Automoto

Automoto (271)

Aleksandar Stojković (33) stradao je u saobraćajnoj nesreći kod Vranja nakon što je u njegovom automobilu eksplodirala plinska boca. 

Njegov brat Marjan Stojković kaže da je u pitanju plinska boca za grejanje koju je Aleksandar vozio na gradilište u Niš.

- Ono što mi znamo je da je ta boca eksplodirala, možda se on ugušio i pre paljenja automobila - rekao je Aleksandarov brat Marjan Stojković. 

  

I zvanična istraga je pokazala da je on upravljao pik-ap vozilom, koje se zapalilo tokom vožnje. Zaustavilo se kada je udarilo u bankinu, gde je u potpunosti izgorelo. Sve ukazuje da je uzrok ove stravične nesreće neispravna plinska boca koja se zapalila i eksplodirala.

Zbog ove i sličnih situacija u kojima je uzrok nesreće neispravna boca za plin od najveće je važnosti znati kako se njima pravilno rukuje, koje sve provere je potrebno uraditi pre nego što se završi rukovanje i kako saznati koja boca je testirana, a koja nije.

Tehnička ispravnost boce

- Na svakih pet godina treba ispitati ispravnost boce. To se radi pomoću hladnog vodenog pritiska, pomoću koga se lako utvrdi da li je na boci došlo do popuštanja šavova ili do korodiranja same boce. Prilikom ove provere na bocu se utisne žig, koji označava kada je bila poslednja kontrola - savet je stručnjaka.

Creva, ventili, zaptivak

Kod svake promene gasne boce, treba promeniti i zaptivak između boce i redukcijskog ventila. Gas ima sposobnost razlaganja nekih gumenih materije i zato može doći do njegovog oštećenja. Posle svake upotrebe treba dobro proveriti da li je ventil od boce zatvoren, jer ukoliko nije, polako se pravi eksplozivna smesa.

  

- Treba kontrolisati ispravnost creva, jer ako je krto i dugo se koristi, može doći do sitnih pukotina koje se ne mogu odmah opaziti. Ispravnost creva možemo ispitati običnom sapunicom od deterdženta. Crevo treba premazati, pustiti gas i ukoliko se prave mehurići, znak je da crevo nije dobro i da ga treba zameniti - kažu stručnjaci.

Kada plinska boca gori

Ne treba paničiti, jer tada ne može doći do eksplozije. Treba uzeti debelo ćebe, prekriti bocu i tako ugasiti vatru. Zatim je potrebno dobro zatvoriti ventil.

Evo još nekih saveta:

- Boce kupovati isključivo kod ovlašćenih distributera koji poseduju maloprodajna mesta TNG-a (zamena prazne za punu bocu)

- Boce ne držati u prostorijama koje se nalaze ispod nivo zemlje

- Prilikom korišćenja bocu treba postaviti na propisana rastojanja od izvora toplote i izvora paljenja (na primer dva metra od peći, jedan metar od šporeta koji koristi TNG )

- Bocu uvek držati u vertikalnom položaju

- Oko boce se ne sme držati zapaljivi material (novine, krpe…)

Nikola Mihailović (27), koji je vozeći sa 1,18 promila alkohola i 170 na sat ubio četvoro ljudi, posle udesa je izašao iz kola i rekao "da ne zna šta se desilo"

Nikola Mihailović (27) iz Velikih Crljena, koji je u noći između četvrtka i petka na Ibarskoj magistrali izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginulo četvoro mladih, posle udesa je izašao iz kola i rekao "da je pio pivo i da ne zna šta se dogodilo".

Mihailović je nakon tragedije bio potpuno hladan i smiren, a očevici su ispričali da se osećao na alkohol i da ih je zaprepastio onim što je rekao.

- Bio je ugruvan, ali je bio na nogama. Uspeli smo da mu pomognemo da izađe iz uništenog BMW. Pitali smo ga šta se desilo, a on je rekao: "Ne znam, možda sam zaspao. Ne znam ni koliko sam brzo išao. Jebiga, dešava se" - kaže za Kurir očevidac jezive nesreće.

Šokirao izjavom

Kako dodaje, Mihailović im je rekao da je u četvrtak čitavog dana pio alkohol, a da je potom sa svojom devojkom, njenom sestrom i drugom izašao u grad, gde je nastavio da pije.

- Bio sam kući, pio sam pivo. Ništa nisam jeo i izašao sam s društvom. U kafani sam nastavio da pijem. Popio sam možda 12 piva, moguće je da me je to stiglo - rekao je navodno Mihailović. Očevici kažu da je bilo očigledno da je mortus i da je delovalo kao da priča o nekome drugom, potpuno nesvestan tragedije koju je izazvao.

Očevici pričaju i da su se začudili kada je Nikola rekao da se pre nekoliko dana ranije vratio s mora, pošto je i tamo imao saobraćajnu nesreću.

- Rekao je da je na moru bio sa drugom Stefanom, koji je i kobne noći bio s njim u kolima i koji je povređen u nesreći. Rekao je da su se ranije vratili, jer je imao udes, ali znatno lakši od ovog. Ispada da se to nije desilo na letovanju, oni u četvrtak ne bi ni bili u Srbiji - kaže sagovornik.

Podsetimo, policija je posle nesreće uhapsila Nikolu Mihailovića i odredila mu zadržavanje. Alko-test je pokazao da je u krvi imao 1,18 promila, a brzina auta bila je oko 170.

Podsetimo, sudar se desio kada je BMW otpozadi udario "dačiju", koja se sa sporednog puta uključila na Ibarsku. Gurao ju je 70 metara, posle čega je "dačija" odletela u livadu. Od siline udarca oba automobila ostala su potpuno smrskana.

Poginula su trojica mladića iz "dačije" - Aleksandar Savatić (22), Đorđe Belušević (22) i Đorđe Subotić (19), svi iz Valjeva, dok je Stefan Stevanović (17) teško povređen. U BMW je poginula Katarina Ivanković (20) iz Lazarevca, inače sestra devojke Nikole Mihailovića.

- U BMW su bili Mihailović, koji je vozio, njegova trudna devojka Kristina V. (23), njena sestra Katarina i drug Stefan M. Inače, vlasnik BMW smrti je Stefan M., ali je on kobne večeri prepustio volan pijanom drugu - podseća izvor.

Očevici nesreće na Ibarskoj kažu da je prizor bio kao iz horor filmova.

- Jedan putnik iz "dačije" završio je na krovu. Jaukao je od bolova. Dvojica su bila prikleštena u olupini. Vozač je jedno vreme jaukao, ali je ubrzo utuhnuo. Bili su izlomljeni i krvavi, nije se znalo čija je čija ruka... Nismo smeli da ih diramo dok nisu došli Hitna i vatrogasci da ne bismo napravili još veću štetu. Kada je stigla Hitna, lekari i sestre su nam davali instrukcije. Sestra mi je govorila da mladića na krovu održavam budnog.

Pokušavao sam da pričam sa njim. Nije znao da mi kaže ni kako se zove, ali je rekao: "Nađi moje roditelje i reci im da će sve biti dobro. Molim te, nađi moje!" Gledao me je još neko vreme, a potom oborio glavu. Ne znam da li je umro... - kaže očevidac.

Sagovornik Kurira kaže da je prišao da pomogne i povređenima u BMW. Kako kaže, devojka koja je preminula jedno vreme je davala znake života.

- Imala je ogromnu posekotinu na glavi. Nju su morali vatrogasci da vade - priča meštanin. Preminula Katarina bila je studentkinja Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Njeni roditelji i brat skrhani su od bola.

- Izgubio sam dete na pravdi boga - kratko je novinarima rekao Katarinin otac.

Poginuli Aleksandar Savatić, vozač taksija iz Valjeva, kobne noći je radio. On je na poziv pokupio trojicu mladića - Đorđa Subotića, Đorđa Beluševića i njegovog brata od tetke Stefana Stevanovića. Nažalost, nije uspeo da ih doveze do željene destinacije, jer ih je BMW pokosio.

- Savatić je skoro počeo da se bavi taksiranjem. Završio je Poljoprivrednu školu i imao je devojku. Planirali su zajednički život. Njemu je tata radio u Italiji u špediciji, a u Valjevu je živeo s majkom. Ona je jedva identifikovala sina, jer je bio unakažen - kaže komšinica.

Kako saznajemo, poginuli Subotić i Belušević, kao i povređeni Stevanović, bili su komšije i prijatelji.

- Ne zna se gde su kobne noći krenuli. Ujutru ih nije bilo kod kuće, a jedan od roditelja je prijavio policiji nestanak, ne sluteći šta se desilo - kaže komšinica. 

Uroš A. (66) iz Srbije mogao bi da bude osuđen na osam godina zatvora u Češkoj nakon što je skrivio tešku saobraćajnu nesreću kod Praga u kojoj je teško povređeno šest osoba.

Državljanin Srbije se tereti da je septembra prošle godine kamionom stao na šine u trenutku dok je nailazio voz u kom je bilo 220 putnika, svesno zanemarujući spuštene branike i saobraćajnu signalizaciju. Kako tamošnji mediji pišu, on je kamionom stajao na šinama punih dva minuta pre nego što je na njega naleteo voz.

Od siline udara voz je izleteo iz šina, a povređeno je šest osoba. Uroš A., koji je profesionalni vozač u penziji, priveden je nekoliko dana nakon nesreće.

 

Na početku suđenja Uroš A. je tvrdio da je do nesreće došlo jer je izgubio svest za volanom. Kako je rekao, on je prošao kroz rampu jer je mislio da se branici podižu, a ne da se spuštaju i dodao da nije video svetlosnu signalizaciju, tačnije da iste nije ni bilo.

"U SRBIJI SE ZA TO ROBIJA DVE GODINE"

- Tada sam razmišljao da li da probijem branike, ali nisam smeo, jer nisam želeo da sebi napravim problem - rekao je Uroš A. i dodao da ne bi ni mogao da odreaguje jer mu je od panike krenula nesvestica. Sledeće čega se seća jeste kako se budi u bolnici. On kaže da se kroz maglu seća kako ga neko izvlači iz vozila.

Tužilac je rekao da odbranu Uroša A. demantuje raniji iskaz koji je dao, kao i podaci sa tahografa. Naime, on je rekao da Uroš "nikad nije dao takav iskaz tokom ranijeg saslušanja". Isto je navela i sudija Ivana Hinkova, koja je pročitala policijski izveštaj u kom je Uroš rekao da je svest izgubio tek nakon što je voz udario u kamion kojim je upravljao, te da, kada se našao između branika nije ni pokušao nešto da uradi kako bi sprečio da dođe do sudara.

- Nisam smeo da probijem branike, u Srbiji se za to robija i do dve godine - rekao je Uroš A. policiji, navodi se u izveštaju.

UMOR KUMOVAO NESREĆI

Veruje se da je uzrok teške saobraćajne nesreće zapravo umor vozača kamiona, koji je u dvodnevnoj vožnji od Srbije do Češke počinio čak 23 prekršaja. Kako pišu češki mediji, Uroš A. je imao nekoliko prekoračenja brzine, vozio je putevima na kojima je zabranjeno saobraćanje teretnih vozila, a nije ispoštovao ni zakonom propisane pauze. Tahograf je navodno zabeležio kako je vozio skoro 20 sati bez prestanka.

- Deluje kao da je žurio da što pre završi vožnju - naveo je tužilac.

BRANICI IPAK BILI PODIGNUTI?

Takođe, jedan od očevidaća nesreće je rekao da je Uroš A. bio vidno umoran pre nego što je došlo do sudara. Navodno je prvo zalutao u slepu ulicu u naseljenom delu Uhrinevea. Drugi svedok je naveo da je video kamion kraj rampi, kao i vozača koji je izašao nakon nesreće. Ipak, u prvom svedočenju je naveo da su se branici podizali kada je kamion stao na šine te da su se ponovo spustile kada je Uroš A. već stigao do šina.

Još nekoliko svedoka je potvrdilo da je pružni prelaz u Uhrinevei "problematičan". Istakli su da se neretko događa da rampa počne da se podiže nakon što voz prođe, a da potom odmah potom krene da se spušta i da svetlo signalizira dolazak novog voza.

Uroš A. je na suđenju istakao da kamion vozi već 45 godina, te da je sada u penziji i da ne može da plati kaznu od svojih primanja.

  

VOZIO ALAT ZA NEMAČKU

Uroš A. je iz Srbije krenuo kamionom punim alata i motora, koje je trebalo da preveze do Berlina. Prema policijskim izveštajima, sa vozila je uklonjen uređaj koji je ograničavao brzinu kretanja. Da bi stigao do odredište putovao je kroz Mađarsku, Slovačku i Češku, a navigacija ga je navela do Uhrinevesa, predgrađe Praga. Tamo je nešto pre 9.30 stao na šine, a samo minut kasnije udario ga je putnički voz koji je pri velikoj brzini izašao iz krivine.

MAŠINOVOĐA SREĆOM GLEDAO PRUGU

Tomaš Kadlec, mašinovođa, kaže da je imao sreću što je kobnog dana više gledao prugu nego komandne table.

- Video sam kamion na nekih 80 metara od nas. Da sam kojim slučajem uzimao gutljaj kafe ili gledao u komandnu tablu, danas me ne bi bilo. Iako je bila ta razdaljina znao sam da ćemo ga za dve sekunde udariti - ispričao je Kadlec nakon tragedije.

On je rekao da nije ni imao vremena da razmišlja.

- Da sam razmiišljao, bili bismo svi mrtvi. Odmah sam pritisnuo naglo kočenje i pobegao sam iz kabine i čekao udar - rekao je Kadlec.

Kako je istakao, voz je u pun kamion udario pri brzini od 90 kilometara na čas.

- Oko mene se lomilo staklo, pucalo je drvo, sve je letelo po kabini. Nije bilo ništa drugo što sam mogao da uradim. Samo da stisnem kočnicu i pobegnem kako bih se spasao. Kamion je uleteo u kabinu, da sam ostao da sedim unutra smrskao bi me - prisetio se mašinovođa.

  

PUTNICI LETELI

U trenutku udara vrata koja dele lokomotivu od putničkog dela su se otvorila i mašinovođa je video kako putnici lete po vozu. Među njima je bila i beba koja je sa sve kolicima odletela na drugi kraj vagona. Voz je klizao još 180 metara nakon što je izleteo iz šina.

- Sistem za naglo kočenje nas je usporio sa nekoliko stotina na 90 kilometara na čas. Ono što je bitno jeste da su putnici osetili taj prvi snažan trzaj naglog kočenja, pa su neki uspeli da se uhvate negde, a onda je tek usledio udarac. Da nije bilo naglog kočenja, ko zna, verovatno bi bilo i mrtvih - rekao je Kudlec.

ŠTETA MILIONSKA

Pričinjena šteta na vozu i pružnom prelazu premašuje 63 miliona čeških kruna (oko 2,5 miliona evra). Uroš A. je u jednom od iskaza koje je dao pre početka suđenja rekao i da osim što nije probio branik iz straha od kazne, da se nadao da na prelazu postoje sigurnosne kamere, te da će nadleženi videti da stoji i podići rampu da prođe.

Olivera Ristanović, nalazi se na čelu Prekršajnog suda u Beogradu pune tri godine, gde se pored velikog broja propisa koji se primenjuju od strane sudija prekršajnih sudova, najviše i dalje procesuira iz oblasti bezbednosti u saobraćaja.

Statistika kaže da na teritoriji Beograd svakog dana bar pet vozača, bude kažnjeno samo za vožnju u stanju teške ili veoma teške alkoholisanosti, odnosno nasilničke vožnje.

Prema kategoriji učinilaca prekršaja, na teritoriji Beograda najviše prekršaja prave muškarci od 35 do 50 godina. Prate ih I žene, najviše devojke koje su zatečene da upravljajuvozilom pod dejstvom alkohola.

Samo u 2022. godini od strane Prekršajnog suda u Beogradu kažnjeno je 556 vozača koji su u organizmu imali do 1,20 promila alkohola, 815 vozača koji su u organizmu imali više od 1,2o do 2 promila alkohola i 175 vozača za prekršaj nasilničke vožnje.

– Od početka godine Prekršajni sud u Beogradu doneo je 40.006 osuđujućih presuda. Za najteže prekršaje u koje spada vožnja u stanju veoma teške ili potpune alkoholisanosti, vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ili naslinička voznja, prekoračenje brzine Prekršajni sud u Beogradu ima organizovan rad dežurne službe, koja radi 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, gde se učinioci prekršaja odmah procesuiraju.

Anegdota sa suđenja je mnogo, priča Olivera, a jedino zajedničko je pokušaj pravdanja, koji je po običaju potpuno nespretan. Ali i bezuspešan, jer su policajci neumoljivi.

– Jedan vozač koji je bio u teško alkoholisanom stanju svojim automobilom „zakucao“ se u autobus u kom su bili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Na svu sreću niko od 50 policajaca nije bio teže povređen, pa su svi izašli da vide kako je došlo do nezgode. Tada se jednom od njih obratio vozač sa rečima: „Molim te brate, samo nemoj muriju da zovete“.

Koliko je bio pijan nije video da su svi uniformisani.

– Svi pijani tvrde da se ničega ne sećaju. Oni koji se privedu zbog nasilničke vožnje u većini slučajeva jurili su u Hitnu pomoć – priča ona.

Kada je reč o navijačima i prekršajima tokom sportskih dešavanja kaže da na tom polju danas „nema toliko posla, što je rezultat velikog broja hašenja protekle dve godine“.

– Sećam se jednog derbija kada nam je sud ličio na klanicu. Privedeni su navijači koji su kod sebe imali srpove, noževe, sekire…Mogu vam reći da su oni jaki samo u grupama, a pojedinačno pred sudijom i neku suzu puste iz straha kako će se javiti roditeljima – priča Olivera.

– U postupku koji se vodi za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti javnog saobraćaja kojim se ugrožava život ili zdravlje ljudi ili ako to zahtevaju interesi opšte bezbednosti, a postoji osnovana sumnja da će okrivljeni nastaviti sa vršenjem prekršaja, ponoviti prekršaj ili da će izbeći izvršenje izrečene sankcije, spadaju prekršaji, odnosno postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja.

Odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, a to su situacije kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta, kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja, kretanje vozila na putu u naselju brzinom koja je za više od 90 km/h veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 km/h veća od dozvoljene, upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti (više od 2,00 mg/ml).

To znači da ako je na deonici auto puta gde je ograničenje 130 kilometara na sat, ako je 40 kilometara prekoračena brzina, vozač može da plati mandatnu kaznu. To znači da ukoliko idete do 160 ili 170 kilomera na sat vi platite mandatnu kaznu od 10.000 dinara.

Ukoliko to prekoračite za 100 km/h ili duplo što znači da ste vozili 230 kilometara na sat i više, vi ste već u nasilničkoj vožnji. To znači da možete dobiti kaznu zatvora od 30 do 60 dana i novčanu kaznu u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara.

– Pored toga može se izreći i rad u javnom interesu do 360 sati. Mi smo kao sud smatrali da je bolje koristiti tog čoveka za rad u javnom interesu nego ga poslati u zatvor gde će on svakog dana još da košta državu. Jeste da je taj zatvor nešto što možda najpre dozove nešag prosečnog građanina, ali može da ima i onaj kontra efekat.

Možete od njega napraviti još većeg kriminalca, delikventa od prekršajne odgovornosti možete napravit nekokoga ko će izlaskom iz zatvora biti zapravo potencijalni izvršilac krivičnog dela. Tako da se stalno meri taj balans od ličnosti samog učinioca do svrhe koju želite da postignete kažnjavanjem.

Iako je tužilaštvo tražilo pritvor, sud mu izrekao samo meru zabrane napuštanja prebivališta. Mali Aleksa juče sahranjen u Subotici.

Vozač Vladimir V. (43) iz Beograda, koji je osumnjičen da je pre tri dana pregazio malog Aleksu Dimitrova (10) na Divčibarama, danas je nakon saslušanja u Osnovnom tužilaštvu u Valjevu pušten da se brani sa slobode, uz izrečenu meru zabrane napuštanja prebivališta.

Kako Kurir saznaje, Vladimir V. se na saslušanju pred tužiocem branio na isti način kao u policiji, tvrdeći da su mu otkazale kočnice na automobilu i da nije postojala šansa da spreči nesreću.

- Vladimir V. se na saslušanju pojavio sa dvojicom advokata. Iako je vanredni tehnički pregled pokazao da su kočnice i sistem za upravljanje bili ispravni, on je nastavio da se brani tvrdnjama da nešto nije bilo u redu sa volanom, kao i da su mu otkazale kočnice - kaže izvor Kurira iz istrage.

Po okončanju saslušanja tužilaštvo je predložilo da mu se odredi pritvor, ali sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Valjevu to nije prihvatio i Vladimir V. je oslobođen.

Tragično nastradali dečak, desetogodišnji Aleksa Dimitrov, danas je sahranjen na groblju u Subotici.

Možete ga voziti sa standardnom dozvolom

Kompanija Atlas iz Ukrajine predstavila je vozilo 2019, a njegov dizajn najviše podseća na Sherp.

Brutalni terenac pruža sjajne off-road mogućnosti (sneg, pesak, voda), prvenstveno zahvaljujući ogromnim gumama od 1,65 metara.

Atlas se može pohvaliti klirensom od 58 centimetara, a pokreće ga Renaultov 1.5-litarski turbo-dizelaš. Na kopnu razvija 60 km/h, dok po vodi “krstari” brzinom 7 km/h.

Njegov rezervoar obezbeđuje automoniju do 800 kilometara, prenosi Autoevolution.

U kabini može da se smesti 12 osoba, dok vozačevo sedište zauzima centralnu poziciju zbog boljeg pregleda.

Zanimljivo da se Atlasom može upravljati sa standardnom vozačkom dozvolom, bez obzira što podseća na tenk, a košta 135.000 dolara.

 

Dve devojke teško su povređene u saobraćajnoj nesreći koja se desila oko 9:30 na uključenju auto-puta posle naplatne rampe kod Pečenjevca.

 

U njih je, kako nam je potvrđeno u Policijskoj upravi Leskovac, udario kamion.

U leskovačkoj Opštoj bolnici nam je rečeno da se još uvek radi dijagnostika i utvrđuje stepen povreda kod jedne od povređenih, a drugu iz automobila još uvek pokušavaju da izvuku vatrogasci.

„Jedna od devojaka je stigla u jako lošem stanju. Nakon utvrđene dijagnostike poslaćemo je za Niš, a očekujemo da u Urgentni centar stigne i druga devojka nakon što bude izvučena iz vozila“, kazao je za Rešetku direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević.

Jedan od najstarijih zmiskih saveta za vozače kaže da bi u automobilu trebalo da imate sveću koja može da vam pomogne da se zagrejete ukoliko vam automobil stane

Mnogi smatraju da u tom savetu nema mnogo istine, ali ekipa emisije "SAT" uradila je test kako bi pokazali kako funkcioniše ovaj model zagrevanja.

Parkirali su tri automobila po prohladnom danu, i pustili su ih da se dobro ohlade. 

Spoljašnja temperatura nije prelazila 0 stepeni celzijusa, a toliko je bilo i u kabinama automobila. 

Prvi test bio je sa jednom svećom. Prilikom grejanja jednom svećom, u hlAdnom automobilu, tokom sat vremena, vozilo se ugrejalo samo 6 stepeni. Kada su dodali još dve sveće, temperatura se podigla do skromih 12 stepeni u narednih sat vremena. 

Dakle, ukoliko u potpuno hladnom auotmobilu upalite 3 sveće, za sat vremena ugrejaćete kabinu za 12 stepeni.

Drugi deo testa je bio mnogo zanimljiviji.

Vozači su pokrenuli dva automobila, i zagrejali ih na 23 stepena celzijusoviih, a zatim su isključili motore.

U jedno vozilo su postavili sveću, dok u drugi nisu. 

Rezlutati su pokazali da u vozilu gde nije bilo sveće temperatura pada znatno brže. 

Dakle,  opšti zaključak je da bi trebalo da u automobilu imate sveću jer ona svakako može pomoći da kabina ostane topla, a na njenom plamenu ćete moći da zagrejete dlanove 

Pored sveće, koja će vam, kako je test pokazao, pomoći pri održavanju temperature kabine, valjalo bi da u automobilu imate i:

- Prvu pomoć

- Uplajač

- Kablove

- Vodu i slatkiše

- Torougao

- Astro folija

- Lopata

- Brisač

- So i pesak 

- Perorez

- Ćebe

Prevara sa kilometražom je jedna od najčešćih prevara na tržištu polovnih vozila, a koja nezakonito povećava cenu vozila i uništava iskustvo posedovanja automobila. Vraćanje kilometraže unazad je relativno jeftin i jednostavan proces koji daje dodatni novčani prihod nepoštenim prodavcima automobila. Prema najnovijem "carVertical" istraživanju, koje je pored Srbije obuhvatilo još 17 drugih tržišta, 16,1% vozila proverenih tokom poslednjih 12 meseci imalo je vraćenu kilometražu. Najpopularniji modeli sa vraćenom kilometražom proizvedeni su između 2006. i 2016, a u tekstu pogledajte i koji su to modeli.

Kako je nedavna studija informatičke kompanije „carVertical“ otkrila, kupci polovnih premijum nemačkih automobila su u najvećem riziku da kupe automobil sa izmenjenim očitavanjima kilometraže.

Da bi sačinila listu automobila sa najčešće vraćenom kilometražom, pomenuta kompanija analizirala je više od 700.000 izveštaja o istoriji polovnih automobila generisanih između novembra 2020. i novembra 2021. Analizirano je 18 različitih tržišta, uključujući Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Francusku, Sloveniju, Slovačku, Češku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Ukrajinu, Bugarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Nemačku, Hrvatsku, Rusiju, Sjedinjene Američke Države i Italiju.

BMW modeli najugroženiji

Podaci o kilometraži pokazuju da je BMW M5 najčešće kompromitovan, sa nešto više od jedne trećine proverenih modela kojima je možda kilometraža vraćena. Međutim, ova statistika posebno ukazuje na skalu problema vraćanja kilometraže na BMW modelima uopšte, jer kako je Matas Buzelis iz „carVertical“ istakao, BMW automobili zapravo dominiraju na listi:

„Polovinu Top 10 liste zauzimaju automobili premijum proizvođača. Ovo je u korelaciji sa potražnjom za korišćenim BMW vozilima na različitim tržištima. Podaci takođe otkrivaju da je veća verovatnoća da će skupi automobili imati vraćenu kilometražu, i to se mora uzeti u obzir kada se traži polovno vozilo. Upravo u tim slučajevima dobro dođe provera kilometraže automobila“.

Top 10 modela koji su najviše na udaru prevaranta

Pred vama je lista 10 modela polovnih automobila kojima se najčešće vraća kilometraža.

Nazivi modela (% svih ispitanih vozila su imali vraćenu kilometražu)

1. BMW M5 (33,6)

2. BMW Serije 7 (33,4)

3. Subaru Outback (31,8)

4. BMW Serije 6 (31,7)

5. Audi A8 (31,4)

6. Volkswagen Phaeton (31)

7. BMW X5 (26,7)

8. BMW Serije 5 (26)

9. Ford Mustang (25,9)

10. Audi A7 (25,8)

Drugo i treće mesto na listi zauzimaju BMW serije 7 i Subaru Outback sa 33,4 odnosno 31,8 odsto automobila sa mogućom malverzacijom kilometar-sata. Audi A8 je bio peti automobil sa najčešćim vraćanjem kilometraže, dok je njegov sportski brat, A7, zauzeo 10. mesto sa nešto više od jedne četvrtine (25,8 procenata) takvih vozila u studiji sa smanjenjem pređene kilometraže.

Matas Buzelis objašnjava da je prisustvo premijum vozila među onima koji se najčešće koriste razlog za veće dobitke. Vraćanje kilometraže unazad je relativno jeftin i jednostavan proces koji daje dodatni novčani prihod nepoštenim prodavcima automobila.

Većina modela automobila sa vraćenom kilometražom opremljena je dizel motorima.

„Dizel automobili su dizajnirani da pređu veće udaljenosti, što znači da je veća verovatnoća da će takve mašine imati prevare u kilometraži. Međutim, stvari se mogu promeniti u budućnosti jer prodaja dizel automobila opada. Ako pogledamo brojke, jasno vidimo da su obično do 80 ili 90 odsto modela sa vraćenom kilometražom vozila sa dizel motorima. Na primer, od 10 kompromitovanih modela, osam je opremljeno dizel motorima, a samo dva pokreće benzinski motor“, ističe Buzelis.

Automobili BMW Serije 6 sa pogonom na dizel i benzin su skoro identični po pitanju vraćanja kilometraže, ali to je zato što su benzinske verzije ovog modela mnogo popularnije. U nekim slučajevima, u asortimanu nekih modela nema dizel motora. Pogon na benzin je jedina opcija za BMW M5 i Ford Mustang modele.

