Kako izgleda život u NAJSTROŽEM SRPSKOM INTERNATU

Obavezno učenje za one koji nemaju sve petice i izlasci samo do devet uveče samo je deo života đaka koji pohađaju srpsku gimnaziju u Budimpešti i žive u čuvenom Tekelijanumu.

Samo nekoliko desetina metara od Srpske ulice u centru Budimpšete, u zgradi Tekelijanuma, jednoj od najvećih zadužbina srpskog naroda van Srbije koja se i danas koristi kao učenički dom, živi 60 učenika srpske nacionalnosti koji se školuju u budimpeštanskoj gimnaziji "Nikola Tesla".

U Budimpeštu dolaze đaci iz svih krajeva Srbije, ali i drugih zemalja u kojima žive Srbi. U glavni grad Mađarske dolaze zbog toga što ta gimnazija, koja postoji od 1993. godine, važi za jednu od onih u kojima se dobija vrhunsko obrazovanje.

Aleksa Azop je učenik trećeg razreda gimnazije, došao je iz Vinkovaca u Hrvatskoj i stanar je Tekelijanuma. Kaže da im pohađanje srpske gimnazije u Budimpešti otvara vrata za dalje školovanje, pošto je prohodnost učenika te škole na upisu na fakultete u Srbiji i Evropi velika.

Iako su pravila života u tom internatu, koji je pod upravom Eparhije budimske, stroga, Aleksi i njegovim drugovima Nikoli Đorđeviću i Stefanu Goluboviću život u Budimpešti se dopada.

- Meni je i stariji brat išao u ovu školu. Ovde bolje učimo, a kada se vratimo u Srbiju, imamo povlastice, tako je i ako želimo da nastavimo školovanje u inostranstvu - kaže Stefan koji je u Budimpeštu došao iz Pančeva.

Ovim momcima imponuje to što svakoga dana prolaze kroz ista vrata kroz koja su nekada prolazili mnogi velikani srpske nauke, pošto je u Tekelijanumu izvesno vreme stanovao i Nikola Tesla, ali i pesnik Laza Kostić, dok je upravnik tog zdanja jedno vreme bio jedan od naših najznačajnijih pesnika Jovan Jovanović Zmaj.

Nikola, koji je iz Vrnjačke Banje, kaže da ne putuju često kući, osim za raspuste, koji su duži nego u drugim školama.

Srpska gimnazija ima ukupno 180 učenika, svi su srpske nacionalnosti, a u njoj se radi po mađarskom nastavnom programu.

- Razredi se dele u manje grupe, na one koji znaju samo srpski i na one koji znaju i mađarski, tako se bolje uči. Mada svi znamo pomalo mađarskog, dovoljno da se snađemo u gradu - kaže Nikola.

Ipak, za razliku od drugih škola, učenici koji žive u Tekelijanumu imaju obavezno učenje van nastave.

- Svako ko nema prosek ocena pet nije odličan, a oni koji imaju ispod 4,6 moraju dva sata dnevno da uče pod nadzorom, i to se zove "silencio" - kaže Nikola, koji je inače odličan učenik.

U Tekelijanumu nema učenica, one žive odvojeno od momaka u domu koji se nalazi kod gimnazije, ali posete su dozvoljene. Momci kažu da pravila ponašanja jesu stroga, ali da ipak imaju određene povlastice.

- Inače moramo u dom da se vratimo do devet uveče, ali može da se traži izlazak do 10 ili 11 - kažu učenici.

Boravak u Tekelijanumu ne plaćaju mesečno, za razliku od drugih srednjoškolskih internata, već plaćaju samo hranu koju imaju u menzi.

Đaci kažu da imaju organizovane odlaske na koncerte i u pozorište, imaju različita kampovanja, a pojedini učenici gimnazije nastupaju i u Srbiji na brojnim manifestacijama. Koliko je život učenika organizovan govori i to što je kućni red za boravak u školi i Tekelijanumu ispisan na čak 30 strana.

Prvu zgradu Tekelijanuma podigao je 1838. godine grof Sava Tekelija i namenio je za školovanje siromašnih i najboljih đaka i studenata srpske nacionalnosti. Stara zgrada Tekelijanuma srušena je 1907. godine i izgrađena je nova. Ona je proteklih godina u više navrata renovirana, pa sada ima i novu svečanu salu u kojoj se nekada rodila ideja o osnivanju muzeuma Matice srpske. Đaci će uskoro dobiti i renoviranu biblioteku, u šta će Vlada Vojvodine uložiti 11 miliona dinara.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top