NEVEROVATAN SLUČAJ ZIJADA TURKOVIĆA, NARKO BOSA I UBICE TRUDNICE: Sejao smrt u BiH, pa zasmejavao ceo region na suđenju!

Vođa jedne od najvećih mafijaških narko grupa na Balkanu, Zijad Turković, osuđen je 2015. godine na 40 godina robije zbog najtežih krivičnih dela, ali snimci s njegovog suđenja su i dan-danas hit na Jutjubu.

Bio je medijski eksponiran i svakodnevno su prepričavani detalji s njegovog suđenja, nije bilo televizije, portala i novina koji nisu izveštavali sa suđenja, a danas su ga već kao i obično, zaboravili svi osim uže porodice. Reč je je o Zijadu Turkoviću, vođi bosanske kriminalne organizacije koja je delovala od početka 2005. do septembra 2010. godine na području BiH.

Grupa je osuđena zbog likvidacije Mithata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas-Kortez, ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, kao i za pljačku Sarajevskog aerodroma, odakle je ukradeno 2,5 miliona KM. Osuđeni su i zbog više pokušaja likvidacija, otimanje deonica Fabrike čarapa Ključ, kao i za međunarodnu trgovinu kokainom i heroinom.

Zijad Turković kao vođa organizovane kriminalne grupe osuđen je na 40 godina zatvora, Saša Stjepanović na 12, Muamer Zahitović na tri, Milenko Lakić na 35, a Fadil Aljović na pet godina zatvora, a mnogi su za njih govorili da su u Bosni bili kao što je "zemunski klan" bio u Srbiji - strah i trepet.

Turković je proglašen krivim za organizovani kriminal, krijumčarenje droga, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, neovlašćeni promet oružjem, pripremanje ubistva, iznude i pranje novca. On svoju kaznu od 40 godina izdržava u zeničkom zatvoru u društvu "najopasnijih" zatvorenika, a mediji o njemu više ne pišu i ne zna se kako podnosi život iza rešetaka. Na hranu i uslove u zatvoru se žalio još tokom suđenja pa se pretpostavlja da mu ni danas nije mnogo bolje.

Tokom suđenja vođa grupe Zijad Turković je u više navrata pokušavao da ospori da je umešan u bilo kakve radnje koje mu se pripisuju. Ipak, priznao je da je uzeo novac za naručeno ubistvo Nasera Keljmendija i nedvosmisleno se pred Sudom izjasnio krivim za njegov pokušaj ubistva:

"Zbog čega se izjašnjavam da sam kriv za tačku sedam, za pokušaj ubistva Nasera Keljmendija.“

Turkoviću je kao mera sigurnosti oduzeta imovina - automobli, restoran, apartman na Vlašiću, kao i kuća. U ovom predmetu još pet osoba je tokom procesa priznalo krivicu, ali se nagodilo sa Tužilaštvom.

Iako je osuđen za jezive zločine, a svedoci isticali da je bio nemilosrdan i brutalan vođa kriminalne grupe, suđenje Zijadu Turkoviću je bilo i ostalo svojevrsni hit u regionu zbog načina na koji se on ophodio prema sudiji, tužiocima i svedocima, a njegove izjave su pretvorene u kompilacije na Jutjubu koje se gledaju i komentarišu i dan-danas.

Tvrdio je da je tužiteljka Diana Kajmaković bila njegova "dobra prijateljica", pa ju je često usred sudnice oslovljavao "budalica" uz izgovor da je to prijateljski i da joj je tako i ranije tepao. Otvoreno je pričao o preljubi žene Šejle Turković koja je godinama radila kao novinarka "crne hronike", a takođe bila jedan od svedoka i podržavala muža do kraja. Nedavno je gostovala u emisiji kod voditelja Milomira Marića, gde je tvrdila da je njenom mužu "sve namešteno".

Tvrdila je da kada je upoznala svog supruga Zijada Turkovića da je dobro znala da "nije cvećka" i da su mnogi pevači dolazili kod njega da pevaju. Takođe je rekla tom prilikom da ju je Zijad Turković osvojio jer je bio "običan, duhovit, iskren i spontan".

Osuđeni ubica i diler smrtonosnih narkotika, postao je hit kod ljudi s Balkana kada je tokom suđevao zasmejavao čak i sudiju, a danas se ispod snimaka na Jutjubu s njegovim "najsmešnijim izjava", mogu naći sledeći komentari:

"Ako mu je presuđeno 40, ja bih prepolovio na pola da sam sudija samo radi ovih izjava", "Svako veče pred spavanja odgledam i tako me slatko nasmeje. Nikako da mi dosadi!", "Zijo kralju. Pozdrav jarani iz BEOGRADA", "Kakav je Zika car, ima čovek harizmu", samo su neki od komentara, a negativne primedbe u vezi sa njegovim likom i "delom", teško ćete naći.

Među izdvojenim scenama sa suđenja je na primer ona gde se svedoku obratio "Gde si Dino, barabo stara?", a na prigovor tužioca, istakao - "Šta prigovaraš, pa ne smeta njemu to". Za činjenicu da ga je žena prevarila, usred suđenja je sudiju pitao: "A, tema je ko je je*** moju ženu i ko je nije je***?" Zatim, zbijao je šale na račun imena tužioca Olega Čavka kada je prokomentarisao da ima "perku" na ramenu, a i njega i Dijanu Kajmaković oslovljavao sa "prijateljima starim", a Dijanu "gospođica budalica bivša".

Izdvojen je i momenat kada je na konstataciju svedoka da "nema više živih svedoka jer je sve pobio", Zijad je uz osmeh pitao: "Ja pobio?" Cela sudnica je rukama prikrivala smeh kada je zaustavio iskaz svedoka koji je rekao za njega da je bio "miš koji se krio".

"E, e, e, ovo nije pošteno ako ja mogu da primetim. Miš, da, koji sam miš, koje vrste? Koje vrste?", uz smeh je pitao Turković, a na odgovor da je ipak "pudlica", grohotom se nasmejao. Ono što je takođe obeležilo njegovo suđenje je to što je često umeo da navede svedoke "na svoju vodenicu" i da ih natera pitanjima da kažu i više nego što su hteli, pa je u tim slučajevima čak i sudija intervenisao!

NAJBRŽE NOVOSTI DANA U SRBIJI │ NAJNOVIJE VESTI

Novine danas nisu kao ranije. Pregled dnevne štampe se obavlja na internetu, online je budućnost. Zato, današnje vesti iz Srbije i sveta potražite direktno na Politika Ekspres dot net. Poslednji pravi tabloid u Srbiji. Najnovije vesti dana iz Srbije i sveta, najcitaniji tekstovi koji te mogu zanimati u toku dana uz izbor urednika, novinara i redakcije portala

Novosti dana Politika Ekspres 

Ekspres Politika predstavlja online magazin sa osvrtom na dnevno političku situaciju u Srbiji i svetu. Ovaj online news portal nije ni u kakvoj vezi sa kompanijom Politika AD koja se bavi izdavanjem magazina: Bazar, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika, Viva, Svet kompjutera, Mali Politikin Zabavnik, Enigmatika i Razbibriga, kao i dnevnih novina Politika i Sportski žurnal, a koje izlaze pod firmom Politika novine i magazin. Politika Ekspres Online predstavlja poslednji pravi tabloid u Srbiji koji se nalazi među TOP 50 najčitanijih sajtova u Srbiji