Kako pokazuje istraživanje, neophodno je proveriti pređenu kilometražu pri kupovini polovnih automobila, posebno za starija vozila. Najpopularniji modeli sa smanjenom kilometražom proizvedeni su između 2006. i 2016. godine. Međutim, Buzelis naglašava da postoji korelacija između mogućnosti prevare i klase automobila:

„Lista automobila sa najčešće vraćenom kilometražom sastoji se uglavnom od premijum vozila, ali ima i modela tzv. ekonomske klase, ali sa manjim učešćem u ukupnom broju modela. Automobili Subaru, Ford i Volkswagen pripadaju istoj starosnoj grupi kao i vozila više klase. Čini se verovatnije da će automobili stari od 5 do 15 godina biti kompromitovani po pitanju broja pređenih kilometara“.

Vlasnici BMW-a M5 iz 2006, serije 5 iz 2007. i X5 bi trebalo da istraže da li njihov automobil ima pravu kilometražu. Ford Mustang je najnoviji model na ovoj listi. Budući vlasnici šeste generacije Mustanga trebalo bi da vode računa o tome tako što će proveriti istorijske podatke o kilometraži na mreži.

Matas Buzelis objašnjava da najnoviji modeli mogu biti malo teži za promenu očitavanja kilometraže. Takođe je manje verovatno da će noviji automobili biti kompromitovani zbog kilometraže koje su zapravo prešli jer su novi:

„Nema smisla vraćati kilometražu vozila sa, recimo, 50.000 ili 80.000 kilometara na satu, ali, za kupce, vredi proveriti da li su ovakva očitavanja kilometraže tačna ili ne“.

„CarVertical“ je analizirao vrednost automobila sa vraćenom kilometražom i otkrio da je 16,1% vozila proverenih tokom poslednjih 12 meseci imalo netačno prikazanu kilometražu.

Pošto je prevara sa kilometražom prilično česta na tržištu polovnih automobila, treba korsititi sve što je moguće za proveru istorije vozila, od onlajn provera, preko servisa, pa do već poznatih provera samog vozila u smislu istrošenosti određenih delova koji ne mogu lako da se zamene, npr sigurnosnog pojasa i slično.

Dok su kupci automobila iz tzv. ekonomske klase izloženi nešto manjem riziku od lošeg vlasničkog iskustva, oni koji kupuju dizel vozila premijum klase, između 5 i 15 godina su najviše izloženi riziku, jer je ovo tip vozila koji se najčešće koristi u ovoj vrsti prevare. Kupci sportskih modela takođe imaju veliku šansu da postanu žrtve prevare sa kilometražom, a kupovina jednog takvog vozila bez provere istorije automobila na mreži može dovesti do finansijske noćne more.

Kako Nova.rs saznaje, od 1. januara biće smanjen porez na upotrebu vozila stara od 5 do 20 godina zapremine motora preko 2000 kubika.

Odluka koja treba da bude usvojena na sednici Vlade Srbij u četvrtak, donosi smanjenje troškova registracije za starije automiobile veće kubikaže. Kako saznajemo, troškovi registracije motornih vozila od 5 do 8 godina starosti biće umanjeni za 25 odsto, umesto dosadašnjih 15 odsto. Što se tiče vozila od 8 do 10 godina starosti, troškovi će biti umanjeni za 40 odsto, u odnosu na dosadašnjih 25 procenata, dok će za vozila od 10 do 20 godina starosti porez na upotrebu biti smanjen za 65 procenata u odnosu na dosadašnjih 40.

Primera radi, registracija automobila sa motorom zapremine preko 3000 kubika od 10 do 20 godina starosti sada će iznositi 85.389 dinara u odnosu na dosadašnjih 146.382 dinara. Za vozila preko 20 godina starosti nema dodatnog smanjenja, jer je već  porez za ove automobile smanjen za 80 odsto.

Najveće benefite ove promene osetiće kupci i vozači nešto starijih vozila velike kubikaže, a ova vrsta automobila je ujedno i jedan od većih zagađivača, pa se postavlja pitanje na koji način će ova promena uticati na zagađenje životne sredine.

Strana 1 od 20

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji