MISTERIOZNA SMRT DEČAKA (4): Mali Ratko ŽRTVA TRGOVINE ORGANIMA!?

Nestanak četvorogodišnjeg Ratka Makarića u leto 2007. godine iz sela nadomak Banjaluke još uvek je misterija.

Ni deceniju posle najveće i najduže potrage u RS nije poznato kao je nastradao dečačić čiji su posmrtni ostaci pronađeni posle tri godine (2010), u selu Vučiji Gaj kod Potkozarja nadomak kuće. Tačnije pronađeni su samo lobanja i vilična kost. DNK analizom utvrđeno je da se radi o ostacima malog Ratka Makarića.

Kao je dete nastradalo i  da li je dečak žrtva trgovaca ljudskim organima ili su ga ubile divlje životinje još uvek su pitanja koja muče istražioce i banjalučko tužilaštvo. Svi su bili u šoku posle pronalaska posmrtnih ostataka, posebno jer su  pronađeni na samo stotinak metara od kuća, i na terenu koji je više puta “pročešljan” tokom potrage. Patolozi nisu mogli da utvrde uzrok smrti zbog malog broja skeletnih ostataka koji su pronađeni.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluke istraga o ovom slučaju i dalje je otvorena. Dečak je poslednji put viđen 16. jula 2007., kada je sa stricem Oliverom Makarićem otišao da napoji stoku na potoku. Stric se zatim vratio do kuće, ostavivši dečaku svoj mobilni telefon.

Istraga je pre svega usmerena na porodicu, ali policija nije otkrila ništa o tome kako je četvorogodišnjak mogao da nestane. U izjavi datoj policiji stric je rekao da je zbog vrućine i nepristupačnosti terena ostavio dečaka u hladovini oko pola kilometra od mesta gde se stoka nalazila.

Dao mu je svoj mobilni telefon, a potom otišao da nađe stoku. Dečakov stric se posle oko 30 minuta, kao je rekao vratio na mesto gde je ostavio Ratka. Dečaka, međutim, više nije bilo. Pokušavao je da ga dobije na mobilni telefon, ali je telefon navodno bio isključen.

Više stotina pripadnika CJB Banjaluka, Oružanih snaga BiH, meštani i građani Banjaluke, ali i Gorske službe spasavanja iz Hrvatske, sa specijalno obučenim psima tražili su nestalog dečaka. Tokom noći uključivani su i helikopteri SFOR sa termo kamerama, ali dečak kao da je u zemlju propao.

Profesionalci iz hrvatske Gorske službe spasavanja su posle odmah rekli da je čitav slučaj čudan, jer, kako su objasnili, nemoguće je da za posle toliko dana potrage pronađu samo delove igračaka koje je dečak imao u trenutku nestanka. Tada su pronađeni mobilni telefon, burence plastičnog pištolja i trag stopala u sasušenoj lokvi.

PROMO MARKETING

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji