Mali Gabrijel (9) UMRO jer su ga LEKARI HITNE DANIMA VRAĆALI KUĆI: Dečak preminuo u najgorim mukama od sepse!

Devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića lečili od upale pluća, a umro od sepse u KBC Split. Dva dana pre smrti, dete su dva puta iz Hitne u Metkoviću vraćali kući, a u ponedeljak je sa Hitne poslat pedijatru.

Dečak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. decembra jer je imao problema s kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu. Par dana kasnije dobio je temperaturu i njegova mu je lekarka u petak pepisala antibiotik. Međutim, kako se dečakovo stanje naglo pogoršalo, otac ga je u nedelju popodne odveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković.

 

Na Hitnoj su ga pregledali i poslali kući, a potom ga je otac iste večeri ponovno doveo na Hitnu jer je dečaku bilo loše, a Hitna ga je ponovno poslala kući i rekla ocu neka odu u ponedeljak kod svog pedijatra.

Međuti to jutro njegova lekarka dr Rasema Bubica nije bila u smeni pa je otac dečaka odveo kod drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka, ali im je  medicinska sestra poručila da je prevelika gužva i da ne može da ga primi. Dečaka je primila treća lekarka zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb, kada je dečak  već bio  u jako teškom stanju.

 

"Kad je dečak došao u ordinaciju odmah sam videla da je dete vitalno ugroženo i posumnjala na sepsu. Dete je jedva disalo, teturao je, nije mogao da održava ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplavili. Disanje na desnoj strani pluća nije se uopće čulo. Nije mogao  da govori. Nije mogao da otvori usta, grlo mu je bilo upaljeno i crveno, posumnjala sam odmah da se zbog upale razvija sepsa. Problem je što u Domu zdravlja ne možemo da uradimo brzu pretragu krv.

Ocu sam rekla da ga vodimo na Hitnu medicinsku pomoć koja je ispod nas, da se započne reanimacija i da ga što pre preveze u KBC Split jer je svaka minuta bitna. Sa Hitne je posle sat i 20 minuta dete odveo helikopter u Split, ali bilo je kasno.

  

Jako mi je žao i kao lekar ne mogu da se pomirim s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedelje do ponedjeljka vodio kod 4 lekara, dva puta na Hitnu u nedelju, pa u ponedeljak kod pedijatra, pa na Hitnu pa onda tek kod mene i da je dete na kraju preminulo. Ni jednom mu za to vreme nisu vađeni laboratorijski nalazi.

Imao je grip koji obara leukocite i onda tu nesreću da je dobio gnojni streptokok koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima. To je strašno", ispričala je dr. Kaleb za Index.

Direktor Doma zdravlja Metković, Mihovilom Štimcem, rekao je da ne zna previše o ovom slučaju izašto nisu urađene pretrage.

 

"Žao nam je što se to dogodilo, ne znam detalje o tom slučaju, sve je išlo preko Hitne. Oni imaju svoj protokol, a ovde je bio najmanji deo na nama. Niko ne beži od odgovornosti, zdravstveni radnici moraju da prepoznaju kad se radi o teškom slučaju poput ovog. Problem je što kod nas laboratorija ne radi od subote popodne do ponedeljka ujutro,  ali ako je nešto ozbiljno onda se zove laboratorija", rekao je nam je ravnatelj Štimac.

Na pitanje zašto se onda nije pozvana laboratorija da se dečaku izvadi krv i urade pretrage, rekao je da ne zna.

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji