Žena

Žena (853)

Priprema testenina izgleda kao najlakša stvar na svetu - stavite vodu da proključa, zatim stavite makarone, kuvaju se onoliko koliko piše na pakovanju i gotovo. Sipate u nekoliko tanjira, prelijete sosom i večera je gotova. Prosto, zar ne?

U stvari, istina je nešto drugačija i pogrešna shvatanja o pripremi ove italijanske hrane ima mnogo. Ovde ćemo spomenuti nekoliko metoda, za koje Italijani smatraju da je osnova svega, a nama je novost.

Ovih 5 stvari ne treba da radite kad prirpemate testeninu!

1. Dodavanje ulja "da se ne zalepi"

Kada dodate ulje vodi, jedino što se dešava jeste da se sos neće zalepiti za makarone. Sve što vam je potrebno, kako biste bili sigurni da se makarone neće zalepiti, jeste da se uverite da u posudi ima mnogo vode; da s vremena na vreme promešate i da budete sigurni da je voda proključala pre nego što dodate testeninu.

2. Mišljenje da nam ne treba mnogo vode je pogrešno

U stvari, potrebno vam je dosta vode. Obično se preporučuje između 4 i 6 l vode za 1 kg testenine. Tako se skrob razređuje i izbeći ćete da se makarone zalepe.

3. Ne čekate da voda proključa

Kada je dodate prvi put ili za vreme kuvanja, proključala voda sprečava da se makarone zalepe i pomaže da testenina otpusti svoje najlepše arome.

4. Solite li vodu u kojoj kuvate testeninu?

Većina ljudi ne smatra da je potrebno da se voda soli, jer se kasnije sole i makarone ili sos koji se dodaje i tako se postiže jedan te isti efekat. Međutim, oko ovoga se Italijani ne bi složili. Ako ne posolite vodu, vaše makarone ili špagete će biti bezukusne i bez arome, jer ukus im se neće razviti kako treba.

5. Ispiranje kuvane testenine hladnom vodom

Zaista nema potrebe da to radite, osim ako ne planirate da koristite makarone za hladnu salatu. U suprotnom ćete oprati i skrob i vaš sos se neće zadržati na makaronama.

NE PROPUSTITE NA POLITICI EKSPRES

default

Kada je reč o muškarcima starijim od pedeset godina, moramo da kažemo da se skoro svi dele u dve kategorije: elegantne muškarce ili ogavne starce.

Ovaj prvi ima šarm, sofisticiranost i plemenitost, dok ovaj drugi ima probleme. 

Ogavni deda, je tipičan primer da mudrost ne dolazi s godinama. Tom tipu ljudi, umesto mudrosti dolazi neka grozna, očajna drskost.

Elegantni muškarac je obično osetljiv, pomalo nespretan i koristan. Ima u njemu nešto što podseća na umornog lava - nervoza, frustriranost.... Za njega je bitno da ne izgubi ugled, ali i izgled. Vešt je u komunikaciji sa ženama. 

Za to vreme neki tamo drugi čovek, njegovih godina, pretvara se u ogavnog dedu koji je pošteđen svih pravila. Pije bez mere, nepristojan je prema ženama, ubija se hranom i pićem, kao i načinom života.

Zašto muškarac u četrdesetim da toleriše svoju ženu? Treba jednostavno da se razvede!

Ako vas nego gazi u gradskom prevozu, usput vas udari laktom u grudi -  budite sigurni da je to deda. Ako neko preskoči red i ne izvini se, to je deda. Ako osoba koja bi mogla otac da vam bude, dobaci vam neku gadost - budite sigurni da je to 100% deda!

Dok elegantni muškarac traži način da priđe ženi na lep i kulturan način, deda će vam prići sa sigurnošću dvadesetogodišnjeg profesionalnog fudbalera.

Deda koji se sastoji iz 80% stomaka, 1% ćelave glave i 19% samoispitivanja, nikad nije stidljiv jer on je uvek spreman da te lupi po dupetu u spa centru, da ti ispriča nepristojan vic ili otvoreno ponudi seks.

Obrazovana žena ne sme da se uda za majstora: Psiholog šokirao objašnjenjem!

Ako takvog čoveka odbijete on će postati otvoreno bezobrazan. On obožava da boravi na društvenim mrežama, jer upravo na njima može da zasipa žene odvratnim komentarima, sve dok ispija pivo i jede brzu hranu za kompjuterom.

Zbog svega ovoga, sve žene ovog sveta vas mole: muškarci, ostarite lepo - tako da dame izgube glavu, a ne dobro raspoloženje!

NE PROPUSTITE NA POLITICI EKSPRES

Žene su poznate kao bića koja vole da pričaju. Komunikativnije su od muškaraca, uživaju da dele iskustva i osećanja, ali i one imaju svoje periode tišine.

Kad žena zaćuti, njena duša bi vrisnula sledećih 11 stvari!

1. Čuva svoje dostojanstvo

Najlakše je odvezati jezik i olakšati dušu kroz uvrede i vrisku. Ali, ako žena ćuti onda kada je besna ili povređena, to znači da zna kako da sačuva svoje dostojanstvo. Posledice svakako slede, čim se smiri.

 

2. Boli je

Nešto ženu mnogo muči i boli kada ne želi da govori. Želi sve da sredi, ali najprijatnije joj je da bude sama i u tišini sa svojim mislima. 

3. Želi sama da se izbori sa nečim

 

U prošlosti je verovatno pitala za savet, ali je tako uvukla i druge ljude u svoje probleme i samo pogoršala situaciju. Ona zna da može sama da se izbori i dok ćuti, upravo to i radi.

4. Svega joj je dosta

Ponestalo joj je ideja, a sve joj se smučilo. Potrebno joj je vreme i sloboda da smisli šta će i kako dalje.

5. Zauzeta je

Jednosavno, nekad nema vremena za priču.

6. Potrebni ste joj

Ne zna kako da vas pita da budete sa njom češće, pa jednostavno ćuti. Ako je to u pitanju, u pogledu žene lako ćete pročitati istinu.

 

7. Štedi sebe

 

Umesto da se svađa i isteruje ko je u pravu ili ko je šta trebalo da uradi, ona jednostavno ćuti.

8. Potrebna joj je pauza

 

Vaša poslednja svađa možda je još uvek uznemirava i potrebno joj je malo samoće i tišine.

 

9. Previše razmišlja

 

Ima mnogo briga i mnogo odgovornosti, pa joj treba tišina da shvati koji je sledeći potez najbolji.

 

10. Veoma je jaka

 

Kad se nešto loše desi, ona će plakati, ali samo kada je niko ne vidi. Zato ćuti i sklanja se, traži svoju tišinu i svoj mir.

 

11. Ne zna šta da kaže

 

Žena neće u ozbiljnoj situaciji pričati tek tako, da bi pričala. Ako nema šta da doda ili pametno kaže, radije će ćutati. 

NE PROPUSTITE JOŠ NA POLITICI EKSPRES

Reči srpskog najvoljenijeg patrijarha Pavla uvek će biti lek za dušu mnogim hrišćanima koji traže odgovore na pitanja o smislu života, ljubavi, braka, odgovornosti.

"Zašto je Gospod stvorio muškarce i žene i kakav je smisao seksualnog instikta? Dok su ostali instinkti dati radi održavanja života pojedinaca, polni instinkt je dat zbog zbog održavanja vrste.

Naravno, puko produžavanje vrste bez oplemenjivanja u vidu ljubavi nije bila Božija namera. To bi ličilo na prosto reprodukovanje kao kod životinja.

Suština braka, ali i dužnost supružnika, jeste da iza sebe ostave potomstvo. Bogu su mili oni koji uzajamnu ljubav i sklad prenose na decu. I ona će na svoju. To je velika obaveza od koje mnogi beže", govorio je svojevremeno mudri patrijarh.

(Patrijarh Pavle, Duga, 1999. i Sabrana dela 2011.)

default

Kako naučnici objašnjavaju uzroke sukoba između odraslih i dece? Zašto se generacije ne razumeju? 

Sukob između roditelja i dece je neizbežan. Mlađe generacije uvek dovode u pitanje način života starijiih, a stariji, s druge strane su nezadovoljni mladima: njihovim izborima života, partnera, društva... 

NE PROPUSTITE JOŠ NA POLITICI EKSPRES

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovaj fenomen:

Prema Frojdu, mlađa generacija muškaraca ima svoje zaključke o ženama, dok njihovi očevi vide drugačiju sliku. Otac bi sinu izabrao potpuno drugačiju ženu, što će uvek dovesti do sukoba. Očevi će ukazivati na greške, a sinovi će dokazivati da ovi nisu u pravu.

I kasnije dolazi do klasičnog Edipovog kompleksa. Situacija je približno ista između žena: majka oseća da je njena kćerka već odrasla i da je spremna da pripadne muškarcu. Tada dolazi do najvećeg majčinog straha, jer zna koliko je ovaj momenat važan u životu njene kćerke. 

Ni jedan muškarac nije dovoljno dobar za njeno dete! U svakom vidi onu "žicu" koja će uništiti njenu kćerku.. Svaka majčina reč pogađa kćerku koja se brani jer ima utisak da je majka napada...

Prirodnjak Konrad Lorenc, dobitnik Nobelove nagrade, je generacijski jaz primetio i u prirodi. Naime, on je tvrdio da ptice peckaju svoje mlade ako iznenada odluče da ostanu u roditeljskom gnezdu, a prešli su određenu starosnu granicu.

Prema njemu, skoro ista stvar se dešava kod velikog broja životinjskih vrsta (osim onih koje žive u grupama).

Lorenz tvrdi da je sukob nastaje zbog toga što životinje osećaju da im je opstanak u opasnosti. Mladi nadjačavaju starije, stariji se brane napadanjem...

Jer svi će da se bore za svoju teritoriju, svoje mišljenje - to je zakon prirode. Svi traže svoje mesto pod Suncem.

Ako dođe do sukoba, životinjsak priroda i biološki zakoni preovladaju pa neminovno dolazi do svađe: svekrva oseća da snaja sada preuzima vodeću žensku figuru u porodici i zbog toga je napada- brani svoju teritoriju.

Dok snaja takođe ima instinkt da se brani, pa dolazi do svađe.

Rešenje su jasno definisane granice. Ne diraj me - ne diram te.

 

default

Ova svetkovina se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, a posvećena je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor u Svetoj zemlji (Izraelu) kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu. 

Kako trojica evanđelista izveštavaju, Hristos se sa nekolicinom svojih učenika povukao na molitvu na Tavorsku goru. U jednom momentu se preobrazio, zasjao kao sunce, a uz njega su se pojavili starozavetni proroci Mojsije i Ilija. S nebesa je dopirao jasan glas "ovo je sin moj mili, koji mi je po volji, njega poslušajte".  

Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilija koji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu, piše u verskim knjigama.

VINO I RIBA 

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza obogaćena vinom i ribom. Danas se na kraju svete liturgije osvećuje grožđe. Takođe se ono deli na groblju za pokoj duša mrtvih.  

U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju. Ikona Preobraženja nalazi se često na ikonostasima. Na njoj je predstavljen Hristos na gori, okružen svetlošću, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola, Petar, Jakov i Jovan, uplašeni leže na zemlji. 

Narodna verovanja

U narodu postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava, da od sutra noći postaju hladne kao i da današnji dan najavljuje skori dolazak jeseni. Kako se veruje, od danas se nikako ne treba više kupati u otvorenim vodama, rekama i moru. 

Na Preobraženje nikako ne valja ni preko dana spavati, jer ko tog dana odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv i krmeljiv. Nije dobro ni da neko tog dana plače, niti valja da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i ne postanu zgubidani i raspikuće.

Ali ono što obavezno treba učiniti jeste da prvi put probate grožđe. Pojedini vernici ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.  

default

Kada se vratio sa odmora, ovog mladića dočekalo je iznenađenje na podu kuhinje

Marka P. iz Krnjače zasigurno je šokirao prizor koji je zatekao nakon što se vratio sa odmora. U stanu ga nije bilo deset dana, a na podu kuhinje dočekali su ga staklići.

Naime, njegov šporet je eksplodirao, odnosno eksplodiralo je staklo od rerne.

- Otišao sam na odmor. Kompletan stan mi je bio zatvoren, to je dupleks na četvrtom i petom spratu. Stan je bio zatvoren više od 10 dana, a kada sam ušao, zatekao sam što sam zatekao. Staklići su bili svuda po podu - priča Marko.

On dalje objašnjava da je odmah iščupao šporet iz struje, plašeći se da nije struja kriva za ovaj nemili incident.

Majstori su mu objasnili i kako je došlo do ovoga s obzirom na to da je ceo stan bio skroz zatvoren.

- Rekli su mi da je to moguće od hermetičke zatvorenosti - ispričao je on za Telegraf.rs.

Nešto što je hermetički zatvoreno znači da je potpuno nepropusno, potpuno zatvoreno.

Hermetička zatvorenost je svaka vrsta zatvorenosti koja čini određeni predmet nepropusnim za vazduh, isključuje prolaz vazduha, kiseonika ili drugih gasova. Termin se prvobitno odnosio na nepropusne staklene posude, ali kako je tehnologija napredovala primenjivao se na veću kategoriju materijala, uključujući gumu i plastiku.

Hermetčke plombe su ključne za ispravnu i sigurnu funkcionalnost mnogih elektronskih i zdravstvenih proizvoda.

default

Tokom protekle tri decenije, stopa dijabetesa porasla je na globalnom nivou. Zabeležena stopa raste paralelno s rastućim stopama gojaznosti i sedelačkim načinom života. Više od 50% osoba s dijabetesom umire od kardiovaskularnih bolesti. Borba protiv dijabetesa najefikasnija je - pre nego što nastane. Pravilnom ishranom i umerenom fizičkom aktivnošću možete da sprečite nastanak bolesti, a pomoću sledećih namirnica da snizite nivo glukoze!

Crveni luk

Luk je svestrana namirnica koja ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Preporučuje se se svim obolelima od dijabetesa, jer su naučnici potvrdili da luk sadrži mangan i hrom, elemente koje održavaju pravilno lučenje i funkciju insulina. Crveni luk pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi jer sadrži veliku količinu sumpora i flavonoida. Pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 preporučuje se 100 g crvenog luka dnevno.   

Kelj

Kelj je moćna namirnica koja pomaže u kontroli glukoze u krvi dijabetičara. Sadrži dijetetska vlakna koja smanjuju nivo holesterola i održava nivo šećera u krvi, što je značajno za osobe obolele od dijabetesa. Ovo zeleno, lisnato povrće prepuno je proteina, vlakana i ima nisku kalorijsku vrednost. Izbegavajte prženje kelja na maslacu ili ulju, na taj način umanjujete njegova delotvorna svojstva.

Beli luk

Ovaj moćni borac protiv mnogih bolesti ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Pitate se koliko je belog luka dovoljno pojesti, kako bi se sve dobrobiti ove čudesne biljke pravilno odrazile na zdravlje? Redovnim uzimanjem tri do četiri čena dnevno možete da poboljšate svoje zdravlje, a usput i snizite šećer u krvi. Kuvani beli luk lakše se vari, pa ga mogu konzumirati i osobe koje imaju problema sa želucem kada konzumiraju sirovi beli luk.

On je stalno vara, ali nikad se ne odlučuje da je ostavi. Žena takvog muškarca oseća ogromnu bol i ozlojađenost. Ne može da se bori, jer nema snage. Međutim u njoj postoji jedan osećaj koji taj prevarant nije uništio, a taj osećaj se zove - nada.

Ta ista nada joj kaže: Verotavtno te mnogo voli i  zato ne odlazi zauvek. Ti si važnija od nje  i one pre nje...

Muž vas vara, ali vi ostajete zajedno

 

Žena takvog  muškarca ili se potpuno preda ponoru i muževljevoj izdaji, ili se trudi da bude bolja od te druge žene... Ona ide protiv svojih vrednosti, verovanja, prirode i osećanja, a sve u nadi da će ga ponovo "vratiti" sebi i porodici....

Kad se vaš muž zaljubi u drugu ženu: Psiholozi kažu da imate samo jedan izbor!

 

Postoje tri razloga zašto supruga trpi muža prevaranta:

 

1. Kad je bila mala, neko joj je rekao da je ljubav patnja. Da se za ljubav večno moraš boriti. Ona je odrasla, ali ta priča je ostala urezana u njenoj memoriji. Zato ona svaki dan pati, jer smatra da  tako mora da bude... Ali ne mora.

 

2. Nisko samopoštovanje i sopstveno nerazumevanje svojih vrednosti. Nesposobnost da odlučite šta je za vas dobro i kako da se ponašate. Očekujete od partnera da vas učini srećnom.

 

3. Nikad sebi nije priznala da je muž vara. Stalno živi u iluzijama, oseća bol ali ne dozvoljava da ta bol ispliva  na površinu.

Psiholog Mihail Labkovski: Jedino ako imaš zdravu psihu možeš da živiš sa samo jednim partnerom!

 

 

A zašto muškarac ne napušta ženu iako je godinama vara, ili čak ako ima stalnu ljubavnicu?

 

1. Njemu je to zgodna situacija: sa suprugom ima uredan život, harmoniju, dok sa ljubavnicom ima osećaj avanture i poleta. On dobija sve što želi. 

 

2. Njegov bolesni ponos: laska mu da ga želi nekoliko žena istovremeno. To za njega znači da je on vredan te ljubavi i da je itekako zaslužuje.

 

3. Nije mu finansijski isplativo da se razvede: to bi značilo da mora da podeli imovinu. A onda bi morao opet da se ženi tom ljubavnicom, pa opet da bude na istom...

 

4. Problem do malih nogu: ne može da izgradi zdrav odnos. Bori se sa jakim osećanjima prema supruzi, ali i prema ljubavnici. Ne može da se odluči za samo jednu ženu.

 

Kao što vidite nije problem u ženi, već u muškarcu: on je taj koji se bori sam sa sobom, pokušava da nađe svoje mesto pod suncem. 

 

Žene koje imaju ovakvog muža treba sebi da postave samo jedno pitanje:

 

"Da li zaista želiš da živiš u jednom takvom braku?"

Vi ste već prošli kroz sve ovo. Lakše vam je nego drugima da se nosite sa životnim neprilikama. Niste opterećeni pitanjima slave, društvenog statusa, gradnjom kuće

Stefan Bankars, autor knjiga o metafizici duha, ne samo da veruje  da je reinkarnacija moguća sa naučne tačke gledišta, već takođe imenuje četiri znaka da ne živite  svoj prvi život kao osoba na Zemlji.

Reinkarnacija je i dalje duhovni koncept. To je verovanje da su nakon smrti naših tela naše duše sposobne da se prebace u druga tela. Neki se navodno vraćaju u zemaljski svet da bi im olakšali karmu, neki da bi pomogli drugima da se razviju.

Evo znakova da je vaša duša mnogo starija od vašeg tela:

1. Vrlo dobro čitate ljude

Već od malih nogu ste primetili da je jedan pogled na osobu dovoljan da shvatite nešto o njegovom životu. Čim razgovarate sa nekom osobom nekoliko minuta, shvatate da li je srećan ili koje ga brige more. 

Evo kako duša bira roditelje pre rođenja: Vaše dete nije slučajno izabralo baš vas!

2. Uživate u samoći

Znate kako uživati u usamljenosti i vremenu koje možete posvetiti samo sebi. To nije zatošto ste sociopata i volite biti sami. To je zato što iz nekog razloga već bolje od drugih znate da je vreme provedeno u posmatranju zvezda mnogo zanimljivije od vremena provedenog u tržnom centru. 

Pošto niste prvi put na ovom svetu, sada sasvim dobro znate šta vam odgovra i ne pravdate se ljudima oko sebe.

3. Ne dopadaju vam se dodeljene životne uloge

Škola, posao, porodični praznici... Držite se vi svig ovih događaja, učestvujete u stvarima, ali razumete da to nije sve uređeno na najbolji način. Čini vam se da ljudi deluju nerazumno. Ponekad imate osećaj da ste lav koji je primoran da se ponaša kao ovca. Često sve izgleda kao da ne živite svoj život nego samo ispunjavate dodeljenu ulogu.

Život, smrt i ponovno rađanje: Evo kako mesečeve mene utiču na nas!

4. Imate neobičan efekat na ljude

Ljudi vam često traže savet, čak i ako ste 10 ili 20 godina mlađi od njih. Oni znaju da ste mudri i pronicljivi, uprkos godinama. Vi ste strpljivi, samopouzdani, iskreni i introspektivni. Ono što vi razumete i shvatite za godinu dana, nekome za to treba 10 godina.

Vi ste već prošli kroz sve ovo. Lakše  vam je nego drugima da se nosite sa životnim neprilikama. Niste opterećeni pitanjima slave, društvenog statusa, gradnjom kuće...

Glavna briga vam je duhovni razvoj i napredak.

Strana 1 od 61

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top