BMW je kao metak jurio Ibarskom: Ovo su bile poslednje sekunde četvoro mladih stradalih u "dačiji"

Jeziva nesreća u kojoj su avgusta prošle godine poginule četiri mlade osobe na Ibarskoj magistrali dobio je svoj epilog - Nikola Mihailović (28) osuđen je u sredu u Višem sudu u Beogradu na četiri godine zatvora i četiri godine zabrane upravljanja vozilom.

O tome kako je udar automobila BMW u "dačiju" bio brutalan pokazale su prve slike sa mesta nesreće u selu Županjac kod Lazarevca, u kojoj su stradali Katarina Ivanković (20), Aleksandar Savatić (22), Đorđe Belušević (22) i Đorđe Subotić (19).

Trenutak udesa zabeležen je i snimkom nadzorne kamere. Na njemu se vidi "dačija" koja se uključuje na Ibarsku magistralu sa sporednog puta, a onda i automobil koji je poput metka sustiže i u punoj brzini, a dokazalo se da je to bilo 117 kilometara na sat, udara u nju. Gotovo u deliću sekunde automobil je bio "zbrisan" sa puta. Ne samo što vozač BMW nije stigao da zakoči, već ni vozač "dačije" nije imao vremena da ubrza i tako makar ublaži katastrofalne posledice.

Vozač Nikola Mihailović jeste vozio putem sa prvenstvom prolaza, ali je ignorisao ograničenje brzine od 50 kilometara na sat i bio je pijan tokom vožnje. Na snimku nije primetno ni da je pokušao da zakoči.

Mihailoviću je juče ukinut pritvor i zamenjen kućnim sa nanogvicom u kojem će biti u svojoj kući u Velikim Crljenima sve dok ga ne pozovu na izdržavanje kazne.

Sudija je navela da Mihailović nije sporio da je pio pre udesa i da je vozio brzo. Međutim, da mu kazna ne bude stroža uticalo je to i što su saobraćajni veštaci rekli da deo odgovornosti za izazivanje udesa snosi i Aleksandar Savatić, vozač "dačije" koji se bez zaustavljanja uključio na magistralu.

- Raskrsnica nije imala znak "stop", ali je vozač "dačije" morao da osmotri pravac iz kojeg je dolazio BMW. Da je to učinio uočio bi svetla "bmv-a". Taj njegov propust je inicijalni uzročnik opasne situacije. Takođe, okrivljenom je u susret išao automobil sa upaljenim svetlima, što ga je sprečilo da ranije vidi "dačiju", ali je i svojom brzinom doprineo opasnoj situaciji, jer da je vozio 50 kilometara na čas mogao je izbeći  - navela je u obrazloženju sudija.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji