Majka rečima izlečila autizam kod sina: Evo što mu je svako veče govorila

Suočena s ovom teškom bolešću i rešena da se izbori po svaku cenu, Olga je vodila dete kod više lekara. Jedan od njih, psihijatar, dao joj je neprocjenjivi dar. Ispričao joj je o praksi terapije autizma u jednoj klinici u Engleskoj

Vrlo je bitno da svom detetu, bilo da boluje od autizma ili ne svaki dan kažete ove reči.

Psiholog Olga Valjajeva objavila je jednostavan recept koji joj je pomogao da pobedi u borbi s autizmom kod njenog starijeg sina.

Suočena s ovom teškom bolešću i rešena da se izbori po svaku cenu, Olga je vodila dete kod više lekara. Jedan od njih, psihijatar, dao joj je neprocjenjivi dar. Ispričao joj je o praksi terapije autizma u jednoj klinici u Engleskoj.

Majke obolele dece su svaku veče, tookom dužeg vremena, provodile jednostavnu terapiju. Čekale su da im dete zaspi, a onda su, posle 15 munuta, kad je dete ušlo u aktivnu fazu sna, govorile:

“Volim te! Ponosna sam na tebe! Presrećna sam što si ti moj sin! Ti si za mene najbolji sin na svetu! ”

Lekari s te klinike su uporedili decu, kojoj su majke tokom spavanja govorile ove reči pune ljubavi, s mališanima, kojima niko ništa nije noću govorio. Rezultati su bili zapanjujući: deca koja su dobivala reči ljubavi mnogo brže su su se oporavljala.

Olga Valjajeva kaže: “Najpre sam govorila sinu isključivo te reči. Kasnije sam počela improvizirati i dodavati druge reči pune ljubavi. Od tada je prošlo pet godina, a ja ih i danas šapućem noću obojici sinova. Svakome od njih posebno, svake noći. Moj stariji sin više ne boluje od autizma. Sigurna sam da je moja noćna terapija odigrala svoju ulogu!

Postoji još nešto, vrlo važno i za moju decu i za mene: čarolija majčinske ljubavi radi na obe strane! Stvorio se divan osećaj bliskosti s oba sina. Noću, dok ih grlim i govorim im nežne rječi osećam kako raste i jača naša uzajamna bliskost. Ostalo je u prošlosti sve što nas je povređivao – svađe i uzajamno nerazumevanje.

Kasnije sam pročitala da detetu treba često govoriti:

– Kada bismo mogli birati, od sve dece na svetu odabrali bismo samo tebe!

i: – Jesam li ti već rekla danas da te jako volim?

Shvatila sam kako je detetu vrlo važno da oseti kako je posebno važno i potrebno roditeljima, upravo takvo, kakvo jeste.

Evo što još govorim: Presrećna sam što ti postojiš!

Ova izjava posebno pomaže deci koja su bila neželjena.

Ako ste, na primer, želeli ćer i dugo niste mogli pomiriti s činjenicom da vam se rodio sin, vrlo je važno da govorite detetu: Srećna sam što si dečak!

Što još treba govoriti detetu: Tata i ja te puno volimo, ti si naš dragi sin!

Ovde je ključna reč “naš”. Pomaže da dete podjednako prihvati oba roditelja.

Ako ste se tokom dana posvađali s detom, kažite mu: Vrlo mi je žao što smo došli u situaciju da te izgrdim!

Nikako ne izgovarajte sve ove reči mahinalno, i “radi terapije”: Volim te! Ponosna sam na tebe!

Reči pomažu kada su u njih utkani osećaji. Zato ih izgovarajte s puno iskrenih emocija. Kod svog deteta sam primetila da su reči odigrale svoju lekovitu ulogu, ako on nakon njih duboko uzdahne. To znači da u njemu dolazi do opuštanja, da mu nestaje unutarnji grč.

Terapija lečenja rečima ljubavi ne treba dugo trajati. Svega 3-5 minuta ispunjenih snažnim emocijama. Važno je da to radite svakodnevno.

Ne propustite govorite detetu ove reči i danju, po nekoliko puta svakog dana. Bez ikakvog povoda, kad prolazite pored njega, nježno ga zagrlite, poljubite u potiljak. Zapamtiće vam to za celi život.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top