Ovo je glavni razlog zašto nam se vrti u glavi kada naglo ustanemo

Često se dešava da kada naglo ustanemo sa stolice ili iz kreveta posle malo dužeg sedenja osetimo blagu vrtoglavicu

Ponekad vam se i vid zamuti i morate da se pridržite za nešto dok vrtoglavica ne prestane što obično traje par sekundi.

Eksperti imaju poseban naziv za ovo stanje: inicijalna ortostatična hipotenzija. Ako je osećate s vremena na vreme kao i većina ljudi, onda nemate razloga za brigu. Ovo se dešava zbog privremenog smanjenja količine krvi, a time i kiseonika u mozgu. Zamislite da je vaše telo kao flaša, a tečnost kojom je flaša do pola puta vaša krv. Kada je flaša položena krv se koncentrise na jednoj strani, a kada je podignete ona se razlije, piše Time. Gravitacija povlači krv ka vašim nogama zbog čega mozak ostaje bez krvi.

-Vaše srce je pumpa. Kada naglo ustanete količina krvi koja prolazi kroz srce se smanjuje što dovodi do smanjenja pritiska i treba malo vremena da se mehanizam ponovo vrati u rad, rekao je doktor Filip Lou, profesor neurologije na Majo klinici u Ročesteru.

Sve što vam smanjuje pritisak može da dovede do pojave ovog stanja. Mlade žene i super fit ljudi imaju veće šanse da pate od niskog pritiska i česte vrtoglavice ovog tipa. Dehidratacija takođe povećava avše šanse za vrtoglavicu pa se pobrinite da unosite dovoljno tečnosti.

Ukoliko vaša vrtoglavica prolazi za par sekundi i imate manje od 30 godina onda nemate razloga za brigu. Ali, postoji jedna specifična situacija kada ovaj simptom ne smete da ignorišete. Kod odraslih između 44 i 66 godina ovakva vrtoglavica može da dovede do padova i preloma. Ovakva pojava u kasnijim godinama može da ukazuje na pojavu demencije i otežanog razmišljanja.

Ukoliko imate preko 40 godina, vrtoglavica ove vrste nije znak za momentalnu opasnost, ali je obavezno pomenite svom lekaru na sledećem pregledu. Ako vrtoglavica traje duže od nekoliko sekundi i prati je konfuzno razmišljanje, glavobolja, znojenje i malaksalost, obavezno zakažite pregled. Vrtoglavica onda može da bude posledica nekog ozbiljnijueg medicinskog stanja, uključujući neurološke poremećaje ili neke probleme sa krvnim sistemom.

Kako biste ovo izbegli, ustajte lagano i pijte dosta tečnosti.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top