Hvala, Srbijo: Mala Teodora (10) pobedila leukemiju i vratila se kući posle 14 meseci u frankfurtskoj bolnici (FOTO)

"Hvala celoj Srbiji, svima koji su nam pomogli, zahvaljujući tolikim dobrim ljudima ja sam mogao da lečim dete"

Teodora Vranješević (10) iz Kragujevca, kojoj su prošle godine građani Srbije za samo nekoliko dana prikupili 350.000 evra za lečenje leukemije, u poslednjem trenutku, jutros se sa roditeljima vratila iz Frankfurta posle 14 meseci u bolnici.

Tea je od roditelja tražila da se kući vrati istim putem kojim je bolesna i otišla, ali ovaj put zdrava, kao pobednik.

- Ona svoj stan nije videla dve godine. Lečila se prvo u Beogradu, pa u Nemačkoj. Posle te dve godine prvi put je među ljudima bez maske na licu. Porasla je desetak centimetara, sazrela kao da joj je 20, a ne 10 godina. Presrećna je! Željna je normalnog života. I ona i nas troje zaboravili smo šta je to- kaže Tein otac Bogdan Vranješević.

Ono što je rekao nakon “Tea je sada dobro” jeste- hvala celoj Srbiji, svima koji su nam pomogli, zahvaljujući tolikim dobrim ljudima ja sam mogao da lečim dete.

- Bio sam blago rečeno u stanju agonije u trenutku kada sam zatražio pomoć prošle godine. Rečeno mi je da će lečenje mog deteta koštati 350.000 evra i ja u tom trenutku nisam imao nimalo nade da ću uspeti taj novac da prikupim u trenutku kada toliko roditelja moli za pomoć. Mojoj porodici se desilo čudo. Hvala vam - ponavlja Vranješević.

Teodorina prva transplantacija u Frankfurtu obavljena je 13. jula prošle godine. Zatim su usledile komplikacije koje su dete pratile mesecima- povratak bolesti, neočekivan autoimuni poremećaj, grip, otkazivanje bubrega i jetre. Teodora Vranješević je zbog svih tih komplikacija “ušla” u knjige iz oblasti medicine, a lekari u Frankfurtu rekli su porodici da se sa nekim stvarima koje se tiču leukemije prvi put sreću u njenom slučaju. Teina bolest doprinela je napredku medicine o ovoj oblasti.

- Teodora je sada dobro. Poslednji rezultati su odlični. Transplantacija kostne srži je nasloženija transplantacija i niko ne može reći- to je to, gotovo je lečenje.

Najbitnijih su prvih pet godina. Tea će na par nedelja imati kontrole i terapije u Beogradu, a velika kontrola u Frankfurtu zakazana nam je za 27. novembar. Nadamo se da ćemo je ubuduće voditi samo na te kontrole- kaže Vranješević.

Lečenje male Teodore koštalo je, zbog komplikacija koje je imala, ne 350.000 nego čak 460.000 evra. Vranješevići su imali sreće što su i nakon prikupljene sume za lečenje građani Srbije nastavili da uplaćuju novac preko fondacije “Budi human”. Tim novcem sve vreme je upravljala fondacija i uplaćivala klinici u Frankfurtu.

Teodora sutra, 13.jula, slavi prvi rođendan, dan kada je imala transplantaciju kostne srži. A onda će prvog septembra slaviti 11, dan kada je rođena.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji

Go to top