša (35), koji je preminuo 1. jula od teške upale pluća izazvane korona virusom i Stefana (26), umrlog od iste bolest, i to deset dana posle brata, i dalje je u žiži interesovanja ne samo čačanske javnosti.

Komšije Đokića iz čačanskog naselja Preljina oprostile su se pismom, koje je deljeno na društvenim mrežama, a u kome se ističe:

Bili ste momci velikog srca i čiste duše. U ovom vremenu pravi primer i ponos. Znali ste da cenite, poštujete i pomažete sve nas u okruženju. Surova sudbina vas je uzela i odvela na put bez povratka. Niste uspeli da pobedite nevidljivog neprijatelja, a uvek ste bili veliki borci i patriote. Naša ulica je bila ponosna na vas. Na Raša koji je školovao brata i brinuo o roditeljima, na Stefana koji je bio uzoran đak, koji je učenjem i disciplinom došao do doktorskih studija koje je završio u Americi i došao kući da bude ponos bratu i ocu. Svima nama. Trebalo je svi zajedno da to proslavimo, da se radujemo vašim budućim uspesima. Sve je stalo, otišli ste na neko bolje mesto. Ovde je ostala praznina. Naša dužnost nije da tugujemo, vi to ne bi voleli. Naša dužnost je da vas spominjemo po dobru i budemo ponosni na vas. Voleli bi da vas ispratimo kako zaslužujete, ali nismo u mogućnosti. Neka ovo bude poslednji pozdrav i veliko hvala za sve. Neka vas anđeli čuvaju. Bićete večno u našim srcima, stoji u pismu komšija"

Stefan je u utorak sahranjen na groblju u Tavniku, i to pored groba svoje majke A. Đ, koja je preminula pre pola godine i njegovog brata Radoša. Njihov otac se još uvek bori sa opasnim virusom i dalje nalazi u čačanskoj bolnici, za sada je stabilno i nije na respiratoru.

Čačanin Stefan Đokić (26) preminuo je danas u Beogradu od posledica infekcije koronavirusom, saznaje Morava info.

Stefan je rošeni brat Radoša Đokića (36), koji je 1. jula preminuo u čačanskoj bolnici.

Stefan je tegobe dobio prošle subote, dan nakon što je sahranio brata. Istog dana je u teškom stanju hospitalizovan u čačanskoj bolnici, a već u nedelju prebačen na kliniku u Beogradu.

Od Covid-19 oboleo je i Radošev i Stefanov otac. On je smešten u u Opštoj bolnici Čačak.

Rođena braća Radoš i Stefan Đokić iz Čačka, preminuli su od posledica infekcije koronavirusa u razmaku od samo deset dana. Obojica su izgubili bitku sa virusom, a njihov otac je hospitalizovan u čačanskoj bolnici jer je i on zaražen Kovidom 19.

Stefan je u Čačak došao krajem juna iz Čikaga, gde poslednjih godinu dana živi i radi, kako bi obišao grob majke koja je preminula pre šest meseci, jer u trenutku sahrane nije mogao da dođe iz SAD.

“Stefan je imao odličan posao u Ilinoisu. Bio je veoma perspektivan mladić. Sećam se da sam sa pokojnim Radošem pričao kako ćemo jednom otići kod njega na odmor. Nestali su obojica za deset dana. Kakav užas”, kaže njihov prijatelj

Radoš Đokić (36) je prvog jula preminuo u čačanskoj bolnici nakon što je primljen u veoma teškom stanju.

Ali, vest da je i njegov rođeni brat Stefan (26) preminuo je u subotu u Beogradu od posledica infekcije koronavirusom, uznemirila je stanovnike ovog grada.

“Šest puta za pet dana Radoša su vraćali iz Doma zdravlja. Prva dva dana su mu govorili da nema simptome, a onda naredna tri dana da nema testova. Preminuo je posle tridesetak sati u bolnici u koju je primljen posle pet dana odlazaka u Dom zdravlja. Potvrđeno je da je bio Kovid pozitivan”, napisao je na fejsbuku S.T, prijatelj i kolega preminulog Radoša.

Stefan je tegobe dobio prošle subote, dan nakon što je sahranio brata Radoša. Istog dana je u teškom stanju hospitalizovan u čačanskoj bolnici, a već sutradan je prebačen na kliniku u Beogradu.

Iako je u bolnici imao svu potrebnu negu, to, nažalost, nije bilo dovoljno mu lekari spasu život.

Kako saznajemo, samo dan pre Radoševe sahrane, Stefan i otac su se testirali brzim testom, na nagovor poslodavca kod kojeg je Radoš bio zaposlen, i koji je finansirao test iz krvi za ceo kolektiv. Ali tada su obojica bili negativni.

Od koronavirusa oboleo je i Radošev i Stefanov otac. On je smešten u u Opštoj bolnici Čačak. Kako saznajemo, nije na respiratoru, ali diše iz pomoć boca sa kiseonikom.

Nakon što je 25. februara našoj sugrađanki urađena ginekološka operacija zbog vanmaterične trudnoće, zbog čega joj je odstranjen deo jajovoda, ona je konstantno imala povišenu telesnu temperaturu 37,2 i 37, 3. Konci su joj izvađeni nakon dve nedelje, dok je doktor koji ju je operisao, dr Mićić, zakazao kontrolu za mesec dana. Na kontroli, požalila se da je rana svrbi i da povišena telesna temperatura ne spada, doktor joj je rekao da će sve biti u redu.

Dva-tri dana nakon kontrole, telesna temperatura je 38 stepeni, ponovo poziva svog izabranog lekara, doktora Mićića, koji tada kaže da je u karantinu zbog pojave virusa COVID 19 u Službi ginekologije i akušerstva u Šapcu i da ne može da je pregleda. Uputio ju je u Sremsku Mitrovicu, gde su joj rekli da zbog povišene telesne temperature nije slučaj za njih jer verovatno ima korona virus.

Tog 7. aprila u privatnoj laboratoriji uzet joj je bris rane, a narednog dana uradila je i nalaz krvne slike. Rezultat brisa rane stigao je 10. aprila, a u njemu piše: „Klebsiella-Enterobacter sp. – mali broj; i Mikroloskom kulturom kvasice iz roda Candida nisu izolovane“. Laboratorijski izveštaj kompletne krvne slike pokazuje povećane vrednosti leukocita, neutrofilnih granulocita i skoro duplo veću vrednost, od dozvoljene, trombocita, šest puta veću vrednost sedimentacije eritrocita, više od 30 puta veću vrednost reaktivnog proteina CRP-a, kao i smanjene vrednosti hemoglobina i limfocita.

Kada je dobila ove rezultate, doktor Mićić, koji ju je operisao posalao joj je poruku na Viber sledeće sadržine: “Primaj Gentamicine i Marocen” – navodi verenik naše sugrađanke, Filip Tršić.

Od tada do 15. na 16. april, uzimala je redovno terapiju koja joj je prepisana Viber porukom. Telesna temperatura i dalje je bila visoka, a rana je počela da krvari.

– U jutarnjim časovima 16. aprila iz rane joj je ispala gaza. Ona je hitno otišla u bolnicu. Na pregled je čekala ispred bolnice od 7.30 do 8,40 časova a tečnost iz rane je sve vreme izlazila. Izgovor za čekanje bio je da je doktor na sastanku. I, ako joj je rekao da dođe oko 7 časova. Kada se doktor, napokon pojavio, pokazala mu je gazu koja je iz nje ispala. U bolnici su joj rekli da tako nešto vide prvi put u životu, uzeli taj dokaz koji sada ne postoji, sem na fotografijama koje smo napravili za svaki slučaj – kaže za “Podrinske” Filip, njen verenik.

Filip ističe da nisu želeli da je ostave na bolničkom lečenju, da doktor nije želeo da joj uradi reviziju rane iako je ona insistirala, niti ultrazvuk. Rekli su joj da zbog temperature koju je imala mora u samoizolaciju jer možda ima korona virus. Ipak, na njeno insistiranje tog 16. aprila ostavljena je u bolnici.

Zaboravljena gaza. trag ostao samo na fotografiji.

Od tog dana kada joj je ispala gaza iz rane nije imala povišenu telesnu temperatutru, sve do danas, kada se temperatura popela 38 stepeni. Sestre na odeljenju su joj rekle da 99% ima korona virus, dok doktor Mićić i dalje, skoro dva meseca govori samo: „Biće sve dobro“. Ona svaki dan insistira na pregledu, na reviziji rane, ultrazvuku… Ali sada svi misle samo o koroni ne uzimajući u obzir sve druge stvari koje su joj se dešavale – ističe Filip i dodaje:

Bolničkom krugu niko ne može da priđe pa ni njena porodica, tražili smo način i da njen slučaj preuzme neki drugi lekar ali svi su stava da ne smeju zato što je dr Mićić radio tu operaciju. Iz rane joj i od jutros opet curi neka tečnost. Više ne znamo kome da se obratimo, ko može da nam pomogne u ovakvoj situaciji.

Redakcija „Podrinskih“ ovim putem javno poziva lekare da pomognu našoj sugrađanki, da rade svoj posao, da pažljivo pogledaju dokumentaciju kao i da sve osobe sa febrilnim stanjem ne tretiraju kao potencijalno COVID 19 pozitivne, naročito u slučajevima kao ovom, kada je povišenu telesnu temperaturu kod mlade devojke prouzrokovala nemarnost lekara.

Ušuškano na obroncima Tare, selo Zaovine jedno je od najživopisnijih u Srbiji.

Međutim, to je i selo u kom se ostvarilo i proročanstvo čuvenih Tarabića, koji su davno napisali da će "Drina jednog dana poteći uzbrdo".

Tada je to svima delovalo nemoguće, ali 1980. godine izgradnjom brane stvoreno je Zaovinsko jezero i tada su mnoge stvari postale jasnije. Iako veštačko, jezero je pravi raj na zemlji, oaza gde dolaze brojni domaći, ali i strani gosti kako bi uživali u svim prirodnim lepotama.

- U toku letnjih meseci na jezeru možete videti veliki broj turista. Vrlo je popularno i kod ronilaca koji su česti gosti, ali i kod ribolovaca, jer je u ovim vodama evidentirano 14 vrsta riba, izuzetno je bogato potočnom i kalifornijskom pastrmkom. Najčešći su domaći gosti, ali često možete na obalama čuti francuski, nemački i ruski jezik - kaže Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

Zaovinsko jezero nalazi se u južnom delu Tare, razliveno je u zvezdastom obliku i smaragdno zelene boje. Pored tog velikog, na istom području nalazi se i nekoliko manjih jezera - Kruščica, Spajići i Lipovica.

Selo Zaovine poprilično je rasprostranjeno, sa brojnim zaseocima i upravo u jednom od njih čuveni Josif Paničić poronašao je endemsku vrstu - Pančićevu omoriku.

- Na Zaovinama se nalazi oko 50 odsto flore cele planine Tare. Na ovom području do sada je utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta, a od ukupnog broja 55 biljnih vrsta se nalazi na preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije. Tu rastu biljke poput runolista koje su prava retkost - rekao je Ranko.

Slike ovog malog planinskog sela obišle su čitav svet, jer u Zaovinama je nemoguće napraviti lošu fotografiju. Fascinantan pogled na prelepe pejzaže pruža se sa tri označena vidikovca, a u nepregledna prostranstva ljubitelje adrenalina vode uređene planinske staze.

U stravičnoj eksploziji koja se dogodila na benzinskoj pumpi “Nešković” kod Zvornika poginule su dve osobe, a sedam je teško povređeno. Na društvenim mrežama objavljeni su brojni snimci tragedije.

Na jednom od njih vidi se kako iz benzinske pumpe kulja, kako tvrde gas, dok dvojica radnika beže.

Brojne ekipe policije, hitne pomoći i vatrogasaca su na licu mesta, a sumnja se da ima više poginulih, ali za sada nema zvanične potvrde.

Kako nezvanično saznajemo, do nesreće je došlo tako što je jedan automobil udario u aparat za sipanje goriva, nakon čega je došlo do eksplozije.

Navodno se na snimcima vidi gas koji kulja.

 

U bolnici u Zvorniku nalazi se sedam osoba povređenih u nesreći. Oni su zbrinuti, naveli su za Telegraf.rs u toj ustanovi.

Do eksplozije je došlo oko 10.40 sati.

Aleksandar Todorović (26) iz Kraljeva pokušao je da ubije svoju devojku Anđelu Simić (22) iz Čukojevca, a potom je izvršio samoubistvo u napuštenoj kući svog dede u selu Pečenog kraj Kraljeva!

Kako saznajemo, Todorović je u četvrtak rano ujutru Anđelu izbo nožem po čitavom telu. Devojka je ostala da leži u lokvi krvi bez svesti, a on je potom uzeo konopac i obesio se kraj nje.

- Devojka je bukvalno masakrirana. Ima sedam uboda po čitavom telu i njene povrede su ozbiljne. Četiri rane ima na grudima, dve na vratu i jednu na stomaku. Njeno stanje je trenutno stabilno, ali su prognoze nezahvalne - kaže izvor.

Šta se tačno događalo u noći između srede i četvrtka u napuštenoj kući u Pečenogu još uvek se pouzdano ne zna. Da se nešto loše dogodilo, prva je posumnjala Anđelina majka, koja je pozvala policiju.

- Njoj se ćerka u četvrtak uveče javila telefonom i rekla da je autobusom krenula iz Kraljeva ka svom selu Čukojevcu. Majka je došla na stanicu da je sačeka, međutim, ona nije izašla iz autobusa, pa ju je majka pozvala telefonom, ali se nije javljala. Žena je tada uspaničeno pozvala policiju i prijavila ćerkin nestanak - kaže naš izvor i nastavlja:

- Gotovo u isto vreme policiju je pozvao očuh Aleksandra Todorovića. Čovek je rekao da je u kući pronašao oproštajno pismo koje je ostavio Aleksandar, a u kome je naveo da će se ubiti. Istražitelji su tada posumnjali da je Aleksandar odveo Anđelu u napuštenu kuću, pa su se tamo odmah uputili.

Prema rečima izvora, u kući u Pečenogu zatečena je jeziva scena.

- Iskasapljena devojka ležala je na podu pored kreveta. Jedva je disala. Rane po njenom telu bile su strašne. Mladić je visio obešen o nekakav konopac. Odmah se videlo da je mrtav - kaže izvor i dodaje:

- Kuća je takođe izgledala jezivo. Stvari su bile razbacane na sve strane. Izvaljene fioke, ormar otvoren, vrata izvaljena iz štoka... U sobi, na kauču, bilo je krvi, a mebl je bio rasečen na nekoliko mesta.

Pretpostavlja se da su se Aleksandar i Anđela rvali, tj. da je ona pokušala da se odbrani od pomahnitalog mladića, ali da nije imala snage.

Radnici koji rade u mlekari, koja se nalazi preko puta kuće u kojoj se desio zločin, rekli su za Kurir da su za ovaj događaj saznali juče u pola šest ujutru, kada su došli na posao i videli policajce koji su vršili uviđaj.

- Aleksandar je bio dobar mladić, dolazio je povremeno na dedino imanje i drva je sa drugovima vukao iz šume. Kuća je bila zapuštena i u njoj niko nije živeo - kratko je rekao jedan od radnika ove mlekare.

Inače, povređena devojka ranije nije prijavljivala Aleksandra za nasilje.

Meštani Pečenoga kažu da ovo nije prva tragedija u kući Todorovića.

- Samoubistvo su izvršili i Aleksandrovi deda i otac. Deda Miodrag se ubio u šumi, pucao je u sebe iz puške nedaleko od napuštene kuće u Pečenogu, a Aleksandrov otac Nebojša se obesio u toj istoj kući u kojoj se juče ubio Aleksandar - pričaju meštani i dodaju da je očigledno Aleksandrova porodica sklona suicidu.

- Otkako mu se otac ubio, on se sa mamom i bratom odselio u Kraljevo, a tamo mu se mama i preudala. Čuli smo da je bio kratko oženjen, ali se rastao sa tom ženom i nema dece - ispričale su komšije.

Aleksandar Todorović je pre dve nedelje na Fejsbuk okačio sliku provučenu kroz filter, na kojoj ima crvene oči i rogove, nalik đavoljim. On je kao opis slike napisao „zlo u očima“, a dobio je još bizarniji komentar od jedne Fejsbuk prijateljice:

- Svako ubija onog koga voli.

Oglas jednog Zvorničanina nasmejao je sve!

 

Oglas koji je izašao u jednim novinama nasmejao je ceo region. Naime, jedan otac iz Zvornika rešio je da proda svog sina ili da ga zameni za metar drva. Uz oglas ostavio je i “uputstvo za upotrebu” te je budućem kupcu dao i topao savet: “Držite ga treznog i sve će biti u redu”.

Strana 1 od 4

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji