ČUDO KOJE JE ZAPANJILO SVET: Srbin napravio bebu bez majke

Tim istraživača, u kojem je i naš Miodrag Gužvić, uspeo da u Velikoj Britaniji proizvede embrion u laboratoriji bez korišćenja jajne ćelije

LONDON - Naučnici univerziteta Bat u Engleskoj, među kojima je i Srbin Miodrag Gužvić, uspeli su da stvore embrion miša koristeći samo spermatozoid i ćelije kože.

Njihov neverovatni eksperiment će, kako prenose mediji, majke učiniti bespotrebnim ili će ženama omogućiti rađanje bez jajnih ćelija.

Razvoj sisara

Tim istraživača je, bez upotrebe ženske jajne ćelije, uspeo da navede obične ćelije i spermatozoid da se razviju u embrion. Ovaj pionirski poduhvat mogao bi da dovede do toga da muškarci dobijaju bebe bez učešća ženskih gena, kao i da žene na svet donose decu iako su sterilne.

Doktor Toni Peri, vođa tima i molekularni embriolog, kaže da je ova procedura dovela do rađanja potpuno zdravih miševa.

- Ovo je prvi put da je neko dokazao da kombinacija spermatozoida i ženskih jajnih ćelija nije jedina koja može da dovede do potomstva. Do sada je ženska jajna ćelija oplođena spermatozoidom bila neophodna za potpuni razvoj sisara - rekao je on.

Gej muškarci bi ovu tehniku mogli da iskoriste za dobijanje potomstva koje neće imati genetske odlike surogat majke, već samo miks genetskih karakteristika dvojice partnera.

Rezultat istraživanja, koje mnogi opisuju kao naučno izigravanje boga, objavljeno je u žurnalu Nejčer komjunikejšens.

Ukupno 30 jedinki

Tokom istraživanja na miševima naučnici su dobili 30 jedinki s procentom uspešnosti od 24 procenta. Dobijene jedinke su bile potpuno zdrave i imale su sopstveno potomstvo.

Inače, Miodrag Gužvić je studirao na Beogradskom univerzitetu pre nego što je otišao u Nemačku, gde je nastavio da se bavi genetikom.

PITANJA I ODGOVORI

Kako procedura može da koristi?

- Postupak je tek u povoju, ali može da dovede do toga da gej muškarci dobijaju decu s njihovom genetskom kombinacijom. Takođe, decu koja imaju njihove genetske karakteristike moći će da dobiju i žene bez jajnih ćelija.

Zbog čega je ovo značajno?

- Ova tehnika pobija preko 200 godina staro verovanje da samo oplođena ženska jajna ćelija može da dovede do stvaranja života među sisarima. Stvaranje života u laboratoriji i održavanje embriona u životu biće mogući u budućnosti.

Kako su naučnici to uspeli?

- Naučnici su, koristeći obične ćelije i spermu, uspeli da stvore embrion miša koji se razvio u potpuno zdravu jedinku, sposobnu da ima sopstveno potomstvo.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top