ZABORAVLJENI ZAMAK KRIJE TRAGIČNU TAJNU: Velika je žalost šta se sve ovde dogodilo!

Šato de la Mote-Šandeniersi apsolutno oduzima dah, a nalazi se usred šume u Poizu-Šarente regiji Francuske. Nažalost, ova imovina pada u zaborav dok ga vreme ali i priroda uzimaju za sebe.

Jedina stvar fascinantnija od slike ovog imanja je priča koja ga prati. Priča datira još iz 13. veka, dvorac je bio neverovatno popularan u Francuskoj, sve dok nije otet i opljačkan za vreme Francuske revolucije. Početkom 19. veka, kupio ga je bogati biznismen, preneo ga je kasnije na barona Napoleona III, i tako je i ostalo sve do požara 1932. godine koji je uništio veći deo dvorca.

Prilično zanimljivo zar ne?

Pa, priča o ovom neverovatnom mestu je daleko od kraja.

Kada se dogodio požar 1932. godine, šteta je bila gotovo nenadoknadiva. Međutim, on zaista deluje skoro savršen na fotografiji.

Zamak još uvek stoji kao relikt stare slave, a sada ima i iznenađujućeg vlasnika.

Profesor matematike Mark Demejer kupio ga je 1981. godine, planirajući da ga restaurira.

Otprilike u isto vreme, francuska banka kupila je okolnu imovinu, što je značilo da dvorac ima više od jednog vlasnika.

To je značilo da profesor matematike ima puno crvenih traka da pređe pre nego što je mogao da ga restaurira.

Danas, zamak je isti onakav kakav je i bio kada ga je kupio Mark.

Prema lokalnim izvorima, Demejer ne živi na imanju i neverovatno j eogorčen činjenicom koliko je teško da dobije sve papire od francuske banke da restaurira dvorac.

Sada, lokalna grupa čuvara okoline pokušava da uradi ono što Mark nije uspeo.

I dok grupa ima najbolje namere, interes za zamak se bukvalno sveo na nulu.

Gledajući ovo divno imanje, prosto je teško poverovati u tako nešto.

Grupa zaštitnika kultire nada se da će da podigne dovoljno prašine u javnosti kako bi se spaslo ovo mesto. Pogledajte u videu zašto ovaj komad istorije jednostavno ne treba zaboraviti.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top