Novi skandal u srpskom zdravstvu: Ilinu (31) pogrešno lečili od astme, 6 dana kasnije preminula?! (FOTO)

Prašina koja je podignuta nakon smrti osmogodišnjeg dečaka iz Loznice još se nije slegla, a već se sumnja da je nova smrtna greška odnela još jedan život

Ilina Tomić (31) iz Beograda preminula je 27. marta ove godine. Bila je supruga, majka, mlada devojka čiji je jedini zdravstveni problem bio astma, s kojom je godinama živela.

Radila je normalno, šetala sa detetom, živela normalnim životom, sve do 21. marta kad je usledio jedan napad, koji je njen život ugasio.

Nakon celog dana na poslu, dobila je napad. Kako joj to nije bio prvi put da joj je pozlilo, suprug je odveo u Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć u ulici Franšea d'eperea. U Hitnu službu ušla je samostalno hodajući, da bi se potom onesvestila. Njenog supruga su, kako on kaže za Espreso, izbacili i ostavili da čeka. Ilinu su intubirali, a njeno stanje se iz minuta u minut pogoršavalo. Kasnije mu je saopšteno da je ona u izuzetno lošem stanju i da moraju da je prebace u Urgentni centar.

Ilina je u Urgentnom centru, nekoliko dana nakon tog napada, tačnije 27. marta preminula. Tek nakon što je porodica Tomić počela da kuca na vrata lekara i traži objašnjenje za njenu smrt, posumnjali su da je posredi lekarska greška!

- Moja Ilina je u teškom stanju prebačena u Urgentni centar. Prema njihovoj otpusnoj listi koju smo dobili kad je preminula, ona je u Urgentni centar iz Hitne službe prebačena bez pulsa, a pozicija tubusa "bila je nekorektna". Kad sam kasnije pričao sa lekarima rekli su da su joj tubus umesto u dušnik stavili u ždrelo! - priča za Espreso Vladimir Tomić, suprug preminule Iline.

- Kad je prebačena u Urgentni centar tamo mi je saopšteno da je njeno srce stalo, a da je njen mozak dugo bio bez kiseonika. Tako je upala u komu, u kojoj je bila narednih dana, sve do 27. avgusta kad je preminula usled moždane smrti.

Porodica Tomić u tom trenutku, kako kažu, nije bila svesna šta se dešava. Mlad život majke, žene, ćerke i snaje naprasno je ugašen. Tada su počeli da kucaju na jedna, druga, treća vrata.

Samo da - saznaju istinu.

Kad su zakucali na vrata načelnika Urgentnog centra, prema rečima našeg sagovornika, shvatili su šta je posredi.

- Rekao mi je da bi pravdu trebalo da tražimo na sudu, jer je Ilina po svemu sudeći umrla zbog lekarske greške i toga što je pogrešno intubirana. Tad sam otišao u Hitnu službu gde sam tražio objašnjenje.

Tamo je, kako Vladimir kaže, dobio izveštaj doktora specijaliste koji je u potpunosti bio netačan!

- Napisali su da je Ilina došla u pratnji supruga koji je rekao da joj je ceo dan bilo loše. Takođe su napisali da nije mogla ranije da dođe kod lekara iako joj je bilo loše jer je morala da čeka mene da dođem sa posla, i zato što nema ko da čuva dete.

Ništa od toga nije tačno! Dete ni u jednom trenutku nismo pomenuli, a ja tog dana nisam bio na poslu jer sam bio na godišnjem odmoru. Takođe, dete je imao ko da čuva, a Ilina tog celog dana nije bila kod kuće, već na poslu, za šta imamo dokaz! - tvrdi Tomić.

Ova porodica za Ilininu smrt krivi lekare.

- Da su je dobro intubirali, ona bi sada bila živa! - kaže Vladimir drhtavim glasom.

Od dana kad je kročila u Hitnu službu njihov život se promenio. Irina je umrla. Jedno dete ostalo je bez majke. Razgovor sa načelnikom Urgentnog otvorio im je oči, pa su nastavili dalje...

- S još nekoliko prijatelja koji su lekari sam razgovarao. Jedini uzrok smrti u njenom slučaju može biti pogrešno postavljen tubus. Onda je usledio taj izveštaj pun neistina... zato smo zatražili obdukciju, čije rezultate čekamo. O svemu se konsultujemo sa advokatom, i nećemo se smiriti dok neko za ovo ne odgovara! - kaže sagovornik Espresa.

Dok smo razgovarali sa Vladimirom, drhtavim glasom je, nakon što je prepričao dane koji su mu život promenili iz korena, rekao: Znate li zašto tek sad želim da se sazna za ovo?

- Zato što je jedno dete u Loznici umrlo zbog lekarske greške. Zbog greške je verovatno umrla i moja Ilina. Dokle više? Vreme je da se tome stane na put - zaključio je suprug preminule.

Ovim povodom kontaktirali smo i Hitnu službu koja je primila Ilinu kobne noći 21. avgusta. Ipak, do objavljivanja ovog teksta od ove zdravstvene ustanove nismo dobili odgovor. Obavešteni su o svim detaljima ovog slučaja, i njihov odgovor objavićemo čim ga i dobijemo.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Preporuka za čitanje

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji